ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούνη 2023
Σελ. /28
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΟΛΑΣ
Εχουμε πλέον πείρα για να μην πέφτουμε στη λούμπα του μικρότερου κακού

RIZOSPASTIS

Ως υπάλληλος της ΕΥΑΘ θέλω να επισημάνω το εργασιακό βάρος που σηκώνουν όλοι οι εργατοϋπάλληλοι της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις προς τους πολίτες. Αυτή η πίεση οφείλεται κυρίως στην έλλειψη προσωπικού και στην εντατικοποίηση της εργασίας, καθώς η περιοχή ευθύνης της ΕΥΑΘ επεκτείνεται, ενώ το μόνιμο προσωπικό δεν ανανεώνεται και υπολείπεται των αναγκών.

Για τη συμπίεση του εργατικού κόστους κρίσιμες εργασίες ανατίθενται σε εργολάβους. Στον κύκλο εργασιών της ΕΥΑΘ έχουμε υπολογίσει ότι θα έπρεπε να εργάζονται πάνω από 900 εργαζόμενοι. Μόνο το 1/3 από αυτούς είναι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ. Οι υπόλοιποι είναι εργολαβικοί εργατοϋπάλληλοι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ανάλογη μείωση του λειτουργικού κόστους της ΕΥΑΘ. Απλά, μέσω των εργολαβικών συμβάσεων, το κεφάλαιο ρέει προς άλλες ανώνυμες εταιρείες, οι οποίες μετράνε την κερδοφορία τους πάνω στις πλάτες των εργολαβικών υπαλλήλων, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Με την «Αγωνιστική Συσπείρωση» της ΕΥΑΘ, παράταξη στην οποία συσπειρώνονται και κομμουνιστές εργαζόμενοι, συμμετείχαμε σε όλες τις δυναμικές κινητοποιήσεις για τα θέματα που προβληματίζουν την κοινωνία. Βγήκαμε στον δρόμο ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία, διαδηλώσαμε στο λιμάνι κατά του οπλοστασίου του ΝΑΤΟ. Υψώσαμε τη φωνή μας για να μην ξεχαστεί το αποτρόπαιο, προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη.

Στις πολλές εργατικές συγκεντρώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις ενώσαμε τις φωνές μας και συμπορευτήκαμε με το ΚΚΕ με οργανωμένο αγώνα και ποικίλες παρεμβάσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του νερού και ενάντια στη νέα αγορά ύδατος, που σηματοδοτεί η ίδρυση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.

Με τους συναδέλφους της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» καλέσαμε σε μαζική συμμετοχή κατά της εμπορευματοποίησης του νερού και σε απεργιακές συγκεντρώσεις, σε κοινές συνελεύσεις σωματείων και φοιτητικών συλλόγων. Ολοι εμείς στείλαμε το μήνυμα ότι το νερό δεν είναι εμπόρευμα!

Αναδείξαμε όμως την ίδια ώρα ότι το σύνθημα «για δημόσια αγαθά πάνω από τα κέρδη» είναι κάλπικο. Εχουμε πια την πείρα για να δούμε ότι όπου υπάρχουν κέρδη, οι ζωές μας είναι πάντα από κάτω τους. Με τις παρεμβάσεις και τα κείμενά μας αναδείξαμε ότι ένα είναι το σύνθημα: «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!».

Με δουλειά των κομμουνιστών συναδέλφων και βασισμένοι σε επίσημα εταιρικά στοιχεία εκδόθηκε από το ΚΚΕ infographic, με τα κύρια ορόσημα της εμπορευματοποίησης του νερού της πόλης. Αναλύθηκε πώς το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ συνεχίζουν με τη σειρά το αντιλαϊκό έργο και το πηγαίνουν ένα βήμα παρακάτω. Ενδεικτικά, το ΠΑΣΟΚ μετοχοποίησε την ΕΥΑΘ και την έβαλε στο χρηματιστήριο, ο ΣΥΡΙΖΑ την εισήγαγε στο Υπερταμείο και η ΝΔ θεσμοθέτησε τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Επιπλέον όλοι γιγάντωσαν τις εργολαβίες.

Στον αντίποδα, το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές στην ΕΥΑΘ ανέδειξαν πόσο ζημιογόνα ήταν και είναι τα αστικά κόμματα, για την ύδρευση και την αποχέτευση των λαϊκών νοικοκυριών. Παράλληλα κατέθεσαν την πρότασή τους για τη διαχείριση των υδατικών πόρων στη χώρα και πώς πραγματικά θα εμπεδωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού ως κοινωνικού αγαθού. Αυτό ενισχύθηκε και με ημερίδα που πραγματοποιήθηκε εδώ, δίπλα στην αίθουσα του δημαρχείου και αγκαλιάστηκε με πολύ μεγάλη λαϊκή συμμετοχή. Σε αυτήν την ημερίδα απαντήθηκαν κρίσιμα ζητήματα για να αποκτήσει συνέχεια και σταθερότητα ο αγώνας. Δεν φτάνει να λέμε «όχι στην ιδιωτικοποίηση» αλλά να δούμε ρεαλιστικά σε ποιο οικονομικό σύστημα βρισκόμαστε και ποιος είναι ο λόγος για την αντιλαϊκή πολιτική που ασκούν τα αστικά κόμματα.

Εχουμε πλέον την πείρα ώστε να διακρίνουμε τη φενάκη των ωραίων λόγων και να μην πέφτουμε στη λούμπα του μικρότερου κακού. Γιατί το νερό είναι αγαθό που ανήκει στον λαό και μόνο μαζί με το ΚΚΕ μπορούμε να διασφαλίσουμε τον συνεχή αγώνα ενάντια στο σύστημα και υπέρ του λαϊκού συμφέροντος.

ΔΑΦΝΗ ΚΑΤΣΙΜΠΑ
Να ενισχυθεί το μοναδικό οργανωμένο στήριγμα του λαού

RIZOSPASTIS

«Βρεθήκαμε και παλέψαμε μαζί με ταξικά εργατικά σωματεία στους δρόμους απέναντι στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου, που απαξιώνει την ανθρώπινη ζωή, που είναι και το επίκεντρο της δικής μας καθημερινής δουλειάς και του καθημερινού μας αγώνα.

Ειδικότερα ενάντια στη συρρίκνωση και την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας, που προσφέρει τη ζωή των ανθρώπων των λαϊκών στρωμάτων βορά στα αρπαχτικά των επιχειρηματικών ομίλων.

Γενικότερα ενάντια στους αντιλαϊκούς και αντεργατικούς νόμους αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που παράγουν τις νοσογόνες συνθήκες διαβίωσης. Το stress, η υπερεξάντληση, τα ατυχήματα, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, η ανεργία, η φτώχεια, η ανασφάλεια, οι περιβαλλοντικές συνθήκες οδηγούν σε σωματικές και ψυχικές αρρώστιες και σε ελάττωση του προσδόκιμου ζωής. Και είναι όλα αυτά στα οποία οδηγεί η πολιτική του κεφαλαίου.

Δώσαμε και δίνουμε αγώνες, συντεταγμένα με τα ταξικά σωματεία, γιατί τη βάρβαρη ταξική επίθεση μόνο η δύναμη ενός λαού οργανωμένου σε συνδικάτα, σε σωματεία, σε σχολές μπορεί να ανατρέψει, με ένα μαζικό, ενωτικό, λαϊκό κίνημα, με ταξικό προσανατολισμό.

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου η "Αριστερή Συσπείρωση" στην οποία είμαι ενταγμένη, θεώρησε αντικειμενικά σημαντικό για τα λαϊκά στρώματα, για το εργατικό κίνημα, απέναντι στην εξαγορά, τη διαχείριση και τις επιταγές του ιμπεριαλισμού, να ενισχυθεί το ΚΚΕ.

Και είναι αναμφίβολα θετικό σημάδι η ενίσχυση του ΚΚΕ, με συνθήκες αρνητικού συσχετισμού. Αποτελεί προϊόν μιας διαδικασίας που πέρασε μέσα από την οργάνωση στους χώρους εργασίας, την παρουσία στις κινητοποιήσεις, στις απεργίες, τη θέση απέναντι στον ιμπεριαλισμό και την καταδίκη της πολεμικής συμμετοχής της χώρας.

Βαδίζοντας προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, τη στιγμή που ετοιμάζεται μεγαλύτερη ένταση στην επίθεση στα λαϊκά στρώματα, με την επιστροφή σε πιο σκληρή λιτότητα στα πλαίσια της επερχόμενης σκληρότερης δημοσιονομικής πολιτικής, αυξάνονται και οι εκβιασμοί για την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου, τα ψευτοδιλήμματα και οι επικοινωνιακές εξαπατήσεις.

Στις εκλογές αυτές, δεν αρκεί να μαυριστούν η ΝΔ και τα πολιτικά δεκανίκια της, ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Στις εκλογές αυτές το ζητούμενο είναι η ενίσχυση του μοναδικού αυτή τη στιγμή οργανωμένου στηρίγματος του λαού, που παλεύει απέναντι στην επίθεση, για να αυξηθεί η αυτοπεποίθηση στον αγώνα εργαζομένων και νεολαίας για μια καλύτερη ζωή, να ενισχυθεί η δράση τους, να δυναμώσει ο οργανωμένος αγώνας μέσα από τα σωματεία και συνδικάτα.

Καλούμε εκ νέου τον κόσμο του αγώνα, τη νεολαία, τον κόσμο της δουλειάς και του καθημερινού μόχθου να ενισχύσει το ΚΚΕ».

ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΚΛΙΔΗΣ
Ο λαός να εμπιστευτεί τη δύναμή του και να στηρίξει το ΚΚΕ

«Σήμερα, σχεδόν 100 μέρες μετά το έγκλημα στα Τέμπη, όπου 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους 11 συνάδελφοί μας, οικογένεια και φίλοι, εμείς οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο πιστοποιούμε πως ούτε το πιο αποτρόπαιο έγκλημα δεν θα συγκινήσει ποτέ την εργοδοσία και όλα αυτά τα κόμματα που έβαλαν τις υπογραφές τους για να βρίσκεται ο σιδηρόδρομος στη σημερινή κατάσταση.

Μόλις την περασμένη βδομάδα σημειώθηκε νέο εργατικό "ατύχημα", όταν στο μηχανοστάσιο Θεσσαλονίκης συνάδελφος καθαριστής έπεσε στο κανάλι συντήρησης εν ώρα εργασίας. Μάλιστα, στο ίδιο σημείο όπου πριν λίγους μήνες έπεσε και άλλος συνάδελφος, λόγω ελλιπούς φωτισμού.

Είναι πρόκληση για τους εργαζόμενους και τον λαό πως μέχρι σήμερα, παρά τη μείωση των δρομολογίων και την ορισμένη αύξηση των σταθμαρχών, δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφάλεια του προσωπικού και των επιβατών. Η τηλεδιοίκηση ακόμα δεν λειτουργεί. Η πρόθεσή τους είναι να λειτουργήσει κάποια στιγμή μόνο στον κεντρικό άξονα Θεσσαλονίκη - Αθήνα. Λες και το υπόλοιπο δίκτυο είναι ασφαλές. Το σύνολο του δικτύου και των γραμμών παραμένει στην άθλια κατάσταση, όπως και πριν τα Τέμπη, με τον κόσμο που είναι υπεύθυνος για τη συντήρησή του σε πανελλαδικό επίπεδο να είναι ελάχιστος!

Δεν υπάρχει δέσμευση από κανέναν ότι τα τεράστια οργανικά κενά που υπάρχουν σε προσωπικό, με βάση τα δικά τους οργανογράμματα, θα καλυφθούν. Υπάρχουν όμως τεράστιες δεσμεύσεις από όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, απέναντι στην ΕΕ και την εταιρεία, αφού όλοι τους, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο το 2021 ότι δίνουν διορία έως το 2040 για να εφαρμοστούν τα συστήματα τηλεδιοίκησης.

Τόσο ζυγίζουν τις ανθρώπινες ζωές όλοι αυτοί που έριχναν τα κροκοδείλια δάκρυα στις τηλεοράσεις το προηγούμενο διάστημα. Που όλοι τους ψήφιζαν 9ήμερη συνεχόμενη εργασία στον σιδηρόδρομο, που απέλυαν τους φύλακες των σιδηροδρομικών διαβάσεων και την ίδια στιγμή κατάντησαν τη ΡΑΣ, τη Ρυθμιστική Αρχή που είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια σε όλο το εύρος του δικτύου και των εγκαταστάσεων, να αποτελείται από μόλις 6 άτομα.

Και όλα αυτά τα κάνανε συνειδητά, γιατί βάζουν τα κέρδη των λίγων πάνω από τις ζωές των πολλών. Για την ενίσχυση αυτών των κερδών θα παζαρέψουν τώρα με τους μεγαλοεργολάβους ποιος θα αναλάβει να εγκαταστήσει ποια συστήματα και σε ποιο κομμάτι του δικτύου, σκορπώντας εκατομμύρια του ελληνικού λαού στα μεγάλα κοράκια των κατασκευαστικών εταιρειών και πετώντας από πάνω τους την κρατική ευθύνη της εγκατάστασης των συστημάτων.

Απέναντί τους βρίσκεται μόνο το ΚΚΕ, που ήταν το μόνο κόμμα που ανέδειξε τα προβλήματα του σιδηρόδρομου και τον κίνδυνο ενός μεγάλου δυστυχήματος, την ίδια στιγμή που όλοι οι άλλοι πανηγύριζαν ότι πλέον γινόμαστε ένας ευρωπαϊκός σιδηρόδρομος, ασφαλής και γρήγορος.

Είναι όλοι τους βουτηγμένοι στο αίμα, όχι απλά γιατί δεν άκουσαν τις δεκάδες παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή ή τις ανακοινώσεις της ΔΕΣΚ Σιδηροδρομικών, της παράταξης που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, αλλά γιατί έβαλαν εμπόδια και συκοφάντησαν τους εκατοντάδες απεργούς σιδηροδρομικούς που στις 9 Νοέμβρη έθεταν για ακόμα μια φορά τα ζητήματα ασφάλειας στην πρώτη γραμμή.

Ας βγουν λοιπόν, έστω και τώρα, να μας πουν. Να πουν στις οικογένειες των συναδέλφων μας, να πουν στους θείους μου που χάσανε την μονάκριβη κόρη τους, στην γυναίκα και στο παιδί του ναυτεργάτη στο Πέραμα. Ας βγουν να πουν, ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΜΙΑ ΖΩΗ; Είναι κοστολογημένη; Πώς; Οπως τα προγράμματά τους;

Εμείς οι κομμουνιστές δώσαμε μία υπόσχεση και την υπόσχεση την κρατάμε. Το χρέος απέναντι στους νεκρούς μας δεν ξεπληρώνεται με λόγια, αλλά με αγώνες για μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Κι εμείς σε αυτούς τους αγώνες, οι συνάδελφοί μας το ξέρουν, ήμασταν και θα είμαστε στην πρώτη γραμμή, όποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί, γιατί θα είναι από χέρι αντιλαϊκή.

Στις 25 του μήνα, λοιπόν, ο λαός μας να εμπιστευτεί τη δύναμή του και να στηρίξει το ΚΚΕ. Για να δώσει τη μάχη από καλύτερες θέσεις την επόμενη μέρα, με την πάλη του να ανοίξει νέους ελπιδοφόρους δρόμους στο σήμερα».

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ
Στο δίλημμα «οι ζωές μας ή τα κέρδη τους» επιλέγουμε τις ζωές μας, ψηφίζουμε ΚΚΕ

Είμαι πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ενός συλλόγου που αριθμεί λίγο πάνω από 500 μέλη, ενώ σύμφωνα με το πρόσφατα επικαιροποιημένο οργανόγραμμά μας θα έπρεπε να αριθμεί πάνω από 700.

Οπως και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, όλες οι κυβερνητικές «μεταρρυθμίσεις» αποσκοπούν στη διαμόρφωση μιας Δικαιοσύνης που θα λειτουργεί με δημοσιονομικά κριτήρια «προσφοράς και ζήτησης» και θα εξυπηρετεί πρωτίστως την επιχειρηματικότητα. Αυτή η ιδιωτικοποιημένη Δικαιοσύνη περιορίζει εγκαταστάσεις με συγχωνεύσεις δικαστηρίων, περιορίζει προσωπικό στη λογική κόστους - οφέλους, δίνει μπόνους στους δικαστικούς υπαλλήλους από την Παγκόσμια Τράπεζα για να προωθήσει την κατηγοριοποίηση των συναδέλφων, τη διάσπαση και τον ανταγωνισμό. Πολιτικές που σε εμάς δυσχεραίνουν και υπονομεύουν την καθημερινότητά μας και αλλού, όπως στον ΟΣΕ, οδηγούν σε εγκλήματα με χαμένες ανθρώπινες ζωές.

Γι' αυτό στο δίλημμα «ή οι ζωές μας ή τα κέρδη τους» επιλέγουμε τις ζωές μας και ψηφίζουμε το ΚΚΕ που δυναμώνει τους συλλογικούς αγώνες κόντρα στη μιζέρια και στο «τίποτα δεν γίνεται».

Ψηφίζω ΚΚΕ γιατί μόνο αυτό μπορεί να ασκήσει αντιπολίτευση στην επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ και στην αντιλαϊκή της πολιτική, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, με συνέπεια, σταθερότητα και μαχητικότητα.

Ψηφίζω ΚΚΕ για τους ανθρώπους του αλλά και γιατί αν είναι να αλλάξει κάτι στη χώρα μας προς το καλύτερο, δεν μπορεί παρά να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο το ΚΚΕ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΒΟΡΛΗΣ
Ψήφο σε σίγουρα χέρια, ψήφο στο ΚΚΕ

«Στη "Μαλαματίνα", εδώ και περίπου έναν χρόνο, δίνουμε μια μεγάλη μάχη ενάντια στο αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν φτιάξει όλες οι κυβερνήσεις, ενάντια στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία. Πώς εκφράζεται αυτή; Με τα ΜΑΤ που ήταν σε καθημερινή βάση στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στο Καλοχώρι, λειτουργώντας ως ιδιωτική σεκιούριτι, αλλά και με τη Δικαιοσύνη, που δεν ξέρουμε γιατί - νομίζω ότι το γνωρίζουμε, αλλά δεν μπορούμε να το πούμε - ακόμα δεν έχει βγάλει τις αποφάσεις στις υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί και, το κυριότερο, ακόμα δεν έχει εκδικάσει την υπόθεση για την πρόσληψη παράνομου απεργοσπαστικού μηχανισμού εν μέσω απεργίας, ακυρώνοντας στην πράξη την ίδια την απεργία.

Σε αυτόν τον πόλεμο σταθερά σύμμαχοί μας είστε όλοι εσείς, που συμβάλλατε με την παρουσία σας, συμμετέχοντας στο τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας μας. Και βεβαίως με τους εκλεγμένους βουλευτές του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, Λεωνίδα Στολτίδη και Γιάννη Δελή, που έδιναν τη μάχη μαζί μας στην πύλη του εργοστασίου, στη Βουλή με αλλεπάλληλες Επερωτήσεις, αλλά και στα δικαστήρια, με παραστάσεις στα δικαστικά όργανα για επίσπευση των διαδικασιών, αλλά και για την απελευθέρωση των συλληφθέντων απεργών.

Ενα τεράστιο ευχαριστώ για την τεράστια δύναμη που μας δίνετε. Και, φυσικά, τη Δευτέρα 12/6 σας περιμένουμε όλους στα δικαστήρια για να βροντοφωνάξουμε "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη".

Σήμερα βρίσκομαι εδώ για να δηλώσω για άλλη μια φορά ότι και στις 25 Ιούνη στηρίζω το ΚΚΕ, για να έχει η φωνή μας δύναμη. Να πάει η ψήφος μου σε σίγουρα χέρια, σε αυτούς που υπερασπίζονται τα δίκια της τάξης μας αταλάντευτα μέσα και έξω από τη Βουλή. Γιατί ξέρω ότι η μόνη ισχυρή αντιπολίτευση είναι αυτή που ασκεί το ΚΚΕ, ως γνήσιος και πραγματικός εκφραστής των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ