Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέα σκληρά παζάρια στο Κογκρέσο μετά την καθαίρεση Μακάρθι

Η καθαίρεση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κ. Μακάρθι, το βράδυ της Τρίτης - με πρόταση που κατέθεσε βουλευτής του κόμματός του και τελικά υπερψηφίστηκε από 8 Ρεπουμπλικάνους βουλευτές, όπως και από τους βουλευτές των Δημοκρατικών - άνοιξε άμεσα νέο γύρο σφοδρών παζαριών στο αμερικανικό Κογκρέσο, στο φόντο των εντεινόμενων ενδοαστικών αντιθέσεων.

Οι 8 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές που καταψήφισαν τον Μακάρθι περιλαμβάνονται στους λεγόμενους «σκληροπυρηνικούς» του κόμματος και θεωρούνται υποστηρικτές του Ντ. Τραμπ, πρώην Προέδρου της χώρας και εκ νέου υποψήφιου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Ορισμένα αμερικανικά ΜΜΕ πάντως σημειώνουν ότι μεταξύ τους περιλαμβάνονται και βουλευτές που δεν έχουν υποστηρίξει ακόμα την καμπάνια του Τραμπ για το 2024, καθώς και βουλευτής που υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Ρον ΝτεΣάντις.

Σε κάθε περίπτωση, οι εν λόγω βουλευτές κατηγορούσαν τον Μακάρθι ως υπεύθυνο για «μυστικές συμφωνίες» με την κυβέρνηση Μπάιντεν σε βάρος των επιδιώξεων του κόμματος για θέματα όπως η μείωση των κρατικών δαπανών, η περαιτέρω ένταση της καταστολής ενάντια στους μετανάστες, οι όροι για τη συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου κ.ά.

Ο Μακάρθι, σε συνεννόηση με τους Δημοκρατικούς, έφερε το περασμένο Σάββατο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε με μεγάλη δικομματική πλειοψηφία για την προσωρινή χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και την αποφυγή του λεγόμενου «shutdown», αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των «σκληροπυρηνικών» του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να μην περάσει σχετικό νομοσχέδιο με τις ψήφους των Δημοκρατικών, χωρίς περικοπές κρατικών δαπανών κ.λπ.

Μετά την ψηφοφορία που οδήγησε στην καθαίρεσή του, ο Μακάρθι έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων που έμεινε στη θέση για λιγότερο από έναν χρόνο (υπηρέτησε 269 μέρες) εδώ και 150 χρόνια. Ο προηγούμενος ήταν ο Μάικλ Κερ, που υπηρέτησε 257 μέρες, επειδή πέθανε το 1876, πριν ολοκληρώσει τη θητεία του...

Ο Μακάρθι έγινε επίσης ο πρώτος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων που αποπέμφθηκε με απόφαση του Σώματος.

Μπροστά στην όξυνση των αντιπαραθέσεων στο Κογκρέσο πριν και μετά την αποπομπή του Μακάρθι, ο Τραμπ εμφανίστηκε «ενωτικός», καλώντας τους Ρεπουμπλικάνους να σταματήσουν τις έριδες μεταξύ τους και να πολεμήσουν τους Δημοκρατικούς. «Γιατί οι Ρεπουμπλικάνοι πάντα πολεμούν ο ένας τον άλλον; Γιατί δεν πολεμούν τους ριζοσπάστες - αριστερούς Δημοκρατικούς, που καταστρέφουν τη χώρα μας;», έγραψε σε διαδικτυακή ανάρτησή του.

Χρέη προεδρεύοντος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανέλαβε ο Πάτρικ ΜακΧένρι, ενώ ήδη άρχισαν να γίνονται γνωστές οι πρώτες υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου του Σώματος, στο οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ισχνή πλειοψηφία.

Σχετική πρόθεση έχουν ήδη εκδηλώσει ο Τζιμ Τζόρνταν, πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων και σύμμαχος του Τραμπ, και ο Στιβ Σκαλίζ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βλέπει την «επόμενη μέρα» και δη την επόμενη χρονιά των προεδρικών εκλογών, πασχίζοντας να διαμορφώσει «φιλολαϊκό» προφίλ μετά την αντιλαϊκή διακυβέρνησή του.

Χτες άφησε να διαρρεύσει σε αμερικανικά δίκτυα ότι σχεδιάζει να ελαφρύνει κατά 9 δισ. δολάρια το φοιτητικό χρέος δεκάδων χιλιάδων Αμερικανών, που καταχρεώθηκαν για να εξασφαλίσουν ένα πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρωτιά του Σκαλίζ στους Ρεπουμπλικάνους, διχασμένη η κοινοβουλευτική ομάδα(2023-10-12 00:00:00.0)
Εγκρίθηκε η προσωρινή χρηματοδότηση της κυβέρνησης, συνέχεια σε ενδοαστικά παζάρια(2023-10-03 00:00:00.0)
Κόντρες στους Ρεπουμπλικάνους για την προεδρία της Βουλής(2022-11-16 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση με αφορμή την Ουκρανία(2020-01-17 00:00:00.0)
Εντείνουν τις έρευνες κατά του Τραμπ οι Δημοκρατικοί(2019-11-01 00:00:00.0)
Μετεκλογικές διεργασίες και διαμαρτυρίες(2016-11-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ