Πέμπτη 8 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΟΛΑΣ
Εχουμε πλέον πείρα για να μην πέφτουμε στη λούμπα του μικρότερου κακού

RIZOSPASTIS

Ως υπάλληλος της ΕΥΑΘ θέλω να επισημάνω το εργασιακό βάρος που σηκώνουν όλοι οι εργατοϋπάλληλοι της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις προς τους πολίτες. Αυτή η πίεση οφείλεται κυρίως στην έλλειψη προσωπικού και στην εντατικοποίηση της εργασίας, καθώς η περιοχή ευθύνης της ΕΥΑΘ επεκτείνεται, ενώ το μόνιμο προσωπικό δεν ανανεώνεται και υπολείπεται των αναγκών.

Για τη συμπίεση του εργατικού κόστους κρίσιμες εργασίες ανατίθενται σε εργολάβους. Στον κύκλο εργασιών της ΕΥΑΘ έχουμε υπολογίσει ότι θα έπρεπε να εργάζονται πάνω από 900 εργαζόμενοι. Μόνο το 1/3 από αυτούς είναι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ. Οι υπόλοιποι είναι εργολαβικοί εργατοϋπάλληλοι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ανάλογη μείωση του λειτουργικού κόστους της ΕΥΑΘ. Απλά, μέσω των εργολαβικών συμβάσεων, το κεφάλαιο ρέει προς άλλες ανώνυμες εταιρείες, οι οποίες μετράνε την κερδοφορία τους πάνω στις πλάτες των εργολαβικών υπαλλήλων, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Με την «Αγωνιστική Συσπείρωση» της ΕΥΑΘ, παράταξη στην οποία συσπειρώνονται και κομμουνιστές εργαζόμενοι, συμμετείχαμε σε όλες τις δυναμικές κινητοποιήσεις για τα θέματα που προβληματίζουν την κοινωνία. Βγήκαμε στον δρόμο ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία, διαδηλώσαμε στο λιμάνι κατά του οπλοστασίου του ΝΑΤΟ. Υψώσαμε τη φωνή μας για να μην ξεχαστεί το αποτρόπαιο, προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη.

Στις πολλές εργατικές συγκεντρώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις ενώσαμε τις φωνές μας και συμπορευτήκαμε με το ΚΚΕ με οργανωμένο αγώνα και ποικίλες παρεμβάσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του νερού και ενάντια στη νέα αγορά ύδατος, που σηματοδοτεί η ίδρυση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.

Με τους συναδέλφους της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» καλέσαμε σε μαζική συμμετοχή κατά της εμπορευματοποίησης του νερού και σε απεργιακές συγκεντρώσεις, σε κοινές συνελεύσεις σωματείων και φοιτητικών συλλόγων. Ολοι εμείς στείλαμε το μήνυμα ότι το νερό δεν είναι εμπόρευμα!

Αναδείξαμε όμως την ίδια ώρα ότι το σύνθημα «για δημόσια αγαθά πάνω από τα κέρδη» είναι κάλπικο. Εχουμε πια την πείρα για να δούμε ότι όπου υπάρχουν κέρδη, οι ζωές μας είναι πάντα από κάτω τους. Με τις παρεμβάσεις και τα κείμενά μας αναδείξαμε ότι ένα είναι το σύνθημα: «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!».

Με δουλειά των κομμουνιστών συναδέλφων και βασισμένοι σε επίσημα εταιρικά στοιχεία εκδόθηκε από το ΚΚΕ infographic, με τα κύρια ορόσημα της εμπορευματοποίησης του νερού της πόλης. Αναλύθηκε πώς το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ συνεχίζουν με τη σειρά το αντιλαϊκό έργο και το πηγαίνουν ένα βήμα παρακάτω. Ενδεικτικά, το ΠΑΣΟΚ μετοχοποίησε την ΕΥΑΘ και την έβαλε στο χρηματιστήριο, ο ΣΥΡΙΖΑ την εισήγαγε στο Υπερταμείο και η ΝΔ θεσμοθέτησε τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Επιπλέον όλοι γιγάντωσαν τις εργολαβίες.

Στον αντίποδα, το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές στην ΕΥΑΘ ανέδειξαν πόσο ζημιογόνα ήταν και είναι τα αστικά κόμματα, για την ύδρευση και την αποχέτευση των λαϊκών νοικοκυριών. Παράλληλα κατέθεσαν την πρότασή τους για τη διαχείριση των υδατικών πόρων στη χώρα και πώς πραγματικά θα εμπεδωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού ως κοινωνικού αγαθού. Αυτό ενισχύθηκε και με ημερίδα που πραγματοποιήθηκε εδώ, δίπλα στην αίθουσα του δημαρχείου και αγκαλιάστηκε με πολύ μεγάλη λαϊκή συμμετοχή. Σε αυτήν την ημερίδα απαντήθηκαν κρίσιμα ζητήματα για να αποκτήσει συνέχεια και σταθερότητα ο αγώνας. Δεν φτάνει να λέμε «όχι στην ιδιωτικοποίηση» αλλά να δούμε ρεαλιστικά σε ποιο οικονομικό σύστημα βρισκόμαστε και ποιος είναι ο λόγος για την αντιλαϊκή πολιτική που ασκούν τα αστικά κόμματα.

Εχουμε πλέον την πείρα ώστε να διακρίνουμε τη φενάκη των ωραίων λόγων και να μην πέφτουμε στη λούμπα του μικρότερου κακού. Γιατί το νερό είναι αγαθό που ανήκει στον λαό και μόνο μαζί με το ΚΚΕ μπορούμε να διασφαλίσουμε τον συνεχή αγώνα ενάντια στο σύστημα και υπέρ του λαϊκού συμφέροντος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ