Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για επιτάχυνση των διευθετήσεων

Eurokinissi

Ξεκινά σήμερα η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ΕΣ), όπου Αθήνα και Λευκωσία αναμένεται να θέσουν τις νέες προκλήσεις της τουρκικής αστικής (με την έξοδο του «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και το άνοιγμα των Βαρωσίων), με κοινή συνισταμένη της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωενωσιακών συμμάχων της το πώς Ελλάδα και Τουρκία θα καθίσουν το συντομότερο δυνατό στο τραπέζι του ιμπεριαλιστικού παζαριού για να «τρέξουν» οι ευρωατλαντικές διευθετήσεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Αλλωστε η «συνεργασία» τους στο ΝΑΤΟ συνεχίζεται αδιάκοπα, ειδικά στη θάλασσα, με δυνάμεις του Ναυτικού των δύο χωρών να ασκούνται πλάι - πλάι...

Σε αυτό το φόντο ο Κυρ. Μητσοτάκης, συναντώντας χτες τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρ. Ράντεφ στην Αθήνα, τον ενημέρωσε για «τις νεότερες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο».

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μετέβη στο Ιράκ, όπου, σε συνάντησή του με τον Ιρακινό ομόλογό του, Φ. Χουσεΐν, σαν να μην υπάρχει η αμερικανοΝΑΤΟική επέμβαση στη χώρα, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, τον διαβεβαίωσε για «την πλήρη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην εδαφική ακεραιότητα, στην πολιτική ενότητα και κυριαρχία του Ιράκ» και στο φόντο και της τουρκικής επέμβασης στο βόρειο τμήμα της χώρας κατηγόρησε την Τουρκία ότι «ενεργεί ως υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», επαναλαμβάνοντας ότι κάθε κρίση στην περιοχή, όπως «το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Λιβύη, η Συρία, η Κύπρος, η Νοτιοανατολική Μεσόγειος, αλλά και το Ιράκ, έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Την Τουρκία».

Ταυτόχρονα, έστειλε ξανά σήμα ότι η κυβέρνηση «έχει δηλώσει επανειλημμένα στο υψηλότερο επίπεδο την ετοιμότητά της να ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας». «Ωστόσο», πρόσθεσε, «καταστήσαμε επίσης ξεκάθαρο ότι διάλογος μεταξύ δύο κυρίαρχων χωρών δεν μπορεί ποτέ να πραγματοποιηθεί σε ένα περιβάλλον επιθετικότητας και απειλών», καταγγέλλοντας ξανά τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, καθώς και την απόφασή της να ανοίξει τμήμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων στα Κατεχόμενα.

Σημειωτέον, ο υπουργός Εξωτερικών, που συνοδευόταν και από τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννη, επισκέφτηκε και το ιρακινό Κουρδιστάν, εγκαινιάζοντας και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Ερμπίλ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, μιλώντας χτες στον «ΣΚΑΪ», χαρακτήρισε τον νέο πλου του «Ορούτς Ρέις» νότια του Καστελόριζου «σοβαρότατη κλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας». Εστειλε ωστόσο κι αυτός σήμα ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει «πάντα να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ανοιχτοί. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα κλείσουμε τους διαύλους επικοινωνίας. Είμαστε πολύ ξεκάθαροι σε αυτό που λέμε: Εχουμε μία διαφορά. Ελάτε να τη διευθετήσουμε. Εχουμε αποδείξει ότι το εννοούμε, και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο. Είμαστε αξιόπιστοι. Αρα, εμείς ποτέ δεν θα κλείσουμε τους διαύλους επικοινωνίας, θέλουμε πάντα να είναι ανοιχτοί. Ιδίως σε περιόδους κρίσεως», τόνισε, διαβεβαιώνοντας για τη βούληση της κυβέρνησης να μετάσχει στο παζάρι για δρομολόγηση ευρωατλαντικών διευθετήσεων.

Σημειωτέον, από την κυβέρνηση παραπέμπουν στην επόμενη βδομάδα για το ενδεχόμενο οι δύο πλευρές να ξαναρχίσουν τις διερευνητικές, υποτίθεται αν η Αγκυρα «συμμορφωθεί» και αποσύρει το «Ορούτς Ρέις», ενώ την επόμενη βδομάδα - στις 22/10 - λήγει και τυπικά η παράνομη NAVTEX της Τουρκίας για την περιοχή.

Μαζί στο ΝΑΤΟ

Επίσης την άλλη βδομάδα, στις 22 - 23/10, συνέρχονται σε τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ, όπου αναμένεται κάθε πλευρά να βάλει τις θέσεις της, με μπούσουλα πάντως όλων τους τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας, κόντρα στη διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Αλλωστε, ακριβώς σε πλαίσιο ΝΑΤΟ, οι δύο κυβερνήσεις συνεχίζουν την ...αγαστή τους συνεργασία επί του πεδίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΝΑΤΟική αρμάδα SNMCMG2, όπου διοικητής της είναι Ελληνας πλοίαρχος ο οποίος μερικές μέρες πριν καλωσόρισε στη ναυαρχίδα της δύναμης (το πλοίο «Αλιάκμων») Τούρκο αξιωματικό ως επιτελάρχη του.

Και όχι μόνο αυτό. Οπως ανακοινώθηκε από το τουρκικό ΓΕΕΘΑ, η SNMCMG2, μαζί με το «Αλιάκμων» και Ελληνα διοικητή, θα συμμετέχει στην άσκηση του τουρκικού ΠΝ «NUSRET 2020», τις αμέσως επόμενες μέρες, το διάστημα 17-27/10, στον Κόλπο της Σμύρνης. Στην άσκηση θα πάρει μέρος και ομάδα εξουδετέρωσης εκρηκτικών από τις ΗΠΑ.

Να καταγραφεί τέλος η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ επί των εξελίξεων, ο οποίος βασικά παραπέμπει σε επέκταση χωρικών υδάτων για ορισμένα μόνο νησιά στο Αιγαίο, αφήνοντας «θολό» το καθεστώς για τα υπόλοιπα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο ίδιος ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, παρέπεμψε στα όσα «πολλές φορές έχει ζητήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», Αλ. Τσίπρας, ότι «θα πρέπει να επεκτείνουμε άμεσα τα χωρικά ύδατα νότια και ανατολικά της Κρήτης, με προοπτική επέκτασή τους νότια της Κάσου, της Καρπάθου και της Ρόδου και στο συγκρότημα του Καστελόριζου».

Σε αυτό το φόντο, ο Ν. Δένδιας ανακοίνωσε ότι σήμερα θα ενημερώσει διαδοχικά τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ