ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούλη 2001
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ικανοποιημένος» ο Σαρόν από Ευρώπη

Οξύνονται τα πνεύματα στα αυτόνομα εδάφη

Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν στη Ραμάλα

Associated Press

Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν στη Ραμάλα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΠΑΡΙΣΙ-ΡΑΜΑΛΑ-ΧΕΒΡΩΝΑ.-

Ικανοποιημένος αλλά και παραδεχόμενος τις μεγάλες διαφωνίες Βερολίνου και Παρισιού σχετικά με τις ισραηλινές επιλογές και ιδιαίτερα στον επαναλαμβανόμενο ισραηλινό ισχυρισμό περί «αυτοάμυνας», επέστρεψε στο Ισραήλ ο Αριέλ Σαρόν ολοκληρώνοντας το ταξίδι-αστραπή που πραγματοποίησε στην Ευρώπη. Τα παλαιστινιακά εδάφη μοιάζουν, και πάλι, έτοιμα να εκραγούν και τη στιγμή αυτή επέλεξε ο απερχόμενος Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ να ασκήσει δριμεία κριτική στην παλαιστινιακή ηγεσία και ο ισραηλινός Τύπος να φιλοξενήσει διαρροές απόρρητης έκθεσης των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, που αναφέρονται σε σενάρια «εξαφάνισης του Αραφάτ από το προσκήνιο» ως μέσου «αποκλιμάκωσης της έντασης».

«Παρουσίασα τις ισραηλινές θέσεις στους Ευρωπαίους ηγέτες. Είναι προφανές ότι υπάρχουν διαφωνίες σε αρκετά σημεία, όμως, εξίσου προφανές είναι ότι υπάρχει και κατανόηση». Με αυτή τη λακωνική δήλωση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε στο Βερολίνο και στο Παρίσι, εκτιμώντας, γενικά, ότι η «Ευρώπη δεν έχει χαθεί για το Ισραήλ».

Εντούτοις, τα μηνύματα δεν είναι ακριβώς αυτά. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, συμβούλευσε τον Αριέλ Σαρόν να μην επιμείνει στην τακτική υπονόμευσης της παλαιστινιακής ηγεσίας, ζητώντας την πλήρη κατάπαυση του πυρός, γιατί θα «αποδειχθεί αντιπαραγωγική κίνηση». Σκληρότερη γλώσσα φέρεται να χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος τόνισε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι το «αίτημά του για πλήρη κατάπαυση του πυρός δεν είναι εφικτό υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, και κατά συνέπεια καταστρέφει κάθε πιθανότητα ουσιαστικής αποκλιμάκωσης». Επίσης, ο Γάλλος πρωθυπουργός φέρεται να τάχθηκε υπέρ του άμεσου και οριστικού παγώματος των εποικισμών.

Παρά τις, θετικού περιεχομένου, δηλώσεις Σαρόν, η αντίδρασή του στο Παρίσι δε φαίνεται να ήταν εξίσου ήρεμη. Μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ζοσπέν, ο Σαρόν τάχθηκε υπέρ της ενεργότερης διαμεσολάβησης της Ευρώπης, «αρκεί να υιοθετήσει μια πιο ισορροπημένη στάση απέναντι στο Ισραήλ». Ακόμη και στις συνομιλίες στο Βερολίνο, όπου η γερμανική ηγεσία ήταν σαφώς πιο «κατανοητική» απέναντι στις ισραηλινές θέσεις, το θέμα των εποικισμών αποτέλεσε «αγκάθι».

Η ισραηλινή αντίληψη «αυτοάμυνας», και συγκεκριμένα η πρόσφατη απόφαση εντατικοποίησης των δολοφονιών ακριβείας, όμως, συγκέντρωσε τις επικρίσεις και άλλων πλευρών. Ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εξέφρασε τη βαθιά δυσαρέσκειά του, και το ίδιο έπραξε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

Οι αντιδράσεις συνεχίζονται και από την παλαιστινιακή πλευρά. Ο βοηθός του Γιάσερ Αραφάτ, Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, αναρωτιόταν γιατί «δεν αναγνωρίζεται δικαίωμα αυτοάμυνας στους Παλαιστινίους, που η γη τους καταπατιέται από τους εποίκους».

Ενταση και επεισόδια

Σε διαδήλωση μετατράπηκαν οι κηδείες ενός 14χρονου, που υπέκυψε στα τραύματά του μετά από 3 μήνες νοσηλείας, στην Κχαν Γιουνίς της Γάζας, και ενός 39χρονου στη Ραμάλα, που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά άνευ εμφανούς αιτίας στο ελ Μπιρέχ. Ιδιαίτερα στη Ραμάλα, οι διαδηλωτές έκαψαν ομοιώματα του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ισραηλινές και αμερικανικές σημαίες και συγκρούστηκαν με τον ισραηλινό στρατό του παρακείμενου φυλακίου, χωρίς να υπάρχουν, μέχρι χτες βράδυ, πληροφορίες για θύματα.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Χεβρώνα, όπου από τις συγκρούσεις διαδηλωτών και Ισραηλινών στρατιωτών, τραυματίστηκαν, τουλάχιστον, 4 Παλαιστίνιοι από αληθινά πυρά, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά. Στην Καλκιλία, οι παλαιστινιακές αρχές απαγόρευσαν την πραγματοποίηση διαδήλωσης από τη Χαμάς.

Υπό αυτό το κλίμα, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι προετοιμάζονταν για άλλη μια συνάντηση ασφαλείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπου της CIA, χωρίς, όμως, θετικές προοπτικές. Οι Ισραηλινοί επιμένουν ότι δεν έχει, ακόμη, αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση της πρώτης βδομάδας ηρεμίας, ενώ οι Παλαιστίνιοι εκτιμούν ότι έχει ολοκληρωθεί και ζητούν άρση του αποκλεισμού και έναρξη πολιτικού διαλόγου παράλληλα με τα μέτρα ασφαλείας.

Εμπρηστικές δηλώσεις

«Ο Γιάσερ Αραφάτ δεν εγκατέλειψε ποτέ τη βία ως μέθοδο κατάκτησης των στόχων του, γι' αυτό και φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την παρούσα κατάσταση». Αυτό δήλωσε στην εφημερίδα «Τζερούσαλεμ Ποστ» ο Αμερικανός πρέσβης Μάρτιν Ιντικ, που ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον. Ο Ιντικ, μάλιστα, εκτίμησε ότι «η ειρηνευτική διαδικασία του Οσλο απέτυχε πλήρως». Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αδημοσίευτο έμεινε το κομμάτι της συνέντευξης Ιντικ, όπου ασκούνταν κριτική στην ισραηλινή εμμονή για επέκταση των εποικισμών. Στον ισραηλινό Τύπο, πάντως, φιλοξενείται, επίσης, δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία 56% των Ισραηλινών τάσσονται υπέρ του ολικού παγώματος των εποικισμών.

ΠΓΔΜ
Εκεχειρία με... συνεχιζόμενες συγκρούσεις

ΣΚΟΠΙΑ.-

Συνεχίστηκαν, το βράδυ της Πέμπτης όσο και τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, οι συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ωστόσο χτες η Δύση, διαμέσου πολλών διπλωματών της επιχειρούσε να δώσει την εικόνα ότι «η εκεχειρία τηρείται σε γενικές γραμμές». Παρ' όλη όμως την προσπάθειά της υπήρξαν ανησυχητικές, ακόμη και για το ΝΑΤΟ (το οποίο έπαιξε το ρόλο του «μεσολαβητή» στην υπογραφή της εκεχειρίας...) εξελίξεις.

Οι ένοπλοι του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον θέσεων των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ στα περίχωρα του Τέτοβο, πριν την έναρξη της εκεχειρίας (μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευή), όσο και κατόπιν. Εξαπέλυσαν πυρά όλμων και βαρέων πολυβόλων από το Ορος Σαρ Πλάνινα και κατέλαβαν, σύμφωνα με το MakFax, το σταυροδρόμι Τζάζιντσε. Το απόγευμα της Πέμπτης είχαν τραυματιστεί 11 πολίτες από θραύσματα όπλων και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στο Τέτοβο. Παραβιάσεις της εκεχειρίας αναφέρθηκαν επίσης στην περιοχή του Ράντουσα και στις περιοχές κοντά στα Σκόπια, κι από τις δύο πλευρές, καθώς υπήρξαν ανταλλαγές πυρών. Μάλιστα, σύμφωνα με την παραδοχή του υπουργού Εσωτερικών της γειτονικής χώρας Λιούμπε Μπόσκοβσκι οι άνδρες του «UCK» κατέλαβαν «νέες θέσεις γύρω από το Τέτοβο», ενώ τα Σκόπια «δεν ελέγχουν πλήρως κάποιες περιοχές».

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπόσκοβσκι, «η κατάσταση είναι πολύπλοκη και οι ομάδες των τρομοκρατών δε σέβονται πλήρως τις εντολές που έχουν δεχτεί από το ΝΑΤΟ. Αλλά ελπίζουμε ότι θα επιτύχουμε πλήρη εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου του Προέδρου Τραϊκόφσκι, καθώς και μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης».

Η πιο αξιοσημείωτη επίθεση της προηγούμενης νύχτας, πάντως, σημειώθηκε 12 χλμ. έξω από τα Σκόπια, «από αγνώστους», σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς». Η επίθεση έγινε εναντίον φάλαγγας οχημάτων με Γερμανούς στρατιώτες, που υπηρετούν στην «KFOR» και βρίσκονταν στην ΠΓΔΜ. Δεν υπήρξαν τραυματίες και οι ζημιές που υπέστησαν τα οχήματα από τα πυρά ήταν ελαφρές, ωστόσο εκπρόσωπος της δύναμης είπε ότι «ανησυχούμε πολύ... Δε γνωρίζουμε γιατί σημειώθηκε το επεισόδιο αυτό και ποιοι κρύβονται πίσω του».

Παρ' όλα αυτά, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Χαβιέρ Σολάνα δήλωνε στις Βρυξέλλες μετά από συνάντησή του με την ΥπΕξ της ΠΓΔΜ, Ιλινκα Μίτρεβα, ότι είναι αισιόδοξος: «Αυτή τη στιγμή η εκεχειρία ισχύει... Εχουμε πολλές ελπίδες ότι αυτό θα συνεχιστεί». Ο Σολάνα αναφέρθηκε και σε κάποια «πρόοδο» στις συνομιλίες των κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού, χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί.

Ενώ η Ουάσινγκτον διά στόματος Κόλιν Πάουελ«χαιρέτιζε» τη συμφωνία και η γερμανική διπλωματία διά στόματος Γιόσκα Φίσερ επαναλάμβανε τη θέλησή της να συμμετάσχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ για τον «αφοπλισμό των ανταρτών», η ρωσική διπλωματία εξέφραζε αντιρρήσεις, σχετικά με τις εξελίξεις στα Σκόπια. Ο ΥπΕξ της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική παραχωρήσεων προς τους τρομοκράτες και προς αυτούς που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τη βία για την επίλυση των εσωτερικών προβλημάτων της χώρας», σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ιντερφάξ».

Στα Σκόπια, οι απεσταλμένοι ΗΠΑ και ΕΕ Τζέιμς Πέρντιου και Φρανσουά Λεοτάρ συνέχιζαν τις συζητήσεις με τους Αλβανούς και «άλλες εθνικές μειονότητες», σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Αν και οι απεσταλμένοι δεν αποκαλύπτουν το περιεχόμενο των συζητήσεων, η εφημερίδα Dnevnik αναφέρει πως μία από τις συζητούμενες προτάσεις εμπνεύσεως Μπατεντέρ είναι να υπάρξει πρόβλεψη για πλειοψηφία δύο τρίτων για τη λήψη αποφάσεων όσον αφορά τη μειονότητα στη Βουλή της χώρας. Ωστόσο, ούτε η μια ούτε η άλλη πλευρά δε θα ικανοποιούνταν από έναν τέτοιο συμβιβασμό...

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Πολεμικός πυρετός

ΜΠΕΛΦΑΣΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ο βρετανικός στρατός έλαβε ήδη θέσεις μάχης προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, ενόψει της κυριακάτικης παρέλασης του Τάγματος της Οράγγης, που πάντα προκαλεί σύγκρουση μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων κοινοτήτων του Ολστερ.

Πολύ περισσότερο δε αυτές τις ημέρες, όπου η ένταση έχει κορυφωθεί, καθώς οι πρόσφατες ταραχές στο Μπέλφαστ, η εν ψυχρώ δολοφονία την Τρίτη ενός εφήβου που ανήκει στην Καθολική κοινότητα, η πρόσφατη παραίτηση του «πρωθυπουργού» του Ολστερ, Ντέιβιντ Τριμπλ, η αναγνώριση της «μη-προόδου» όσον αφορά στον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών ομάδων και η απαγόρευση της παρέλασης του Τάγματος της Οράγγης, για το φόβο των επεισοδίων... μία απαγόρευση που αναμένεται να δυναμιτίσει και άλλο το εκρηκτικό σκηνικό.

Σε αυτό το έκρυθμο σκηνικό, σπεύδουν να προλάβουν τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός όσο οι Taoiseach προκειμένου να διασώσουν την έτσι κι αλλιώς εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία που έχει περιπέσει σε τέλμα, ενώ ήδη διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ όλων των πλευρών που έχουν υπογράψει την «ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής». Πάντως, οι πολιτικοί ηγέτες φαίνονται αποφασισμένοι και ευελπιστούν. Γι' αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ θα συναντηθεί με τον Ιρλανδό ομόλογό του Μπέρτι Αχερν και εκπροσώπους όλων των πλευρών στην ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία για συνομιλίες διαρκείας δύο ημερών στη Βρετανία, αρχής γενομένης της Δευτέρας, ανακοινώθηκε από το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού.

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Πορεία δακρύων

Associated Press

Βουβός ο πόνος, ένα με το σώμα.

Ισως και κάποια σχετική ανακούφιση που επιτέλους έστω και μετά από 20 χρόνια τα πτώματα των οικείων τους βρέθηκαν σε ένα ομαδικό τάφο. Παιδιά - βρέφη, όλοι ιθαγενείς Μάγιας, που σφαγιάστηκαν ειδεχθώς από τους ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς αλλά και το στρατό της Γουατεμάλας που χρησιμοποιούσε στις αρχές της δεκαετίας του '80 την εκκλησία του χωριού ως κέντρο βασανισμού και φυλάκισης στην εκστρατεία κατά των αριστερών ανταρτών στην περιοχή του Κιτσέ. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου στη χώρα, που έληξε με την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας, μόλις το 1996.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Βία σε όλα τα μέτωπα

Εκπρόσωποι της βερβερικής κοινότητας διαδηλώνουν ενάντια στα αστυνομικά μέτρα

Associated Press

Εκπρόσωποι της βερβερικής κοινότητας διαδηλώνουν ενάντια στα αστυνομικά μέτρα
ΑΛΓΕΡΙ.-

Δηλώνοντας ότι «δεν επιθυμούν βιαιότητα αλλά δικαιοσύνη» ολοκλήρωσαν την καθιστική τους διαμαρτυρία, στην κεντρική πλατεία του Αλγερίου, εκατοντάδες εκπρόσωποι της βερβερικής κοινότητας, αργά χτες το βράδυ. Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε ως καταγγελία για τα αυστηρότατα μπλόκα, που είχε στήσει η αστυνομία και ο στρατός σε όλους τους δρόμους ανάμεσα στη βερβερική επαρχία της Καμπυλίας και την πρωτεύουσα, προκειμένου να εμποδίσει την έλευση στο Αλγέρι 5.000 αντιπροσώπων της κοινότητας, για να συμμετάσχουν σε προγραμματισμένη διαδήλωση με βασικά αιτήματα την κοινωνική δικαιοσύνη, την καταπολέμηση της ανεργίας και της ανέχειας.

Την ίδια στιγμή, την επανεμφάνισή τους έκαναν και οι εξτρεμιστές ισλαμιστές, οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, απήγαγαν τον βουλευτή Μοχάμεντ Μπουντιάρ, κατά τη διάρκεια μετακίνησής του από το Αλγέρι προς την περιοχή Κχέρτζα 600 χλμ. στα ανατολικά της πρωτεύουσας. Φέρεται να απήχθη, επίσης, ένας από τους συνεπιβάτες του Μπουντιάρ ενώ δολοφονήθηκαν άλλοι 2 επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΗΠΑ
Παραδόθηκε ο Αμερικανός σμηνίας

ΟΚΙΝΑΟΥΑ

Τέλος, φαίνεται να λαμβάνει η διπλωματική όξυνση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, καθώς μετά από ορισμένα εικοσιτετράωρα καθυστέρησης, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε επισήμως την παράδοση στις ιαπωνικές αρχές του Αμερικανού σμηνία που είναι κύριος ύποπτος για το βιασμό μιας νεαρής Γιαπωνέζας την περασμένη Πέμπτη. Η καθυστέρηση ανταπόκρισης των αμερικανικών αρχών στο ένταλμα σύλληψης για τον 24χρονο Τίμοθι Γούντλαντ, που εκδόθηκε πριν από 5 μέρες, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Οκινάουα, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη βάση των ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο και Αμερικανοί στρατιώτες έχουν πολλάκις αναμειχθεί σε σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος ντόπιων γυναικών.

ΗΠΑ
Αρχισε να θερίζει η ανεργία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Χιλιάδες απολύσεις λαμβάνουν χώρα κάθε μήνα στις ΗΠΑ, μια πραγματική εκατόμβη συντελείται. Ενώ ούτε νέες θέσεις δημιουργούνται. Συνεπώς δεν ξενίζει κανέναν η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ ότι η ανεργία τον Ιούνη αυξήθηκε στο 4,5% από 4,4% το Μάη, σημειώνοντας άνοδο για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, καθώς στον τομέα μεταποίησης συνεχίστηκε η περικοπή των θέσεων εργασίας.

Εξαιρουμένου του αγροτικού τομέα, οι περικοπές από τα μισθολόγια των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 114.000 τον Ιούνη, ενώ το Μάη οι επιχειρήσεις περιέκοψαν από τα μισθολόγια τους 19.000 εργαζομένους. Με τις περικοπές των θέσεων εργασίας τον Ιούνη, συνολικά οι απώλειες των θέσεων εργασίας τους τελευταίους 11 μήνες έφθασαν τις 785.000.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ετζεβίτ: «Αδικία» η αναβολή του δανείου

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ενώ ο «υπέρ-υπουργός» του των Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς βρισκόταν στην Ουάσιγκτον όπου είχε συνάντηση με τον διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Χορστ Κέλερ με τον οποίον συνδιαπίστωσαν «διαφωνίες», ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου χτες το πρωί χαρακτήριζε «μεγάλη αδικία» την αναβολή της δόσης 1,58 δισ. δολαρίων που επρόκειτο να δοθεί στη χώρα του την περασμένη βδομάδα.

«Για μένα, η καθυστέρηση είναι μία πολύ μεγάλη αδικία. Ελπίζω ότι ο κ. Ντερβίς θα εξαλείψει αυτήν την αδικία... Υπάρχουν παράπονα για αύξηση των επιτοκίων. Αυτό είναι συνέπεια της εφαρμογής της πολιτικής του ΔΝΤ και πρέπει να βρούμε μία λύση μαζί», δήλωσε ο Ετζεβίτ.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι «ελπίζει» η Τουρκία να «εκπληρώσει τους όρους» που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας δανειοδότησης της Τουρκίας με 15,7 δισ. δολάρια, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις από το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης που μετέχει στην κυβέρνηση και ανέφερε με ανακοίνωσή του ότι η Τουρκία «έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ