ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συνεχίζουν την πολύμορφη δράση για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Σταθμός στον αγωνιστικό συντονισμό η πανελλαδική σύσκεψη στις 10 Δεκέμβρη στη Νίκαια της Λάρισας

Χιλιάδες στρέμματα γης παραμένουν κάτω από το νερό στη Θεσσαλία
Χιλιάδες στρέμματα γης παραμένουν κάτω από το νερό στη Θεσσαλία
Με τα τρακτέρ να παραμένουν παραταγμένα σε χωριά της Καρδίτσας κι άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται τις επόμενες μέρες, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι δυναμώνουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Σταθμό στη δράση των αγροτοκτηνοτρόφων θα αποτελέσει η πανελλαδική σύσκεψη που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων την Κυριακή 10 Δεκέμβρη, στις 12 μ., στη Νίκαια Λάρισας, όπου θα συζητηθούν η κλιμάκωση και ο συντονισμός των κινητοποιήσεών τους.

Τι βγάζει τους αγρότες στους δρόμους

Μια σειρά από κινητοποιήσεις και διεργασίες που προηγήθηκαν στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας, με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, επιβεβαιώνουν ότι οι βιοπαλαιστές αγρότες βγαίνουν ξανά στους δρόμους γιατί πλέον τίθεται για πολλούς από αυτούς θέμα για την επιβίωσή τους.

Η μειωμένη παραγωγή σχεδόν σε όλα τα προϊόντα, εξαιτίας της έλλειψης αναγκαίων υποδομών προστασίας αλλά και των διαφόρων ασθενειών που εμφανίστηκαν σε καλλιέργειες και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις τιμές - φωτιά σε ρεύμα, ζωοτροφές, λιπάσματα, έχουν ως αποτέλεσμα ο αγρότης όχι μόνο να μην έχει ικανοποιητικό εισόδημα, αλλά πολλές φορές να μην μπορεί να καλύψει τα έξοδά του. Μάλιστα, το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κι άλλο εξαιτίας των μεγάλων περικοπών της νέας ΚΑΠ στη βασική ενίσχυση και στις συνδεδεμένες σε κάποια προϊόντα.


Ειδικά στη Θεσσαλία, οι αγρότες μετά τις πλημμύρες είναι αντιμέτωποι με μια καταστροφή πρωτόγνωρη, που καμιά σχέση δεν έχει με τις απώλειες που έτσι κι αλλιώς έχουν κάθε τόσο και για τις οποίες διεκδικούν αποζημιώσεις ώστε να «βγάλουν τη χρονιά». Πλέον μιλάμε για βιοπαλαιστές που αν δεν παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης δεν θα καταφέρουν να καλλιεργήσουν τη γη τους για πολλά χρόνια από σήμερα.

Για παράδειγμα, στον νομό Λάρισας 160.000 στρέμματα παραμένουν κάτω από το νερό, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνσή του. Αντίθετα, ακούγονται απόψεις από κυβέρνηση και τοπικές αρχές, όπως «αν επιλέξουμε ότι 150.000 - 160.000 στρέμματα πρέπει να είναι η φυσική λεκάνη πλημμυρικής απορροής του Πηνειού» ή για «μεγάλωμα» της λίμνης Κάρλα κατά 20.000 στρέμματα.

Την ίδια ώρα, οι περίφημες αποζημιώσεις και τα μέτρα αποκατάστασης που τους είχε τάξει η κυβέρνηση όχι μόνο καθυστερούν αλλά είναι και εντελώς ανεπαρκή.

Στο φόντο αυτό, σε σύσκεψη που οργάνωσε χθες η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και η Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών των Παρακάρλιων χωριών αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο προκειμένου να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα άμεσα αιτήματά τους. Με στόχο μάλιστα να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση αποφασίστηκε να βγουν αγωνιστικά τα τρακτέρ στους δρόμους του νομού, και πιο συγκεκριμένα στον κόμβο Πλατυκάμπου την Τετάρτη 13 Δεκέμβρη.

Αύριο οι κινητοποιήσεις των ελαιοπαραγωγών

Σε συντονισμένες κινητοποιήσεις προχωράνε αύριο οι βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγοί διεκδικώντας την αναπλήρωση του εισοδήματός τους από την ακαρπία.

Συγκεκριμένα διεκδικούν:

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την ακαρπία στην ελιά για όλους τους ελαιοπαραγωγούς σε όλες τις περιοχές που υπάρχει το πρόβλημα, με 200 ευρώ/στρέμμα.

-- Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα και να δοθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση από το κράτος και τις Περιφέρειες για τη δακοκτονία.

-- Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να χρηματοδοτηθεί επαρκώς από το κράτος ώστε να καλύπτει το σύνολο της ζημιάς στο 100% από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους, όπως και την ακαρπία. Να αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο.

Κινητοποιήσεις θα γίνουν αύριο στη Λαμία, στις 11 π.μ., στο διοικητήριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (λεωφόρος Καλυβίων), στον Βόλο, στις 11 π.μ. στην Περιφερειακή Διοίκηση Μαγνησίας (πρώην Νομαρχία), στη Μυτιλήνη, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία του ΙΚΑ, στο Μεσολόγγι, στις 11 π.μ. στην Αντιπεριφέρεια (πρώην Νομαρχία), στα Χανιά, στις 11 π.μ. στην Αντιπεριφέρεια.

Ταυτόχρονα προετοιμάζονται οι συντονισμένες κινητοποιήσεις την Τετάρτη 13 Δεκέμβρη από τους παραγωγούς μήλων - κάστανων - αμυγδάλων - κερασιών - καρυδιών. Μέχρι στιγμής έχουν οριστεί κινητοποιήσεις σε Αγιά, Ελασσόνα και Αρτα.


49ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΕ ΟΤΑ
Απεργία στις 14 Δεκέμβρη και καταστατικό συνέδριο εντός εξαμήνου

Ολοκληρώθηκε χθες το 49ο Ενδιάμεσο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ ΟΤΑ), παίρνοντας μεταξύ άλλων την απόφαση για κήρυξη απεργίας στις 14 Δεκέμβρη με ζητήματα αιχμής τους μισθούς και το δικαίωμα στη δουλειά, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Ακόμα, αποφάσισε να γίνει έκτακτο συνέδριο εντός των επόμενων 6 μηνών, για την τροποποίηση του καταστατικού, ώστε να επιτραπεί η ένταξη των συμβασιούχων στην Ομοσπονδία. Είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει τον κλάδο εδώ και χρόνια, και η απόφαση αυτή αποτελεί ένα βήμα για την οργάνωση χιλιάδων συμβασιούχων και την ενότητα της δράσης με τους μόνιμους εργαζόμενους.

Η ΔΑΣ από το βήμα του Συνεδρίου κάλεσε τα Σωματεία στους δήμους να αξιοποιήσουν το διάστημα μέχρι το έκτακτο καταστατικό συνέδριο, να ανοίξουν τη συζήτηση για το θέμα αυτό και να πάρουν αποφάσεις, όπου χρειάζεται, τροποποίησης των δικών τους καταστατικών ώστε το σύνολο των σωματείων να μπορούν να δέχονται ως μέλη τους συμβασιούχους.


ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΓΝΗ
Ξανά σε αναστολή λειτουργίας η Παιδοψυχιατρική κλινική

Σε οριακό σημείο βρίσκεται για ακόμα μια φορά η λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ με ευθύνη του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης, με θύματα ξανά τους γιατρούς και τους γονείς παιδιών που χρειάζονται ψυχιατρική θεραπεία στο νησί κάθε 2 με 3 μήνες. Πρόκειται για ένα ακόμα προδιαγεγραμμένο αδιέξοδο, αφού από τον Σεπτέμβρη του 2022 και για πάνω από έναν χρόνο η κλινική έχει μείνει με 2 μόνο γιατρούς οι οποίοι κάνουν 15 εφημερίες ο καθένας, 6 από τις οποίες δεν τις πληρώνονται ποτέ.

Το υπουργείο Υγείας πριν μερικούς μήνες προσπάθησε να λύσει με μπαλώματα το πρόβλημα της υποστελέχωσης, με μετακίνηση παιδοψυχίατρου από νοσοκομείο της Αθήνας. Κάτι που, όπως ήταν φυσικό, δεν έδωσε λύση στη λειτουργία της κλινικής, απλώς μετέθεσε το πρόβλημα για λίγους μήνες. Επιβεβαιώνεται δηλαδή πλήρως το σωματείο του νοσοκομείου και οι γιατροί που προειδοποιούσαν για τα αποτελέσματα του εμπαιγμού της κυβέρνησης. Ετσι από 1η Δεκεμβρίου πρακτικά η κλινική έχει αναστείλει ξανά τη λειτουργία της και λειτουργεί σαν εξωτερικό ιατρείο, χωρίς να μπορεί πλέον να εφημερεύσει και να νοσηλεύσει παιδιά.

Την κοροϊδία του υπουργείου αναδεικνύει ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, σημειώνοντας ότι πλέον «κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε την κατάσταση». Και σχολιάζοντας την υποστελέχωση, υπογραμμίζει ότι με αυτή την κατάσταση «καμία προοπτική δεν φαίνεται να υπάρχει για τη συνέχιση της λειτουργίας της κλινικής, αφού το προσωπικό έχει υπερβεί τα όριά του.

Να λογοδοτήσουν άμεσα υπουργείο, ΥΠΕ και διοίκηση ΠΑΓΝΗ: Τι θα συμβεί τις μέρες που δεν εφημερεύει παιδοψυχίατρος στον νομό και κάποιο παιδί χρειαστεί εκτίμηση; Τι θα συμβεί σε περίπτωση που κάποιο παιδί χρειαστεί νοσηλεία σε Παιδοψυχιατρική κλινική;».

Τέλος, απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα εργατικά σωματεία και τους φορείς του νησιού να υπερασπιστούν τη λειτουργία της μοναδικής δημόσιας Παιδοψυχιατρικής κλινικής, να παλέψουν για το δικαίωμα πρόσβασης των παιδιών σε δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας!

Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο του ΠΑΓΝΗ διεκδικεί την άμεση και πλήρη στελέχωση της κλινικής με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, την προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων με κατάλληλα κίνητρα, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία της.


ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Διαδήλωσαν στα Χανιά από όλη την Κρήτη

Μεγάλη παγκρήτια συγκέντρωση συνταξιούχων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στα Χανιά, με εκατοντάδες απόμαχους της δουλειάς να ανταποκρίνονται στο κοινό κάλεσμα όλων των συνταξιουχικών ενώσεων του νησιού. Αποτέλεσε τη συνέχεια των κινητοποιήσεων σε όλες τις μεγάλες πόλεις, όπως και της μεγαλειώδους πανελλαδικής κινητοποίησης πριν μερικές μέρες στην Αθήνα.

Αρχικά οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στο κέντρο της πόλης και έπειτα προχώρησαν σε πορεία διαμαρτυρίας. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης χαιρέτισαν εκπρόσωποι όλων των συνταξουχικών οργανώσεων της Κρήτης, εργατικών σωματείων και άλλων φορέων οι οποίοι εξέφρασαν τη στήριξή τους στον αγώνα των συνταξιούχων.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, και ο Χρήστος Κολοβός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Για τις πετσοκομμένες συντάξεις και τον αγώνα που δίνουν οι συνταξιούχοι, καθώς επίσης για τις διεκδικήσεις τους για ουσιαστικές αυξήσεις και επαναφορά των Δώρων, μίλησαν ο Χαράλαμπος Σφακιανάκης, πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Ρεθύμνου, και ο Γιώργος Λενακάκης, πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Ηρακλείου.

Στο πλευρό των συνταξιούχων βρέθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλέκος Μαρινάκης και Νίκος Μανουσάκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ