Πέμπτη 8 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
Παζάρι με βάση λυκοφιλίες

«Χείρα φιλίας προς την Τουρκία» τείνει η Ελλάδα, είπε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του στη Θάσο, ώστε «να διαπραγματευτεί αξιόπιστα με την Τουρκία τη μία βασική γεωπολιτική μας διαφορά: Την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Μπορούμε να το κάνουμε, αλλά πρέπει να το κάνουμε μόνο από θέση ισχύος», πρόσθεσε, παραπέμποντας στην πολιτική της ΝΔ, «η οποία χτίζει συμμαχίες και καθιστά την Ελλάδα καθοριστικό παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο». Δρόμο βέβαια που ακολούθησαν και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και όλα τα κόμματα του ευρωατλαντισμού, αποσιωπώντας ότι εκεί ακριβώς ζεσταίνονται οι διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης. Διόλου τυχαία, η πιο πρόσφατη έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία τη χαρακτηρίζει «στρατηγικό εταίρο της ΕΕ» και «σύμμαχο για τη σταθερότητα στην περιοχή», με στόχο να κρατηθεί στο δυτικό στρατόπεδο, στο πλαίσιο των σφοδρών ανταγωνισμών με άλλα κέντρα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα ελληνικά και κυπριακά δικαιώματα στην περιοχή.

Αλλωστε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, μιλώντας στον τ/σ «Action24», έδωσε μια ιδέα τι «εγγυήσεις» παρέχουν οι λυκοφιλίες τους: Ερωτηθείς τι πρέπει να υπολογίσουν οι ΗΠΑ για την πώληση πολεμικών αεροσκαφών στην Τουρκία, απάντησε «τα δικά τους συμφέροντα και τα συμφέροντα της Συμμαχίας τους, του ΝΑΤΟ. Δηλαδή θα συνέφερε τη Συμμαχία τους το υλικό που εξάγουν οι ΗΠΑ να χρησιμοποιηθεί κατά συμμάχου τους;». Ουσιαστικά δηλαδή επιβεβαίωσε πόσο λίγη αξία έχουν οι πομφόλυγές τους περί «συμμάχων» και «εταίρων» όταν, στο πλαίσιο του περιλάλητου «ΝΑΤΟικού εδάφους», τροφοδοτούνται εντάσεις και αλέθονται σύνορα, κυριαρχικά δικαιώματα.

Επιπλέον, και καθώς το παζάρι «τρέχει», εκτίμησε ότι «το πρώτο τρίμηνο - τετράμηνο θα έχουμε καταλάβει πού το πάει η Τουρκία», ενώ μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά» άφησε μια γεύση ότι επαφές έχουν γίνει ήδη, καθώς - όπως είπε - ο νέος ΥΠΕΞ της Τουρκίας Χ. Φιντάν είναι «πάρα πολύ γνωστός» στην ελληνική πλευρά και «απολύτως αξιόπιστος», «ένας άνθρωπος με τον οποίο μπορεί κανείς να συνεννοηθεί».

Σε ένα τέτοιο φόντο διατήρησης διαύλων με φόντο διευθετήσεις, ο υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας Αλκ. Στεφανής απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον νέο υπουργό Αμυνας της Τουρκίας Γ. Γκιουλέρ, ενώ είχαν και τηλεφωνική επικοινωνία προκειμένου να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς (2023-06-26 00:00:00.0)
Βαθιά στον «φαύλο κύκλο» των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών (2020-10-24 00:00:00.0)
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για επιτάχυνση των διευθετήσεων (2020-10-15 00:00:00.0)
«Απόλυτα επιτυχημένη» η στρατηγική της επικίνδυνης ιμπεριαλιστικής εμπλοκής (2019-06-20 00:00:00.0)
Στον ίδιο σκοπό (2018-03-08 00:00:00.0)
Νέα τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο (2014-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ