ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάρτη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Νέες μεγαλειώδεις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Πάνω από 260 πόλεις γέμισαν με απεργούς διαδηλωτές κατά των νέων αντιασφαλιστικών ανατροπών

Γκρενόμπλ
Γκρενόμπλ
Νέα 24ωρη απεργία σε πάρα πολλούς κλάδους και μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι στη Γαλλία, συνεχίζοντας με νέα ορμή τον αγώνα ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν.

Πάνω από 260 πόλεις όλης της γαλλικής επικράτειας γέμισαν με διαδηλωτές, οι οποίοι απαίτησαν να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο που αυξάνει τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 και προϋποθέτει 43 χρόνια δουλειάς για την κατοχύρωση δικαιώματος σε πλήρη σύνταξη. Ουσιαστικά επιβάλλει δουλειά μέχρι τον τάφο, αν αναλογιστεί κανείς πόσο έχουν επεκταθεί η ελαστική και η περιστασιακή απασχόληση, αλλά και τη φθορά που συνεπάγεται η διαρκής επιδείνωση του εργασιακού περιβάλλοντος.

Η απεργιακή μάχη ξεκίνησε από προχθές το βράδυ, με ομάδες περιφρούρησης που στήθηκαν σε μεγάλες μονάδες παραγωγής, διυλιστήρια, εργοστάσια, λιμάνια κ.λπ.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το απόγευμα σε πολλές πόλεις και η καταγραφή της συμμετοχής στην ίδια την απεργία συνεχιζόταν, με τις πρώτες πληροφορίες να επιβεβαιώνουν τη μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων σε κλάδους όπως Χημική Βιομηχανία, Μεταφορές, Λιμάνια, Ενέργεια, Καθαριότητα και Εμπόριο.

Στο Παρίσι οι διαδηλωτές υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τις 700.000, ενώ στη Μασσαλία το Εργατικό Κέντρο έκανε λόγο για συμμετοχή - ρεκόρ απεργών στη διαδήλωση, με 245.000 κόσμου στον δρόμο.

Παρίσι
Παρίσι
Ξεχώρισαν επίσης η μαζικότητα και ο παλμός των κινητοποιήσεων σε περιοχές όπως η Νορμανδία, τα λιμάνια και τα διυλιστήρια στην Μπους ντι Ρον (προάστια της Μασσαλίας), καθώς και σε βιομηχανικά κέντρα όπως η Χάβρη (ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά λιμάνια που βρέχει ο Ατλαντικός), η περιοχή του Σεν Ναζέρ (ναυπηγεία) κ.λπ. Μεγάλες ήταν οι διαδηλώσεις και σε Σατορουά, Ανγκουλέμ, Γκρενόμπλ, Ρουέν, Λοριάν, Σεντ Ετιέν, Λιόν, Κλερμόν, Ναντ, Βαλενσιέν κ.α.

Σε διάφορους κλάδους υπάρχουν ήδη αποφάσεις για συνέχιση με νέα 24ωρη απεργία σήμερα, αλλά και την υπόλοιπη βδομάδα, ενώ προχωρούν συσκέψεις και πρωτοβουλίες συντονισμού αγωνιστικών Ομοσπονδιών και Συνδικάτων.

Σε αναρτήσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων σημειωνόταν χτες: «Να θυμηθούμε ότι είναι οι εργαζόμενοι αυτοί που παράγουν τον πλούτο αυτής της χώρας. Να περάσουν οι ανάγκες μας μπροστά από τα κέρδη των μετόχων. Να θυμηθούμε ότι όλη η χώρα στηρίζει τη συνέχιση της απεργίας. Το 93% των σημερινών μισθωτών απορρίπτουν τη μεταρρύθμιση (...) Να θυμηθούμε ότι ο φόβος πρέπει να αλλάξει στρατόπεδο: Το καθεστώς Μακρόν, η κυβέρνηση των πλουσίων και η ολιγαρχία πρέπει να πληρώσουν. Να θυμηθούμε ότι καθένας και καθεμιά πρέπει να πάρει τη θέση του σε αυτόν τον αγώνα».

ΣΥΡΙΑ
Νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή

Εθεσε εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο του Χαλεπίου, κόμβο υποδοχής της βοήθειας για τους σεισμόπληκτους

Νέα επιδρομή κατά της Συρίας εξαπέλυσε το Ισραήλ τις πρώτες ώρες χτες, με τα αεροσκάφη του να χτυπούν αυτήν τη φορά το διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπίου.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «διπλό έγκλημα», επισημαίνοντας ότι οι βόμβες των ισραηλινών αεροσκαφών χτύπησαν ένα πολιτικό αεροδρόμιο και «ένα από τα σημεία - κλειδιά για την άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους», προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές που καθιστούν αδύνατη την άμεση επαναλειτουργία του.

Νωρίτερα το Συριακό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε μεταδώσει ότι συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισαν ισραηλινούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν πάνω από τη Μεσόγειο, δυτικά της παραθαλάσσιας πόλης της Λαττάκειας.

Λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις, η συριακή Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε εκτροπή των πτήσεων που προορίζονταν για το διεθνές αεροδρόμιο Χαλεπίου στα αεροδρόμια της Δαμασκού και της Λαττάκειας.

Το Ιράν επίσης κατήγγειλε την ισραηλινή επιδρομή ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», τονίζοντας τις συνέπειές της για τα θύματα του σεισμού στο Χαλέπι.

Το δε Ισραήλ τήρησε για άλλη μια φορά σιγή ιχθύος για τη νέα απαράδεκτη επιδρομή...

ΚΚΕ: Καταδικάζει τη νέα εγκληματική ενέργεια του κράτους του Ισραήλ

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά του αεροδρομίου του Χαλεπίου το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Την ώρα που ο συριακός λαός προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές των πολύχρονων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των καταστροφών του πρόσφατου σεισμού, το Ισραήλ εξαπέλυσε μια νέα επιδρομή που έθεσε εκτός λειτουργίας το διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπίου, που αποτελούσε κόμβο υποδοχής της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το ΚΚΕ καταδικάζει τη νέα εγκληματική ενέργεια του κράτους του Ισραήλ, που απολαμβάνει τη στήριξη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, καλεί τον ελληνικό λαό και την εργατική τάξη να ενισχύσουν την αλληλεγγύη τους στον πολύπαθο συριακό λαό και στους άλλους λαούς που πλήττονται από τη βάρβαρη ισραηλινή επιθετικότητα, όπως είναι ο πολύπαθος λαός της Παλαιστίνης».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Δύο πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας σκοτώθηκαν κατά τη σύγκρουση των αεροσκαφών τους στον αέρα στην Γκουιντόνια κοντά στη Ρώμη, ανακοίνωσε χτες η πρωθυπουργός Τζ. Μελόνι. Οι δύο πιλότοι βρίσκονταν στο πηδάλιο δύο εκπαιδευτικών αεροσκαφών τύπου U-208 και συμμετείχαν σε εκπαιδευτική αποστολή, ανέφερε η ιταλική Πολεμική Αεροπορία.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες εκτίμησε ότι η «ισότητα» μεταξύ ανδρών και γυναικών παγκοσμίως είναι ένας ολοένα και πιο μακρινός στόχος, ο οποίος θα επιτευχθεί στην καλύτερη περίπτωση «σε 300 χρόνια». Πρόσθεσε επίσης ότι «σε όλο τον κόσμο πλήττονται, απειλούνται, παραβιάζονται τα δικαιώματα των γυναικών» και ότι «η πρόοδος που είχε επιτευχθεί στις δεκαετίες εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας».

ΝΤΟΧΑ.-- Ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι ορκίστηκε χτες νέος πρωθυπουργός του Κατάρ, αντικαθιστώντας άλλο μέλος της βασιλικής οικογένειας που είχε την ίδια θέση από το 2020.

ΙΣΡΑΗΛ
Επιθέσεις του κατοχικού στρατού και εποίκων στη Δυτική Οχθη

Φονικές επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού, με τη συνδρομή στρατιωτικών ελικοπτέρων και πυραύλους αέρος - εδάφους, εξαπολύθηκαν χθες εναντίον της Τζενίν και της Ναμπλούς, με τουλάχιστον 6 νεκρούς και πάνω από 10 τραυματίες.

Το πρόσχημα των νέων κατοχικών επιθέσεων ήταν οι «πληροφορίες» για Παλαιστίνιους που συμμετείχαν σε αντίποινα κατά Εβραίων εποίκων, μετά το πογκρόμ που έκαναν οι τελευταίοι στις 27 Φλεβάρη στην κωμόπολη Χουάρα της Δυτικής Οχθης.

Νωρίτερα, αργά το βράδυ της Δευτέρας, πολυμελής ομάδα Εβραίων εποίκων επιτέθηκαν ξανά σε χωρικούς της Χουάρα, επιλέγοντας αυτήν τη φορά μια οικογένεια που είχε σταθμεύσει με το ΙΧ αυτοκίνητό της στο πάρκινγκ ενός σούπερ μάρκετ. Οι έποικοι περικύκλωσαν το αυτοκίνητο, έσπασαν το παρμπρίζ με ένα τσεκούρι, χτύπησαν τον οδηγό και τον ηλικιωμένο πατέρα του, ανοίγοντάς τους το κεφάλι, και στη συνέχεια ψέκασαν αυτούς και τους άλλους τρεις επιβάτες (μεταξύ των οποίων ένα παιδάκι) με σπρέι πιπεριού. Στο τέλος, προτού αποχωρήσουν, πυροβόλησαν το όχημα. Ολα αυτά έγιναν μπροστά σε μια περίπολο Ισραηλινών στρατιωτών...

Η νέα επίθεση καταγράφεται λιγότερο από 10 μέρες μετά το πογκρόμ που εξαπέλυσαν Εβραίοι έποικοι στις 27 Φλεβάρη, και πάλι στη Χουάρα, με αποτέλεσμα έναν νεκρό, 380 τραυματίες και δεκάδες καμένα σπίτια και αυτοκίνητα.

Από την αρχή της χρονιάς έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές και τους εποίκους τουλάχιστον 70 Παλαιστίνιοι, ενήλικοι και παιδιά.

Στο μεταξύ, καθώς κλιμακώνεται και η ενδοαστική αντιπαράθεση στο Ισραήλ, κόμματα της αντιπολίτευσης, συνδικάτα και φορείς προγραμματίζουν νέες διαδηλώσεις αύριο κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης Νετανιάχου για τη «δικαστική μεταρρύθμιση».

Συναντήσεις Ισραηλινών - Αμερικανών στις ΗΠΑ

Συνεχίστηκαν χτες στην Ουάσιγκτον οι συναντήσεις του Ισραηλινού υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, και του Ισραηλινού συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Τζάκι Χανέγκμπι, με τον Αμερικανό ομόλογο του τελευταίου, Τζέικ Σάλιβαν, καθώς και με άλλους αξιωματούχους, στο πλαίσιο της αμερικανο-ισραηλινής συνάντησης της Στρατηγικής Συμβουλευτικής Ομάδας, στην οποία συμμετέχουν διπλωμάτες, στρατιωτικοί και στελέχη των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών.

Σε κοινή ανακοίνωση υπογραμμίζουν τη «σημαντική ανησυχία» τους για την πρόοδο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και επιβεβαιώνουν ότι έχουν κοινό σκοπό «την περαιτέρω ενίσχυση της πολύχρονης εταιρικής σχέσης Ισραήλ - ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας».

ΙΡΑΚ
Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Οστιν στη Βαγδάτη

Τα αμερικανικά στρατεύματα «είναι έτοιμα να παραμείνουν στο Ιράκ», δήλωσε χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λ. Οστιν, πραγματοποιώντας αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Ο Οστιν ξεκίνησε την περιοδεία του στην περιοχή την Κυριακή, από την Ιορδανία, με επόμενους σταθμούς την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Στη δήλωσή του τόνισε ότι μετέβη στο Ιράκ για να επαναβεβαιώσει τις «στρατηγικές εταιρικές σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον - Βαγδάτης». Πρόσθεσε δε πως τα αμερικανικά στρατεύματα παραμένουν έτοιμα να παραμείνουν στο ιρακινό έδαφος, με «πρόσκληση» της ιρακινής κυβέρνησης.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας συναντήθηκε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ Σουδάνι (που το Σαββατοκύριακο είχε μεταβεί στο Κάιρο για συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι), ενώ στη συνέχεια αναμενόταν να συναντηθεί με τον Ιρακινό ομόλογό του, τον υπουργό Εξωτερικών κ.ά.

Η επίσκεψη του Οστιν στο Ιράκ λαμβάνει χώρα κοντά στην 20ή επέτειο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ και των συμμάχων, ενώ ο ίδιος ήταν ο τελευταίος διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ μετά την εισβολή του 2003.

Στην πρωτεύουσα του Ιράκ μετέβη χτες και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, με ατζέντα που περιλάμβανε μεταξύ άλλων τους τομείς της Ενέργειας και των υποδομών.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νομοσχέδιο κατά της «παράτυπης μετανάστευσης»

Νέο αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο, με συνδυασμό «αντικινήτρων», συλλήψεων και ταχύτατων απελάσεων των μεταναστών και των προσφύγων που εισέρχονται «παράτυπα» στη Βρετανία από τη Θάλασσα της Μάγχης, παρουσίασε χτες στη Βουλή των Κοινοτήτων η υπουργός Μετανάστευσης, Σουέλα Μπρέιβερμαν.

Εκτίμησε ότι εάν δεν μπουν σύντομα αποτελεσματικοί φραγμοί τότε θα αναζητήσουν μια θέση στη Βρετανία περίπου 100.000.000 παράτυποι μετανάστες. Η ίδια πρότεινε συλλήψεις και γρήγορες απελάσεις, μείωση των δικαιωμάτων στέγασης και πρόνοιας για τους αιτούντες άσυλο στη χώρα, επικαλούμενη «κορεσμό» των υποδομών φροντίδας μεταναστών.

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρ. Σούνακ (η ινδική καταγωγή του οποίου προβλήθηκε ιδιαίτερα κατά την εκλογή του...) με άρθρο του στην εφημερίδα «The Sun» αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο υποστηρίζοντας ότι σύντομα οποιοσδήποτε θα φτάνει στη Βρετανία «παράτυπα», δεν θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για την παροχή ασύλου και θα στέλνεται αμέσως σε ασφαλή τρίτη χώρα.

Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε ενόψει της πρώτης επίσκεψης του Σούνακ την Παρασκευή στη Γαλλία, από όπου πέρσι περισσότεροι από 45.000 μετανάστες έφτασαν στη Βρετανία μέσω της Μάγχης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ