ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάρτη 2023
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Εκτός επιδόματος μητρότητας οι νέες μητέρες εργαζόμενες στο πρόγραμμα απασχόλησης ρητινοκαλλιεργητών

Από κινητοποίηση των ρετσινάδων στην Αθήνα
Από κινητοποίηση των ρετσινάδων στην Αθήνα
Να ανακληθεί άμεσα η απαράδεκτη απόφαση του ΕΦΚΑ που αφήνει εκτός επιδόματος μητρότητας εργαζόμενες που μόλις έχουν γεννήσει και δουλεύουν στο πρόγραμμα αποκατάστασης του καμένου δάσους της πυρόπληκτης βόρειας Εύβοιας, απαιτεί το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Εύβοιας.

Την ανακοίνωση διαμαρτυρίας του Σωματείου κατέθεσαν μάλιστα ως Αναφορά στη Βουλή οι Γιώργος Μαρίνος και Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτές του ΚΚΕ.

Οπως τονίζει το Σωματείο, εργαζόμενες, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα απασχόλησης ρητινοκαλλιεργητών στον 1ο κύκλο με ημερομηνίες πρόσληψης περιόδου τον Αύγουστο του 2022 και είχαν την τύχη να φέρουν στην οικογένειά τους νέα μέλη, έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν όλες εκείνες τις παροχές και τα δικαιώματα που απορρέουν από τη μητρότητα, δηλαδή επίδομα και άδεια λοχείας και κυοφορίας, επίδομα τοκετού, άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιών, ειδική 9μηνη άδεια προστασίας μητρότητας.

Ωστόσο, το Σωματείο καταγγέλλει ότι «με πρόσφατη απόφαση του ΕΦΚΑ απορρίπτεται σε εργαζόμενη του κλάδου η καταβολή του επιδόματος μητρότητας (κυοφορίας + λοχείας) διότι δεν συγκέντρωνε τις απαραίτητες 200 μέρες ασφάλισης τα προηγούμενα δύο έτη (2021 - 2022) και κατ' επέκταση επειδή η καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση της 9μηνης άδειας ΔΕΝ θα έχει δικαίωμα να λάβει και τη συγκεκριμένη άδεια».

Το Σωματείο, με αφορμή το γεγονός, θέτει τα εξής ερωτήματα:

«Πώς μια συναδέλφισσα πυρόπληκτη, που εργαζόταν στη ρετσίνα, θα συγκεντρώσει ένσημα για το 2021 αφού η παραγωγή μας κάηκε και ποτέ δεν μας καταβλήθηκαν τα ένσημα παρά τις διεκδικήσεις μας, παρά μόνο οι οικονομικές αποζημιώσεις;

Πώς μια συναδέλφισσα πυρόπληκτη θα συγκέντρωνε ένσημα για το 2022 όταν προϋπόθεση για την αίτηση και πρόσληψη στο πρόγραμμα απασχόλησης ρητινοκαλλιεργητών ήταν να είσαι άνεργος και να μην απασχοληθείς σε άλλον κλάδο δουλειάς παρά μόνο ως δασεργάτης (...μόνο που δεν μας εγκάλεσαν γιατί οι εγκυμονούσες συναδέλφισσες δεν εργάστηκαν στις υλοτομίες!);».

Στο πλαίσιο αυτό το Σωματείο επισημαίνει ότι είχε έγκαιρα προβλέψει και ενημερώσει για τέτοια προβλήματα, αλλά οι υπεύθυνοι τότε έλεγαν μην ανησυχείτε, θα υπάρξουν ρυθμίσεις.

«Η πραγματικότητα τους διέψευσε πανηγυρικά για άλλη μια φορά!», αναφέρει, υπογραμμίζοντας απευθυνόμενο στην κυβέρνηση: «Οδηγείτε τις γυναίκες και συναδέλφισσες του πυρόπληκτου κλάδου μας, είτε να μην κάνουν οικογένειες είτε αν κάνουν να πηγαίνουν στη δουλειά χωρίς να λαμβάνουν τα στοιχειώδη δικαιώματα για την ανατροφή των παιδιών τους. Εδώ και τώρα, να αρθούν οι αποκλεισμοί και να υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για τις συναδέλφισσες νέες μητέρες».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ
Γέμισαν οι χώροι του με είδη πρώτης ανάγκης για τους σεισμόπληκτους λαούς Τουρκίας και Συρίας

Χωρίς σταματημό συνεχίστηκε η συνεισφορά εργαζομένων και λαού στα δύο νησιά

Με αμείωτη ένταση, εν μέσω και των μεγάλων πρόσφατων κινητοποιήσεων, συνεχίστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους δοκιμαζόμενους σεισμόπληκτους σε Τουρκία και Συρία, από το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Το κάλεσμά του βρήκε θερμότατη ανταπόκριση από τους εργαζόμενους, τον λαό και τη νεολαία στα δύο νησιά, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια των προηγούμενων κινητοποιήσεων για το έγκλημα στα Τέμπη, μεγάλες ποσότητες ρούχων, κουβερτών, σχολικών ειδών, ξηράς τροφής κ.ά., που θα σταλούν το επόμενο διάστημα στους λαούς των δύο χωρών. Οπως εκτιμά η διοίκηση του συνδικαλιστικού φορέα, η εθελοντική συνεισφορά ξεπέρασε κατά πολύ την πρώτη αποστολή, σε μια συγκινητική συνέχεια που αγκαλιάστηκε πολύ πλατιά.

«Λαϊκός κόσμος κάθε ηλικίας βοήθησε απλόχερα, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις παιδιά που έδωσαν ακόμη παιχνίδια αλλά και σχολικά είδη», ανέφερε ο Σπύρος Καμπίτσης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, προσθέτοντας:

«Σημαντική ήταν η βοήθεια των Πολιτιστικών Συλλόγων Ραζάτων και Καμιναράτων, αλλά και της Ενωσης Γονέων Ληξουρίου που οργανωμένα και σε συνεννόηση με το Εργατικό Κέντρο μάζευαν αναγκαία».

Μάλιστα, πολλοί ήταν αυτοί που προσέφεραν από τη λαβωμένη από τους σεισμούς του 2014 περιοχή της Παλικής και του Ληξουρίου, παρά το γεγονός ότι μετρούν ακόμη ανοιχτές πληγές, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν γίνεται να μη σταθούν στο πλευρό όλων όσοι και το τελευταίο διάστημα δοκιμάζονται πολύ σκληρά στις δύο γειτονικές χώρες.

Παράλληλα, από τον συνδικαλιστικό φορέα στήθηκε μια ολόκληρη διαδικασία καταγραφής, συσκευασίας και αρίθμησης των συγκεντρωμένων υλικών που έχουν κατακλύσει τα γραφεία του, με συμβολή εργαζομένων και μελών διοικήσεων εργατικών συνδικάτων. Πλέον το ΕΚΚ-Ι αναμένει τη νέα συγκροτημένη αποστολή όλων των ειδών, με μια ακόμη μεγαλύτερη συνεισφορά.

Ξανά στο «σκαμνί» για τις απεργίες οι εργαζόμενοι στην COSCO

Αθωώθηκαν, αλλά η πρόκληση παραμένει για τις «εκκρεμότητες» που «δεν βλέπουν» τα δικαστήρια

Αθώους έκρινε χθες το δικαστήριο μέλη του ΔΣ και άλλους πρωτοπόρους εργαζόμενους, μέλη του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Πειραιά (COSCO), που δικάζονταν για απεργιακή κινητοποίηση τον Ιούλη του 2018, μια από τις τρεις μέρες απεργίας που είχαν πραγματοποιήσει και με την οποία είχαν αναγκάσει την τότε κυβέρνηση να αναγνωρίσει το δικαίωμά τους για ένταξη στα ΒΑΕ. Οι 12 συνδικαλιστές και εργαζόμενοι δικάζονταν με το πρόσχημα της άσκησης βίας, με στόχο να χτυπηθούν όσοι αγωνίζονται και να καλλιεργηθεί ο φόβος σε όποιον αντιστέκεται.

«Αν και αθωωθήκαμε, είναι προκλητικό το γεγονός ότι για άλλη μια φορά μας σέρνουν στα δικαστήρια», σημειώνει σε δήλωσή του ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Και αναδεικνύει ότι την ίδια στιγμή που δικάζονται οι εργαζόμενοι «δεν έχει λήξει η υπόθεση για να εφαρμοστεί η νομοθεσία για τα ΒΑΕ, ενώ εκκρεμούν αρκετές αποφάσεις για τα εργατικά "ατυχήματα" και δυστυχήματα που έχουν συμβεί στον χώρο δουλειάς μας» και τα οποία δείχνουν τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν με τα μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, με ζωές των εργαζομένων να παίζονται «κορόνα - γράμματα».

«Είμαστε αποφασισμένοι» - συνέχισε - «να δώσουμε συνέχεια σε όλα αυτά τα ζητήματα, τα βασικά αιτήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία, την ασφάλεια, τα εργασιακά και ασφαλιστικά συγκροτημένα δικαιώματα, και θα συνεχίσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση, ό,τι προσπάθειες και να κάνουν η εργοδοσία και η εκάστοτε κυβέρνηση».

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μπαλάκι μεταξύ κυβέρνησης και δημοτικής αρχής οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι

Μπαλάκι μεταξύ κυβέρνησης, Αποκεντρωμένης Διοίκησης και δημοτικής αρχής γίνονται συμβασιούχοι εργαζόμενοι σε μια σειρά από δήμους, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής που φέρνει στην επιφάνεια το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Πρόκειται για εργαζόμενους που είχαν προσφύγει στα δικαστήρια. Τον Σεπτέμβρη του 2022 το δικαστήριο αποφάσισε τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Από τότε μέχρι και σήμερα, παρά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μην εξαντλήσει τα ένδικα μέσα για να ζητήσει την αναίρεση της πρωτόδικης απόφασης, αλλά να συμμορφωθεί με αυτήν, οι εργαζόμενοι έχουν μπλεχτεί στα δίκτυα του αντεργατικού νομικού πλαισίου που εκφράζεται μέσα από αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ενέργειες της δημοτικής αρχής.

Σύμφωνα λοιπόν με καταγγελίες εργαζομένων που επικαλείται το Συνδικάτο ΟΤΑ, η ίδια η δήμαρχος από τις 31 Οκτώβρη είχε προχωρήσει σε αίτηση αναίρεσης, καλώντας τους πρωτόδικα δικαιωμένους συμβασιούχους να δικαστούν σε επίπεδο Αρείου Πάγου.

Είναι «ντροπή για την δήμαρχο να κοροϊδεύει τους συμβασιούχους», σημειώνει το Συνδικάτο, αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για δημοτική αρχή - «εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ».

«Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι όλες οι κυβερνήσεις, οι γενικοί γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και η πλειοψηφία των δημάρχων είναι από την ίδια μεριά του τραπεζιού. Υλοποιούν τις ίδιες πολιτικές. Σκοπός και στόχος τους, το τσάκισμα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και η αντικατάστασή της με εργαζόμενους με "ελαστικές" μορφές και ιδιώτες. Αυτό επιτάσσει η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η πολιτική της λειτουργίας των δήμων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που μετρούν τα δικαιώματά μας στην υγεία, στην ασφάλεια στην εργασία ως κόστος και τα τσακίζουν για να έχουν οφέλη οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι», τονίζει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, καλώντας τη δημοτική αρχή να πάρει πίσω την αίτηση αναίρεσης. Απαιτεί από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τη μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου. «Δεν κάνουμε βήμα πίσω από το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Οργανωμένα μέσα από τα σωματεία μας και το Συνδικάτο μας συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Εμείς έχουμε τη δύναμη, χωρίς εμάς κανένα αμαξοστάσιο και καμιά υπηρεσία δεν μπορεί να λειτουργήσει», είναι το μήνυμα του Συνδικάτου.

ΘΕΡΜΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Νεκρός 70χρονος τεχνίτης - οικοδόμος στο μεροκάματο

Με τη ζωή του πλήρωσε τις οικοδομικές εργασίες που εκτελούσε σε οικία στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, τη Δευτέρα, ο 70χρονος Σωτήρης Χολέβας, οικοδόμος - τεχνίτης, κάτοικος της περιοχής.

Ο άτυχος άνδρας, που εργαζόταν ακόμη στην ηλικία των 70 ετών, αποτελεί το νέο θύμα του εγκλήματος διαρκείας κυβερνήσεων και εργοδοσίας, των πολιτικών καταλήστευσης των συντάξεων, των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που αναγκάζει πολλούς να συνεχίζουν να εργάζονται, ενώ θα έπρεπε να έχουν συνταξιοδοτηθεί ή για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους με τα ψίχουλα που λαμβάνουν από μια ολόκληρη ζωή στη δουλειά.

Ο άτυχος 70χρονος έπεσε από σκαλωσιά κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Θέρμου όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Οι συνθήκες του τραγικού συμβάντος ερευνώνται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ