ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέα σκληρά παζάρια στο Κογκρέσο μετά την καθαίρεση Μακάρθι

Η καθαίρεση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κ. Μακάρθι, το βράδυ της Τρίτης - με πρόταση που κατέθεσε βουλευτής του κόμματός του και τελικά υπερψηφίστηκε από 8 Ρεπουμπλικάνους βουλευτές, όπως και από τους βουλευτές των Δημοκρατικών - άνοιξε άμεσα νέο γύρο σφοδρών παζαριών στο αμερικανικό Κογκρέσο, στο φόντο των εντεινόμενων ενδοαστικών αντιθέσεων.

Οι 8 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές που καταψήφισαν τον Μακάρθι περιλαμβάνονται στους λεγόμενους «σκληροπυρηνικούς» του κόμματος και θεωρούνται υποστηρικτές του Ντ. Τραμπ, πρώην Προέδρου της χώρας και εκ νέου υποψήφιου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Ορισμένα αμερικανικά ΜΜΕ πάντως σημειώνουν ότι μεταξύ τους περιλαμβάνονται και βουλευτές που δεν έχουν υποστηρίξει ακόμα την καμπάνια του Τραμπ για το 2024, καθώς και βουλευτής που υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Ρον ΝτεΣάντις.

Σε κάθε περίπτωση, οι εν λόγω βουλευτές κατηγορούσαν τον Μακάρθι ως υπεύθυνο για «μυστικές συμφωνίες» με την κυβέρνηση Μπάιντεν σε βάρος των επιδιώξεων του κόμματος για θέματα όπως η μείωση των κρατικών δαπανών, η περαιτέρω ένταση της καταστολής ενάντια στους μετανάστες, οι όροι για τη συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου κ.ά.

Ο Μακάρθι, σε συνεννόηση με τους Δημοκρατικούς, έφερε το περασμένο Σάββατο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε με μεγάλη δικομματική πλειοψηφία για την προσωρινή χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και την αποφυγή του λεγόμενου «shutdown», αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των «σκληροπυρηνικών» του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να μην περάσει σχετικό νομοσχέδιο με τις ψήφους των Δημοκρατικών, χωρίς περικοπές κρατικών δαπανών κ.λπ.

Μετά την ψηφοφορία που οδήγησε στην καθαίρεσή του, ο Μακάρθι έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων που έμεινε στη θέση για λιγότερο από έναν χρόνο (υπηρέτησε 269 μέρες) εδώ και 150 χρόνια. Ο προηγούμενος ήταν ο Μάικλ Κερ, που υπηρέτησε 257 μέρες, επειδή πέθανε το 1876, πριν ολοκληρώσει τη θητεία του...

Ο Μακάρθι έγινε επίσης ο πρώτος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων που αποπέμφθηκε με απόφαση του Σώματος.

Μπροστά στην όξυνση των αντιπαραθέσεων στο Κογκρέσο πριν και μετά την αποπομπή του Μακάρθι, ο Τραμπ εμφανίστηκε «ενωτικός», καλώντας τους Ρεπουμπλικάνους να σταματήσουν τις έριδες μεταξύ τους και να πολεμήσουν τους Δημοκρατικούς. «Γιατί οι Ρεπουμπλικάνοι πάντα πολεμούν ο ένας τον άλλον; Γιατί δεν πολεμούν τους ριζοσπάστες - αριστερούς Δημοκρατικούς, που καταστρέφουν τη χώρα μας;», έγραψε σε διαδικτυακή ανάρτησή του.

Χρέη προεδρεύοντος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανέλαβε ο Πάτρικ ΜακΧένρι, ενώ ήδη άρχισαν να γίνονται γνωστές οι πρώτες υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου του Σώματος, στο οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ισχνή πλειοψηφία.

Σχετική πρόθεση έχουν ήδη εκδηλώσει ο Τζιμ Τζόρνταν, πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων και σύμμαχος του Τραμπ, και ο Στιβ Σκαλίζ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βλέπει την «επόμενη μέρα» και δη την επόμενη χρονιά των προεδρικών εκλογών, πασχίζοντας να διαμορφώσει «φιλολαϊκό» προφίλ μετά την αντιλαϊκή διακυβέρνησή του.

Χτες άφησε να διαρρεύσει σε αμερικανικά δίκτυα ότι σχεδιάζει να ελαφρύνει κατά 9 δισ. δολάρια το φοιτητικό χρέος δεκάδων χιλιάδων Αμερικανών, που καταχρεώθηκαν για να εξασφαλίσουν ένα πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης.

NOTIA KINEZIKH ΘΑΛΑΣΣΑ
Θανατηφόρα σύγκρουση φιλιππινέζικου σκάφους με εμπορικό

Πλήθος ερωτημάτων προκαλεί το περιστατικό που σημειώθηκε στις αρχές της βδομάδας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), που αποτελεί πεδίο έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και πολύπλευρων εδαφικών διαφορών.

Συγκεκριμένα, ένα φιλιππινέζικο αλιευτικό σκάφος χτυπήθηκε από εμπορικό πλοίο, με αποτέλεσμα τρεις ψαράδες να χάσουν τη ζωή τους.

Οπως ανακοίνωσε χτες η φιλιππινέζικη ακτοφυλακή, το περιστατικό συνέβη περίπου 160 χλμ. μακριά από τον ύφαλο Scarborough (περιοχή για τμήματα της οποίας διαφιλονικούν Κίνα - Φιλιππίνες), ενώ το εμπορικό πλοίο είχε σημαία Νήσων Μάρσαλ.

Οι φιλιππινέζικες αρχές έκαναν λόγο για «ατύχημα», ωστόσο ο Πρόεδρος, Φ. Μάρκος, δήλωσε ότι «θα καταστούν υπόλογοι όλοι όσοι ευθύνονται».

Σε κάθε περίπτωση, οι εντάσεις στην περιοχή είναι συνεχείς. Πριν από περίπου ένα 10ήμερο, η Μανίλα κατηγόρησε το Πεκίνο για νέα εμπόδια που θέτει στην αλιεία, σε περιοχή της οποίας την κυριότητα διεκδικούν και οι δύο πλευρές.

Ο εκπρόσωπος της φιλιππινέζικης ακτοφυλακής, Τζέι Ταριέλα, δήλωσε ότι η ακτοφυλακή και το Γραφείο Αλιείας και Θαλάσσιων Πόρων «καταδικάζουν σθεναρά» την εγκατάσταση «πλωτού φράγματος» από την Κίνα σε μια «διαφιλονικούμενη περιοχή της ΝΚΘ», που εμπόδισε «Φιλιππινέζους να εισέλθουν και να ψαρέψουν σε περιοχή» κοντά στη νήσο Χουανγκγιάν.

Το δε κινεζικό ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι φιλιππινέζικο σκάφος επιδίωξε να εισέλθει παράνομα σε κινεζικά χωρικά ύδατα και η κινεζική ακτοφυλακή αντέδρασε με «επαγγελματικό» και «συγκρατημένο» τρόπο.

  • Εκθεση της Βρετανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών υποστηρίζει ότι στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, κινεζικό υποβρύχιο «χτύπησε μια αλυσίδα και ένα εμπόδιο αγκύρωσης που χρησιμοποιήθηκε από το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό για να παγιδεύσει υποβρύχια των ΗΠΑ και των συμμάχων. Αυτό οδήγησε σε βλάβες των συστημάτων ανανέωσης οξυγόνου, που χρειάστηκαν έξι ώρες για την επισκευή και την ανάδυση στην επιφάνεια του σκάφους. Το ενσωματωμένο σύστημα οξυγόνου δηλητηρίασε το πλήρωμα μετά από μια καταστροφική βλάβη». Ως αποτέλεσμα σκοτώθηκαν 55 μέλη του πληρώματος, περιλαμβανομένου του κυβερνήτη του, συνταγματάρχη Xue Yong-Peng, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Το Πακιστάν έδωσε προθεσμία μέχρι 1η Νοέμβρη σε όλους τους μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στη χώρα να φύγουν, αλλιώς θα απελαθούν, καθώς η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι 14 από τις 24 βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που διαπράχθηκαν στη χώρα πρόσφατα, πραγματοποιήθηκαν από Αφγανούς. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, περίπου 1,73 εκατομμύρια Αφγανοί βρίσκονται στο Πακιστάν χωρίς νόμιμα έγγραφα.

ΡΩΜΗ.-- Διερευνώνται τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος με Ουκρανούς και Γερμανούς επιβάτες το οποίο έγινε προχθές στη Βενετία, με 21 νεκρούς και 15 τραυματίες. Σύμφωνα με την Εισαγγελία της Βενετίας, δεν προκύπτει σύγκρουση με άλλα οχήματα του λεωφορείου που έπεσε από γέφυρα στο Μέστρε. Με βάση τις μέχρι τώρα έρευνες, η πρώτη πρόσκρουση του οχήματος στο κιγκλίδωμα δείχνει να πραγματοποιήθηκε περίπου 50 μέτρα πριν από το σημείο της πτώσης. Η Εισαγγελία αποφάσισε την πραγματοποίηση νεκροψίας στο πτώμα του 40χρονου Ιταλού οδηγού του λεωφορείου, ο οποίος σκοτώθηκε στο δυστύχημα. Αναμένεται να καταθέσουν και οι επιζώντες του δυστυχήματος, όταν θα είναι σε θέση να μιλήσουν με τους δικαστικούς.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Κατολισθήσεις, σημαντικές υλικές ζημιές και ο θάνατος μίας γυναίκας έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής στο δυτικό Νεπάλ, μετά τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις που έγιναν την Τρίτη, με διαφορά λίγης ώρας, μεγέθους 5,3 και 6,3 βαθμών Ρίχτερ. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι 17 άνθρωποι διακομίστηκαν τραυματισμένοι σε νοσοκομεία. Χθες ανασύρθηκε νεκρή μία γυναίκα που αγνοούνταν για ώρες, αφού παρασύρθηκε από κατολίσθηση. Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί ακόμα και στην πρωτεύουσα της γειτονικής Ινδίας, Νέο Δελχί.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Οι Μούντζι Γκ. Μπαουέντι, Λούις Ι. Μπρους και Αλεξέι Εκίμοφ, τρεις ερευνητές που εργάζονται στις ΗΠΑ, τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Χημείας για «την ανακάλυψη και τη σύνθεση κβαντικών κουκκίδων», που είναι τόσο μικρά που οι ιδιότητές τους καθορίζονται από κβαντικά φαινόμενα. «Τα σωματίδια, τα οποία ονομάζονται κβαντικές κουκκίδες, έχουν τώρα μεγάλη σημασία στη νανοτεχνολογία», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η επιτροπή, προσθέτοντας πως στο μέλλον θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κατασκευή «εύκαμπτων ηλεκτρονικών μικροσκοπικών αισθητήρων, λεπτότερων φωτοβολταϊκών και κρυπτογραφημένης κβαντικής επικοινωνίας».

ΟΤΤΑΒΑ.-- Η Βουλή των Κοινοτήτων στον Καναδά εξέλεξε νέο πρόεδρό της τον βουλευτή του Φιλελεύθερου Κόμματος Γκρεγκ Φέργκιους. Είναι ο πρώτος μαύρος Καναδός που εκλέγεται στο αξίωμα και αναλαμβάνει μετά την παραίτηση του προκατόχου του, Αντονι Ρότα, ο οποίος προσκάλεσε και τίμησε στη Βουλή μαζί με όλη την κυβέρνηση έναν Ουκρανό εγκληματία ναζί του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΪΡΟ.-- Την εκταμίευση μέρους της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στην Αίγυπτο, αξίας περίπου 235 εκατ. δολαρίων, μπλόκαρε το περασμένο 24ωρο ο νέος προεδρεύων της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Μπεν Κάρντιν, με πρόσχημα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή. Μάλιστα διεμήνυσε στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, ότι «θα επιμείνει ωσότου υπάρξουν συγκεκριμένες πρόοδοι ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα» στην Αίγυπτο.

ΚΟΥΒΑ
Δύο νεκροί πυροσβέστες σε κατάρρευση παλιού κτιρίου στην Αβάνα

Η μερική κατάρρευση ενός κτιρίου στη συνοικία Παλιά Αβάνα της πρωτεύουσας της Κούβας, χτες τα ξημερώματα, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 2 πυροσβεστών - διασωστών.

Μετά την πρώτη κατάρρευση, η 40χρονη Γιοάντρα Λόπεζ και ο 23χρονος Λουίς Μαρτίνες έσπευσαν άμεσα με τη μονάδα. Ηταν από τους πρώτους που έτρεξαν να βοηθήσουν τις 12 οικογένειες με 54 ανθρώπους που ζούσαν στο παλιό και ασυντήρητο κτίριο, όταν συνέβη και δεύτερη κατάρρευση τοιχίου που τους καταπλάκωσε.

Ενας 79χρονος κάτοικος του κτιρίου εξακολουθεί να αγνοείται, ενώ 2 τραυματίες νοσηλεύονται. Οι υπόλοιποι ένοικοι είναι ασφαλείς και φιλοξενούνται είτε σε συγγενείς είτε σε χώρο του κράτους.

Το περιστατικό αυτό φέρνει στο προσκήνιο άλλη μια πλευρά της δύσκολης πραγματικότητας που αντιμετωπίζει ο κουβανικός λαός λόγω του υπερεξηντάχρονου πολύμορφου αποκλεισμού από τις ΗΠΑ, που αφορά και την προμήθεια των απαραίτητων υλικών για τη συντήρηση κτιρίων. Τα προβλήματα στατικότητας και καταρρεύσεων οικοδομών και κτιρίων πολλών δεκαετιών, πολλά από αυτά αρχοντικά που δόθηκαν στον λαό, επιτείνουν το ιδιαίτερα υγρό κλίμα της Καραϊβικής και οι έντονες βροχοπτώσεις της περιόδου.

ΗΠΑ
Απεργία 75.000 εργαζομένων στον όμιλο Υγείας «Kaiser Permanente»

Σε απεργία προχώρησαν χτες πάνω από 75.000 γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι του μεγάλου ομίλου Υγείας «Kaiser Permanente», ενός από τους μεγαλύτερους του κλάδου στις ΗΠΑ, ο οποίος διαθέτει 39 μεγάλα νοσοκομεία και παρέχει υπηρεσίες Υγείας σε περίπου 13.000.000 Αμερικανούς.

Σύμφωνα με τα σωματεία, η κινητοποίηση είναι η μεγαλύτερη στον κλάδο «στην Ιστορία των ΗΠΑ».

Οι απεργοί διεκδικούν τετραετή ΣΣΕ, με αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 25 δολάρια, ετήσια αύξηση μισθών 7% για δύο χρόνια και 6,25% ετήσια αύξηση τα επόμενα δύο χρόνια.

Υπογραμμίζουν επίσης ότι οι ελλείψεις προσωπικού σε πολλές ειδικότητες θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, αλλά και την ασφάλεια του προσωπικού.

Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλουν, τα καθαρά κέρδη του ομίλου μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ξεπέρασαν τα 2,1 δισ. δολάρια...

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους απεργούς. «Η μεγαλύτερη απεργία για την Υγεία στην Ιστορία των ΗΠΑ μόλις ξεκίνησε! (...) Από την Ελλάδα στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα σας! Δεν είστε μόνοι!», αναφέρει σε ανάρτησή του.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Διατηρείται ο περιορισμός της παραγωγής πετρελαίου

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει μέχρι τέλη Δεκέμβρη τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά ένα 1 εκατομμύριο βαρέλια τη μέρα, περιορίζοντας την ημερήσια παραγωγή στα 9 εκατ. βαρέλια.

Ο περιορισμός της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια τη μέρα ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλη σε συντονισμό με τη Ρωσία, για τη διατήρηση της τιμής του «μαύρου χρυσού» σε υψηλά επίπεδα.

Το ίδιο 24ωρο, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλ. Νόβακ δήλωσε ότι οι από κοινού περικοπές στην προσφορά πετρελαίου, στις οποίες προέβησαν Σαουδική Αραβία και Ρωσία, «συνέβαλαν στην εξισορρόπηση των διεθνών αγορών πετρελαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ