Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Βυθίζεται στη φτώχεια ο λαός

Επιδεινώνεται ραγδαία η ζωή των λαϊκών στρωμάτων στον Λίβανο, όπου κλιμακώνεται η καπιταλιστική κρίση. Δεκάδες διαδηλωτές έσπασαν τις βιτρίνες τραπεζών στη Βηρυτό και άναψαν πύρινα οδοφράγματα έξω από αυτές, ενώ έκλεισαν και δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στους άτυπους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στις αναλήψεις μετρητών, καθώς και για τη ραγδαία επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση της χώρας. Είχε προηγηθεί η απαγγελία κατηγοριών κατά του διευθύνοντος συμβούλου και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Audi Bank για ξέπλυμα χρήματος, καθώς αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία στις ελεγκτικές αρχές σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς αξιωματούχων.

Από το 2019, όταν κατέρρευσε ο χρηματοοικονομικός τομέας της χώρας, η λιβανέζικη λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 98% της αξίας της. Χτες η ισοτιμία ήταν περίπου 80.000 λίρες προς ένα δολάριο, ενώ πριν δυο μέρες ήταν 70.000 λίρες προς ένα δολάριο.

Ηδη περισσότερο από το 80% του πληθυσμού της χώρας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Από το 2021 οι λιβανέζικες αρχές έχουν καταργήσει τις κρατικές επιδοτήσεις στα καύσιμα και σε βασικά προϊόντα, όπως το αλεύρι και τα φάρμακα.

Την ίδια ώρα ο Χασάν Νασράλα, ηγέτης της σιιτικής πολιτικοστρατιωτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», σε χτεσινοβραδινό τηλεοπτικό του διάγγελμα προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν τα σχέδιά τους «για περαιτέρω βύθιση του Λιβάνου στο χάος». Τόνισε πως η οργάνωσή του δεν θα κάτσει να βλέπει την κατάσταση με σταυρωμένα χέρια αλλά «θα απλώσει το χέρι» για να νιώσουν και οι ΗΠΑ πόνο, «ακόμα κι αν το κόστος είναι ένας πόλεμος με το αγαπημένο σας Ισραήλ».

Προειδοποίησε επίσης για πιθανά χτυπήματα της «Χεζμπολάχ» σε ισραηλινές εγκαταστάσεις γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο σε περίπτωση που συνεχιστούν, όπως τόνισε, οι καθυστερήσεις στη διαδικασία στησίματος υποδομών και πλατφορμών για την έναρξη ερευνών και γεωτρήσεων στην ΑΟΖ του Λιβάνου, μετά την περσινή έμμεση συμφωνία που έκαναν οι δύο χώρες - με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ - ώστε να διευθετήσουν διμερείς θαλάσσιες διαφορές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ