Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΚΙΝΑ
Μπαράζ νέων μέτρων και κινήσεων για τον ανταγωνισμό με την Κίνα

Οι σφοδροί μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί ΕΕ - Κίνας έρχονται για ακόμα μια φορά στο προσκήνιο με τη χτεσινή απόφαση της Κομισιόν να ξεκινήσει έρευνα για το καθεστώς επιδοτήσεων σε κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα που εισάγονται στην ΕΕ (οχήματα BEV, που λειτουργούν αμιγώς με μπαταρία).

Με στόχο να «προστατέψει» τα αντίστοιχα ευρωενωσιακά μονοπώλια του κλάδου, η Κομισιόν θέλει να εξακριβωθεί εάν οι κινεζικές εισαγωγές στην ΕΕ επωφελούνται από παράνομες επιδοτήσεις και εάν αυτή η επιδότηση προκαλεί ή απειλεί να προκαλέσει οικονομική ζημία στις ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτροκίνησης.

Σε περίπτωση που εξακριβωθούν και τα δύο αυτά ζητήματα, τότε θα αρχίσει έρευνα για τις πιθανές συνέπειες στους εισαγωγείς, χρήστες και καταναλωτές ηλεκτροκίνησης στην ΕΕ, ώστε να καταστρωθούν στρατηγικές και μέτρα υπέρ των ευρωπαϊκών μονοπωλίων του κλάδου.

Το «πράσινο φως» για την έρευνα αυτή έδωσε στις 13/9 η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προειδοποιώντας ότι όπου βρεθούν στοιχεία θα ληφθούν «αποφασιστικά μέτρα», εάν διαπιστωθεί πως οι προσπάθειες των αυτοκινητοβιομηχάνων στην ΕΕ «παρεμποδίζονται από στρεβλώσεις της αγοράς και αθέμιτο ανταγωνισμό».

Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 13 μήνες και στη συνέχεια ενδέχεται να επιβληθούν προσωρινοί δασμοί κατά των επιδοτήσεων.

Από την πλευρά του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου αναφέρθηκε ότι η Κίνα θα παρακολουθεί στενά τις διαδικασίες τις οποίες θα ακολουθήσει η Κομισιόν και θα προστατέψει σε κάθε περίπτωση τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών.

«Προστασία» σε τεχνολογίες - κλειδιά απέναντι στην Κίνα

Μόλις μία μέρα πριν, η ΕΕ ανακοίνωσε κατάλογο με τεχνολογίες - κλειδιά που θα επιτηρούνται πιο στενά και θα προστατεύονται από κράτη που χαρακτηρίζονται αντίπαλα, όπως η Κίνα.

Ο κατάλογος συμπεριλαμβάνει την τεχνητή νοημοσύνη, τις κβαντικές τεχνολογίες, τους ημιαγωγούς και τη βιοτεχνολογία.

Την ίδια μέρα, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ένα «νέο εργαλείο εμπορικής πολιτικής», σύμφωνα με το οποίο η ΕΕ «θα αναλαμβάνει δράση, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και ως έσχατη λύση, σε περίπτωση που η ίδια ή τα κράτη - μέλη αντιμετωπίζουν οικονομικό εκβιασμό από μια ξένη χώρα που επιδιώκει να επηρεάσει μια συγκεκριμένη πολιτική ή θέση».

Αν και δεν αναφέρεται ονομαστικά, είναι ξεκάθαρο πως ο νέος μηχανισμός στρέφεται εναντίον της Κίνας. Οι Βρυξέλλες ενδέχεται να τον επισείουν σε διενέξεις όπως αυτή που εκτυλίσσεται το τρέχον διάστημα ανάμεσα στην Κίνα και τη Λιθουανία, με τη βαλτική χώρα να κατηγορεί το Πεκίνο ότι εμποδίζει τις εξαγωγές της εξαιτίας του ανοίγματος διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ταϊβάν στο Βίλνιους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ