Τρίτη 15 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Την πτωτική του πορεία συνέχισε και χτες το ρούβλι. Η ισοτιμία έναντι του αμερικανικού δολαρίου διαμορφώθηκε χτες το πρωί στα 101,22 ρούβλια ανά δολάριο, για πρώτη φορά από τον Μάρτη του 2022, όταν το ρωσικό νόμισμα κατέρρευσε, στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία. Το ρούβλι έχει υποχωρήσει κατά περίπου 25% έναντι του δολαρίου φέτος μέχρι στιγμής. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας συγκαλεί σήμερα έκτακτη συνεδρίαση με θέμα το βασικό επιτόκιο.

ΚΟΥΕΤΑ.-- Επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής με Κινέζους μηχανικούς σημειώθηκε την Κυριακή στο Μπαλουχιστάν του Πακιστάν. Οι πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν μετά από επιχείρησή τους ότι σκοτώθηκαν δύο ένοπλοι αυτονομιστές. Στην περιοχή - όπου δρουν αυτονομιστικές οργανώσεις - υπάρχουν μεγάλες κινεζικές επενδύσεις. Το κινεζικό προξενείο ανακοίνωσε ότι δεν τραυματίστηκαν Κινέζοι υπήκοοι, ενώ ζήτησε από τις αρχές «να τιμωρήσουν αυστηρά τους δράστες».

ΚΑΤΑΝΙΑ.-- Εκλεισε χτες το πρωί το αεροδρόμιο της Κατάνια στη Σικελία, μετά από έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας, καθώς οι στάχτες κάλυπταν τον εναέριο χώρο της περιοχής. Με ύψος 3.324 μέτρα, η Αίτνα είναι το ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης.

ΠΕΚΙΝΟ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από κατολισθήσεις στη βορειοδυτική επαρχία Σαανσί της Κίνας, ενώ έξι άτομα αγνοούνταν χθες. Θύματα μετρά και η Ινδία, μετά από καταρρακτώδεις βροχές και κατολισθήσεις στην περιοχή των Ιμαλαΐων, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 50 νεκρούς.

ΟΣΛΟ.-- Κατέρρευσε χτες σιδηροδρομική γέφυρα στη νότια Νορβηγία, που έκλεισε λόγω των πλημμυρών της περασμένης βδομάδας, με αποτέλεσμα να πέσει η μισή μέσα στα νερά του ποταμού Λάγκεν. Από την κατάρρευση δεν προκλήθηκαν θύματα.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--Τρεις στρατιωτικοί και δέκα αγρότες δολοφονήθηκαν το Σάββατο σε δύο χωριστές επιθέσεις τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ» στη βορειοανατολική Νιγηρία. Η μία επίθεση έγινε σε στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Κοντούγκα, στην πολιτεία Μπόρνο, και ακολούθησαν μάχες. Αλλη επίθεση έγινε σε χωριό της ίδιας πολιτείας στην περιφέρεια Μαϊντουγκούρι.

ΡΙΓΑ.-- Την παραίτησή του προανήγγειλε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Κρισιάνις Κάρινς, μετά την απόρριψη, από τους κυβερνητικούς του εταίρους, του ανασχηματισμού που πρότεινε. Η παραίτηση θα υποβληθεί την Πέμπτη.

ΣΙΡΑΖ.-- Οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν οκτώ άτομα ως ύποπτα για επίθεση σε σιιτικό τέμενος στη νότια ιρανική πόλη Σιράζ, την Κυριακή, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων οκτώ. Οι ιρανικές αρχές χαρακτήρισαν την επίθεση «τρομοκρατική» και πρόσθεσαν ότι οι ύποπτοι είναι όλοι ξένοι.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Ο μετεωρολογικός σταθμός της Αγκαντίρ, στο νότιο Μαρόκο, κατέγραψε την Παρασκευή μέγιστη θερμοκρασία 50,4 βαθμών Κελσίου, που θεωρείται νέο εθνικό ρεκόρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ