Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συζητήσεις και παζάρια για να βρεθούν περισσότερα «δυτικά» όπλα για το Κίεβο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρ. Σούνακ, κάλεσε τους «διεθνείς συμμάχους» να παράσχουν στην Ουκρανία τα μέσα που θα την βοηθήσουν να κερδίσει τον πόλεμο ενάντια στη Ρωσία, σε μια φάση που κλιμακώνεται η συζήτηση στη «Δύση» για τους τρόπους που θα επιταχυνθεί η στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο και για παραγωγή «δυτικών» όπλων σε ουκρανικό έδαφος, σε συνθήκες που τα αποθέματα όπλων ΝΑΤΟικών κρατών αδειάζουν.

«Εάν δώσουμε στον Πρόεδρο Ζελένσκι τα εργαλεία, οι Ουκρανοί θα ολοκληρώσουν τη δουλειά», δήλωσε ο Σούνακ στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος.

Στο ίδιο πνεύμα, της ανάγκης ακόμα μεγαλύτερης στρατιωτικής ενίσχυσης του Κιέβου για την «ολοκλήρωση της δουλειάς», ο πρώην υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας αναφέρει στην «Telegraph» ότι «η ουκρανική αντεπίθεση πετυχαίνει, αργά αλλά σταθερά» και «από το καλοκαίρι, η Ουκρανία μαθαίνει ξανά στη δουλειά. Οι δυνάμεις της προσαρμόζουν τακτικές, απορροφούν μαθήματα και αξιοποιούν στο έπακρο τον εξοπλισμό που τους έχουμε χαρίσει όλοι».

«Εχουμε την ευκαιρία να βοηθήσουμε να ολοκληρωθεί αυτό. Ο ρωσικός στρατός ραγίζει», υποστήριξε ο Γουάλας, την ώρα που η Μόσχα «εκτιμά» ότι η «Δύση» θα αρχίσει σύντομα να κουράζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οπως είπε ο πρώην υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, πριν φύγει από το αξίωμά του, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αυξήσει τα 2,3 δισ. λίρες που δεσμεύτηκαν για την Ουκρανία φέτος, ενώ προειδοποίησε ότι η Βρετανία δεν είναι πλέον ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος χορηγός της Ουκρανίας, αλλά η Γερμανία.

Για τον ίδιο στόχο, ωστόσο, την παραπέρα ενίσχυση του Κιέβου για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και εντός της Βρετανίας.

Ανώτερη στρατιωτική πηγή μιλώντας επίσης στην «Telegraph», είπε ότι το βάρος δεν πρέπει να πέσει στη Βρετανία, προσθέτοντας ότι και άλλα κράτη πρέπει να «δώσουν περισσότερα χρήματα και όπλα».

«Εχουμε χαρίσει όσο περίπου μπορούμε», ανέφερε. «Θα συνεχίσουμε να προμηθεύουμε εξοπλισμό, να παρέχουμε στην Ουκρανία, αλλά αυτό που χρειάζονται τώρα είναι πράγματα όπως μέσα αεράμυνας και πυρομαχικά πυροβολικού και από όλα αυτά έχουμε ξεμείνει».

Αντίστοιχη συζήτηση για τα αποθέματα του Πενταγώνου και συνολικά τις δυνατότητες της αμερικανικής κυβέρνησης βρίσκεται σε εξέλιξη και στις ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μεταφέρουν χιλιάδες κατασχεθέντα ιρανικά όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, σε μια κίνηση για την άμβλυνση ορισμένων κρίσιμων ελλείψεων που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός στρατός, δήλωσαν στο CNN Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Δεν είναι σαφές ποιες νομικές αρχές θα χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ για να διευκολύνουν τη μεταφορά των όπλων - ο ΟΗΕ απαιτεί τα κατασχεθέντα όπλα να καταστρέφονται ή να αποθηκεύονται. Η κυβέρνηση του Προέδρου Μπάιντεν εξετάζει εδώ και μήνες πώς να στείλει «νόμιμα» τα όπλα στους Ουκρανούς, τα οποία είναι αποθηκευμένα στις εγκαταστάσεις της CENTCOM στη Μέση Ανατολή.

Η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στην ΕΕ έως το 2030

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, θεωρεί ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στην ΕΕ έως το 2030, στο πλαίσιο της γεωπολιτικής κούρσας για επιρροή στην Ανατολική Ευρώπη.

Φυσικά, οι αντιθέσεις είναι πολλές και σύνθετες και, όπως ξεκαθάρισε ο Μισέλ, προϋπόθεση είναι «οι δύο πλευρές να κάνουν ό,τι τους αναλογεί».

Τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει «να επισπεύσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων», συμπληρώνοντας πως η ταχεία ένταξη της Ουκρανίας «θα αποδείκνυε επίσης ότι η ΕΕ είναι ικανή για γεωπολιτικές παρεμβάσεις».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν θα υπάρξει χαλάρωση των κριτηρίων ένταξης, ούτε για την Ουκρανία ούτε για άλλες υποψήφιες χώρες.

Εκτός από την Τουρκία, υποψήφιες προς ένταξη είναι έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και η Μολδαβία. «Η Ουκρανία και οι άλλες υποψήφιες χώρες πρέπει να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και να εκπληρώσουν τις νομικές προϋποθέσεις», είπε.

Ανεβαίνει η ένταση στη Μολδαβία με επίκεντρο την Ενέργεια

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της γεωπολιτικής κόντρας «Δύσης» - Ρωσίας ανεβαίνει η ένταση και στη Μολδαβία.

Το Κοινοβούλιο ξεκίνησε χτες ενέργειες ώστε να εμποδίσει μέλη του εκτός νόμου «φιλορωσικού» κόμματος Shor να δηλώσουν υποψηφιότητα στις τοπικές εκλογές, με άλλα κόμματα ή ως ανεξάρτητα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό το κόμμα αυτό τον περασμένο Ιούνη, όμως τα μέλη του είχαν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις τοπικές εκλογές της 5ης Νοέμβρη, εφόσον δεν εκπροσωπούν το Shor, το κόμμα του εξόριστου επιχειρηματία Ιλαν Σορ, που οργάνωνε επί μήνες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις. Η Πρόεδρος της χώρας, Μ. Σάντου, κατηγόρησε τον Σορ και τη Ρωσία ότι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη Μολδαβία.

Χτες, με μια ενέργεια που στρέφεται ευθέως εναντίον των μελών του Shor, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τροποποίηση του Εκλογικού Κώδικα, ώστε να απαγορεύσει σε «συγκεκριμένα άτομα» να διεκδικήσουν αξιώματα στις τοπικές εκλογές. Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου καλούνται να υποβάλουν μια λίστα με ονόματα στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, η οποία θα συντάξει τον τελικό κατάλογο των ατόμων που δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουν στις εκλογές.

Παράλληλα, οξύνεται η γεωπολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο την Ενέργεια και εξελίσσονται σχετικά παζάρια. Η Μολδαβία, που ανακοίνωσε πριν από μέρες ότι θα σταματήσει να εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο και δεν έχει χρησιμοποιήσει τέτοιο από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο να αγοράσει ποσότητες από την «Gazprom» αν συντρέχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, δήλωσε ο επικεφαλής θυγατρικής του ρωσικού μονοπωλίου στη χώρα.

Από τον Δεκέμβρη, η ποσότητα 5,7 εκατ. κυβικών μέτρων που προμηθεύει ημερησίως η «Gazprom» διοχετεύεται όλη στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, που ελέγχουν «φιλορώσοι» αυτονομιστές και αποσχίστηκε από τη Μολδαβία το 1990.

Το ρωσικό αέριο χρησιμοποιείται σε σταθμό στην Υπερδνειστερία, που παράγει το 80% του ρεύματος που καταναλώνει η Μολδαβία σε χαμηλές τιμές, κατά συνέπεια η μολδαβική κυβέρνηση θέλει αυτή η διευθέτηση να παραμείνει αμετάβλητη. Η υπόλοιπη Μολδαβία χρησιμοποιεί αέριο που αγοράζεται από Ευρωπαίους προμηθευτές και μεταφέρεται από την κρατική επιχείρηση «Energocom».

Ο επικεφαλής της «Moldovagaz», θυγατρικής της «Gazprom», δήλωσε ότι η αγορά αερίου από τη Ρωσία για το σύνολο της χώρας είναι εφικτή, «αν η τιμή του είναι χαμηλότερη από αυτή που προτάθηκε από την "Energocom" και αν προσφερθούν οι ποσότητες που χρειάζεται η Μολδαβία».

Οι αγορές αερίου από τη Δυτική Ευρώπη πέρυσι κατέστησαν εφικτές χάρη σε χρηματοδοτικό μηχανισμό ύψους 300 εκατ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ).

Στο μεταξύ, το ρωσικό ΥΠΕΞ δήλωσε χτες πως κάλεσε τον πρεσβευτή της Μολδαβίας στον οποίο ανακοίνωσε αντίμετρα μετά την απέλαση του επικεφαλής του παραρτήματος του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων «Sputnik» στη Μολδαβία.

Ο Μολδαβός πρεσβευτής ενημερώθηκε ότι «απαγορεύτηκε η είσοδος στη Ρωσία σε ορισμένα πρόσωπα που εμπλέκονται άμεσα στον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου και των δικαιωμάτων Ρώσων δημοσιογράφων στη Μολδαβία, καθώς και στην υποκίνηση αντιρωσικών αισθημάτων».

Στο Κιργιστάν ο Ρώσος Πρόεδρος

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, αναμένεται να επισκεφθεί στα μέσα Οκτώβρη το Κιργιστάν, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας της Κεντρικής Ασίας.

Επειτα από πρόσκληση του Προέδρου του Κιργιστάν, Σαντίρ Ζαπάροφ, ο Πούτιν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα στις 12 Οκτώβρη και την επομένη θα συμμετάσχει στο Μπισκέκ σε Σύνοδο Κορυφής της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (CIS), στην οποία συμμετέχουν πολλές πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Θα παραστεί επίσης σε τιμητική εκδήλωση για τα 20 χρόνια από την ίδρυση ρωσικής στρατιωτικής βάσης στο Κιργιστάν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνία «ασφαλείας» με το Κίεβο υπέγραψε η ΕΕ(2024-06-28 00:00:00.0)
Χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος και εκπαιδευτές στην Ουκρανία συζητά η ΕΕ(2024-05-30 00:00:00.0)
Στο τραπέζι η αποστολή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων - Η Ρωσία απειλεί με πυρηνική σύγκρουση(2024-03-02 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας(2023-11-18 00:00:00.0)
Οξύνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας από τη Λευκορωσία έως τη Μολδαβία(2023-03-29 00:00:00.0)
Επιχείρηση ανάκτησης «χαμένου εδάφους» στον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό(2022-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ