ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέα πολιτικά κόμματα και συνέχεια στη δημοσκοπική πτώση της κυβέρνησης

Διεργασίες αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, με φόντο την οικονομική ύφεση

Πολιτικές διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού - που βρίσκονται σε εξέλιξη ήδη από την αποχώρηση της πρώην καγκελάριου Αγκ. Μέρκελ (CDU) - επιταχύνονται τους τελευταίους μήνες στη Γερμανία, με φόντο τους «κλυδωνισμούς» της ισχυρότερης καπιταλιστικής οικονομίας της ΕΕ, οι οποίοι προκαλούν «ανησυχίες» συνολικότερα για την ευρωπαϊκή οικονομία και προμηνύουν μεγαλύτερες περικοπές για τον λαό.

«Η αδυναμία της Γερμανίας ανησυχεί την Ευρώπη» είναι ο τίτλος σε άρθρο της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», όπου επισημαίνεται ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στη Γερμανία ως ατμομηχανή της ανάπτυξης».

Την περασμένη βδομάδα η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η Γερμανία πέρασε σε ύφεση το 2023, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 0,3%. Οι προγνώσεις για το 2024 κάνουν λόγο για ελαφρά βελτίωση στην καλύτερη περίπτωση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «μεγάλη είναι η ανησυχία στην Ευρώπη», ιδίως σε Γαλλία και Ιταλία, καθώς «η αδυναμία της πιο σημαντικής οικονομίας στην Ευρωζώνη παγιώνεται ως μόνιμη κατάσταση και επιδρά αρνητικά στους δείκτες ανάπτυξης των άλλων χωρών».

Σε ένα τέτοιο φόντο, τους τελευταίους μήνες έχουν εμφανιστεί δύο νέα κόμματα. Μετά τη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ για τη Δικαιοσύνη και τη Λογική», που προέρχεται από διάσπαση της σοσιαλδημοκρατικής «Αριστεράς» (Die Linke), το Σάββατο ανακοινώθηκε η ίδρυση του κόμματος «Ενωση Αξιών», που μέχρι τώρα αποτελούσε άτυπη πτέρυγα της Χριστιανικής Ενωσης (Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές - CDU/CSU).

Το νέο κόμμα αυτοχαρακτηρίζεται «συντηρητικό και φιλελεύθερο», όπως δήλωσε ο μελλοντικός πρόεδρός του Χανς Γκέοργκ Μάασεν, πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος (των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας). Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στη Γερμανία, καθώς στο παρελθόν έχει απασχολήσει για ακροδεξιές τάσεις και διασυνδέσεις.

Μέχρι στιγμής η «Ενωση Αξιών» αριθμεί περί τα 4.000 μέλη, μεταξύ αυτών και εν ενεργεία βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών, οι οποίοι θα αποχωρήσουν από τα εν λόγω κόμματα.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες αποκαλύψεις του ερευνητικού δικτύου Correctiv για τη συνωμοτική συνάντηση ακροδεξιών στο Πότσνταμ και τα σχέδια για μαζικές απελάσεις μεταναστών, εκεί συμμετείχαν εκτός από μέλη της ακροδεξιάς - εθνικιστικής «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (ΑfD) και μέλη νεοναζιστικών οργανώσεων, όπως και της «Ενωσης Αξιών».

Η «Ενωση Αξιών» σκοπεύει να κατέβει στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις στα κρατίδια της Θουριγγίας, της Σαξονίας και του Βρανδεμβούργου το φθινόπωρο του 2024. Σύμφωνα με μια πρώτη δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Insa», περίπου ένα 15% των ψηφοφόρων θα εξέταζε το ενδεχόμενο να ψηφίσει το κόμμα του Μάασεν.

Στο μεταξύ, περαιτέρω συρρίκνωση των δημοσκοπικών ποσοστών του κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών (SPD) - Πρασίνων - Φιλελευθέρων (FDP), σταθεροποίηση της AfD στη δεύτερη θέση και σημαντική δημοσκοπική παρουσία της «Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) καταγράφει νέα δημοσκόπηση του «Insa».

Η CDU/CSU παραμένει πρώτη με 30%, χωρίς μεταβολή στα ποσοστά της, και ακολουθεί η AfD με 22%, επίσης χωρίς μεταβολή. SPD και Πράσινοι μοιράζονται την τρίτη θέση με 13%. Σταθερό στο όριο του 5% παραμένει το FDP, ενώ η BSW συγκεντρώνει 7%. Η «Αριστερά» συρρικνώνεται στο 3%.

Παράλληλα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της AfD, μετά τις αποκαλύψεις για τη συνάντηση στο Πότσνταμ. Από την Παρασκευή έχουν οργανωθεί από σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, οργανώσεις και το «κίνημα» Fridays for Future, που ξεκίνησε με διαμαρτυρίες κατά της κλιματικής αλλαγής, περίπου 100 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή 1,4 εκατ. ανθρώπων σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Στο Μόναχο η αστυνομία έκανε λόγο για 100.000 διαδηλωτές, ενώ στην πλατεία του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο διαδήλωσαν 350.000 άνθρωποι σύμφωνα με τους διοργανωτές, με συνθήματα όπως «Εξω οι ναζί» και «Ποτέ ξανά».

ΗΠΑ
Απεργία των εργαζομένων των «Los Angeles Times»

Ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για απολύσεις

Από την απεργιακή συγκέντρωση
Από την απεργιακή συγκέντρωση
Οι εργαζόμενοι στους «Los Angeles Times» προχώρησαν σε απεργία την περασμένη Παρασκευή, για πρώτη φορά στα 142 χρόνια της εφημερίδας, ενάντια στις απολύσεις που σχεδιάζει η εργοδοσία.

Δεκάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν σε πάρκο στο κέντρο του Λος Αντζελες, κοντά στο δημαρχείο, για να διαμαρτυρηθούν εναντίον αυτών των σχεδίων.

«Οι τροποποιήσεις της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μας, που μας πιέζει η διεύθυνση να αποδεχτούμε, είναι χυδαίες και ανυπόφορες», επεσήμανε ο Μπράιαν Κοντρέρας, εκ των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων της εφημερίδας, καθώς η εργοδοσία θέλει να αλλάξει τη ΣΣΕ ώστε να μπορεί να απολύει οποιονδήποτε εργαζόμενο θέλει, ανεξάρτητα από τα χρόνια προϋπηρεσίας.

Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχε το 90% των συνδικαλισμένων δημοσιογράφων της εφημερίδας, συμπεριλαμβανομένων ανταποκριτών σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον.

Η διεύθυνση της εφημερίδας ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις για να μειωθεί το «κόστος λειτουργίας» της.

Αν και δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων, αμερικανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για περίπου 100 δημοσιογράφους ή το ένα πέμπτο της σύνταξης των «LA Times».

Η διοίκηση της εφημερίδας (ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Πάτρικ Σουν Σιόνγκ) είχε ήδη προχωρήσει σε 70 απολύσεις τον περασμένο Ιούνη.

Στο πλαίσιο των συνολικότερων ανακατατάξεων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, μεγάλες εφημερίδες καταγράφουν μείωση των διαφημιστικών τους εσόδων και των συνδρομητών τους, με την εργοδοσία να επιχειρεί να φορτώσει τα «σπασμένα» στους εργαζόμενους του κλάδου.

Εκθεση της Σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Northwestern αναφέρει ότι το 2023 στις ΗΠΑ έκλεισαν ή εξαγοράστηκαν πάνω από 130 εφημερίδες.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την αποχώρησή του από τη διεκδίκηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να συναγωνιστεί την υποψηφιότητα του πρώην Προέδρου Ντ. Τραμπ. Ο ΝτεΣάντις δήλωσε ότι υποστηρίζει τον Τραμπ, που πλέον μένει μόνος απέναντι στην πρώην πρέσβειρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, Νίκι Χέιλι. Σήμερα πραγματοποιούνται οι προκριματικές εκλογές στο Νιου Χαμσάιρ.

ΠΡΑΪΑ.-- Επίσκεψη στο Πράσινο Ακρωτήρι πραγματοποίησε χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, ξεκινώντας περιοδεία σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής. Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ουλίσες Κορέια Σίλβα και συζήτησαν «την προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας στον Ατλαντικό, στη Δυτική Αφρική και στον κόσμο». Επόμενοι σταθμοί του Μπλίνκεν είναι η Ακτή Ελεφαντοστού, η Νιγηρία και η Αγκόλα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην επαρχία Χενάν της κεντρικής Κίνας, με τα αίτια να μην έχουν εξακριβωθεί ακόμα. Την ίδια στιγμή στη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν, μετά από κατολίσθηση που έπληξε ορεινή περιοχή, οι διασώστες ανέσυραν τα πτώματα 8 ανθρώπων, ενώ κατέβαλλαν αγωνιώδεις προσπάθειες να φτάσουν σε τουλάχιστον 47 άλλους που είχαν καταπλακωθεί.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις εντοπίστηκαν ζωντανοί μετά τη συντριβή ενός ρωσικού «Falcon» σε ορεινή ζώνη στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν. Το αεροσκάφος «διέκοψε την επικοινωνία και χάθηκε από τις οθόνες του ραντάρ» το βράδυ του Σαββάτου, στη διάρκεια ναυλωμένης ιατρικής πτήσης μεταξύ Γκάγια (Ινδία) - Τασκένδης (Ουζμπεκιστάν) - Ζουκόφσκι (Ρωσία). Οταν ξέμεινε από καύσιμα παρέκκλινε της πορείας του, αναζητώντας μέρος για αναγκαστική προσγείωση.

ΗΠΑ
Τους 100 πλησιάζουν οι νεκροί από την κακοκαιρία

Δεκάδες νεκροί καταγράφονται από το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τις ΗΠΑ, με τον λαό να πληρώνει για άλλη μια φορά την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων προστασίας στην ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία του πλανήτη...

Το δίκτυο CBS μετέδωσε χτες ότι τα θύματα της κακοκαιρίας έφταναν τα 95, με ένα σημαντικό μέρος τους να αφορά αστέγους που δεν έχουν πάψει να αυξάνονται στη μητρόπολη του καπιταλισμού. Κάτι που φυσικά δεν είναι καινούργιο ούτε «ξαφνικό»: Το 2012 δεν υπήρχε νεκρός άστεγος ενώ το 2021 αυτός ο αριθμός έφτασε τους 9...

Μόνο στο Σιάτλ, υπολογίζεται ότι μέσα σε ένα 4ήμερο πέθαναν λόγω της έκθεσής τους σε πολικές θερμοκρασίες 5 άστεγοι και καθώς οι προγνώσεις λένε ότι το κρύο θα συνεχιστεί, μεγαλώνει η ανησυχία για αύξηση των θυμάτων.

Στο Τενεσί καταγράφηκαν 25 άτομα που έχασαν τη ζωή τους από αιτίες σχετικές με την κακοκαιρία και την απουσία κατάλληλου κρατικού σχεδίου και μέτρων για την αντιμετώπισή της.

Αλλα 16 θύματα καταγράφηκαν στο Ορεγκον, που έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Θύματα αναφέρθηκαν επίσης σε Ιλινόις, Πενσιλβάνια, Μισισίπι, Ουάσιγκτον, Κεντάκι, Ουισκόνσιν, Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσεϊ.

Εξαιτίας βλαβών δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα, ενώ η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της βδομάδας.

Καταγράφονται διάφορα περιστατικά με πτώσεις ηλεκτροφόρων καλωδίων, όπως στο Πόρτλαντ του Ορεγκον, όπου τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από ηλεκτροπληξία όταν χτυπήθηκε το όχημα στο οποίο επέβαιναν (επέζησε ευτυχώς ένα μωρό που επίσης βρισκόταν σε αυτό...).

Από τη μεριά τους, οι αρχές εξαντλούν την παρέμβασή τους, σε μεγάλο μέρος, σε συστάσεις του τύπου «μείνετε σπίτι», όπως στο Μισισίπι, όπου αξιωματούχοι συμβούλευσαν τον πληθυσμό να «οδηγεί μόνο αν είναι απαραίτητο» και «να έχει επίγνωση του πάγου» στους δρόμους της πολιτείας.

Ηδη στα τέλη της περασμένης βδομάδας, έφτασαν τις 1.100 οι πτήσεις που ακυρώθηκαν και άλλες 8.000 εκείνες που καθυστέρησαν λόγω καιρικών συνθηκών.

Αλλά και στη Βρετανία, η καταιγίδα «Ισα» προκάλεσε ανέμους έντασης 160 χλμ./ώρα, με ολόκληρη τη χώρα να τίθεται υπό «κίτρινη προειδοποίηση». Εντονες βροχοπτώσεις και ανεμοστρόβιλοι έπληξαν Σκοτία και Βόρεια Ιρλανδία με 170.000 σπίτια και επιχειρήσεις να μένουν χωρίς ρεύμα. Αυτοκινητόδρομοι και σιδηροδρομικό δίκτυο έκλεισαν μετά από πτώσεις δέντρων, ενώ καθυστερήσεις υπήρξαν ακόμα και στο μετρό του Λονδίνου.

Στην Ιρλανδία, δυτικές και βορειοδυτικές περιοχές τέθηκαν σε «κόκκινο» συναγερμό, ενώ στο Αμστερνταμ (Ολλανδία), το αεροδρόμιο Σίπχολ ακύρωσε προληπτικά (όπως ανακοινώθηκε) 130 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για χτες, εξαιτίας ανησυχίας για τους ισχυρούς ανέμους που έφερνε η «Ισα».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΜΕΛΟΝΙ
Με επίκεντρο τη «στρατηγική σχέση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ»

Επίσκεψη στην Τουρκία και συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν πραγματοποίησε το Σάββατο η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, με βασικό στόχο - όπως διέρρεαν αξιωματούχοι της ιταλικής κυβέρνησης σε ΜΜΕ - «να επιβεβαιώσει τη στρατηγική φύση της εταιρικής σχέσης μεταξύ Ρώμης και Αγκυρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στη λεκάνη της Μεσογείου».

Σύμφωνα με τις φειδωλές ανακοινώσεις, οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων και ειδικότερα τη συνάντηση της Μεικτής Οικονομικής και Εμπορικής Επιτροπής (JETCO), που θα συνεδριάσει σε λίγους μήνες.

Το δίκτυο «Al Arabiya», επικαλούμενο αξιωματούχο που συμμετείχε στις επαφές, ανέφερε ότι προτεραιότητα των δύο πλευρών είναι το διμερές εμπόριο να φτάσει στα 32,7 δισ. δολάρια μέχρι το 2030.

Σχετικά ρεπορτάζ αναφέρονταν και στα σχέδια ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας, μεταξύ άλλων και με άμεση εμπλοκή του ιταλικού κολοσσού «Leonardo SpA», που δραστηριοποιείται σε Αεροδιαστημική και Ασφάλεια.

Αλλο βασικό θέμα στη διάρκειας 2,5 ωρών συνάντηση της Μελόνι με τον Ερντογάν ήταν και η συνεργασία στο Μεταναστευτικό, πεδίο στο οποίο - σύμφωνα με την ιταλική «La Repubblica» - εξετάζεται και η υπογραφή συμφωνίας με τη Λιβύη.

Τη συνάντηση απασχόλησαν ασφαλώς και οι εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, όπως και η σχέση Τουρκίας - ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ