ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Νέα ένταση και καταγγελίες για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Σημείο ελέγχου στην περιοχή Λατσίν, όπου οι αζέρικες αρχές έχουν κλείσει τον μόνο διάδρομο που ενώνει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία

PHOTOLURE

Σημείο ελέγχου στην περιοχή Λατσίν, όπου οι αζέρικες αρχές έχουν κλείσει τον μόνο διάδρομο που ενώνει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία
Νέα ένταση εκδηλώνεται μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για τη διαφιλονικούμενη περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς από τα μέσα Ιούλη το Μπακού, επικαλούμενο διάφορα προσχήματα, έχει κλείσει τον διάδρομο Λατσίν, τον μοναδικό οδικό άξονα που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την αρμενική επικράτεια.

Το περασμένο Σάββατο, με επιστολή του μόνιμου αντιπρόσωπου της στον ΟΗΕ, η Αρμενία ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατηγορώντας το Αζερμπαϊτζάν για «επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και για «σοβαρή έλλειψη» τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων, σε σημείο που αυξήθηκε η «θνησιμότητα λόγω ασθενειών», ειδικά για άτομα που πάσχουν από διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η Αρμενία κάνει λόγο για κατάσταση «στα πρόθυρα μιας πραγματικής ανθρωπιστικής καταστροφής» και επαναλαμβάνει κατηγορίες εναντίον του Μπακού ότι «δημιουργεί σκόπιμα αφόρητες συνθήκες διαβίωσης για τον πληθυσμό» ώστε να εγκαταλείψουν την περιοχή οι Αρμένιοι.

Χτες το αζέρικο ΥΠΕΞ, κατηγορώντας την Αρμενία για «σκόπιμες εντάσεις και ρεβανσισμό», ανακοίνωσε ότι «τις τελευταίες μέρες υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση όπλων, εξοπλισμού και προσωπικού προκειμένου να πραγματοποιηθεί νέα στρατιωτική δράση κατά μήκος των συνόρων» και επανέλαβε ότι «το Αζερμπαϊτζάν επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να υπερασπιστεί με κάθε μέσο την κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα».

Κατηγόρησε δε την αρμενική κυβέρνηση ότι στρέφεται στον ΟΗΕ στο πλαίσιο «επιχείρησης να εμποδίσει εσκεμμένα και σκόπιμα όλες τις προσπάθειες που γίνονται μέσω διεθνών εταίρων για την εξεύρεση ισορροπημένης, έννομης και βασισμένης στη λογική λύσης», στις οποίες προσπάθειες - προσθέτει το αζέρικο ΥΠΕΞ - συμμετέχουν και πολλά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι η αρμενική πλευρά παρενέβη ώστε να μην υλοποιηθεί συμφωνία που μετά από «εντατικές διαβουλεύσεις» έκλεισε προ ημερών για την παράδοση ανθρωπιστικού φορτίου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και για την πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ ειδικού αντιπροσώπου της αζέρικης κυβέρνησης και «εκπροσώπων των ντόπιων Αρμενίων της περιοχής».

Επιπλέον, το αζέρικο υπουργείο Αμυνας σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για αρμενικά πυρά που δέχτηκαν αζέρικα φυλάκια σε ανατολικά και νοτιοανατολικά τμήματα της περιοχής, χτες και προχτές.

Το αρμενικό υπουργείο Αμυνας αντέκρουσε τις καταγγελίες ως «παραπληροφόρηση».

Τα παραπάνω καταγράφονται ενώ τον Ιούλη είχαν εκδηλωθεί έντονες διπλωματικές προσπάθειες από ΗΠΑ και ΕΕ να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο σε μια «ειρηνευτική» συμφωνία των δύο πλευρών, την ώρα που η Ρωσία διεκδικεί «παραδοσιακά» πρωταγωνιστική συμβολή.

Για τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ συνομίλησαν χτες στη Μόσχα ο αναπληρωτής Ρώσος ΥΠΕΞ Μ. Γκαλούζιν και ο Αρμένιος πρέσβης στη Ρωσία Β. Χαρουτινιάν, οι οποίοι σύμφωνα με το Κρεμλίνο «επανέλαβαν τη σημασία μιας αυστηρής επιτήρησης όλου του εύρους των συμφωνιών ανάμεσα στους ηγέτες Ρωσίας - Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν στο διάστημα 2020 - 2022» για την «εξομάλυνση» των σχέσεων Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν. Οι δύο πλευρές συζήτησαν ακόμα για τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Γερεβάν, για την «προώθηση του πολιτικού διαλόγου» και για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Την πτωτική του πορεία συνέχισε και χτες το ρούβλι. Η ισοτιμία έναντι του αμερικανικού δολαρίου διαμορφώθηκε χτες το πρωί στα 101,22 ρούβλια ανά δολάριο, για πρώτη φορά από τον Μάρτη του 2022, όταν το ρωσικό νόμισμα κατέρρευσε, στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία. Το ρούβλι έχει υποχωρήσει κατά περίπου 25% έναντι του δολαρίου φέτος μέχρι στιγμής. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας συγκαλεί σήμερα έκτακτη συνεδρίαση με θέμα το βασικό επιτόκιο.

ΚΟΥΕΤΑ.-- Επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής με Κινέζους μηχανικούς σημειώθηκε την Κυριακή στο Μπαλουχιστάν του Πακιστάν. Οι πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν μετά από επιχείρησή τους ότι σκοτώθηκαν δύο ένοπλοι αυτονομιστές. Στην περιοχή - όπου δρουν αυτονομιστικές οργανώσεις - υπάρχουν μεγάλες κινεζικές επενδύσεις. Το κινεζικό προξενείο ανακοίνωσε ότι δεν τραυματίστηκαν Κινέζοι υπήκοοι, ενώ ζήτησε από τις αρχές «να τιμωρήσουν αυστηρά τους δράστες».

ΚΑΤΑΝΙΑ.-- Εκλεισε χτες το πρωί το αεροδρόμιο της Κατάνια στη Σικελία, μετά από έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας, καθώς οι στάχτες κάλυπταν τον εναέριο χώρο της περιοχής. Με ύψος 3.324 μέτρα, η Αίτνα είναι το ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης.

ΠΕΚΙΝΟ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από κατολισθήσεις στη βορειοδυτική επαρχία Σαανσί της Κίνας, ενώ έξι άτομα αγνοούνταν χθες. Θύματα μετρά και η Ινδία, μετά από καταρρακτώδεις βροχές και κατολισθήσεις στην περιοχή των Ιμαλαΐων, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 50 νεκρούς.

ΟΣΛΟ.-- Κατέρρευσε χτες σιδηροδρομική γέφυρα στη νότια Νορβηγία, που έκλεισε λόγω των πλημμυρών της περασμένης βδομάδας, με αποτέλεσμα να πέσει η μισή μέσα στα νερά του ποταμού Λάγκεν. Από την κατάρρευση δεν προκλήθηκαν θύματα.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--Τρεις στρατιωτικοί και δέκα αγρότες δολοφονήθηκαν το Σάββατο σε δύο χωριστές επιθέσεις τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ» στη βορειοανατολική Νιγηρία. Η μία επίθεση έγινε σε στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Κοντούγκα, στην πολιτεία Μπόρνο, και ακολούθησαν μάχες. Αλλη επίθεση έγινε σε χωριό της ίδιας πολιτείας στην περιφέρεια Μαϊντουγκούρι.

ΡΙΓΑ.-- Την παραίτησή του προανήγγειλε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Κρισιάνις Κάρινς, μετά την απόρριψη, από τους κυβερνητικούς του εταίρους, του ανασχηματισμού που πρότεινε. Η παραίτηση θα υποβληθεί την Πέμπτη.

ΣΙΡΑΖ.-- Οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν οκτώ άτομα ως ύποπτα για επίθεση σε σιιτικό τέμενος στη νότια ιρανική πόλη Σιράζ, την Κυριακή, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων οκτώ. Οι ιρανικές αρχές χαρακτήρισαν την επίθεση «τρομοκρατική» και πρόσθεσαν ότι οι ύποπτοι είναι όλοι ξένοι.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Ο μετεωρολογικός σταθμός της Αγκαντίρ, στο νότιο Μαρόκο, κατέγραψε την Παρασκευή μέγιστη θερμοκρασία 50,4 βαθμών Κελσίου, που θεωρείται νέο εθνικό ρεκόρ.

ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΚΟΥΡΤΙ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Συναντήσεις μόνο με την αλβανική αντιπολίτευση

Τις πυκνές διεργασίες που «τρέχουν» σε πολλά επίπεδα στα Βαλκάνια επιβεβαίωσαν οι επαφές που είχε στη Βόρεια Μακεδονία ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός, Αλμπιν Κούρτι, ο οποίος βρέθηκε στη χώρα στα τέλη της περασμένης βδομάδας, χωρίς να συναντηθεί ούτε με εκπρόσωπο της κυβέρνησης ούτε με τα αλβανικά κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή (όπως το DUI).

Ο Κούρτι επισκέφτηκε τους δήμους Τσάιρ και Τετόβου, στα συμβούλια των οποίων πλειοψηφούν αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα, συμμετέχοντας μεταξύ άλλων σε εκδηλώσεις όπου εμφανίστηκε και σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας».

Την έντονη δυσφορία του για το θέμα εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντ. Κοβάτσεφσκι, δηλώνοντας ότι «η επίδειξη σημαιών που δεν είναι εθνικές σημαίες είναι αντίθετη με τα πρωτόκολλα και τους νόμους για τη διοργάνωση εκδηλώσεων παρουσία πολιτικών από ξένες χώρες». Πρόσθεσε δε ότι «ο τύπος της εικονογραφίας που παρατηρήθηκε στην εκδήλωση, παρουσία υψηλόβαθμου εκπροσώπου ξένης χώρας, είναι ακατάλληλος και απαράδεκτος για κράτος - μέλος του ΟΗΕ και κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ», ενώ έδωσε εντολές στην αστυνομία για «τον εντοπισμό των δραστών και την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Στο Τσάιρ δήμαρχος είναι ο Βίσαρ Γκανίου, που αποχώρησε πρόσφατα από το DUI μαζί με άλλα στελέχη και, μαζί με τον μέχρι πρόσφατα αντιπρόεδρο του κόμματος, Ιζετ Μετζίτι, ανακοίνωσαν την ίδρυση νέου κόμματος. Στο Τέτοβο δήμαρχος είναι ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος «BESA», Μπ. Κασάμι.

Υψηλόβαθμα στελέχη του DUI χαρακτήρισαν την επίσκεψη Κούρτι «προσπάθεια για εμβάθυνση της συνεργασίας του με την αλβανική αντιπολίτευση στη Βόρεια Μακεδονία».

Οι επαφές αυτές του Κούρτι σημειώνονται λίγες βδομάδες μετά την ανοιχτή διαφωνία του με την αλβανική κυβέρνηση Ράμα, η οποία τον επέκρινε για χειρισμούς του απέναντι στους Σέρβους του βόρειου Κοσόβου και συνολικά για τη στάση του στο παζάρι επί της «εξομάλυνσης» των σχέσεων με τη Σερβία, που αλληλεπιδρά με την ευρωατλαντική πορεία όλων των Δυτικών Βαλκανίων.

ΝΙΓΗΡΑΣ
Εντείνονται παζάρια και διεργασίες με Αφρικανική Ενωση και ECOWAS

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται περιφερειακά και διεθνή διαβούλια και παζάρια γύρω από τις εξελίξεις στον Νίγηρα, μετά το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου, σε μια περιοχή ιδιαίτερα κρίσιμη για τους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην αφρικανική ήπειρο.

Μετά την απόφαση της «Οικονομικής Κοινότητας Δυτικής Αφρικής» (ECOWAS), στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Πέμπτης, να θέσει σε ετοιμότητα στρατιωτική δύναμη για επέμβαση στον Νίγηρα, διατηρώντας παράλληλα ανοιχτό «παράθυρο» για διαπραγματεύσεις, χτες συνεδρίασε και το Συμβούλιο «Ειρήνης και Ασφάλειας» της Αφρικανικής Ενωσης, στην έδρα του οργανισμού στην Αντίς Αμπέμπα.

«Η συνάντηση γίνεται για να ενημερωθεί (το Συμβούλιο) για την εξέλιξη της κατάστασης στον Νίγηρα και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπισή της», ανέφερε εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Αφρικανικής Ενωσης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ενωσης, Μούσα Φάκι Μαχάματ, αλλά και εκπρόσωποι του Νίγηρα και της ECOWAS, στην πρώτη κοινή «παρουσία» από την έναρξη της κρίσης.

Στο φόντο αυτών των διεργασιών, η ηγεσία του πραξικοπήματος στον Νίγηρα εμφανίζεται να μην ενδίδει στις πιέσεις της ECOWAS και στις απειλές για στρατιωτική επέμβαση αν δεν αποκατασταθεί ο ανατραπείς Πρόεδρος της χώρας, Μ. Μπαζούμ.

Οι πραξικοπηματίες κατήγγειλαν για μία ακόμη φορά τις κυρώσεις της ECOWAS ως «παράνομες, απάνθρωπες και ταπεινωτικές». Ο συνταγματάρχης Αμαντού Αμπντραμάν μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ανέφερε πως ο λαός της χώρας εξαιτίας των κυρώσεων της ECOWAS «δοκιμάζεται σκληρά», καθώς του στερούν «φαρμακευτικά είδη, βασικά διατροφικά προϊόντα και το ηλεκτρικό ρεύμα».

Νωρίτερα οι πραξικοπηματίες επιβεβαίωσαν πως σχεδιάζουν να οδηγήσουν σε δίκη τον 63χρονο ανατραπέντα Πρόεδρο Μ. Μπαζούμ, με κατηγορίες για «εσχάτη προδοσία» και «υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας».

Στο μεταξύ, το Σάββατο, ο διορισμένος από τη στρατιωτική χούντα πρωθυπουργός του Νίγηρα, Αλί Μαχαμάν Λαμίν Ζάιν, δήλωσε αισιόδοξος για τις συνομιλίες με την ECOWAS, τονίζοντας πως θα γίνουν «τις επόμενες μέρες για να συζητήσουμε πώς θα αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος μας».

Είχε προηγηθεί η συνάντηση Νιγηριανών ισλαμιστών ακαδημαϊκών, με επικεφαλής τον σεΐχη Αμπντουλαχί Μπάλα Λάου, με τον αρχηγό των πραξικοπηματιών στον Νίγηρα, στρατηγό Αμπντελραχμάν Τσιανί, στη διάρκεια της οποίας συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν άμεσες συνομιλίες με την ECOWAS.

Αιματηρές συγκρούσεις με τζιχαντιστές

Την ίδια ώρα, εν μέσω των διεργασιών στον Νίγηρα, τζιχαντιστές συνεχίζουν τις επιθέσεις σε δυνάμεις του στρατού.

Την Κυριακή σε συγκρούσεις στον δυτικό Νίγηρα σκοτώθηκαν 6 στρατιωτικοί (μεταξύ των οποίων ο διοικητής της μονάδας) και 10 τζιχαντιστές. Οι στρατιωτικοί καταδίωκαν τους τζιχαντιστές, όταν έπεσαν σε ενέδρα, σε απόσταση 20 χλμ. από την πόλη Σανάμ, στον δυτικό Νίγηρα.

Η κοινότητα Σανάμ βρίσκεται στην περιφέρεια Τιλαμπερί, στην περιοχή των «τριεθνών συνόρων» του Νίγηρα με το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο, όπου εξαπολύονται συχνά επιθέσεις τζιχαντιστών.

Στις 9 Αυγούστου, πέντε μέλη της εθνοφρουράς σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν από επίθεση τζιχαντιστών στην Μπουρκού Μπουρκού, κοντά στη Σαμιρά, επίσης στην περιοχή των τριεθνών συνόρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ