ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούνη 2023
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
EURO 2024 - ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ
Καλή αλλά άτυχη

Η Εθνική ηττήθηκε από τη Γαλλία στο Παρίσι αλλά διατηρεί ελπίδες πρόκρισης

Παρά την καλή εμφάνιση η Εθνική δεν απέφυγε την ήττα από τη Γαλλία στο Παρίσι

Copyright 2023 The Associated

Παρά την καλή εμφάνιση η Εθνική δεν απέφυγε την ήττα από τη Γαλλία στο Παρίσι
Πληρώνοντας τις άτυχες στιγμές στο δεύτερο μέρος η Εθνική ανδρών, παρά τη γενική καλή εμφάνιση, υπέστη ήττα χτες στο Παρίσι από την ισχυρή Γαλλία με 1-0, σε αγώνα για την 4η αγωνιστική του ομίλου της στα προκριματικά του Euro 2024. Ωστόσο ακόμα και έτσι η Εθνική, χάρη στη νίκη επί της Ιρλανδίας με 2-1 την προηγούμενη αγωνιστική, συνεχίζει να βρίσκεται στη δεύτερη θέση του ομίλου, πίσω από τους πρωτοπόρους Γάλλους, διατηρώντας τις ελπίδες πρόκρισης.

Στον χτεσινό αγώνα το ελληνικό συγκρότημα απέναντι στο φαβορί του ομίλου αλλά και της διοργάνωσης γενικότερα στάθηκε αξιοπρεπώς δείχνοντας χαρακτήρα. Στο πρώτο μέρος μπορεί να μην απείλησε και να κράτησε την μπάλα, ωστόσο με καλή αμυντική λειτουργία απορρόφησε την πίεση των γηπεδούχων και δεν κινδύνεψε ιδιαίτερα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (ευκαιρίες Μουανί, Κουντέ).

Στο ξεκίνημα της επανάληψης ωστόσο οι Γάλλοι κέρδισαν πέναλτι με τον Γκριεζμάν (ανατροπή από τον Μαυροπάνο) το οποίο μετέτρεψε σε γκολ ο Εμπαπέ (55'). Με τον Βλαχοδήμο να αποκρούει την αρχική εκτέλεση αλλά μέσω VAR ορίστηκε επανάληψη (λόγω πρόωρης εισόδου στην περιοχή του Μαυροπάνου). Λίγο μετά στο 69' η αποβολή του Μαυροπάνου (με απευθείας κόκκινη) έκανε πιο δύσκολη την αποστολή της Εθνικής. Με τους Ελληνες διεθνείς πάντως ακόμα και έτσι να στέκονται άριστα στο γήπεδο αμύνθηκαν σωστά (παρά κάποιες ευκαιρίες των αντιπάλων) αποφεύγοντας τα ακόμη χειρότερα ενώ προσπάθησαν και να απειλήσουν.

ΓΑΛΛΙΑ: Μενιάν, Κουντέ, Κονατέ, Ουπαμεκανό, Τεό Ερναντές, Γκριεζμάν (85` Ενκολού), Τσουαμενί, Καμαβινγκά, Κομάν (76` Ντεμπελέ) , Κολό Μουανί (85 Ζιρού), Εμπαπέ.

ΕΛΛΑΔΑ: Βλαχοδήμος, Μπάλντοκ, Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος, Τσιμίκας, Σιώπης (64` Φούντας), Κουρμπέλης (86` Μπουχαλάκης), Μπακασέτας (69` Ρέτσος), Μάνταλος, Μασούρας (69` Κουλιεράκης), Γιακουμάκης (64` Παυλίδης).

  • Στο άλλο ματς του ομίλου η Ιρλανδία νίκησε το Γιβραλτάρ με 3-0 ενώ η Ολλανδία είχε ρεπό

Η βαθμολογία: Γαλλία 12, ΕΛΛΑΔΑ 6, Ιρλανδία 3, Ολλανδία 3, Γιβραλτάρ 0.

EUROBASKET ΓΥΝΑΙΚΩΝ 2023
Λύγισε στο φινάλε η Εθνική

Δεν τα κατάφερε τελικά η Εθνική γυναικών να προκριθεί στα προημιτελικά του Eurobasket 2023 που διεξάγεται σε Σλοβενία και Ισραήλ γνωρίζοντας την ήττα από την Τσεχία με 79-76 για τους αγώνες μπαράζ. Οι Ελληνίδες παίκτριες, παρά την πολύ καλή προσπάθειά τους σε όλο το ματς, λύγισαν από τις ανταπάλους τους που επέδειξαν μεγαλύτερη συγκέντρωση στα κρίσιμα σημεία του αγώνα.

Η ελληνική ομάδα, έχοντας πρωταγωνίστρια την Φασούλα, πήρε τα ηνία στο πρώτο δεκάλεπτο (18-11), ενώ παρά την αντίδραση της Τσεχίας στη δεύτερη περίοδο κρατήθηκε μπροστά στο σκορ (41-42) μέχρι το ημίχρονο. Στην τρίτη περίοδο οι Τσέχες, βρίσκοντας τις λύσεις στα περιφερειακά σουτ, απέκτησαν προβάδισμα (57-51), με την Ελλάδα όμως να ανακάμπτει και να φέρνει το ματς ξανά στα ίσια μέχρι το 30' (61-61). Ενα επιθετικό «μπλακάουτ» της ελληνικής ομάδας στην 4η περίοδο σε συνδυασμό με τα αμυντικά λάθη έδωσαν το δικαίωμα στην Τσεχία να δημιουργήσει διαφορά στο τελευταίο πεντάλεπτο (75 - 71), την οποία κράτησε μέχρι το τέλος παρά την αντίδραση της Εθνικής.

ΤΣΕΧΙΑ: Μπρεζίνοβα, Χάμζοβα 3, Χολεσίνσκα 19 (1), Στουπάλοβα 10 (2), Βιοράλοβα 6 , Αντέλοβα 7 (1), Τσέχοβα 7, Παούροβα 4, Σίποβα 15 (1 τρίποντο, 8/8 βολές), Βοράτσκοβα, Ζεϊτχαμέροβα 8 (2)

ΕΛΛΑΔΑ: Χριστινάκη 11 (1), Φασούλα 26, Παυλοπούλου 6 (1), Σπανού 22 (1), Τσινέκε 7 (1), Μποσγανά, Σωτηρίου, Σταμάτη, Σταμολάμπρου 4

BASKET LEAGUE
Φιέστα με αποκαλύψεις στον Ολυμπιακό

Συμφωνία για παραχώρηση του ΣΕΦ στην ΚΑΕ ανακοίνωσαν οι διοικούντες της ομάδας κατά τη γιορτή για τον τίτλο

Eurokinissi

Την κατάκτηση του φετινού νταμπλ γιόρτασε σε ειδική τελετή στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός, μετά την ολοκλήρωση της σειράς των τελικών της Basket League, όπου επικράτησε του Παναθηναϊκού με συνολικό σκορ 3-1 στις νίκες. Για τους Πειραιώτες είχε προηγηθεί και η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας στο Φάιναλ 8 που έγινε στο Ηράκλειο, τον περασμένο Φλεβάρη. Σε ένα πανηγυρικό κλίμα στο ΣΕΦ, μπροστά σε περίπου 9.000 φιλάθλους, για τους οποίους υπήρξαν αρκετές εκπλήξεις και δώρα, οι παίκτες και το τεχνικό επιτελείο του Ολυμπιακού σήκωσαν το τρόπαιο του 14ου πρωταθλήματος στην Ιστορία του συλλόγου. Οπως ανακοίνωσε η ΚΑΕ, τα έσοδα από τα εισιτήρια της φιέστας θα δοθούν για τις ανάγκες του ερασιτέχνη Ολυμπιακού.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της γιορτής οι διοικούντες την ΚΑΕ αδερφοί Αγγελόπουλοι αποκάλυψαν τη συμφωνία με τη ΓΓΑ για παραχώρηση του ΣΕΦ στην ΚΑΕ Ολυμπιακός για τα επόμενα 50 χρόνια, καθώς και τα σχέδια για την ανακαίνιση του σταδίου.

  • Ποινή τριών αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο ύψους 17.300 ευρώ επέβαλε ο αθλητικός δικαστής του ΕΣΑΚΕ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός, για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο ΟΑΚΑ στον τέταρτο τελικό της Basket League κόντρα στον Ολυμπιακό. Θυμίζουμε ότι εξαιτίας της κατάστασης που επικράτησε το ματς διακόπηκε οριστικά με απόφαση των διαιτητών στο 28', με τους γηπεδούχους να θεωρούνται υπαίτιοι και τον αγώνα να κατακυρώνεται υπέρ του Ολυμπιακού με σκορ 20-0. Οπως γνωστοποιήθηκε από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός, δεν θα υπάρξει έφεση για την ποινή, κάτι που σημαίνει ότι οι «πράσινοι» θα δώσουν τα τέσσερα πρώτα επίσημα εγχώρια ματς της επόμενης σεζόν χωρίς κόσμο, καθώς είχαν ήδη τιμωρηθεί με μία αγωνιστική για όσα έγιναν στο ΟΑΚΑ κατά τον δεύτερο τελικό.
SUPER LEAGUE 2
Σώθηκαν στο φινάλε Απόλλων Πόντου και Μακεδονικός

Ο Μακεδονικός και ο Απόλλων Πόντου ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι της 30ής και τελευταίας αγωνιστικής της Super League 2 στον 1ο όμιλο, καθώς εξασφάλισαν την παραμονή τους στην κατηγορία και την επόμενη σεζόν, μετά τις εντός έδρας νίκες τους επί του ΠΑΟΚ Β' με 3-1 και της Αναγέννησης Καρδίτσας με 1-0 αντίστοιχα. Στη Γ' Εθνική υποβιβάστηκε η Βέροια, παρά τη νίκη της με 3-0 επί του Ηρακλή Λάρισας. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

1ος όμιλος

Απόλλων Πόντου - Αναγέννηση Καρδίτσας 1-0, Ηρακλής - Θεσπρωτός 5-1, Πανσερραϊκός - Απόλλων Λάρισας 3-0 (χωρίς αγώνα), Παναθηναϊκός Β' - Νίκη Βόλου 0-2, Μακεδονικός - ΠΑΟΚ Β' 3-1, Βέροια - Ηρακλής Λάρισας 3-0, ΑΕΛ - Διαγόρας Ρόδου 5-0. Ρεπό είχε ο Αλμωπός Αριδαίας.

Στη βαθμολογία, την 1η θέση κατέκτησε ο Πανσερραϊκός με 64 βαθμούς και ακολούθησε η ΑΕΛ με 55 (και ένα ματς να εκκρεμεί).

2ος όμιλος

ΠΑΟ Ρουφ - Καλλιθέα 1-2, Χανιά - Ολυμπιακός Β' 4-2, Επισκοπή Ρεθύμνου - Ηρόδοτος 3-0, Καλαμάτα - ΑΕΚ Β' 0-1, Απόλλων Σμύρνης - Κηφισιά 0-0, Ηλιούπολη - ΟΦ Ιεράπετρας 2-3, Αιγάλεω - Προοδευτική 1-1. Ρεπό είχε η Παναχαϊκή.

Στη βαθμολογία, την 1η θέση κατέκτησε η Κηφισιά με 66 βαθμούς και ακολούθησε η Καλλιθέα με 65.

  • Τη λήξη της συνεργασίας της με τον προπονητή των επιτυχιών, Γιάννη Πετράκη, ο οποίος την οδήγησε στον φετινό τίτλο και στην άνοδο στη Super League, επισημοποίησε η Κηφισιά, που ευχαρίστησε τον Ελληνα τεχνικό για την προσφορά του στην ομάδα.
  • Η Καλλιθέα ανακοίνωσε χτες το διαζύγιο με τον Γιώργο Σίμο, ο οποίος είχε αναλάβει την ομάδα τον Νοέμβριο του 2022.
UEFA NATIONS LEAGUE
Στην Ισπανία το τρόπαιο

Το τρόπαιο του 3ου UEFA Nations League κατέκτησε η Ισπανία, η οποία στο πλαίσιο της τελικής φάσης της διοργάνωσης, που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία, επικράτησε στον τελικό της Κροατίας με 5-4 στα πέναλτι, μετά από ισοπαλία 0-0 σε κανονική διάρκεια και παράταση. Ετσι οι Ιβηρες πρόσθεσαν ένα ακόμα τρόπαιο στην συλλογή της Εθνικής, που περιλαμβάνει ένα Μουντιάλ, 3 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και 1 χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Το τρόπαιο του Nations League έχουν κατακτήσει πριν την Ισπανία η Πορτογαλία και η Γαλλία.

Σε έναν τελικό χωρίς πολλές φάσεις εκατέρωθεν, με τις δύο ομάδες να προσέχουν αρκετά τις άμυνές τους, έμειναν χωρίς σκορ στην κανονική διάρκεια και στην παράταση, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στα πέναλτι. Εκεί πρωταγωνιστής για τη «Φούρια Ρόχα» αναδείχθηκε ο τερματοφύλακας Ουνάι Σιμόν, αποκρούοντας στις εκτελέσεις των Μάγερ και Πέτκοβιτς. Για τους Ισπανούς ευστόχησαν οι Χοσέλου, Ρόδρι, Μερίνο, Ασένσιο και Καραβαχάλ, ενώ αστόχησε (δοκάρι) ο Λαπόρτ. Για τους Κροάτες εύστοχοι ήταν οι Βλάσιτς, Μπρόζοβιτς, Μόντριτς και Πέρισιτς.

Ισπανία: Σιμόν, Νάβας (97' Καρβαχάλ), Λε Νορμάν (78' Νάτσο), Λαπόρτ, Αλμπα, Ρόδρι, Φαμπιάν Ρουίθ (78' Μερίνο), Ασένσιο, Γκάβι (87' Ολμο), Πίνο (66' Φάτι), Μοράτα (66' Χοσέλου).

Κροατία: Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς (112' Στάνισιτς), Σούταλο, Ερλιτς, Πέρισιτς, Μόντριτς, Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς, Πάσαλιτς (62' Πέτκοβιτς), Κράμαριτς (90'+1 Μάγερ), Ιβάνουσετς (78' Βλάσιτς).

  • Την 3η θέση στη διοργάνωση κατέκτησε η Ιταλία, η οποία στον μικρό τελικό νίκησε 3-2 την Ολλανδία (Ντιμάρκο 6', Φρατέζι 20', Κιέζα 72' - Μπεργκβάιν 68', Βαινάλντουμ 89').
ΣΤΙΒΟΣ - ΜΗΤΙΝΓΚ «FLY OLYMPIA»
Σπουδαία επίδοση από τον Καραλή

Ο Εμμανουήλ Καραλής ήταν ο πρωταγωνιστής του μήτινγκ αλμάτων «Fly Olympia» στην Αρχαία Ολυμπία, όπου μετά από σπουδαία εμφάνιση πραγματοποίησε την καλύτερη φετινή του επίδοση. Ο νεαρός άλτης βγήκε 2ος με καλύτερο άλμα στα 5,76 μ., που αποτελεί προσωπικό του ρεκόρ για τη φετινή σεζόν, δείχνοντας παράλληλα την πολύ καλή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ενόψει των επόμενων υποχρεώσεών του. Ο Καραλής πέρασε με την πρώτη τα 5,46 μ. με τη δεύτερη τα 5,61 μ., άφησε στη συνέχεια τα 5,71 μ. για να περάσει με τη δεύτερη τα 5,76 μ. και έπειτα δοκίμασε στα 5,86 μ., που λίγο έλειψε να τα περάσει κι αυτά.

Στο ίδιο αγώνισμα την πρωτιά πήρε ο Γάλλος Τιμπό Κολέτ, που πέρασε τα 5,81 μ., ενώ 3ος ήταν ο Γερμανός Φριτς με 5,71 μ. Απο ελληνικής πλευράς ο Γιάννης Ρίζος πέτυχε φετινό προσωπικό ρεκόρ με άλμα στα 5,46 μ., επίδοση που του έδωσε την 8η θέση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ