Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Σήμερα ξεκινάει στο Ντουμπάι εν μέσω σφοδρού ανταγωνισμού

Με «ηχηρές» απουσίες ξεκινάει σήμερα στο Ντουμπάι η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP28, μέσα σε κλίμα αντιπαραθέσεων, καταγγελιών και αβεβαιοτήτων, όπως φαίνεται και από τη γεωπολιτική συγκυρία με τις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή αλλά και σε άλλα σημεία του χάρτη.

«Κορυφαίοι» ηγέτες δεν θα παρευρεθούν φέτος, όπως ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών. Θα εκπροσωπηθούν από τους ειδικούς απεσταλμένους για το κλίμα, Τζον Κέρι και Σιε Τζενχουά.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που φιλοξενούν φέτος τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο και σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα χρησιμοποιούν τον ρόλο του οικοδεσπότη ως ευκαιρία για να κλείσουν διάφορες μπίζνες. Δημοσίευμα του «Guardian» υποστηρίζει ότι, πέρα από τα Εμιράτα, και η - κορυφαία πετρελαιοπαραγωγός στον κόσμο μαζί με τις ΗΠΑ - Σαουδική Αραβία προωθεί από την πλευρά της ένα «τεράστιο παγκόσμιο επενδυτικό σχέδιο» με απώτερο στόχο την... αύξηση της ζήτησης πετρελαίου από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Οι κορυφαίοι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων σχεδιάζουν ακόμη περισσότερες εξορύξεις παρά τις κλιματικές υποσχέσεις (...) Οι κυβερνήσεις τους σχεδιάζουν να παράγουν το 2030 ποσότητες ορυκτών καυσίμων που θα είναι υπερδιπλάσιες από ό,τι θα ήταν σύμφωνο με τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα», σημειώνουν σε δική τους έκθεση («The Production Gap») τα Ηνωμένα Εθνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ