Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανησυχία για τους χιλιάδες σεισμόπληκτους ενόψει χειμώνα

Τον έντονο προβληματισμό του για την τύχη των χιλιάδων σεισμόπληκτων, που παρότι ο χειμώνας ξεκινά σύντομα ακόμα μένουν σε προσωρινούς καταυλισμούς, εξέφρασε ο τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος (TTB), μετά και από έντονα προβλήματα με τα οποία ήρθαν αντιμέτωποι πολλοί στη νοτιοανατολική επαρχία Χατάι, που πρόσφατα χτυπήθηκε και από πλημμύρες.

«Πρέπει να ληφθούν μέτρα για την υποστήριξη των προσωρινών καταφυγίων και νοσοκομείων κατά τη χειμερινή περίοδο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΤΤΒ Χατάι, Σ. Γιλμάζ.

Τη βδομάδα που πέρασε, στο Χατάι οι πλημμύρες έπληξαν τουλάχιστον 5.000 ανθρώπους που ζουν σε σκηνές και κοντέινερ.

Ο Γιλμάζ ανέφερε ότι «τα περισσότερα κοντέινερ δεν μπορούν να αντέξουν τις ισχυρές καταιγίδες, ενώ μια μεγαλύτερη πλημμύρα θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξάπλωση ασθενειών λόγω του μολυσμένου νερού», την ώρα που μόνο «στο Χατάι, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε σκηνές ή αυτοσχέδια καταφύγια, συμπεριλαμβανομένων προσφύγων από τη γειτονική Συρία», ενώ άλλοι 160.000 ζουν σε κοντέινερ.

Νέες τουρκικές επιθέσεις σε θέσεις του PKK στο Ιράκ

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά την επίθεση της περασμένης Κυριακής μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών στην Αγκυρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν δήλωσε χτες ότι οι δύο δράστες εισήλθαν στην Τουρκία μέσω Συρίας.

Πρόσθεσε δε ότι στο πλαίσιο της απάντησης της Αγκυρας, κάθε υποδομή και ενεργειακή εγκατάσταση στο Ιράκ και στη Συρία η οποία ελέγχεται από το PKK και τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) αποτελεί «νόμιμο στρατιωτικό στόχο», καθώς και ότι «συνιστούμε σε τρίτα μέρη να μείνουν μακριά από εγκαταστάσεις που ελέγχονται από το PKK και το YPG».

Χθες η Τουρκία πραγματοποίησε νέες αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ, καταστρέφοντας 22 στόχους, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Αμυνας.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι εξαιτίας σοβαρού κρυολογήματος ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν ακύρωσε την επίσημη επίσκεψή του στην Ισπανία, όπως και το υπόλοιπο πρόγραμμά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ