Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Κυριακή τα εγκαίνια του νέου Μνημείου στο Καζανάκι

Εκδήλωση για το νέο Μνημείο στη μνήμη των εκτελεσμένων κομμουνιστών και αγωνιστών στο Καζανάκι διοργανώνουν την Κυριακή 18 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και το ΔΣ του Παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Το Καζανάκι ήταν τόπος εκτέλεσης κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών από το Δεκέμβρη 1947 έως το Σεπτέμβρη 1949. Συνολικά στο Καζανάκι εκτελέστηκαν 127 άτομα (113 άνδρες και 14 γυναίκες), μεταξύ των οποίων και ένας φαντάρος του εκτελεστικού αποσπάσματος, στις 19 Μάη 1949, που αρνήθηκε να πυροβολήσει και εκτελέστηκε από τον επικεφαλής αξιωματικό.

Το νέο ανακατασκευασμένο Μνημείο, από τον καλλιτέχνη Κώστα Κομνηνό, αποτυπώνει εικαστικά το μεγαλείο της υπέρτατης προσφοράς των μελών και οπαδών του ΚΚΕ που αντίκρισαν παλικαρίσια τις κάννες του εκτελεστικού αποσπάσματος. Η ανακατασκευή του Μνημείου έγινε κατορθωτή ύστερα από τη συγκινητική ανταπόκριση εκατοντάδων εργαζομένων και άλλων ανθρώπων, που πρόσφεραν από το υστέρημά τους για την κατασκευή του έργου, όπως και αρκετών φορέων της περιοχής, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να κρατηθεί άσβεστη η ιστορική μνήμη.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν: Ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κώστας Κομνηνός, εικαστικός, ο Θανάσης Βογιατζής, πρόεδρος του ΔΣ Παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ