ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Σήμερα στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο της φορολεηλασίας

Με την εισαγωγή του σήμερα, Τετάρτη, στην Ολομέλεια της Βουλής από την κυβέρνηση προς ψήφιση συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο - έκτρωμα που φορτώνει νέα ασήκωτα φορολογικά βάρη στους μικρούς ΕΒΕ.

Χτες ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή, με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει ότι η επίθεση στους μικρούς αυτοαπασχολούμενους θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα ως προαπαιτούμενο για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της ΝΔ, Ξ. Μπαραλιάκος, «εν μέσω συζήτησης του νομοσχεδίου, ο οίκος "Fitch" έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία, αναβαθμίζοντας το ελληνικό αξιόχρεο». Σχολιάζοντας ότι κάτι τέτοιο συνιστά «εθνική επιτυχία», ομολόγησε ουσιαστικά ότι οι επενδυτικές βαθμίδες στηρίζονται στο ξεζούμισμα των εργαζομένων και των μικρών επαγγελματιών. Ενα ξεζούμισμα, για το οποίο ο αρμόδιος υφυπουργός, Χ. Θεοχάρης, προειδοποίησε ότι θα ενταθεί, αφού όπως είπε είναι στο ...DNA η φοροδιαφυγή και «πρέπει να το χτυπήσουμε».

Μεταξύ άλλων υπερασπίστηκε ως «κόρη οφθαλμού» τον ψηφιακό κλοιό που φέρνει το νομοσχέδιο ειδικά για τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, ο οποίος εκτός από εργαλείο για τη φορολογική τους αφαίμαξη θα προσθέσει και νέα χαράτσια, αφού η εφαρμογή των υποχρεωτικών διατάξεων προϋποθέτει οργανωμένο λογιστήριο για κάθε επιχείρηση.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα πως στο σημείο αυτό της «ψηφιοποιημένης αφαίμαξης» συμφωνούν η ΝΔ τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με το ΠΑΣΟΚ, που κατά τ' άλλα εναντιώνονται στο νομοσχέδιο. Μάλιστα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καλούν την κυβέρνηση να εφαρμόσει πιο επιθετικά αυτά τα «ψηφιακά εργαλεία». «Εκμεταλλευτείτε το myDATA, τις ταμειακές μηχανές, συνδέστε τα POS με το υπουργείο Οικονομικών, να υπάρξει διασύνδεση μεταξύ όλων των Υπηρεσιών, ώστε να φαίνεται η εικόνα του κάθε φυσικού προσώπου, του κάθε νοικοκυριού, τι καταναλώνει, από πού τα βρίσκει», ανέφερε χαρακτηριστικά εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Γαβρήλος, υιοθετώντας πλήρως τα κυβερνητικά προσχήματα. Μάλιστα, μετέφερε την ανησυχία του ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση δημιουργεί «αντικίνητρα» για τη φορολόγηση. Ο δε εισηγητής του ΠΑΣΟΚ μετέφερε τον προβληματισμό του για το πώς θα γίνουν έλεγχοι αν υπάρξουν μαζικά αιτήματα από επαγγελματίες. Ξεκαθάρισε ότι είναι «θετικές διατάξεις» οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, δηλαδή τα μέσα με τα οποία θα εφαρμόζεται το νομοσχέδιο που καταψηφίζει.

ΚΚΕ: Να αποσυρθεί εδώ και τώρα

Τις πραγματικές στοχεύσεις του νομοσχεδίου ανέδειξε για μια ακόμα φορά εκ μέρους του ΚΚΕ ο ειδικός αγορητής του, Χρήστος Τσοκάνης, στην επιτροπή.

Μετέφερε την πλήρη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα των επαγγελματιών και εμπόρων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί.

Επανέλαβε τα αιτήματα των μικρών επαγγελματιών, που το ΚΚΕ έχει καταθέσει και στη Βουλή ως πρόταση νόμου, για αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ και επιπλέον 3.000 για κάθε τέκνο, ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό, περικοπή των τόκων και των προσαυξήσεων των κεφαλαίων των δανείων.

Κατήγγειλε την υποκρισία της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων που έχουν κυβερνήσει παλαιότερα και σήμερα εμφανίζονται ότι στηρίζουν τους αυτοαπασχολούμενους, όταν με την πολιτική τους έχουν τσακίσει το εισόδημά τους όλα τα χρόνια.

Κατέρριψε έναν προς έναν τους μύθους της κυβέρνησης με τους οποίους προσπαθεί να αναποδογυρίσει την πραγματικότητα και ανέδειξε πως στόχος του νομοσχεδίου είναι ο διακηρυγμένος στόχος της ΕΕ για μείωση του αριθμού των αυτοαπασχολουμένων κι εμπόρων, και μάλιστα χρεωμένων, για να χάσουν σπίτια και περιουσίες προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Σημείωσε ότι είναι ψέματα οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι τα λεφτά που θα εισπραχθούν θα πάνε σε Παιδεία και Υγεία, αφού οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για προσλήψεις προσωπικού δεν καλύπτουν ούτε τα κενά που προκύπτουν από τις συνταξιοδοτήσεις.

Αναφερόμενος στα ψηφιακά συστήματα τύπου myDATA, που υπερασπίζονται όλα τα άλλα κόμματα, σημείωσε ότι θα επιφέρουν πλήθος προστίμων στους ήδη υπερχρεωμένους επαγγελματίες, ενώ λόγω της φανταστικής αύξησης του εισοδήματος που επιβάλλει η κυβέρνηση, θα κοπούν τα διάφορα επιδόματα που παίρνουν τώρα οι λαϊκές οικογένειες.

Τέλος, υπογράμμισε ότι την ώρα που η κυβέρνηση τσακίζει το λαϊκό εισόδημα, διατηρεί και επεκτείνει τις φοροαπαλλαγές σε εφοπλιστές, τραπεζίτες και επενδυτές, οι οποίοι πληρώνουν μόλις το 5% των φορολογικών εσόδων, με τους μισθωτούς, συνταξιούχους και ΕΒΕ να πληρώνουν το υπόλοιπο 95% της φορολογίας.

Καταλήγοντας κατήγγειλε την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό σε βάρος των επαγγελματιών και εμπόρων, για να σπάσει την κοινωνική συμμαχία ΕΒΕ, εργαζομένων κι αγροτών, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ καλεί σε ξεσηκωμό και εγρήγορση ώστε να μην περάσει και να μην εφαρμοστεί αυτό το αντιλαϊκό νομοσχέδιο.

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
«Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το φορο-έκτρωμα» διαδήλωσαν και χθες στην Αθήνα

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Με κατεβασμένα τα ρολά σε μαγαζιά και γραφεία και νέα μαζική συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ακόμα πιο αποφασιστικά αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες και βιοτέχνες, επιστήμονες που δουλεύουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοκινητιστές ταξί έδωσαν χτες συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα που στις επιτροπές της Βουλής συνεχιζόταν η συζήτηση του νομοσχεδίου που απειλεί με νέα φοροαφαίμαξη το εισόδημά τους, οι επαγγελματίες απαίτησαν την απόσυρσή του και διεκδίκησαν αφορολόγητο όριο, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μέτρα ανακούφισης από τη γενικευμένη ακρίβεια.

Συγκέντρωση στην οδό Σταδίου, στο ύψος της Κλαυθμώνος, έκαναν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), άλλες Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις επαγγελματιών και βιοτεχνών, φτάνοντας στη συνέχεια με πορεία στο Σύνταγμα. «Αυτό το νομοσχέδιο, αυτή η πολιτική, των μονοπωλίων είναι εντολή», φώναξαν και απαίτησαν αφορολόγητο όριο, μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους από την ακρίβεια και τη φοροληστεία.

Στα γραφεία του ΣΑΤΑ, στην οδό Μάρνη, συγκεντρώθηκαν οι ταξιτζήδες, που από χτες βρίσκονται σε 48ωρη απεργία, σχηματίζοντας μεγάλη πορεία με προορισμό επίσης το Σύνταγμα. Με το δικό τους πανό συμμετείχαν οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί.

ΑΘΗΝΑ

Eurokinissi

ΑΘΗΝΑ
Με αφετηρία τα γραφεία του ΔΣΑ και μαζική πορεία συμμετείχαν στην κινητοποίηση οι δικηγόροι, ενώ δίπλα στους αυτοαπασχολούμενους διαδήλωσε και το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Στο πλευρό των επαγγελματιών βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Τσοκάνης.

Να κλιμακώσουμε την πάλη μας για να μην περάσει το φορολογικό έκτρωμα

«Εστω και την ύστατη ώρα η κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτό το φορολογικό έκτρωμα. Το επόμενο διήμερο θα κριθούμε οι φορείς αν θα καταφέρουμε να κλιμακώσουμε την πάλη όλων των επαγγελματιών, των εμπόρων, των επιστημόνων, των βιοτεχνών, των ταξιτζήδων», τόνισε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, μιλώντας στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. «Ο Νοέμβρης ήταν ο μήνας που περισσότεροι από άλλες φορές κινητοποιήθηκαν, ήταν ο μήνας που περισσότεροι επαγγελματίες βγάλαμε συμπέρασμα για το ποια είναι η λύση. Η λύση είναι ο ανυποχώρητος συλλογικός ενωτικός αγώνας όλων των επαγγελματιών, βιοτεχνών, επιστημόνων, αυτοκινητιστών», ανέφερε.

«Δεν έχουμε άλλο να πληρώσουμε. Εχουμε ματώσει την τελευταία δεκαετία πάρα πολύ. Στις δικές μας πλάτες φόρτωσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και αυτή η κυβέρνηση όλα τα ματωμένα πλεονάσματα, το Ταμείο Ανάκαμψης, τις ανακεφαλαιοποιήσεις», υπενθύμισε και συνόψισε τα βάρη που έχουν φορτωθεί στις πλάτες των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών: Την κατάργηση του αφορολόγητου, το τέλος επιτηδεύματος, τη φορολογία από το πρώτο ευρώ, την προκαταβολή φόρου. «Χρόνια τώρα ματώνουμε. Αρκετά. Να πάνε να τα πάρουν από τους εφοπλιστές, από τους βιομήχανους, από τους τραπεζίτες. Από αυτούς που έχουν συγκεντρώσει όλο τον πλούτο που παράγει ο εργαζόμενος λαός. Από αυτούς να βρούνε τα λεφτά. Από αυτούς που και αυτό το νομοσχέδιο φοροαπαλλάσσει προκλητικά», απαίτησε.

ΧΑΝΙΑ
ΧΑΝΙΑ
«Δεν θα τους περάσει. Τώρα χρειάζεται οι φορείς να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Τώρα να αντιδράσουμε στον αντιδραστικό προϋπολογισμό που έρχεται για ψήφιση στη Βουλή το επόμενο διάστημα και προκαταβάλλει ότι θα έχει τα φορολογικά έσοδα από αυτό το έκτρωμα. Δεν θα τους αφήσουμε. Απαιτούμε τώρα αφορολόγητο όριο για όλους τους επαγγελματίες έως 12.000 ευρώ. Κατάργηση τώρα του τέλους επιτηδεύματος. Νισάφι πια, εφτά χρόνια μάς λέει ότι θα το καταργήσει. Δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού για όλους τους επαγγελματίες, ώστε επιτέλους να εξυπηρετούμε τις ανάγκες των μαγαζιών μας και όχι των "κορακιών" των funds και των ηλεκτρονικών παραγωγών», υπογράμμισε, για να καταλήξει:

«Είμαστε εδώ. Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής το έχει δείξει, θα είναι και αύριο εδώ, θα είναι και μεθαύριο εδώ. Ολοι κρινόμαστε στην κλιμάκωση της πάλης. Τώρα, με μια φωνή, να μην περάσει αυτό το φορολογικό έκτρωμα».

Κοινός αγώνας με τους εργαζόμενους για την προστασία του εισοδήματος

«Είμαστε μαζί σας. Ξέρουμε ότι ο αγώνας αυτός είναι δίκαιος. Και το ξέρουμε γιατί κι εμείς πληρώνουμε από την τσέπη μας όλα τα προηγούμενα νομοσχέδια, τους προϋπολογισμούς και τους άδικους φόρους. Πιστεύουμε ότι έχουμε κοινό αντίπαλο. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, το μόνο που μπορεί να μας ενώσει είναι να παλέψουμε ενάντια σε αυτήν την πολιτική που τσακίζει τη ζωή μας», είπε στον χαιρετισμό του ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Από το βήμα της συγκέντρωσης μίλησε για την πάλη των εργαζομένων και των συνδικάτων σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς για αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, ενώ κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 15ης Δεκέμβρη ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό: «Πιστεύουμε ότι ο αγώνας αυτός πρέπει να είναι κοινός. Πρέπει να φτιάξουμε μια μεγάλη συμμαχία των μικρών επαγγελματιών, των επιστημόνων μαζί με τους εργαζόμενους ενάντια σε αυτήν την πολιτική».

Εμπαιγμός οι «βελτιώσεις», θα πληρώσουν οι πιο μικροί

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Νωρίτερα είχαν γίνει ομιλίες στη συγκέντρωση στη Σταδίου. «Οι δήθεν βελτιώσεις που λέει ότι έκανε η κυβέρνηση είναι σκέτος εμπαιγμός, μιας και διατηρείται ακέραιος ο πυρήνας του. Το νέο φορολογικό είναι κεφαλικός φόρος και, όπως κάθε κεφαλικός φόρος, χτυπάει πάντα τους μικρούς», κατήγγειλε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Δημήτρης Βιτάλης, αντιπρόεδρος της ΟΒΣΑ. Το ίδιο το υπουργείο, πρόσθεσε, παραδέχεται ότι από τους 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες οι 473.000 (πάνω από 6 στους 10) θα πληρώσουν παραπάνω φόρο κατά μέσο όρο 1.444 ευρώ ο καθένας. «Η νέα φορολογική επιβάρυνση θα κόψει από το εισόδημα που δύσκολα βγάζουμε. Θα ψαλιδίσει κι άλλο τις ανάγκες των οικογενειών μας, που ήδη δεν καλύπτονται εύκολα. Θα διογκώσει κι άλλο τα χρέη. Θα οδηγήσει πολλούς από μας στην απόγνωση, στο λουκέτο, στην ανεργία», τόνισε. Και ξεκαθάρισε:

«Η απάντηση είναι μία - οργάνωση της πάλης μας ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, στην κυβέρνηση και το έκτρωμα που θέλει να ψηφιστεί. Αγώνας διαρκείας. Αγώνας με αντοχή. Αγώνας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και στα μονοπώλια, τα οποία στηρίζει».

«Σήμερα είμαστε για άλλη μια φορά στον δρόμο», ανέφερε ο Δημήτρης Φλώκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξύλου, και πρόσθεσε ότι οι επαγγελματίες κατέβασαν χτες τα ρολά στα μαγαζιά τους προκειμένου να μην τους τα κατεβάσει μια και καλή η κυβέρνηση. «Επαγγελματίες, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι», τόνισε και επεσήμανε ότι αυτοί που βρίσκονται «στο απυρόβλητο» είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, πράγμα που επιβεβαιώνει και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, με τις προβλέψεις του για νέες φοροαπαλλαγές.

Πλήθος παρεμβάσεων στο Σύνταγμα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα απηύθυναν ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ο Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και του ΔΣΑ, ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο Θανάσης Δεβλιώτης, πρόεδρος της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, ο Νίκος Ανδρεαδάκης, α' αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ο Θύμιος Λυμπερόπουλος, πρόεδρος του ΣΑΤΑ, ο Γιώργος Ρούσκας, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, ο Μανώλης Μανωλαράκης, από τον Σύλλογο Διαιτολόγων - Διατροφολόγων.

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο - έκτρωμα διαδήλωσαν και χθες οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης. Συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Αριστοτέλους και από κει πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας. Επαγγελματίες, έμποροι, αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες κατήγγειλαν την κυβέρνηση για τη σαρωτική επίθεση που φέρνει με στόχο να τους εξαθλιώσει και να τους κλείσει.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Βέργος Βεργίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Κατασκευαστών Δερμάτινων - Γουναρικών Θεσσαλονίκης, ο οποίος εκτός των άλλων κατήγγειλε τη στάση υπονόμευσης από την πλειοψηφία του ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης.

Μαζικά συμμετείχαν και οι ιδιοκτήτες ταξί, δίνοντας χρώμα στην κινητοποίηση.

Την απόσυρση του απαράδεκτου φορολογικού νομοσχεδίου απαίτησαν χθες το πρωί και στα Γιάννενα εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, επιστήμονες και έμποροι, πραγματοποιώντας μαχητική συγκέντρωση στην Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης. Στη συγκέντρωση ξεχώρισε για άλλη μια φορά η παρουσία εκατοντάδων δικηγόρων.

«Το νέο φορολογικό έκτρωμα να αποσυρθεί τώρα. Αφορολόγητο όριο για τους επαγγελματίες, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος», έγραφε το κεντρικό πανό, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν υποστέλλουν τις διεκδικήσεις τους.

Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν η Χριστίνα Τσέτσου, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, η Ελένη Κιοσσέ, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, ο Σπύρος Μπέγκας, πρόεδρος της Ενωσης Φοροτεχνικών ν. Ιωαννίνων, και η Ευαγγελία Τόλη, γραμματέας του Συλλόγου Ξένων Γλωσσών Palso. Επίσης παρευρέθηκαν αντιπροσωπεία από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, εκ μέρους του οποίου χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος Θανάσης Νάκος, και η Γεωργία Χήτου, πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων.

Με νέα δυναμική κινητοποίηση έξω από την Εφορία Χανίων χθες το μεσημέρι διαδήλωσαν και στην Κρήτη οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Αυτοαπασχολούμενοι από όλους τους κλάδους συγκεντρώθηκαν έξω από τη ΔΟΥ Χανίων και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ μετά από απόφαση της κοινής σύσκεψης όλων των επαγγελματικών συλλόγων αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εικαστικών

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Χρήστο Τσοκάνη, βουλευτή του ΚΚΕ, συναντήθηκε χτες στα γραφεία της ΚΟ του ΚΚΕ στη Βουλή με εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ). Εκ μέρους του ΕΕΤΕ συμμετείχαν ο Νάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο Στέλιος Σταφέτος, μέλος του ΔΣ, και ο Πέτρος Καρυστινός, μέλος της Εφορείας Ζωγραφικής.

Από πλευράς του ΕΕΤΕ τέθηκαν τα ακόλουθα ζητήματα σχετικά με το φορολογικό νομοσχέδιο: Να ισχύσει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί, να εξαιρεθούν οι εικαστικοί καλλιτέχνες από την ανάγκη να έχουν POS και λογιστικά βιβλία με τις προϋποθέσεις που θέτει το νομοσχέδιο στη Βουλή, να μοιράζουν τα δηλωτέα εισοδήματά τους σε 4 φορολογήσιμα χρόνια, να πληρώνεται ο φόρος κληρονομιάς σε έργα. Ακόμα, σημειώθηκε ότι οι εικαστικοί καλλιτέχνες βάλλονται από τη συνολικότερη κυβερνητική πολιτική διαχρονικά, ότι πλήττονται από την πανάκριβη επαγγελματική στέγη, τα δημοτικά τέλη και, κυρίως, από όλες τις πλευρές εμπορευματοποίησης της Τέχνης, ενώ τόνισαν ότι το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που δέχτηκε να τους συναντήσει.

Ο Χρήστος Τσοκάνης σημείωσε ότι το ΚΚΕ απορρίπτει συνολικά το φορολογικό νομοσχέδιο και τη νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών όλων των κλάδων. Ακόμα, τόνισε ότι το Κόμμα παρακολουθεί και στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εικαστικών και διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου ότι θα εμπλουτίσει με αυτά τη σχετική τροπολογία που έχει καταθέσει η ΚΟ του Κόμματος.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ» ΣΤΗΝ ΕΣΕΕ
Κατώτερη των περιστάσεων για ακόμη μια φορά η συνδικαλιστική ηγεσία

«Η πλειοψηφία της ΕΣΕΕ απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων. Αρνήθηκε πεισματικά να πάρει οποιαδήποτε αγωνιστική απόφαση για το φορολογικό έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ. Αρνήθηκε να ακούσει τις δεκάδες αποφάσεις εμπορικών συλλόγων και άλλων μαζικών φορέων που ήδη καλούσαν σε μαζική συμμετοχή με κλείσιμο των καταστημάτων στις 22/11 και στις 5/12. Καταψήφισε την πρόταση της "Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων" για κλείσιμο και συγκέντρωση στο ΔΣ την 1/12 όπως έκανε και στο ΔΣ στις 17/11»: Τα παραπάνω καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων» στην Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπόρων και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), αναδεικνύοντας τις ευθύνες της συνδικαλιστικής ηγεσίας του κλάδου και καλώντας Ομοσπονδίες και Συλλόγους να ενώσουν τις φωνές τους με τα δεκάδες σωματεία που είναι στους δρόμους ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Οπως σημειώνει η «Αγωνιστική Συνεργασία», «η σημερινή πλειοψηφία του ΔΣ, "δεμένη" με χέρια και με πόδια στο άρμα του κυβερνητικού συνδικαλισμού, έδειξε ακόμα πιο καθαρά, για ακόμη μια φορά με τη στάση της για ποιους πασχίζει, για ποιανού τα συμφέροντα κόπτεται».

Τονίζει την άρνηση της πλειοψηφίας της διοίκησης να συγκρουστεί «με τις πολιτικές των κυβερνήσεων - ΕΕ, αλλά και με τα μεγάλα συμφέροντα που αποκομίζουν τεράστια κέρδη στις πλάτες μας στον χώρο του εμπορίου αφού κατά την άποψή τους η ΕΣΕΕ τους εκπροσωπεί "όλους", μικρούς και μεγάλους. Παίζουν το βρώμικο παιχνίδι της κυβέρνησης, των δήθεν εξαιρέσεων που στόχο έχουν να διασπάσουν τον κοινό αγώνα των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών επαγγελματιών και των επιστημόνων και να παραιτηθεί το κίνημα από το βασικό αίτημα της συνολικής απόσυρσης του νομοσχεδίου. Ο περιβόητος "κοινωνικός διάλογος", που τόσο επικαλείται η πλειοψηφία της διοίκησης, με τα ακίνδυνα υπομνήματα και ερωτήματα, μας έχει οδηγήσει στον γκρεμό. Δεν υπάρχει κοινά αποδεκτή λύση για τις μεγαλοεπιχειρήσεις και για τους αυτοαπασχολούμενους. Είναι ανταγωνιστές στην αγορά όπου κουμάντο κάνουν το κεφάλαιο, οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι και εδώ ο αυτοαπασχολούμενος - μικρός έμπορος είναι ο αδύναμος.

Στην πράξη η πλειοψηφία της ΕΣΕΕ έχει μετατραπεί σε θεματοφύλακα του κράτους και των κυβερνήσεών του, που η μία μετά την άλλη υπηρετούν την κερδοφορία των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και την ανταγωνιστικότητά τους. Οι κυβερνήσεις υπολογίζουν μόνο την οργανωμένη πάλη, μετρούν και ξαναμετρούν πόσοι βρίσκονται στις κινητοποιήσεις. Η συλλογική δράση πρέπει να δυναμώσει. Αν η κυβέρνηση δεν βρει απέναντι το συνδικαλιστικό κίνημα, δεν θα σταματήσει εδώ, θα πάρει και χειρότερα μέτρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ