Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Το PiS σχημάτισε «θνησιγενή» κυβέρνηση

Εκτός απροόπτου δεν θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στις 11/12

Σε πολιτική αστάθεια εισέρχεται η Πολωνία, μετά τις εκλογές της 15ης Οκτώβρη και με φόντο ευρύτερες αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα. Η νέα πολωνική κυβέρνηση του Μ. Μοραβιέτσκι ορκίστηκε χωρίς να διαθέτει πλειοψηφία στη Βουλή και χωρίς να έχει εκφραστεί διάθεση στήριξης από άλλα κόμματα, επομένως αναμένεται ότι δεν θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στις 11 Δεκέμβρη.

Η απόφαση του Προέδρου Αντ. Ντούντα να αναθέσει στο πρώην κυβερνών κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) τον σχηματισμό κυβέρνησης πιθανώς στοχεύει στο να αξιοποιήσει στο έπακρο το χρονικό περιθώριο που προβλέπει το πολωνικό Σύνταγμα, να κερδηθεί χρόνος και να καθυστερήσει ή να αποτραπεί ο σχηματισμός σοσιαλδημοκρατικής «φιλοευρωπαϊκής» κυβέρνησης υπό τον Ντ. Τουσκ. Τη Δευτέρα, μάλιστα, θεσπίστηκε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση μια αλλαγή στους κανονισμούς, με σκοπό να εδραιώσει την κυριαρχία του PiS στα δημόσια ΜΜΕ.

Μολονότι το PiS αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις εκλογές, κέρδισε μόλις 194 έδρες από τις 231 που απαιτούνται για κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο Μοραβιέτσκι έχει υποστηρίξει ότι διεξάγει συνομιλίες με «πρόθυμους βουλευτές» από άλλα κόμματα, ενώ την περασμένη βδομάδα κάλεσε επισήμως σε διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση την «Πλατφόρμα Συνασπισμού» (ΚΟ) του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ.

Η ΚΟ ήταν δεύτερο κόμμα στις εκλογές, αλλά έχει ήδη συμφωνήσει με τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα «Τρίτος Δρόμος» και «Νέα Αριστερά» για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

«Η ελεγχόμενη από τους Γερμανούς αντιπολίτευση φταίει για το γεγονός ότι αυτή η επιτυχημένη κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει το έργο της», ισχυρίζονται αξιωματούχοι του PiS, με το «βλέμμα» στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Απρίλη και στις ευρωεκλογές του Ιούνη.

Στο μεταξύ, οι βουλευτές των τριών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων συμπράττουν ήδη και παίρνουν πρωτοβουλίες στο κοινοβούλιο. Η κοινοβουλευτική διαδικασία για την επιδότηση της τεχνητής γονιμοποίησης έχει κιόλας δρομολογηθεί, ενώ την ερχόμενη βδομάδα θα συγκληθούν τρεις εξεταστικές επιτροπές, μεταξύ άλλων για να ερευνηθεί αν οι μυστικές υπηρεσίες - που ελέγχονται από την κυβέρνηση του PiS - παρακολουθούσαν την αντιπολίτευση μέσω του συστήματος κατασκοπείας «Pegasus», καθώς επίσης για να. Αναμένεται επίσης να διερευνηθεί το σκάνδαλο εκδόσεων βίζας, καθώς πολωνικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι σε διάφορες χώρες της Ασίας και της Αφρικής χορηγήθηκαν βίζες με αντάλλαγμα μεγάλα ποσά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ