Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Βίαιη διάλυση καταυλισμού αστέγων κοντά στον Λευκό Οίκο

Στη διάλυση δεκάδων σκηνών που είχαν στήσει άστεγοι σε πάρκο της Ουάσιγκτον, σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από τον Λευκό Οίκο, προχώρησαν προχτές βράδυ συνεργεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πάρκων, αφήνοντας στην τύχη τους δεκάδες ανήμπορους ανθρώπους.

Αρκετοί από τους άστεγους αρνήθηκαν να μεταβούν σε κάποιο από τα λεγόμενα καταφύγια της πρωτεύουσας, επειδή η γενική πεποίθηση είναι πως εκεί «η κατάσταση είναι πιο βίαιη σε σύγκριση με αυτό το πάρκο» και είναι σε άθλιες συνθήκες, γεμάτα τρωκτικά ή παράσιτα.

Τον Νοέμβρη του 2022 οι αρχές ανακοίνωσαν ότι σχεδίαζαν την εκκένωση της πλατείας Μακ Φέρσον για τον Απρίλη. Τελικά προχώρησαν προχτές βράδυ στην εκδίωξη των αστέγων, επικαλούμενες «λόγους υγείας και ασφάλειας και επειδή η διόγκωση του καταυλισμού απειλούσε την αποτελεσματικότητα της βοήθειας που παρέχουν οι κοινωνικές υπηρεσίες».

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, το 2021 στην πρωτεύουσα της ισχυρότερης καπιταλιστικής δύναμης υπήρχαν περίπου 5.000 άστεγοι. Δύο χρόνια μετά, οι αρχές προχωρούν σε μια ακόμη διάλυση καταυλισμού, χωρίς να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή στέγη σε όλους αυτούς τους ανθρώπους.

Κάτοικοι της περιοχής, μιλώντας σε ρεπόρτερ τηλεοπτικών δικτύων, τόνισαν πως οι περίπου 70 άστεγοι που είχαν βρει καταφύγιο στην πλατεία Μακ Φέρσον δεν είχαν ποτέ δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα. «Απλώς ζούσαν εκεί», είπαν χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ