Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για «πολλά, πολλά χρόνια»...

Καμία πλευρά δεν θα πετύχει όλους τους στόχους της στο στρατιωτικό πεδίο, δηλώνει στέλεχος του Πενταγώνου

Από την πρόσφατη συνεδρίαση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες
Από την πρόσφατη συνεδρίαση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες
Το ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστεί για μια μακρά αντιπαράθεση με τη Ρωσία, υπογράμμισε ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, λέγοντας πως δεν φαίνεται κάποιο σημάδι «ειρήνης» στην Ουκρανία.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι μακροπρόθεσμα, μπορεί να διαρκέσει για πολλά, πολλά χρόνια», επισήμανε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, αποτυπώνοντας τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία για τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα: «Ο Πρόεδρος Πούτιν θέλει μια διαφορετική Ευρώπη, μια Ευρώπη όπου αυτός μπορεί να ελέγχει τους γείτονές του, όπου αυτός μπορεί να αποφασίζει τι μπορούν να κάνουν οι χώρες».

Οι χώρες του ΝΑΤΟ λαμβάνουν αποφάσεις που όλο και περισσότερο βασίζονται στη μακρόχρονη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, βλέποντας την ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη «σε βάθος χρόνου».

Το Κοινοβούλιο της Νορβηγίας ψήφισε να διαθέσει 7 δισ. δολάρια στρατιωτική και άλλη βοήθεια στην Ουκρανία σε βάθος πενταετίας. Το «πακέτο», που είχε προαναγγελθεί μέσα στον Φλεβάρη από τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό, Γιόνας Γκαρ Στέρε, είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα βοήθειας που έχει παράσχει ποτέ η Νορβηγία σε ένα κράτος και την καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Κιέβου.

Στο μεταξύ, καθυστερήσεις καταγράφονται στην υλοποίηση αποφάσεων για αποστολή σύγχρονων ΝΑΤΟικών αρμάτων στο Κίεβο. Μόνο μισό τάγμα από τα άρματα «Leopard 2A6» θα σταλεί τελικά στην Ουκρανία την άνοιξη, δήλωσε προχτές ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους, μετά τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, καθώς μια σειρά κυβερνήσεων που είχαν δηλώσει πρόθυμες να στείλουν τα δικά τους «Leopard 2» δεν προτίθενται να αναλάβουν το κόστος για επισκευές ή επαναλειτουργία τους.

«Η παραδοχή του υπουργού σηματοδοτεί ένα πισωγύρισμα στην προσπάθεια των δυτικών συμμάχων να βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη εντατικοποίηση των μαχών τις επόμενες εβδομάδες», σχολίασε το αμερικανικό πρακτορείο «Bloomberg».

Επισήμανε ακόμη ότι δεν υπήρξαν νέες δεσμεύσεις από κυβερνήσεις για παροχή «Leopard 2A6» στη συνάντηση του λεγόμενου διεθνούς συνασπισμού αρμάτων μάχης, την Τετάρτη.

Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία θα πετύχουν «όλους τους στόχους»

Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία είναι πιθανό να επιτύχουν όλους τους στρατιωτικούς τους στόχους, εκτίμησε ο στρατηγός Μ. Μίλεϊ, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας ότι ο πόλεμος θα τελειώσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το Πεντάγωνο επανεξετάζει τα αποθέματα όπλων του και ίσως χρειαστεί να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες αφού είδε πόσο γρήγορα χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, είπε ο Mίλεϊ σε συνέντευξή του στους «Financial Times».

Αν και δεν συνέδεσε την εξάντληση των αποθεμάτων με το θέμα των διαπραγματεύσεων, είπε: «Θα είναι σχεδόν αδύνατο για τους Ρώσους να επιτύχουν τους πολιτικούς τους στόχους με στρατιωτικά μέσα. Είναι απίθανο η Ρωσία να κατακτήσει την Ουκρανία. Θα ήταν επίσης εξαιρετικά δύσκολο για την Ουκρανία φέτος να διώξει τους Ρώσους από κάθε εκατοστό κατεχόμενου ουκρανικού εδάφους» και «θα απαιτούσε ουσιαστικά την κατάρρευση του ρωσικού στρατού».

Ο δε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «Liberation», ισχυρίστηκε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να παραδώσουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για την εκδίωξη των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να αποδεχθεί την απώλεια μεγάλου μέρους του εδάφους της.

Ευρωκοινοβούλιο: Ψήφισμα για απεριόριστη στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο

Να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο παροχής μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων, πυραυλικών συστημάτων με μεγαλύτερο βεληνεκές και να αυξηθεί σημαντικά η παράδοση πυρομαχικών ζητά το Ευρωκοινοβούλιο, σε ψήφισμα που εγκρίθηκε χτες για τον έναν χρόνο από την επίθεση της Ρωσίας.

Επαναβεβαιώνει τη στήριξή του για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία για όσο διάστημα είναι απαραίτητο, ώστε η Ουκρανία όχι μόνο να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της αλλά και να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο ολόκληρης της διεθνώς αναγνωρισμένης επικράτειάς της.

Το ψήφισμα καλεί τα κράτη - μέλη της ΕΕ να εγκρίνουν το 10ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας έως τα τέλη Φλεβάρη και να διευρύνουν σημαντικά το πεδίο εφαρμογής του.

Καλεί επίσης την ΕΕ, τα κράτη - μέλη και τους συμμάχους τους να καταστήσουν αποτελεσματικότερες τις ήδη ισχύουσες κυρώσεις και να λάβουν επείγοντα μέτρα για να εμποδίσουν οποιαδήποτε προσπάθεια παράκαμψής τους.

Οσον αφορά το μέλλον, οι ευρωβουλευτές ζητούν να ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από την ΕΕ. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, αναφέρουν, θα πρέπει στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και την αποζημίωση των θυμάτων του πολέμου.

Υπογραμμίζουν επίσης ότι, μόλις τελειώσει ο πόλεμος, η Ρωσία θα πρέπει να καταβάλει μεγάλες αποζημιώσεις για να συμβάλει ουσιαστικά στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Εξάλλου, υπογραμμίζεται ότι ο πόλεμος της Ρωσίας έχει αλλάξει ριζικά τη γεωπολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, η οποία απαιτεί τολμηρές, γενναίες και ολοκληρωμένες αποφάσεις στην πολιτική, στην οικονομία, στην ασφάλεια και την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν τη στήριξή τους στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ στην Ουκρανία το περασμένο καλοκαίρι και ζητούν έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων φέτος.

Στο Κίεβο για πρώτη φορά ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ

Στο Κίεβο ταξίδεψε χτες ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Ελι Κοέν, στην πρώτη επίσκεψη υπουργού του Ισραήλ στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμ. Κουλέμπα, και τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι.

Το Ισραήλ προσπαθεί να διατηρήσει ουδέτερη στάση στη σύγκρουση, δεν έχει προσφέρει όπλα στο Κίεβο, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Ζελένσκι, αν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, που επανήλθε στην εξουσία τον Δεκέμβρη, δήλωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής, δηλώνοντας παράλληλα διατεθειμένος να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή.

Χτες η ισραηλινή πρεσβεία στο Κίεβο επανέλαβε τη λειτουργία της «με στόχο να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ των χωρών».

Δεκάδες ρωσικοί βομβαρδισμοί με πυραύλους και drones

Συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας μαζικοί ρωσικοί βομβαρδισμοί με πυραύλους και UAVs. Σύμφωνα με τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις οι 16 από τους 32 πυραύλους που εκτόξευσαν στρατιωτικά αεροσκάφη και πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα καταρρίφθηκαν. Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν πλήγματα στον βορρά και στη δύση, καθώς και στις περιφέρειες Ντνιπροπετρόφσκ και Κιρόβογκραντ.

Ο περιφερειάρχης στη Λβιβ κοντά στα σύνορα με την Πολωνία ανέφερε ότι βομβαρδίστηκε υποδομή «καίριας σημασίας».

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης «Wagner» εκτίμησε ότι η πόλη Μπαχμούτ (Αρτιόμοφσκ), επίκεντρο των μαχών στην ανατολική Ουκρανία, δεν θα καταληφθεί από τη Μόσχα πριν από τον «Μάρτη ή τον Απρίλη», ρίχνοντας το φταίξιμο για τον αργό ρυθμό της ρωσικής προέλασης στην «τερατώδη στρατιωτική γραφειοκρατία».

«Για να καταληφθεί η Μπαχμούτ, πρέπει να κοπούν οι δίοδοι ανεφοδιασμού», δήλωσε ο Πριγκόζιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι η «Wagner» δεν μπορεί πλέον να στρατολογεί κρατουμένους για να πάνε στο μέτωπο με αντάλλαγμα αμνηστία αποτελεί «αιμορραγία». «Σε μια δεδομένη στιγμή, ο αριθμός των μονάδων θα μειωθεί και κατά συνέπεια ο όγκος των αποστολών που θέλουμε να εκτελέσουμε», πρόσθεσε.

Η Λευκορωσία θα μπει στον πόλεμο «μόνο αν δεχτεί επίθεση»

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο - που θα συναντηθεί σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, στη Μόσχα - ισχυρίστηκε ότι θα μπει στον πόλεμο μόνο αν δεχτεί επίθεση.

«Αν εξαπολύσουν επίθεση εναντίον της Λευκορωσίας, η απάντηση θα είναι η πιο σκληρή και ο πόλεμος θα πάρει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα», είπε, ενώ καταγγέλλει συχνά «προκλήσεις» στα σύνορα από την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Λιθουανία.

Η ρωσική στρατιωτική δύναμη άνω των 10.000 στρατιωτών που έχει αναπτυχθεί στη Λευκορωσία θα βοηθήσει τον στρατό σε περίπτωση επίθεσης, τόνισε και υπενθύμισε ότι αυτήν τη στιγμή μια μεγάλη ομάδα αεροπορικών δυνάμεων και στρατευμάτων αεράμυνας έχει αναδιαταχθεί στη Λευκορωσία.

Στη Μολδαβία αστυνομική περίπολος εντόπισε χτες - τουλάχιστον για τέταρτη φορά από τον Νοέμβρη - συντρίμμια πυραύλων, ώρες μετά τη νυχτερινή ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΑΤΟ και ΕΕ συζητούν για παραπέρα ενίσχυση του Κιέβου με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (2024-01-05 00:00:00.0)
Η Μόσχα έχει επιχειρησιακά σχέδια για συνέχιση του πολέμου και το 2025 (2023-10-04 00:00:00.0)
Σφοδρές μάχες στα νότια και ανατολικά καθώς εξελίσσεται η ουκρανική αντεπίθεση (2023-06-13 00:00:00.0)
Η Λευκορωσία κατηγορεί Ουκρανία - ΗΠΑ - Πολωνία για απόπειρα σαμποτάζ (2023-03-08 00:00:00.0)
Νέα επικίνδυνη φάση κλιμάκωσης με αποστολή ΝΑΤΟικών αρμάτων μάχης (2023-01-26 00:00:00.0)
ΝΑΤΟική στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο «χωρίς ταμπού» το 2023 (2023-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ