Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Το Πακιστάν έδωσε προθεσμία μέχρι 1η Νοέμβρη σε όλους τους μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στη χώρα να φύγουν, αλλιώς θα απελαθούν, καθώς η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι 14 από τις 24 βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που διαπράχθηκαν στη χώρα πρόσφατα, πραγματοποιήθηκαν από Αφγανούς. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, περίπου 1,73 εκατομμύρια Αφγανοί βρίσκονται στο Πακιστάν χωρίς νόμιμα έγγραφα.

ΡΩΜΗ.-- Διερευνώνται τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος με Ουκρανούς και Γερμανούς επιβάτες το οποίο έγινε προχθές στη Βενετία, με 21 νεκρούς και 15 τραυματίες. Σύμφωνα με την Εισαγγελία της Βενετίας, δεν προκύπτει σύγκρουση με άλλα οχήματα του λεωφορείου που έπεσε από γέφυρα στο Μέστρε. Με βάση τις μέχρι τώρα έρευνες, η πρώτη πρόσκρουση του οχήματος στο κιγκλίδωμα δείχνει να πραγματοποιήθηκε περίπου 50 μέτρα πριν από το σημείο της πτώσης. Η Εισαγγελία αποφάσισε την πραγματοποίηση νεκροψίας στο πτώμα του 40χρονου Ιταλού οδηγού του λεωφορείου, ο οποίος σκοτώθηκε στο δυστύχημα. Αναμένεται να καταθέσουν και οι επιζώντες του δυστυχήματος, όταν θα είναι σε θέση να μιλήσουν με τους δικαστικούς.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Κατολισθήσεις, σημαντικές υλικές ζημιές και ο θάνατος μίας γυναίκας έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής στο δυτικό Νεπάλ, μετά τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις που έγιναν την Τρίτη, με διαφορά λίγης ώρας, μεγέθους 5,3 και 6,3 βαθμών Ρίχτερ. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι 17 άνθρωποι διακομίστηκαν τραυματισμένοι σε νοσοκομεία. Χθες ανασύρθηκε νεκρή μία γυναίκα που αγνοούνταν για ώρες, αφού παρασύρθηκε από κατολίσθηση. Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί ακόμα και στην πρωτεύουσα της γειτονικής Ινδίας, Νέο Δελχί.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Οι Μούντζι Γκ. Μπαουέντι, Λούις Ι. Μπρους και Αλεξέι Εκίμοφ, τρεις ερευνητές που εργάζονται στις ΗΠΑ, τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Χημείας για «την ανακάλυψη και τη σύνθεση κβαντικών κουκκίδων», που είναι τόσο μικρά που οι ιδιότητές τους καθορίζονται από κβαντικά φαινόμενα. «Τα σωματίδια, τα οποία ονομάζονται κβαντικές κουκκίδες, έχουν τώρα μεγάλη σημασία στη νανοτεχνολογία», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η επιτροπή, προσθέτοντας πως στο μέλλον θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κατασκευή «εύκαμπτων ηλεκτρονικών μικροσκοπικών αισθητήρων, λεπτότερων φωτοβολταϊκών και κρυπτογραφημένης κβαντικής επικοινωνίας».

ΟΤΤΑΒΑ.-- Η Βουλή των Κοινοτήτων στον Καναδά εξέλεξε νέο πρόεδρό της τον βουλευτή του Φιλελεύθερου Κόμματος Γκρεγκ Φέργκιους. Είναι ο πρώτος μαύρος Καναδός που εκλέγεται στο αξίωμα και αναλαμβάνει μετά την παραίτηση του προκατόχου του, Αντονι Ρότα, ο οποίος προσκάλεσε και τίμησε στη Βουλή μαζί με όλη την κυβέρνηση έναν Ουκρανό εγκληματία ναζί του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΪΡΟ.-- Την εκταμίευση μέρους της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στην Αίγυπτο, αξίας περίπου 235 εκατ. δολαρίων, μπλόκαρε το περασμένο 24ωρο ο νέος προεδρεύων της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Μπεν Κάρντιν, με πρόσχημα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή. Μάλιστα διεμήνυσε στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, ότι «θα επιμείνει ωσότου υπάρξουν συγκεκριμένες πρόοδοι ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα» στην Αίγυπτο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βήματα προς τη δημιουργία κβαντικών δικτύων(2021-04-10 00:00:00.0)
Ελληνορωσική συμφωνία σε επιστημονικούς τομείς(2016-11-12 00:00:00.0)
Σύμφωνο συνεργασίας στις Κβαντικές Τεχνολογίες(2016-04-02 00:00:00.0)
Σκληρές μάχες στο νότο της χώρας(2006-07-19 00:00:00.0)
Σχέδιο «επέκτασης» της κατοχής εν μέσω επιθέσεων(2005-12-09 00:00:00.0)
Διπλωματικός αναβρασμός και «έκτακτες χορηγίες»(2001-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ