ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕURO 2024 - ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ
Κομβική δοκιμασία για την Εθνική

Θέλοντας να παραμείνει σε τροχιά πρόκρισης, αντιμετωπίζει σήμερα την Ολλανδία στο Αϊντχόβεν

Eurokinissi Sports

Με στόχο να διατηρήσει ακέραιες τις ελπίδες πρόκρισης στην τελική φάση του Εuro 2024 της Γερμανίας, η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου δοκιμάζεται σήμερα στο Αϊντχόβεν κόντρα στην Ολλανδία για την 5η αγωνιστική του 2ου προκριματικού ομίλου (21.45 - Alpha / Novasports Prime). Είναι η πρώτη από τις δύο συνεχόμενες υποχρεώσεις της Εθνικής στο συγκεκριμένο «παράθυρο» των προκριματικών, την οποία θα ακολουθήσει ο εντός έδρας αγώνας της Ελλάδας με το Γιβραλτάρ στην «OPAP Arena» την Κυριακή 10/9.

Η αναμέτρηση στο Αϊντχόβεν θεωρείται μία από τις πλέον κρίσιμες για τον στόχο της πρόκρισης και η Εθνική καλείται να αντεπεξέλθει στη δύσκολη αποστολή. Θυμίζουμε ότι οι «Οράνιε» θεωρητικά αποτελούν τον βασικό αντίπαλο της Ελλάδας για ένα από τα δύο εισιτήρια πρόκρισης, με δεδομένο ότι απόλυτο φαβορί για την πρωτιά στον όμιλο λογίζεται η Γαλλία. Η Εθνική θέλει σήμερα ένα θετικό αποτέλεσμα που θα τη διατηρήσει σε τροχιά πρόκρισης, αποκτώντας προβάδισμα έναντι των Ολλανδών, αφού άλλωστε οι δύο ομάδες θα ξαναπαίξουν, σε ελληνικό έδαφος.

Στην κρισιμότητα της αποψινής αναμέτρησης και για τις δύο ομάδες αναφέρθηκε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γκουστάβο Πογέτ, διευκρινίζοντας ότι για την Ελλάδα το αποτέλεσμα δεν οριστικοποιεί μεν κάτι σε ό,τι αφορά το κυνήγι της πρόκρισης, ωστόσο αν η ομάδα καταφέρει να φύγει αλώβητη από την Ολλανδία, αυτό θα είναι σημαντικό βήμα για την επίτευξη του στόχου της. Στην ελληνική αποστολή δεν έχουν προκύψει πρόσθετα προβλήματα απουσιών και όλοι οι παίκτες που ταξίδευσαν στην Ολλανδία βρίσκονται στη διάθεση του Ουρουγουανού τεχνικού.

Στις δικές του δηλώσεις ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Ολλανδίας, Ρόναλντ Κούμαν, χαρακτήρισε με τη σειρά του τον αγώνα πολύ σημαντικό για την ομάδα του, αναφέροντας ότι όλοι στις τάξεις της γνωρίζουν τι διακυβεύεται και θα προσπαθήσουν να πάρουν τη νίκη που θα τους βάλει γερά στη διεκδίκηση της πρόκρισης.

  • Σε άλλο σημερινό ματς για τον ίδιο όμιλο η Γαλλία υποδέχεται την Ιρλανδία (21.45 - Novasports 2).
  • Η βαθμολογία του 2ου ομίλου: Γαλλία (4 αγώνες) 12 β., ΕΛΛΑΔΑ (3 αγ.) 6 β., Ιρλανδία (3 αγ.) 3 β., Ολλανδία (2 αγ.) 3 β., Γιβραλτάρ (4 αγ.) 0 β.
ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Σε ρότα μεταλλίου ο Ντούσκος

Προς άλλη μια διεθνή διάκριση οδεύει ο Στέφανος Ντούσκος, ο οποίος πήρε την πρόκριση στα ημιτελικά του μονού σκιφ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας, που διεξάγεται στο Βελιγράδι.

Στα χθεσινά προημιτελικά του αγωνίσματος ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο πήρε την 1η θέση στη σειρά του, τερματίζοντας την κούρσα σε 7:08.00, και έκλεισε θέση για τον ημιτελικό του Σαββάτου, διεκδικώντας την είσοδό του στον τελικό και την απευθείας πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Στις υπόλοιπες ελληνικές συμμετοχές της χθεσινής μέρας, άτυχοι στάθηκαν οι Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Πέτρος Γκαϊδατζής στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, οι οποίοι έχασαν την πρόκριση στα ημιτελικά για μόλις 12 δέκατα του δευτερολέπτου, μένοντας 4οι στην προημιτελική σειρά τους.

Πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε στα προημιτελικά το πλήρωμα των Θανάση Παλαιοπάνου και Γιάννη Καλανδαρίδη στο διπλό σκιφ των ανδρών, καθώς μέχρι τα μισά της κούρσας ήταν σε θέσεις πρόκρισης, αλλά τελικά βρέθηκαν στην 5η θέση.

Στις γυναίκες, οι Ευαγγελία Φράγκου - Σοφία Δαλίδου δεν κατάφεραν να προκριθούν στα ημιτελικά του διπλού σκιφ, καθώς ήταν 6ες στον επαναληπτικό του αγωνίσματος, ωστόσο η συμμετοχή στη διοργάνωση αποτελεί σημαντική εμπειρία για τις δύο νεαρές αθλήτριες.

Βλέπουν τελικό δύο πληρώματα

Με βλέψεις για πρόκριση στον τελικό ρίχνονται σήμερα στην μάχη της διάκρισης τα δύο γυναικεία πληρώματα στη δίκωπο και στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών.

Συγκεκριμένα, στα ημιτελικά της δίκωπου θα πάρει μέρος το δίδυμο των Χριστίνας Μπούρμπου - Ευαγγελίας Αναστασιάδου, οι οποίες θα επιδιώξουν να κάνουν άλλη μια μεγάλη κούρσα, που θα τους φέρει στον τελικό του αγωνίσματος. Τη δική τους υπέρβαση, ώστε να βρεθούν στον τελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών, επιδιώκουν οι Μιλένα Κοντού - Ζωή Φίτσιου.

ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2023
Εκλεισε η τετράδα

Καναδάς και Γερμανία σφράγισαν τα άλλα δύο εισιτήρια για τα ημιτελικά

Με τη Γερμανία και τον Καναδά να σφραγίζουν τα δυο εναπομείναντα εισιτήρια από τους χθεσινούς προημιτελικούς, έκλεισε η τετράδα της ημιτελικής φάσης του Μουντομπάσκετ 2023 στην Ασία. Πλέον, με στόχο μια θέση στον τελικό θα αναμετρηθούν στον έναν ημιτελικό Γερμανία - ΗΠΑ (8/9, 15.40) και στον άλλο Καναδάς - Σερβία (8/9 11.45), έχουμε δηλαδή δύο αμερικανο-ευρωπαϊκές κόντρες από τις οποίες θα προκύψει το ζευγάρι του τελικού.

Στους δύο χθεσινούς προημιτελικούς, καταρχάς η Γερμανία νίκησε 81-79 την αξιόμαχη Λετονία, η οποία πάλεψε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για την πρόκριση απέναντι στο φαβορί. Σε ένα ανοιχτό και ισορροπημένο για τρεις περιόδους ματς, οι Γερμανοί με κορυφαίο τον Φ. Βάγκνερ (16 πόντοι) κατάφεραν να «ξεφύγουν» στην τελευταία περίοδο (+11), ωστόσο οι Λετονοί αντέδρασαν και ξανάκαναν ντέρμπι τον αγώνα στα τελευταία λεπτά, χωρίς όμως να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν την τελευταία επίθεση και να πάρουν το ματς ή να το πάνε στην παράταση.

Στον άλλο προημιτελικό ο Καναδάς έκαμψε την αντίσταση της Σλοβενίας, επικρατώντας με σκορ 100-89. Μετά από ένα μοιρασμένο πρώτο μέρος που βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες 50-50, οι Καναδοί ανέβασαν στροφές στο τρίτο δεκάλεπτο και έχοντας πρωταγωνιστή για μια ακόμα φορά τον Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ (31 π.) έχτισαν ένα ικανό προβάδισμα (80-71 στο 30'), το οποίο διατήρησαν και στην τελευταία περίοδο, παρά τις προσπάθειες των Σλοβένων. Για τις δύο ομάδες αποβλήθηκαν οι Μπρουκς και Ντόνσιτς στο τέταρτο δεκάλεπτο.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Νέος γύρος στην κόντρα ΕΠΟ - Super League

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι κόντρες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με τις διοικήσεις των Super League και ΕΠΟ να αναλώνονται για μια ακόμα φορά σε ...χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων, με επίδικο όπως πάντα τον έλεγχο των ποδοσφαιρικών τεκταινόμενων και κατά συνέπεια του ίδιου του «προϊόντος».

Ο νέος γύρος αντιμαχίας ξεκίνησε με την επιστολή που έστειλε την Τρίτη ο πρόεδρος της SL, Β. Μαρινάκης, προς τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Τ. Μπαλτάκο, στην οποία μεταξύ άλλων κατηγορεί τον ίδιο αλλά και μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας για αδιαφορία απέναντι σε σημαντικά ζητήματα του χώρου, καθώς και για προσπάθεια αυτοσυντήρησής τους και διατήρησής τους στον χώρο. Στην ίδια επιστολή ο πρόεδρος της SL αναφέρει ότι στόχος της Λίγκας παραμένει η παρουσία κορυφαίων ξένων διαιτητών στα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΠΟ απάντησε χθες με δική του επιστολή στα όσα καταλογίζονται από τον Β. Μαρινάκη και κάνει λόγο για ανακρίβειες, ενώ στέκεται και στην πρόσφατη τοποθέτηση από πλευράς UEFA για το κλίμα αμφισβήτησης και εκφοβισμού προς τους ξένους διαιτητές το οποίο διαμορφώθηκε κατά την περσινή σεζόν της Super League.

67ο ΡΑΛI «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ»
Σήμερα η εκκίνηση του αγώνα

Με την επίσημη τελετή έναρξης και την πραγματοποίηση της 1ης υπερ-ειδικής διαδρομής δίνεται σήμερα η εκκίνηση στο φετινό 67ο Ράλι «Ακρόπολις», με τη διοργάνωση να είναι ενταγμένη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι. Ο ελληνικός αγώνας αποτελεί τον 10ο της φετινής σεζόν και έχει τη δική του βαρύτητα στη μάχη για τον τίτλο. Η επίσημη έναρξη του αγώνα θα δοθεί στον βράχο της Ακρόπολης στις 17.45 (ΕΡΤ2 / Cosmote Sport 5), ενώ λίγο μετά, στις 19.00 (EΡΤ2 / Cosmote Sport 5), θα πραγματοποιηθεί η υπερ-ειδική διαδρομή, για πρώτη φορά στον χώρο της πλατείας Νερού, μεταξύ των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων του τάε κβο ντο και του μπιτς βόλεϊ στο Φάληρο. Ο αγώνας θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 10/9 και το κύριο σκέλος του θα πραγματοποιηθεί στη Στερεά Ελλάδα, όπου δεσπόζουν μερικές από τις πλέον ιστορικές διαδρομές της διοργάνωσης, όπως αυτές της «Παύλιανης», του «Ταρζάν» και της «Γραμμένης». Ο τερματισμός και η απονομή των επάθλων θα γίνουν την Κυριακή στη Λαμία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ