Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
NOTIA KINEZIKH ΘΑΛΑΣΣΑ
Θανατηφόρα σύγκρουση φιλιππινέζικου σκάφους με εμπορικό

Πλήθος ερωτημάτων προκαλεί το περιστατικό που σημειώθηκε στις αρχές της βδομάδας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), που αποτελεί πεδίο έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και πολύπλευρων εδαφικών διαφορών.

Συγκεκριμένα, ένα φιλιππινέζικο αλιευτικό σκάφος χτυπήθηκε από εμπορικό πλοίο, με αποτέλεσμα τρεις ψαράδες να χάσουν τη ζωή τους.

Οπως ανακοίνωσε χτες η φιλιππινέζικη ακτοφυλακή, το περιστατικό συνέβη περίπου 160 χλμ. μακριά από τον ύφαλο Scarborough (περιοχή για τμήματα της οποίας διαφιλονικούν Κίνα - Φιλιππίνες), ενώ το εμπορικό πλοίο είχε σημαία Νήσων Μάρσαλ.

Οι φιλιππινέζικες αρχές έκαναν λόγο για «ατύχημα», ωστόσο ο Πρόεδρος, Φ. Μάρκος, δήλωσε ότι «θα καταστούν υπόλογοι όλοι όσοι ευθύνονται».

Σε κάθε περίπτωση, οι εντάσεις στην περιοχή είναι συνεχείς. Πριν από περίπου ένα 10ήμερο, η Μανίλα κατηγόρησε το Πεκίνο για νέα εμπόδια που θέτει στην αλιεία, σε περιοχή της οποίας την κυριότητα διεκδικούν και οι δύο πλευρές.

Ο εκπρόσωπος της φιλιππινέζικης ακτοφυλακής, Τζέι Ταριέλα, δήλωσε ότι η ακτοφυλακή και το Γραφείο Αλιείας και Θαλάσσιων Πόρων «καταδικάζουν σθεναρά» την εγκατάσταση «πλωτού φράγματος» από την Κίνα σε μια «διαφιλονικούμενη περιοχή της ΝΚΘ», που εμπόδισε «Φιλιππινέζους να εισέλθουν και να ψαρέψουν σε περιοχή» κοντά στη νήσο Χουανγκγιάν.

Το δε κινεζικό ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι φιλιππινέζικο σκάφος επιδίωξε να εισέλθει παράνομα σε κινεζικά χωρικά ύδατα και η κινεζική ακτοφυλακή αντέδρασε με «επαγγελματικό» και «συγκρατημένο» τρόπο.

  • Εκθεση της Βρετανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών υποστηρίζει ότι στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, κινεζικό υποβρύχιο «χτύπησε μια αλυσίδα και ένα εμπόδιο αγκύρωσης που χρησιμοποιήθηκε από το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό για να παγιδεύσει υποβρύχια των ΗΠΑ και των συμμάχων. Αυτό οδήγησε σε βλάβες των συστημάτων ανανέωσης οξυγόνου, που χρειάστηκαν έξι ώρες για την επισκευή και την ανάδυση στην επιφάνεια του σκάφους. Το ενσωματωμένο σύστημα οξυγόνου δηλητηρίασε το πλήρωμα μετά από μια καταστροφική βλάβη». Ως αποτέλεσμα σκοτώθηκαν 55 μέλη του πληρώματος, περιλαμβανομένου του κυβερνήτη του, συνταγματάρχη Xue Yong-Peng, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ