Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο και μεταξύ Ρωσίας - Ιαπωνίας

Σε εκδήλωση για τις διαφιλονικούμενες νήσους στον βόρειο Ειρηνικό έγινε αναφορά σε ρωσική «παράνομη κατοχή», μετά από πολλά χρόνια

Την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε Ασία - Ειρηνικό επιβεβαιώνει και το «θερμόμετρο» που ανεβαίνει στις σχέσεις Ρωσίας - Ιαπωνίας, που μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν σταματήσει να διαπραγματεύονται και τη μεταξύ τους συνθήκη ειρήνης (τυπικά η εμπόλεμη κατάσταση δεν έχει λήξει για αυτές μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο).

Προχτές, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επέκρινε το Τόκιο για εκδηλώσεις που έγιναν πρόσφατα στην Ιαπωνία ενάντια στη «ρωσική κατοχή» των Βόρειων Εδαφών, όπως αποκαλούνται στην Ιαπωνία νησίδες για τις οποίες οι δύο χώρες ακόμα διαφιλονικούν, στα ανατολικά της ρωσικής νήσου Σαχαλίνη, του βόρειου Ειρηνικού. Η Ζαχάροβα έκανε λόγο για εκδήλωση που φέτος «σημαδεύτηκε από ιδιαιτέρως έντονη ρωσοφοβία» και συνέδεσε Ιάπωνες αξιωματούχους με «αήθεις επιθέσεις», επιμένοντας να μιλά για «αβάσιμες εδαφικές διεκδικήσεις για τις Κουρίλες Νήσους».

Στην εν λόγω εκδήλωση υιοθετήθηκε Δήλωση που ανέφερε πως «είναι εντελώς απαράδεκτο να μην έχουν επιστραφεί ακόμη τα Βόρεια Εδάφη μετά την παράνομη κατοχή τους», με χρήση της φράσης «παράνομη κατοχή» μετά από πάρα πολλά χρόνια. Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι.

Στο μεταξύ, χτες η ιαπωνική εφημερίδα «Nikkei Asia» μετέδωσε ότι το ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της σταθερής συνεργασίας του και με ασιατικές δυνάμεις, μελετά (ενόψει της προσεχούς Συνόδου Κορυφής, του Ιούνη, στη Λιθουανία) την έκδοση Κοινής Ανακοίνωσης με Αυστραλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Νέα Ζηλανδία, που θα επισημαίνει την κοινή «αλληλεγγύη» αλλά και «εναντίωση» τόσο απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας όσο και της Κίνας. Θυμίζουμε ότι πέρυσι οι ηγέτες των χωρών αυτών είχαν προσκληθεί στη Σύνοδο της συγκεκριμένης λυκοσυμμαχίας.

Πάντως, την πορεία σύσφιξης των δεσμών του ΝΑΤΟ με τις παραπάνω δυνάμεις μελετά στενά και το Πεκίνο, που φυσικά επεξεργάζεται τη δική του προσπάθεια ενίσχυσης συνεργασιών και την προσπάθεια «αποκατάστασης» σχέσεων, μέσα και από οικονομικά κίνητρα (βλέπε απόπειρες επαναπροσέγγισης με την Αυστραλία).

Ετοιμες για «αμοιβαία άμυνα» οι ΗΠΑ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, τα αντανακλαστικά της αμερικανικής πλευράς και στο πρόσφατο, νέο «επεισόδιο» στις 6/2 μεταξύ κινεζικής και φιλιππινέζικης ακτοφυλακής είναι ενδεικτικά.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Κίνα για «επικίνδυνη επιχειρησιακή συμπεριφορά» που «απειλεί άμεσα την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, παραβιάζει την ελευθερία ναυσιπλοΐας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας όπως την εγγυάται το Διεθνές Δίκαιο, και υπονομεύει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες». Πρόσθεσε δε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό των Φιλιππινέζων συμμάχων τους για την τήρηση της διεθνούς θαλάσσιας τάξης που βασίζεται σε κανόνες και επιβεβαιώνουν ότι μια ένοπλη επίθεση στις ένοπλες δυνάμεις, σε πλοία ή σε αεροσκάφη των Φιλιππίνων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ακτοφυλακής, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, θα ενεργοποιήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την Συνθήκη Αμοιβαίας Αμυνας ΗΠΑ - Φιλιππίνων του 1951».

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη Μανίλα κινεζικό σκάφος χρησιμοποίησε συσκευές λέιζερ εναντίον φιλιππινέζικου πλοίου, προκαλώντας προσωρινή τύφλωση του πληρώματος, εν μέσω αποστολής ανεφοδιασμού στρατιωτών σε ατόλη στη Νότια Σινική Θάλασσα. Η φιλιππινέζικη πλευρά κατηγόρησε το Πεκίνο για «επιθετικές ενέργειες» που προκαλούν «ενόχληση» αλλά και «απογοήτευση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ