Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Περιβαλλοντικό έγκλημα στο Οχάιο

Την οργή χιλιάδων κατοίκων της κωμόπολης Ανατολική Παλαιστίνη στο Οχάιο των ΗΠΑ προκαλεί η στάση της σιδηροδρομικής εταιρείας «Norfolk Southern», που ευθύνεται για τον εκτροχιασμό δεκάδων βαγονιών στις 3 Φλεβάρη ενώ μετέφεραν χλωριούχο βινύλιο και άλλα τοξικά χημικά, με αποτέλεσμα σειρά ισχυρότατων εκρήξεων και ρύπανση του αέρα, των νερών και του εδάφους της περιοχής, με άγνωστες συνέπειες για την υγεία των κατοίκων, της χλωρίδας και της πανίδας.

Στελέχη της σιδηροδρομικής εταιρείας (που πρόπερσι αποκόμισε κέρδη περίπου 10 δισ. δολαρίων αλλά αρνείται παρ' όλα αυτά να ικανοποιήσει βασικά εργασιακά αιτήματα των χιλιάδων εργαζομένων που απασχολεί) αρνήθηκαν χτες να παραβρεθούν σε συνεδρίαση επιτροπών κατοίκων της περιοχής λέγοντας πως... ανησυχούν για την ασφάλειά τους.

Τα δεκάδες ερωτήματα των κατοίκων έμειναν αναπάντητα, ενώ ήδη υπάρχουν καταγγελίες για χιλιάδες νεκρά ψάρια, βατράχια και άρρωστα ζώα που συναντούν κάτοικοι σε δασικές και αγροτολιβαδικές εκτάσεις της περιοχής.

Στις 3 Φλεβάρη, πάνω από το ένα τρίτο των περίπου 4.500 κατοίκων της Ανατολικής Παλαιστίνης είχαν κληθεί από τις αρχές τις πρώτες ώρες από τις εκρήξεις στα εκτροχιασμένα βαγόνια με τα επικίνδυνα χημικά να εγκαταλείψουν για τουλάχιστον 7 με 10 μέρες τις εστίες τους, χωρίς καμία πρόβλεψη για το πώς θα φύγουν ή πού θα μείνουν. Καμία επίσης πρόβλεψη δεν υπάρχει ούτε για τον σοβαρό καθαρισμό των περιοχών που μολύνθηκαν από τα τοξικά υγρά που έπεσαν στο έδαφος και μόλυναν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Και άλλες εκρήξεις με χημικά και εκτροχιασμός τρένου...

Στο μεταξύ, μέσα στο τελευταίο 24ωρο, καταγράφηκαν και άλλες ανησυχητικές εκρήξεις με χημικά στις ΗΠΑ.

Στη Φλόριντα σημειώθηκε από άγνωστη αιτία φωτιά σε τεράστια αποθήκη με χημικά, λιπάσματα και πλαστικά σε μία έκταση περίπου 20 στρεμμάτων. Πάνω από 80 πυροσβέστες κλήθηκαν να σβήσουν την πυρκαγιά που έκαιγε για ώρες, γεμίζοντας με μαύρους καπνούς και τοξικά υλικά την ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για την τέταρτη πυρκαγιά με χημικά στις ΗΠΑ μέσα σε περίπου έναν μήνα.

Νωρίτερα, ανατράπηκε νταλίκα με νιτρικό οξύ στην Αριζόνα και σημειώθηκε νέος εκτροχιασμός τρένου κοντά στο Βαν Μπιούρεν του Μίσιγκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ