Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ κατά των εποικισμών

Σχέδιο απόφασης με το οποίο απαιτείται ο άμεσος τερματισμός κάθε εποικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μελετά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πριν τεθεί σε ψηφοφορία, πιθανώς στις αρχές της επόμενης βδομάδας.

Το κείμενο επαναλαμβάνει ότι «η εγκατάσταση οικισμών στα κατεχόμενα από το 1967 παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ», συνιστά «κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου». Καταδικάζει εξάλλου κάθε προσάρτηση εδαφών, συμπεριλαμβανομένων αποφάσεων και μέτρων των αρχών του Ισραήλ για τους οικισμούς.

Την περασμένη Κυριακή, η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου νομιμοποίησε έξι εβραϊκούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, επιβεβαιώνοντας την έναρξη διαδικασιών για την ανέγερση 10.000 νέων κατοικιών. Οι ανακοινώσεις της ισραηλινής κυβέρνησης, που έγιναν παρά τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή, ώθησαν τον τελευταίο να δηλώσει ξανά «βαθιά ανήσυχος».

Το 2016 είχε εκδοθεί η πιο πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία αξίωνε το Ισραήλ να σταματήσει τον εποικισμό στα Κατεχόμενα. Η απόφαση είχε εκδοθεί μετά την ασυνήθιστη επιλογή των ΗΠΑ (επί Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα) να απόσχουν από την ψηφοφορία.

Νόμος για αφαίρεση υπηκοότητας και απελάσεις

Το βράδυ της Τετάρτης η Κνέσετ ενέκρινε νομοσχέδιο με 94 ψήφους υπέρ έναντι 10 κατά που αφαιρεί από τους Αραβες πολίτες του Ισραήλ την υπηκοότητα και δρομολογείται η άμεση απέλασή τους στην κατεχόμενη Οχθη σε περίπτωση που καταδικαστούν «για εθνικιστικές επιθέσεις σε βάρος άλλων Ισραηλινών πολιτών». Η απέλασή τους δρομολογείται επίσης και στην περίπτωση που γίνουν δεκτά επιδόματα της Παλαιστινιακής Αρχής για μέλη της οικογένειας που σκοτώθηκαν στη διάρκεια επίθεσης που εξαπέλυσαν εναντίον του στρατού ή εποίκων.

Χτες πάντως ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν πως ο επικεφαλής των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, Shin Bet, Ρόνεν Μπαρ προειδοποίησε τον ακροδεξιό υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ότι η κλιμάκωση της βίας αστυνομικών και στρατού σε βάρος Αράβων παλαιστινιακής καταγωγής πολιτών του Ισραήλ στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ μπορεί να οδηγήσει σε αντίποινα και σε «περαιτέρω αύξηση ή γενίκευση της βίας».

Ο Μπεν Γκβιρ εδώ και βδομάδες προσπαθεί να κάνει όσο πιο δύσκολη γίνεται τη ζωή για τους πάνω από 10.000 Αραβες παλαιστινιακής καταγωγής κατοίκους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, προχωρώντας σε «προληπτικές» συλλήψεις άνω των 100 ατόμων, σε αυστηρά πρόστιμα για τροχαίες ή άλλες προσχηματικές παραβάσεις καθώς και σε κατεδαφίσεις κτιρίων γιατί οικοδομήθηκαν δίχως άδεια. Επίσης έκλεισε ακόμη και τους φούρνους που λειτουργούσαν στις φυλακές όπου κρατούνται χιλιάδες Παλαιστίνιοι για να τους τιμωρήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ