ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /40
Πλήθος κόσμου και μηνύματα στη Λαϊκή Σκηνή

Τις φωνές τους σε ένα λαϊκό πρόγραμμα ένωσαν η Ερωφίλη και η Αργυρώ Καπαρού, ανοίγοντας το πρόγραμμα στη Λαϊκή Σκηνή, την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

«Ευχαριστούμε τους ανθρώπους του Φεστιβάλ για το κάλεσμα. Σήμερα θα τραγουδήσουμε λαϊκά τραγούδια και ελπίζουμε να τραγουδήσετε μαζί μας», είπε η Αργ. Καπαρού και το πρόγραμμα ξεκίνησε!

«Τζαμάικα», «Παποράκι του Μπουρνόβα», «Μάτια μου», «Πες μου πώς γίνεται»

Το ένα τραγούδι διαδέχεται το άλλο και το κέφι ανεβαίνει...

«Στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ μεγάλωσα και ξέρω ότι ενώνει τους νέους, τους μεγάλους και τους καλλιτέχνες. Γι' αυτό είμαστε εδώ» επεσήμανε η Αργ. Καπαρού για να εισπράξει το χειροκρότημα των επισκεπτών.

«Ολα καλά κι όλα ωραία, χθες ήσουν μ' άλλονε παρέα και πού σοκάκι να τραγουδήσεις δεν επιτρέπονται οι αναμνήσεις»...

***

Πλήθος κόσμου απόλαυσε αμέσως μετά και τον Δημήτρη Μυστακίδη, την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Ανοίγοντας το πρόγραμμα, ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του, λέγοντας πως απόψε θα ερμηνεύσει και κάποια από τα καινούργια του τραγούδια.

Μίλησε για το τραγούδι «Γεράκι», αναφέροντας πως το έγραψε αφού άκουσε την ιστορία ενός πατέρα στην Κάρπαθο που αυτοκτόνησε μετά την λεκτική βία που δεχόταν στο καφενείο από τους συντοπίτες του για τον σεξουαλικό προσανατολισμό του γιου του.

Κατά την διάρκεια της συναυλίας, αναφέρθηκε επίσης στις πλημμύρες στη Θεσσαλία και την προσφυγιά, συνεχίζοντας το πρόγραμμα με τραγούδια που μιλούν για τον ξεριζωμό.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στην Μάγδα Φύσσα αλλά και τη μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου, αφιερώνοντας τους το τραγούδι «Μίλα» που έχει αναφορές στο ποίημα «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» του Τάσου Λειβαδίτη. «Mια μάνα μόνη στάθηκε απέναντι απ' το φίδι / μια μάνα που θυσίασε μονάκριβο στολίδι / τα λόγια της δεν μάσησε τους κοίταξε στα ίσα / ο πόνος δεν τη λύγισε την λένε Μάγδα Φύσσα».

Αφιέρωσε επίσης το «Είμαι από τα παιδιά» στα μέλη της ΚΝΕ, σημειώνοντας ότι το τραγούδι του με τους «Κοινούς Θνητούς» αξιοποιήθηκε στο προεκλογικό σποτ της ΚΝΕ.

«Είμαι απ' τα παιδιά που δεν κάθονται καλά. Την έχω καταλάβει από μικρός τη ζαβολιά. Δεν κάνω τσιμουδιά, όσο πέφτουνε κορμιά. Ημουν και θα είμαι από 'κεινα τα παιδιά».

ΣΚΗΝΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
«Παίζουμε καλύτερα αν χορεύετε»

Τα «Kadinelia» στη σκηνή και μαζί με τις κιθάρες τους έχουν φέρει την τσαμπούνα και την ποντιακή λύρα. Το σκηνικό συμπληρώνει το φεγγάρι από ψηλά και έτσι οι ήχοι είναι έτοιμοι να μας ταξιδέψουν πίσω στο καλοκαίρι.

Εύκολο στοίχημα για τον Θανάση Ζήκα και την Εύη Σεϊτανίδου που το κέρδισαν με το κέφι τους και την καλή γνώση της παραδοσιακής μουσικής σε συνδυασμό με τους πρωτότυπους πειραματισμούς τους.

«Παίζουμε καλύτερα αν χορεύετε», λέει η Εύη από τη σκηνή και αμέσως φτιάχνεται ο πρώτος κύκλος. Αλλωστε, ένα παραδοσιακό γλέντι αν κάτι σίγουρα έχει να δώσει σήμερα είναι η συλλογικότητα του κυκλωτικού χορού και τα «kadinelia» ήταν ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει αυτό το παραδοσιακό πανηγύρι στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων.

Τη σκυτάλη πήραν οι «Babo Koro», που με το κέφι και τη ζωντάνια τους δημιούργησαν μια εκπληκτική ατμόσφαιρα η οποία μεταδόθηκε στο κοινό, το οποίο ανταπέδωσε με χορό και τραγούδι. Οι «Babo Koro» δεν έχουν στεγανά στη μουσική και τα τραγούδια τους. Κι από το πρίσμα τους δεν απουσιάζει ο κοινωνικός σχολιασμός. Σε αυτό το πλαίσιο κατά τη διάρκεια της εμφάνισής τους στο 49ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ παρουσίασαν το νέο τους κομμάτι, εμπνευσμένο από το έγκλημα στα Τέμπη.

Κάνανε «χαμό» στη Μαθητική Σκηνή

Η αυλαία της Μαθητικής Σκηνής ανέβηκε δίνοντας τον «λόγο» στους ίδιους τους μαθητές και τα μουσικά τους συγκροτήματα. Το μαθητικό συγκρότημα «Κλείσε τα Φώτα» από τη Ν. Σμύρνη έδωσε από την αρχή το στίγμα του προβληματισμού και της νεανικής αγωνιστικότητας, ανοίγοντας το πρόγραμμα με ένα τραγούδι που έγραψαν με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη, ενώ το αφιέρωσαν σε όλους όσοι έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Ακολούθησαν εκτελέσεις γνωστών τραγουδιών, όπως το «Είμαι απ' τα παιδιά» και το «Ενα καράβι», ανεβάζοντας συνεχώς το κέφι. Τη σκυτάλη πήρε το συγκρότημα «Scorned God» από την Ηλιούπολη, με κομμάτια heavy metal και στη συνέχεια οι «Stage Revolution», από την Αγία Παρασκευή, που έπαιξαν ελληνικό και ξένο ροκ.

***

Η συνέχεια δόθηκε με Stand up comedy: Η σκηνή ασφυκτικά γεμάτη, δεν πέφτει καρφίτσα. Στέλιος Ανατολίτης, Χρύσα Κατσαρίνη, Παναγιώτης Κούδας, Δήμητρα Νικητέα, Πάρις Ρούπος, Γιάννης Ρούσσος. Κόσμος όλων των ηλικιών, που για άλλη μια φορά έδειξε την αγάπη του απέναντι σε αυτό το μοναδικό είδος σάτιρας, που καταφέρνει να θίγει τα πιο δύσκολα και σοβαρά ζητήματα με δηκτικό και αστείο τρόπο. Τίποτα δεν έμεινε ασχολίαστο, τίποτα δεν έμεινε στο απυρόβλητο. Ο φασισμός, ο εθνικισμός, η θρησκεία, η θέση της γυναίκας, η σύγχρονη πολιτική κατάσταση, τα Εργασιακά, οι πλειστηριασμοί, οι προσωπικές σχέσεις αποτέλεσαν τη θεματολογία των κωμικών. Ατάκα και γέλιο, ατάκα και προβληματισμός, ατάκα και χειροκρότημα. Οι κωμικοί ενθουσιασμένοι είπαν πόσο χαρούμενοι είναι που βρίσκονται και πάλι κοντά μας, ότι το Φεστιβάλ είναι ένας θεσμός που αντέχει στον χρόνο και γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερος και έδωσαν ραντεβού του χρόνου στην ίδια σκηνή. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ δίνει βήμα σε τόσο πολλούς κωμικούς, ενώ ακολουθούν σήμερα Παρασκευή ο Χριστόφορος Ζαραλίκος και αύριο Σάββατο ο Κώστας Μαλιάτσης - Σάλας.

***

Λίγο πριν από τις 11 μ.μ. «φωτιά» πήρε ο κατάμεστος χώρος του Μαθητικού Στεκιού του Φεστιβάλ όταν ανέβηκε στη σκηνή η ιδιαίτερα αγαπητή στη νεολαία Marseaux. «Είστε έτοιμοι να κάνουμε χαμό;» ρώτησε η ταλαντούχα δημιουργός και αφού πήρε το ομόφωνο «ναι», ξεκίνησε να ερμηνεύει ορισμένα από τα πιο δημοφιλή της τραγούδια, στα οποία η pop «μπολιάζεται», με τρόπο επιτυχημένο, με μουσικές επιρροές από άλλα είδη και ρυθμούς, από το hip hop και το RnB μέχρι και το τάνγκο. Από τις πρώτες κιόλας νότες, το πολυπληθές νεανικό (και όχι μόνο) κοινό ξεσηκώθηκε και τραγούδησε μαζί της, εκτοξεύοντας το κέφι σε μια βραδιά που ήταν γεμάτη ρυθμό, τραγούδι αλλά και χορό.

Πλούτος δραστηριοτήτων στο Μαθητικό Στέκι

Πλήθος μαθητών όλων των ηλικιών υποδέχεται το Μαθητικό Στέκι στον γνώριμο χώρο πίσω από τη λίμνη του Πάρκου. Ενθουσιώδη πρόσωπα, ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, ερευνητικές εργασίες και πολλά δυναμικά μαθητικά συγκροτήματα συνθέτουν ένα μικρό... Φεστιβάλ μέσα στον χώρο του Φεστιβάλ.

Ξεχωρίζει ο χώρος που είναι αφιερωμένος στον Παύλο Φύσσα, από τον οποίο διακινείται και η ανακοίνωση της ΚΝΕ για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του και όπου δίνεται η αφορμή για συζήτηση για τα αίτια του φασισμού και την αντιμετώπισή του.

Αμφιθεατρικά του Στεκιού παρουσιάζονται οι ερευνητικές εργασίες που επιμελήθηκαν μαθητές μέλη και φίλοι της ΚΝΕ από τις συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά. Ομάδες παιδιών έφτιαξαν μικρά εργαστήρια και επεξεργάστηκαν έννοιες όπως δημοκρατία, ελευθερία και δικαιοσύνη, δίνοντας την απάντησή τους στην ψεύτικη εικόνα που προβάλλουν τα σχολικά βιβλία.

Τα ΕΠΑΛ έχουν τον δικό τους χώρο, στον οποίο προβάλλεται ένα διαφορετικό ρεπορτάζ με ΕΠΑΛίτες να λένε τη γνώμη τους για το σχολείο τους, εκφράζοντας όμως και τα όνειρά τους, τις προσδοκίες τους στο βήμα που τους έδωσε η ΚΝΕ. «Θέλω καλύτερα εργαστήρια», «Θέλω να έχω την ειδικότητά μου στο σχολείο της περιοχής μου», γράφουν σε έναν αυτοσχέδιο πίνακα.

Για πρώτη φορά λειτουργεί φέτος εργαστήριο από μαθητές Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων της Αθήνας και του Πειραιά. Χώρος προσαρμοσμένος στα ενδιαφέροντα και τις ευαισθησίες των νέων καλλιτεχνών που νιώθουν οικεία στο μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός νεολαίας. Σε ένα ταμπλό έρχονται και κολλούν το δικό τους τραγούδι ή ποίημα.

Σημείο αναφοράς γίνεται το escape room που έχει ετοιμάσει η Μαθητική Επιτροπή, όπου στήνεται παιχνίδι συνδυασμένο με γνώσεις και προβληματισμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ