ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Κατεβαίνουν στην Αθήνα για το δικαίωμά τους στη δουλειά

Την κάθοδό τους στην Αθήνα, ώστε να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, την Τετάρτη 4 Οκτώβρη, στις 12.30 μ.μ., ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους, σε μια νέα κλιμάκωση της πάλης τους για την ενιαία επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

«Εξω από τη ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε», διαμηνύουν, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας δίνοντας απάντηση στον κυβερνητικό εμπαιγμό. Τα Σωματεία αναδεικνύουν τις ευθύνες της κυβέρνησης και απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα για την επαναλειτουργία της επιχείρησης, για να σταματήσει ο μαρασμός του εργοστασίου και των μεταλλείων, να μετατραπούν οι συμβάσεις εργασίας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου κ.ά.

Απευθύνοντας κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση στην Αθήνα, το σωματείο τονίζει ότι απέναντι στον εμπαιγμό της κυβέρνησης στέκεται ο αγώνας των εργαζομένων και η έκφραση αλληλεγγύης που έχει δεχθεί από εργαζόμενους ολόκληρης της χώρας.

«Αυτός ο αγώνας και η έκφραση αλληλεγγύης είναι η κινητήρια δύναμη που 4 χρόνια μας έχει κρατήσει μέσα στα συρματοπλέγματα της ΛΑΡΚΟ. Είναι η κινητήρια δύναμη που θα φτάσει τον αγώνα μας στη νίκη. Είναι η κινητήρια δύναμη που δεν θα επιτρέψει οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ να μπουν στο ταμείο ανεργίας και στα προγράμματα που έχουν ψηφίσει, που θα σταματήσει τον μαρασμό των περιοχών μας, θα επαναφέρει τις ήδη 300 θέσεις εργασίας λιγότερες που μετράμε μέχρι στιγμής, που θα τους υποχρεώσει να μας καταβάλουν τα κλεμμένα, θα επαναφέρει τον πνεύμονα της οικονομίας για τα λαϊκά στρώματα στις περιοχές μας, θα επαναφέρει τα νέα ζευγάρια που απομακρύνθηκαν, θα κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία μας, θα δώσει ξανά ζωή στον τόπο μας», σημειώνει το Σωματείο.

Τραυματισμός συμβασιούχου στον δήμο Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας

Εργατικό ατύχημα, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό μιας συμβασιούχου στην καθαριότητα, σημειώθηκε τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας.

Συγκεκριμένα, «εργαζόμενη στην καθαριότητα η οποία είχε προσληφθεί πρόσφατα με 8μηνη σύμβαση μέσω ΑΣΕΠ έπεσε από απορριμματοφόρο». Ευτυχώς ο τραυματισμός της ήταν ελαφρύς. Ωστόσο, η «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνει ότι η εργαζόμενη «αντιμετωπίζει σοβαρό ορθοπεδικό πρόβλημα στα κάτω άκρα, για το οποίο είχε ενημερώσει τους υπεύθυνους» και «παρ' όλα αυτά υποχρεώθηκε να ανέβει στο απορριμματοφόρο».

«Δεν είναι η μοναδική περίπτωση που η δημοτική αρχή ΠΑΣΟΚ - ΝΔ του κυρίου Βούρου υποχρέωσε εργαζόμενους με σοβαρά προβλήματα υγείας να αναλάβουν καθήκοντα που διακυβεύουν την υγεία και τη σωματική τους ακεραιότητα. Δεν συζητάμε καν για την ανύπαρκτη εκπαίδευση, για τα ΜΑΠ που δεν λαμβάνουν κ.τ.λ.», σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ αναδεικνύει την ευθύνη των κυβερνήσεων «για την αποψίλωση των δημοτικών υπηρεσιών και γενίκευση των προσωρινών και ελαστικών σχέσεων εργασίας».

«Απαντάμε με οργάνωση και αγώνα, με ψήφο στη "Λαϊκή Συσπείρωση" σε δήμο και Περιφέρεια: Για να γυρνούν όλοι οι εργαζόμενοι σώοι και αβλαβείς πίσω στις οικογένειές τους κάθε μέρα. Για συλλογικές συμβάσεις και μισθούς αντίστοιχους των πραγματικών αναγκών τους. Για έγκαιρη χορήγηση όλων των μέσων ατομικής προστασίας. Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Για Συλλογικές Συμβάσεις με αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακά δικαιώματα», καταλήγει.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
23 χιλιάδες ευρώ σε εταιρεία για υπηρεσίες καθαριότητας τριών βδομάδων!

Το ποσό των 23.182 ευρώ αποφάσισε να δώσει η περιφερειακή αρχή Αττικής σε ιδιωτική εταιρεία ώστε να απασχολήσει 2 καθαρίστριες για 3 βδομάδες σε εργασίες καθαρισμού ισόγειου χώρου που θα χρησιμοποιείται το διάστημα αυτό για δραστηριότητες σχετικές με τις τοπικές εκλογές. Η απόφαση έχει ημερομηνία 22 Σεπτέμβρη και αναφέρει ότι «ο χρόνος παροχής υπηρεσιών για τον χώρο στο κτίριο της Λ. Συγγρού 80-88 είναι από την υπογραφή της Σύμβασης έως και 17/10/2023, από 8 π.μ. έως και 9 μ.μ. καθημερινά»!

Τα παραπάνω αποκαλύπτει και καταγγέλλει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, ο οποίος σχολιάζει ότι δίνονται 23 χιλιάδες ευρώ ενώ «τις καθαρίστριες η εταιρεία αυτή, όπως και η πλειοψηφία του κλάδου, τις πληρώνει στην καλύτερη των περιπτώσεων με τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ τον μήνα μεικτά!». Οταν όμως οι εργαζόμενοι ζητάνε αυξήσεις στους μισθούς, η μόνιμη απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει «δημοσιονομικός χώρος».

Ακόμα, επισημαίνει ότι τόσο η απόφαση ανάθεσης «όσο και η λογική που τη διέπει αποτελούν μόνιμα στοιχεία της χρόνιας πολιτικής όλων των περιφερειακών αρχών, απαξίωσης υπαλλήλων και υπηρεσιών, αξιοποίησης της υποστελέχωσης για διοχέτευση άφθονου χρήματος σε εργολάβους και επιχειρηματίες».

«Φτάνει πια με τις εργολαβίες και τη στήριξη των κερδών των επιχειρηματιών. Μόνιμη δουλειά για όλους. Αυξήσεις στους μισθούς μας», καταλήγει ο Σύλλογος.

Συνελεύσεις σωματείων

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση αύριο Παρασκευή στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27). Το Σωματείο καταγγέλλει την επίθεση των εργοδοτών στους εργαζόμενους του κλάδου: Στην Τράπεζα Πειραιώς η εργοδοσία «προσπαθεί να απαλλαγεί από τον Οργανισμό Προσωπικού» και να βάλει «ταφόπλακα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και στην προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις». Παράλληλα στις εταιρείες του κλάδου «αυξάνεται ακόμη περισσότερο η εντατικοποίηση, το αίσχος των ελαστικών σχέσεων εργασίας με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου κυριαρχεί, ενώ οι απολύσεις και η υπερωριακή απασχόληση είναι πλέον καθημερινότητα». Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το Σωματείο καλεί στη Γενική Συνέλευση με σκοπό να συζητηθούν τα επόμενα βήματα της δράσης του.

-- Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση καλεί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, τη Δευτέρα 2 Οκτώβρη, στις 4 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Wyndham Grand Athens», στην πλατεία Καραϊσκάκη (Μεταξουργείο). Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων έχει προκηρύξει στάση εργασίας (από τις 3 μ.μ. έως τις 7 μ.μ.). «Γράψου στο Συνδικάτο σου, δυνάμωσέ το με τη συμμετοχή σου!», είναι το κάλεσμα που απευθύνει και προσθέτει: «Για να μην περάσει σιγή νεκροταφείου στην δουλειά, ήλιο με ήλιο 16 ώρες, για να μπορέσουμε να βγουν τα έξοδα του μήνα. Για να μην μετράμε σακατεμένους συναδέλφους κάθε μέρα από την τεράστια εντατικοποίηση και να κερδίζουν οι μεγαλοξενοδόχοι, για να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Για να μπορεί η αναψυχή και οι διακοπές να είναι δικαίωμα για εμάς που την παρέχουμε με τον μόχθο μας. Για να έχουμε ελεύθερο χρόνο να ζούμε με την οικογένειά μας, να αθλούμαστε, να συμμετέχουμε στον πολιτισμό. Για να έχουμε δουλειά και μισθούς με δικαιώματα, ΣΣΕ με βάση τις δικές μας ανάγκες και όχι την ανάγκη για κέρδος του μεγαλοξενοδόχου».

ΠΓΝΠ ΡΙΟΥ
Προκλητική δίωξη γιατρών παρά το «ξεχαρβάλωμα» στο νοσοκομείο

Την προκλητική συμπεριφορά της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ, που προχωρά σε προκαταρκτική εξέταση κατά δύο νεαρών γιατρών, οι οποίοι κατηγορούνται ως υπεύθυνοι για την εξαφάνιση ασθενούς που είχε μεταφερθεί με ιδιωτικό ασθενοφόρο από το ΠΓΝΠ του Ρίου στο ΓΝ «Αγιος Ανδρέας» προκειμένου να υποβληθεί σε εξέταση σε αξονικό τομογράφο, καταγγέλλει η διοίκηση της Ενωσης Ιατρών Νομού Αχαΐας.

Το περιστατικό σημειώθηκε μέρα που στο Νοσοκομείο του Ρίου δεν λειτουργούσε κανένας από τους δύο αξονικούς λόγω βλάβης. Ως «λύση» πραγματοποιούνταν μεταφορά ασθενών απ' το συγκεκριμένο νοσοκομείο που εφημέρευε στο ΓΝ «Αγιος Ανδρέας», με ιδιωτικά ασθενοφόρα και συνοδεία γιατρών.

Ο ασθενής, που αναφέρει η ΥΠΕ, βρέθηκε σώος λίγες ώρες αργότερα σε χώρο εκτός του νοσοκομείου («Αγ. Ανδρέα»), με την Ενωση να αναφέρει για την κατάσταση που επικρατεί:

«Ηταν αναμενόμενο να προκύψει τέτοιο περιστατικό όταν η διοίκηση του ΠΓΝΠ δεν είχε πάρει κανένα μέτρο για να μην οδηγηθούμε στη βλάβη του αξονικού τομογράφου. Οταν τη στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα, δεν έβγαλε καμία επίσημη ανακοίνωση ανάληψης της ευθύνης απέναντι στους ασθενείς και τους συγγενείς τους. Ούτε μία συγγνώμη για τα μάτια του κόσμου. Οταν δεν πήρε καμία επίσημη θέση για τον τρόπο και το καθεστώς διακομιδής των ασθενών με ιδιωτική εταιρεία η οποία απαίτησε - ανεπίσημα και προφορικά πάντα - τη συνοδεία των ασθενών από γιατρούς του νοσοκομείου. Οταν δεν πήρε καμία ευθύνη για την προσωρινή εξαφάνιση του ασθενούς εξαιτίας ακριβώς αυτής της δυσλειτουργίας».

Κάνει λόγο για απαράδεκτη και προκλητική στάση της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ, που θέλει να τιμωρήσει ουσιαστικά τους δύο νέους γιατρούς.

Τονίζει ότι δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί σε «σταθμάρχη» κανένας γιατρός που με αυταπάρνηση και φιλότιμο προσπαθεί να σταθεί δίπλα στους ασθενείς και απαιτεί, μεταξύ άλλων, να ανακληθεί άμεσα η προκαταρκτική εξέταση, να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα εκσυγχρονισμού και ανανέωσης των αξονικών τομογράφων του ΠΓΝΠ με επαναλειτουργία του αξονικού των Επειγόντων, καθώς και ενίσχυση του ΕΚΑΒ με αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα διακομιδών.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι ανάλογα περιστατικά με μετακινήσεις γιατρών, ασθενών και ασθενοφόρων από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, για να καλυφθούν ανάγκες που δεν καλύπτονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα, σημειώνονται σχεδόν καθημερινά ως αποτέλεσμα της συνολικότερης κατάστασης που επικρατεί με το γενικότερο «ξεχαρβάλωμα» στον τομέα της δημόσιας Υγείας.

Παραμένουν οι ελλείψεις σε αίμα

Κινητοποίηση τη Δευτέρα 2 Οκτώβρη ενάντια στην υπομετάγγιση των παιδιών με μεσογειακή αναιμία

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Οκτώβρη στις 12 μ. από οικογένειες παιδιών με μεσογειακή αναιμία, οι οποίες παραμένουν σε απόγνωση λόγω της διαρκούς υπομετάγγισης.

Την κινητοποίηση στηρίζουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ.

Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των πασχόντων με μεσογειακή αναιμία και των παραπάνω φορέων, η διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και η κυβέρνηση αρνούνται να πάρουν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, θέτοντας σε κίνδυνο και ταλαιπωρία εκατοντάδες παιδιά και τις οικογένειές τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ