ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας πληθαίνουν ανησυχητικά

Τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας που πληθαίνουν ανησυχητικά και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής καταστολής, που έχουν χτίσει όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά και που συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, ως απαραίτητο συμπλήρωμα της αντιλαϊκής πολιτικής, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με αφορμή τον θάνατο 20χρονου Σύρου από πυρά αστυνομικού, το Σάββατο 8 Ιούλη.

Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί από την «κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να δώσουν σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις για το τι συνέβη εκείνη την ημέρα και κυρίως γιατί ο αστυνομικός χρησιμοποίησε το όπλο του. Συγχρόνως να εξηγηθούν οι οδηγίες που έχουν δοθεί όσον αφορά την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και εμπλοκής, χωρίς να προκαταλαμβάνεται το αποτέλεσμα της έρευνας και χωρίς προσπάθεια συγκάλυψης, για άλλη μια φορά, των ευθυνών».

«Η εξήγηση ότι ο αστυνομικός παραπάτησε, "σκόνταψε" και άλλες παρόμοιες λέξεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όχι μόνο δεν πείθει, αλλά προσβάλλει και το κοινό λαϊκό αίσθημα όλου του λαού μας. Παρόμοιες εξηγήσεις έχουν δοθεί και σε αντίστοιχα περιστατικά, όπως στη δολοφονία του 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβρη του 2022 (ο οποίος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από αστυνομικό επειδή είχε βάλει βενζίνη αξίας 20 ευρώ και δεν σταμάτησε στο σινιάλο της Αστυνομίας)», προσθέτει.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας δηλώνει για ακόμη μία φορά ότι τα περιστατικά καταστολής «όχι μόνο δεν τρομοκρατούν το εργατικό - λαϊκό κίνημα, το αντίθετο μάλιστα. Μας πεισμώνουν ακόμα περισσότερο».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Εξαγγελίες για πιο ... «ευέλικτη» καταστολή

Σε συνάντηση που είχε χθες με δημοσιογράφους ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Μηταράκης, σχετικά με το ζήτημα της εγκληματικότητας, είπε ότι θα πρέπει να αλλάξει «η αίσθηση ατιμωρησίας που υπάρχει για τη μικρή εγκληματικότητα, η οποία, όταν δεν τιμωρείται, σύμφωνα με μελέτες οδηγεί στη μεγάλη εγκληματικότητα». Και πρόσθεσε: «Ηδη υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και εξετάζονται τρόποι να μην υπάρχει ατιμωρησία. Ανάμεσα σε αυτούς είναι να περιοριστεί η δυνατότητα των αναστολών, το βραχιολάκι, η κοινωνική εργασία, τα διοικητικά πρόστιμα αλλά και η δημιουργία φυλακών χαμηλής εγκληματικότητας. Είναι καλύτερα να υπάρχει η σιγουριά της μικρής ποινής, παρά η θεωρία της μεγάλης ποινής».

Ανέφερε επίσης ότι αλλάζει ο τρόπος προσλήψεων στην ΕΛ.ΑΣ., καθώς πλέον το προσωπικό θα επιλέγεται από τις πανελλαδικές εξετάσεις στις σχολές της αστυνομίας. Πρακτικά, δεν θα υπάρξουν άλλες προσλήψεις ειδικών φρουρών. Σχεδιάζεται δε, πριν γίνουν αστυφύλακες μετά από 8ετή υπηρεσία, να μετεκπαιδεύονται για έναν χρόνο.

Ακόμα, αποκάλυψε ότι θα δημιουργούνταν έφιππη αστυνομία από το 2024 στο κέντρο της Αθήνας, με 6 άλογα και 10 αστυνομικούς αναβάτες, οι οποίοι θα βρίσκονταν σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος και δεν θα περιπολούσαν. Το σχετικό ΠΔ είχε υπογραφεί την Τρίτη και η λειτουργία του νέου σώματος θα είχε «τελετουργικό χαρακτήρα», δηλαδή θα συμμετείχε σε παρελάσεις και επίσημες εκδηλώσεις, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Ομως, η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, σύντομα η ΕΛ.ΑΣ. θα εφοδιαστεί μέσω leasing με συμβατικά αυτοκίνητα, αλλά και με βαν των 10 ατόμων, τα οποία, σύμφωνα και με τα «ευέλικτα» πρότυπα της βρετανικής αστυνομίας, θα χρησιμοποιηθούν από δυνάμεις των ΜΑΤ. Σχετικά με τις κρίσεις, ο Ν. Μηταράκης ανέφερε ότι θα γίνουν κανονικά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Είπε επίσης ότι οι αστυνομικοί σύντομα θα εφοδιαστούν με κάμερες.

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο διευθυντής Σιδηροδρομικών Συστημάτων

Υστερα από την απολογία του στον εφέτη - ανακριτή στη Λάρισα χτες το μεσημέρι, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο διευθυντής της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Συστημάτων του ΟΣΕ, από 1-10-2021 έως και σήμερα. Ωστόσο, θα πρέπει να καταβάλει το ποσό της εγγύησης των 20.000 ευρώ, ενώ του επιβλήθηκε και ο περιοριστικός όρος απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Την επόμενη βδομάδα, στο πλαίσιο της έρευνας για το έγκλημα στα Τέμπη με 57 νεκρούς, αναμένεται να προσέλθουν στον ανακριτή για να καταθέσουν οι άλλοι τέσσερις και συγκεκριμένα ο διευθυντής της Διεύθυνσης Συντήρησης Η/Μ Συστημάτων και Ηλεκτροκίνησης από το 2021, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Συστημάτων, από 1-4-2017 έως και 30-9-2021, ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Δικτύου του ΟΣΕ, από 21-3-2017 έως και 15-11-2019 και ο γενικός διευθυντής της ίδιας Γενικής Διεύθυνσης, από 1-12-2019 έως και 1-6-2020.

Υπενθυμίζεται ότι η κατηγορία αφορά τη διά παραλείψεως κατ' εξακολούθηση διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, διά παραλείψεως ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, διά παραλείψεως βαριά σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή, διά παραλείψεως απλή σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη διαδικασία των ερευνών κινείται στη γνωστή τακτική του περιορισμού των ευθυνών σε άτομα - υπαλλήλους, ώστε να μείνει στο απυρόβλητο η πολιτική της «απελευθέρωσης», της ιδιωτικοποίησης, της υποβάθμισης των σύγχρονων μέσων ασφαλείας στα τρένα που θεωρούνται κόστος για την κερδοφορία των καπιταλιστών, πολιτική που υπηρέτησαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, και θυσιάζει τη ζωή του λαού για τα κέρδη των ομίλων. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από μια σειρά περιστατικά που σημειώθηκαν στον σιδηρόδρομο τις προηγούμενες μέρες αλλά και πρόσφατες καταγγελίες των εργαζομένων στον κλάδο.

Πυρκαγιές σε Κρήτη, Κορινθία και Ηλεία

Από την πυρκαγιά στην Κορινθία
Από την πυρκαγιά στην Κορινθία
Φωτιές ξέσπασαν και χθες σε περιοχές χαμηλής βλάστησης. Σε αγροτική έκταση στο Λασίθι, στον Μακρύ Γιαλό Ιεράπετρας, εκδηλώθηκε πυρκαγιά λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, καίγοντας πρανή στον Περιφερειακό προς Κουτσουρά, με τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις να προσπαθούν να την περιορίσουν.

Λίγη ώρα αργότερα ξέσπασε άλλη πυρκαγιά, σε χαμηλή βλάστηση στον Ξηρόκαμπο Σητείας, που για τον έλεγχό της επιχείρησαν 18 πυροσβέστες με 7 οχήματα και ένα ελικόπτερο.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε μετά τις 4 και στην περιοχή Λημέρι Κορινθίας, κοντά στους Αγίους Θεοδώρους, σε αγροτική και δασική περιοχή, όπου επιχειρούσαν 24 πυροσβέστες με 8 οχήματα, εθελοντές πυροσβέστες και ένα ελικόπτερο.

Νωρίτερα χθες, το πρωί, είχε ξεσπάσει φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή της Φρίξας Κρεστένων, κοντά στις όχθες του Αλφειού ποταμού, προκαλώντας καταστροφή ενός περίπου στρέμματος, αλλά περιορίστηκε γρήγορα.

ΘΑΣΟΣ
Αντιδράσεις για το κλείσιμο του ΕΛΤΑ Πρίνου

Με μαζική συγκέντρωση φορείς και κάτοικοι της περιοχής διαδήλωσαν χθες το μεσημέρι την αντίθεσή τους στο κλείσιμο των ΕΛΤΑ στον Πρίνο Θάσου. Πρόκειται για άλλο ένα κατάστημα από τα πολλά που η εταιρεία θέλει να κλείσει, στο πλαίσιο της «αναδιοργάνωσης».

Την κινητοποίηση οργάνωσαν τα Σωματεία Συνταξιούχων Καλλιράχης και ΝΑΤ Καβάλας - Θάσου. Κατήγγειλαν την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει το ταχυδρομικό κατάστημα του Πρίνου. Το πλησιέστερο κατάστημα βρίσκεται στον Λιμένα Θάσου, σε μεγάλη απόσταση, με αποτέλεσμα να αποκλείεται στους συνταξιούχους, στους ανήμπορους, στους εργαζόμενους, στους επαγγελματίες, στα λαϊκά στρώματα, η πρόσβαση σε υπηρεσίες ταχυδρομείου που έχουν ανάγκη.

Η παροχή των συντάξεων, η επίδοσή τους σε ανήμπορους συνταξιούχους, η συναλλαγή των επαγγελματιών με την καθημερινή διακίνηση μικρών δεμάτων και μικρών ποσών, η εξυπηρέτηση με τις αντικαταβολές και η διακίνηση της αλληλογραφίας θα γίνονται από τον Λιμένα Θάσου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση.

Στο πλευρό των κατοίκων βρίσκεται η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θάσου και μαζί τους απαιτεί να μην κλείσει το κατάστημα των ΕΛΤΑ στον Πρίνο, αλλά να αναβαθμιστεί, για να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Σε ανακοίνωσή της θυμίζει ότι η απαράδεκτη απόφαση για το κλείσιμο του καταστήματος των ΕΛΤΑ είναι το αποτέλεσμα της υλοποίησης της νομοθετικής ρύθμισης (3/12/2020) που οδηγεί στο κλείσιμο καταστημάτων των ΕΛΤΑ πανελλαδικά, προκειμένου να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίησή τους, με παράδοσή τους σε «στρατηγικό επενδυτή».

Αναδεικνύει τις ευθύνες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και των στελεχών τους στην Τοπική Διοίκηση, που δεν βγάζουν άχνα για το κλείσιμο του τοπικού καταστήματος των ΕΛΤΑ.

ΒΟΛΟΣ
Νεκρός οδηγός μοτοσικλέτας που παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία

Τραγικό δυστύχημα έγινε χτες λίγο πριν το μεσημέρι στη σιδηροδρομική διάβαση στα Μελισσάτικα (μερικές εκατοντάδες μέτρα πριν τον κόμβο Μελισσάτικων), όταν αναβάτης δίκυκλης μοτοσικλέτας παρασύρθηκε από τη διερχόμενη αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο από Βόλο προς Λάρισα και τον διαμέλισε!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οδηγός της μοτοσικλέτας φέρεται να παραβίασε τις μπάρες της διάβασης που ήταν κατεβασμένες, σύμφωνα με μαρτυρίες, με συνέπεια ο μηχανοδηγός του τρένου να μην μπορεί να αντιδράσει και να τον παρασύρει, σκοτώνοντάς τον ακαριαία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Hellenic Train, «δίκυκλο όχημα (μοτοσικλέτα) παραβίασε τις μπάρες λίγο έξω από τον σταθμό του Βόλου και συγκρούστηκε με την αμαξοστοιχία 11575 που εκτελούσε το δρομολόγιο Βόλος - Λάρισα και στην οποία επέβαιναν 26 επιβάτες».

Στο σημείο βρέθηκαν πυροσβέστες που περισυνέλεξαν τον άτυχο άνδρα, ο οποίος παρασύρθηκε σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από τη διάβαση, ενώ το δίκυκλο παρασύρθηκε σε ακόμη μεγαλύτερη απόσταση στο μπροστινό μέρος του τρένου. Η σορός του άτυχου δικυκλιστή μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Βόλου, ενώ προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Βόλου. Οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο και συνέχισαν το ταξίδι τους προς Λάρισα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ