ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Καταγγέλλει επιθέσεις από φασιστοειδή για να ανακοπούν αγωνιστικές διαθέσεις

«Δεν υπάρχει τόπος για τον φασισμό», διεμήνυσαν μέλη και φίλοι του ΚΚ Τουρκίας με πορεία μετά την επίθεση
«Δεν υπάρχει τόπος για τον φασισμό», διεμήνυσαν μέλη και φίλοι του ΚΚ Τουρκίας με πορεία μετά την επίθεση
Θρασύδειλες επιθέσεις από φασιστικές ομάδες δέχτηκαν μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (ΤΚΡ) και άλλοι αγωνιστές, φοιτητές που πρωτοστατούν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα της σπουδάζουσας νεολαίας.

Την Τρίτη 21 Νοέμβρημια ομάδα φασιστοειδών επιτέθηκε σε φοιτητές - μέλη του TKP, που έπαιρναν μέρος σε εξετάσεις στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Αγκυρας. Στην επίθεση - από την οποία τραυματίστηκαν ελαφριά δύο μέλη του TKP - αντέδρασαν διάφοροι πολίτες που βρίσκονταν γύρω από τη σχολή τη στιγμή της επίθεσης.

Παρόμοια απόπειρα επίθεσης από φασιστοειδή είχε σημειωθεί και την αμέσως προηγούμενη βδομάδα, με ενέδρα που στήθηκε σε φοιτητές και την οποία απέτρεψαν μέλη του ΤΚΡ.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΝ Τουρκίας κατήγγειλε την επίθεση εναντίον όσων «συνεχίζουν να παρεμβαίνουν στην πανεπιστημιούπολη για το ισότιμο, ελεύθερο και ανεξάρτητο μέλλον της χώρας μας», διαμηνύοντας ότι «δεν θα παραδώσουμε ούτε την αγαπημένη μας χώρα ούτε τις σχολές μας σε φασίστες, αντιδραστικά στοιχεία και στους συνεργάτες τους!»

Μέλη και φίλοι της ΚΝ Τουρκίας προχώρησαν μάλιστα σε διαδήλωση στην πόλη, καταγγέλλοντας ότι «δεν υπάρχει τόπος για τον φασισμό!».

Αλληλεγγύη από την ΚΝΕ

Τις επιθέσεις φασιστικών ομάδων ενάντια σε φοιτητές - μέλη του TKP και σε άλλους αγωνιστές φοιτητές σε πανεπιστήμια της Τουρκίας καταδικάζει η ΚΝΕ. Σε ανακοίνωση της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της Οργάνωσης τονίζονται τα εξής:

«Στις 21/11 έγινε απόπειρα επίθεσης εναντίον μελών του TKP στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Αγκυρας, ενώ στις 22/11 ομάδα μελών των "Γκρίζων Λύκων" επιτέθηκε σε φοιτητές - μέλη του TKP. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο υπάρχει ιδιωτική ασφάλεια, η οποία όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για να προστατεύσει τους φοιτητές, αλλά από κοινού με την πρυτανεία της σχολής και την αστυνομία της Αγκυρας έκαναν τα στραβά μάτια. Αποκαλύπτεται και σε αυτήν την περίπτωση ο πραγματικός ρόλος της παρουσίας τέτοιων κατασταλτικών δυνάμεων μέσα στα πανεπιστήμια, που στόχο τους δεν έχουν την προστασία των φοιτητών. Αντίθετα, με τη στήριξή τους δρουν φασιστικές ομάδες, τα μαντρόσκυλα του συστήματος, που έχουν στο στόχαστρο τους κομμουνιστές και όποιον αγωνίζεται μέσα στα πανεπιστήμια.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιθέσεις αυτές γίνονται την ώρα που οι φοιτητές στην Τουρκία σπρώχνονται στη φτώχεια, είναι αντιμέτωποι με την ανεργία, το άγχος για το μέλλον και την επιβίωση, ενώ τις προηγούμενες βδομάδες, με αφορμή την πτώση ενός ασανσέρ φοιτητικής εστίας που κόστισε τη ζωή σε μία φοιτήτρια, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες κινητοποιήσεις σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συντρόφους μας της ΚΝ Τουρκίας και στους αγωνιστές φοιτητές στην Τουρκία, στον καθημερινό αγώνα που δίνουν μέσα στα πανεπιστήμια για τη μόρφωση και τη ζωή που τους αξίζει».

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Σήμερα ξεκινάει στο Ντουμπάι εν μέσω σφοδρού ανταγωνισμού

Με «ηχηρές» απουσίες ξεκινάει σήμερα στο Ντουμπάι η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP28, μέσα σε κλίμα αντιπαραθέσεων, καταγγελιών και αβεβαιοτήτων, όπως φαίνεται και από τη γεωπολιτική συγκυρία με τις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή αλλά και σε άλλα σημεία του χάρτη.

«Κορυφαίοι» ηγέτες δεν θα παρευρεθούν φέτος, όπως ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών. Θα εκπροσωπηθούν από τους ειδικούς απεσταλμένους για το κλίμα, Τζον Κέρι και Σιε Τζενχουά.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που φιλοξενούν φέτος τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο και σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα χρησιμοποιούν τον ρόλο του οικοδεσπότη ως ευκαιρία για να κλείσουν διάφορες μπίζνες. Δημοσίευμα του «Guardian» υποστηρίζει ότι, πέρα από τα Εμιράτα, και η - κορυφαία πετρελαιοπαραγωγός στον κόσμο μαζί με τις ΗΠΑ - Σαουδική Αραβία προωθεί από την πλευρά της ένα «τεράστιο παγκόσμιο επενδυτικό σχέδιο» με απώτερο στόχο την... αύξηση της ζήτησης πετρελαίου από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Οι κορυφαίοι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων σχεδιάζουν ακόμη περισσότερες εξορύξεις παρά τις κλιματικές υποσχέσεις (...) Οι κυβερνήσεις τους σχεδιάζουν να παράγουν το 2030 ποσότητες ορυκτών καυσίμων που θα είναι υπερδιπλάσιες από ό,τι θα ήταν σύμφωνο με τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα», σημειώνουν σε δική τους έκθεση («The Production Gap») τα Ηνωμένα Εθνη.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Το PiS σχημάτισε «θνησιγενή» κυβέρνηση

Εκτός απροόπτου δεν θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στις 11/12

Σε πολιτική αστάθεια εισέρχεται η Πολωνία, μετά τις εκλογές της 15ης Οκτώβρη και με φόντο ευρύτερες αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα. Η νέα πολωνική κυβέρνηση του Μ. Μοραβιέτσκι ορκίστηκε χωρίς να διαθέτει πλειοψηφία στη Βουλή και χωρίς να έχει εκφραστεί διάθεση στήριξης από άλλα κόμματα, επομένως αναμένεται ότι δεν θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στις 11 Δεκέμβρη.

Η απόφαση του Προέδρου Αντ. Ντούντα να αναθέσει στο πρώην κυβερνών κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) τον σχηματισμό κυβέρνησης πιθανώς στοχεύει στο να αξιοποιήσει στο έπακρο το χρονικό περιθώριο που προβλέπει το πολωνικό Σύνταγμα, να κερδηθεί χρόνος και να καθυστερήσει ή να αποτραπεί ο σχηματισμός σοσιαλδημοκρατικής «φιλοευρωπαϊκής» κυβέρνησης υπό τον Ντ. Τουσκ. Τη Δευτέρα, μάλιστα, θεσπίστηκε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση μια αλλαγή στους κανονισμούς, με σκοπό να εδραιώσει την κυριαρχία του PiS στα δημόσια ΜΜΕ.

Μολονότι το PiS αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις εκλογές, κέρδισε μόλις 194 έδρες από τις 231 που απαιτούνται για κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο Μοραβιέτσκι έχει υποστηρίξει ότι διεξάγει συνομιλίες με «πρόθυμους βουλευτές» από άλλα κόμματα, ενώ την περασμένη βδομάδα κάλεσε επισήμως σε διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση την «Πλατφόρμα Συνασπισμού» (ΚΟ) του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ.

Η ΚΟ ήταν δεύτερο κόμμα στις εκλογές, αλλά έχει ήδη συμφωνήσει με τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα «Τρίτος Δρόμος» και «Νέα Αριστερά» για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

«Η ελεγχόμενη από τους Γερμανούς αντιπολίτευση φταίει για το γεγονός ότι αυτή η επιτυχημένη κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει το έργο της», ισχυρίζονται αξιωματούχοι του PiS, με το «βλέμμα» στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Απρίλη και στις ευρωεκλογές του Ιούνη.

Στο μεταξύ, οι βουλευτές των τριών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων συμπράττουν ήδη και παίρνουν πρωτοβουλίες στο κοινοβούλιο. Η κοινοβουλευτική διαδικασία για την επιδότηση της τεχνητής γονιμοποίησης έχει κιόλας δρομολογηθεί, ενώ την ερχόμενη βδομάδα θα συγκληθούν τρεις εξεταστικές επιτροπές, μεταξύ άλλων για να ερευνηθεί αν οι μυστικές υπηρεσίες - που ελέγχονται από την κυβέρνηση του PiS - παρακολουθούσαν την αντιπολίτευση μέσω του συστήματος κατασκοπείας «Pegasus», καθώς επίσης για να. Αναμένεται επίσης να διερευνηθεί το σκάνδαλο εκδόσεων βίζας, καθώς πολωνικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι σε διάφορες χώρες της Ασίας και της Αφρικής χορηγήθηκαν βίζες με αντάλλαγμα μεγάλα ποσά.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Εντεκα εργάτες σε ορυχείο πλατίνας, 150 χλμ. από το Γιοχάνεσμπουργκ, σκοτώθηκαν ακαριαία, όταν το αναβατόριο που τους ανέβαζε στην επιφάνεια της γης άρχισε ξαφνικά να πέφτει από ύψος περίπου 180 μέτρων. Οι υπόλοιποι 75 εργάτες που βρίσκονταν στο αναβατόριο νοσηλεύονται, με τους 14 να είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Πολλοί τραυματίες έχουν κατάγματα στα πόδια. Ενημέρωση για τα αίτια της τραγωδίας δεν υπάρχει ακόμα, ενώ διατάχτηκε έρευνα. Στη Νότια Αφρική (ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πλατίνας στον κόσμο) υπάρχουν κάποια από τα βαθύτερα ορυχεία στον κόσμο, ενώ σε πολλά από αυτά αναβατόρια μεταφέρουν μέχρι και 100 εργάτες τη φορά. Σύμφωνα μόνο με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 50 εργάτες έχασαν τη ζωή τους το 2022.

ΤΟΚΙΟ.-- Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε μετά τη συντριβή, χτες το πρωί, στρατιωτικού αεροσκάφους τύπου «Osprey», των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της νότιας Ιαπωνίας. Στο αεροσκάφος επέβαιναν συνολικά 8 άτομα και σύμφωνα με το δίκτυο NHK, είχε αναχωρήσει από την αμερικανική αεροναυτική βάση του Ιουακούνι, κοντά στη Χιροσίμα (δυτικά) με προορισμό άλλη αμερικανική βάση στην Οκινάουα (νοτιοδυτικά). Διευκρινίσεις για τα αίτια του δυστυχήματος δεν υπήρξαν ακόμα. Πάντως, στα τέλη Αυγούστου τρεις Αμερικανοί πεζοναύτες είχαν σκοτωθεί σε δυστύχημα με «Osprey» στη βόρεια Αυστραλία.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Τουλάχιστον 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των πλημμυρών σε πολλές περιοχές της Κένυας, ανακοίνωσε προχτές το βράδυ η κυβέρνηση. Πάνω από 89.000 οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και έχουν καταφύγει σε 112 καταυλισμούς. Η Κένυα, η Αιθιοπία και η Σομαλία πλήττονται για βδομάδες από καταρρακτώδεις βροχές.

ΙΤΑΛΙΑ
Δυο νεκροί από σύγκρουση τρένου με φορτηγό

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Καλαβρία της Κάτω Ιταλίας. Επιβατική αμαξοστοιχία παρέσυρε φορτηγό, το οποίο - σύμφωνα με πληροφορίες - είχε ακινητοποιηθεί σε σιδηροδρομική διάβαση.

Από τη σύγκρουση έχασαν τη ζωή τους ο 24χρονος οδηγός του φορτηγού, μαροκινής καταγωγής, και η 61χρονη ελέγκτρια της αμαξοστοιχίας, ενώ έξι από τους συνολικά δέκα επιβάτες τραυματίστηκαν ελαφρά. Το όχημα και η μηχανή του συρμού τυλίχθηκαν στις φλόγες και καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Πιστεύεται ότι το φορτηγό παγιδεύτηκε στις γραμμές αφού διέσχισε τη σιδηροδρομική γραμμή σε ισόπεδη διάβαση όταν η μπάρα κατέβαινε. Σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας «Trenitalia» και της σιδηροδρομικής υποδομής «Rete Ferroviaria Italiana», με βάση τα αρχικά ευρήματα η ισόπεδη διάβαση «φαίνεται να λειτουργεί σωστά».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Δικαιολογημένη» η υποκλοπή τηλεφωνικών επικοινωνιών

Δικαστήριο στη Βαυαρία αποφάνθηκε ότι η οργάνωση ακτιβιστών για το κλίμα Letzte Generation (Τελευταία Γενιά) δημιουργεί τόσο σοβαρή απειλή για τη δημόσια ασφάλεια ώστε δικαιολογείται η υποκλοπή τηλεφωνικών επικοινωνιών ανάμεσα σε δημοσιογράφους και την οργάνωση.

Το περιφερειακό δικαστήριο του Μονάχου απέρριψε αριθμό προσφυγών που έγιναν από δημοσιογράφους για την παρακολούθηση από την αστυνομία των επικοινωνιών τους με την ακτιβιστική οργάνωση, η οποία είναι γνωστή στη Γερμανία επειδή μπλοκάρει την οδική κυκλοφορία.

Οι ακτιβιστές της Letzte Generation έχουν πραγματοποιήσει και άλλες διαμαρτυρίες που έχουν δημιουργήσει προβλήματα στον δημόσιο χώρο, όπως σε μουσεία και σε μείζονες εκδηλώσεις.

Οι αρχές στη Βαυαρία ερευνούν εδώ και μήνες τα μέλη της Letzte Generation ως ύποπτα για σχηματισμό εγκληματικής οργάνωσης και έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες επιδρομές σε σπίτια και άλλες έρευνες.

Πριν από αρκετούς μήνες, δημοσιογραφικά ρεπορτάζ αποκάλυψαν πως η αστυνομία του κρατιδίου της Βαυαρίας προέβαινε το φθινόπωρο του 2022, κατ' εντολήν της Εισαγγελίας του Μονάχου, σε υποκλοπές τηλεφωνικών επικοινωνιών, μεταξύ των οποίων και εκείνων που γίνονταν από τηλέφωνο του Γραφείου Τύπου της οργάνωσης.

Οι υποκλοπές πραγματοποιούνταν με την έγκριση του περιφερειακού δικαστηρίου του Μονάχου. Το δικαστήριο αυτό αποφάνθηκε χτες ότι η απειλή που δημιουργείται από τους ακτιβιστές δικαιολογεί την παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου. Οι υποκλοπές στη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας ήταν μια «εντατική, αλλά σύντομη παρέμβαση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ