Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ
Ελλείμματα και χρέη στις πλάτες των λαών

Την απογείωση των κρατικών χρεών και των ελλειμμάτων στην παγκόσμια οικονομία επιβεβαιώνει και η νέα έκθεση του ΔΝΤ, ως αποτέλεσμα των διαδοχικών μέτρων στήριξης του κεφαλαίου, που βέβαια θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, τα πακέτα μέτρων που έχουν εφαρμόσει οι κυβερνήσεις στην παγκόσμια οικονομία φτάνουν στο αστρονομικό ύψος των 12 τρισ. δολαρίων, γεγονός που έχει εκτοξεύσει τη συνολική μάζα με τα κρατικά χρέη στο 100% του ΑΕΠ, στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί. Επιπλέον, ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός συνιστά στις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι η δημοσιονομική στήριξη δεν θα αποσυρθεί πολύ γρήγορα, δηλαδή με τις αναγκαίες αναπροσαρμογές να διατηρηθούν τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου.

Μεταξύ άλλων το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα ελλείμματα των κρατικών προϋπολογισμών στην Ευρωζώνη θα απογειωθούν το 2020 στο 10,1% του ΑΕΠ, ενώ το 2021 θα διαμορφωθούν στο 5% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία το φετινό έλλειμμα αναμένεται στο 9% του ΑΕΠ και το 2021 στο 3% του ΑΕΠ, ενώ το κρατικό χρέος σε 205,2% και 200,5% αντίστοιχα.

Θυμίζουμε ότι σε επίπεδο ΕΕ εφαρμόζεται η λεγόμενη «ρήτρα γενικής διαφυγής», στη βάση της οποίας προβλέπεται η προσωρινή παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες, προκειμένου να ενεργοποιούνται τα μέτρα στήριξης, με την προϋπόθεση ότι αυτό «δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα». Ουσιαστικά, με τη ρήτρα διαφυγής δίνεται η δυνατότητα διόγκωσης των κρατικών ελλειμμάτων και των χρεών, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων σε συνθήκες κρίσης, ενώ τα σπασμένα για μια ακόμη φορά θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ