Τρίτη 23 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΜΕΛΟΝΙ
Με επίκεντρο τη «στρατηγική σχέση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ»

Επίσκεψη στην Τουρκία και συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν πραγματοποίησε το Σάββατο η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, με βασικό στόχο - όπως διέρρεαν αξιωματούχοι της ιταλικής κυβέρνησης σε ΜΜΕ - «να επιβεβαιώσει τη στρατηγική φύση της εταιρικής σχέσης μεταξύ Ρώμης και Αγκυρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στη λεκάνη της Μεσογείου».

Σύμφωνα με τις φειδωλές ανακοινώσεις, οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων και ειδικότερα τη συνάντηση της Μεικτής Οικονομικής και Εμπορικής Επιτροπής (JETCO), που θα συνεδριάσει σε λίγους μήνες.

Το δίκτυο «Al Arabiya», επικαλούμενο αξιωματούχο που συμμετείχε στις επαφές, ανέφερε ότι προτεραιότητα των δύο πλευρών είναι το διμερές εμπόριο να φτάσει στα 32,7 δισ. δολάρια μέχρι το 2030.

Σχετικά ρεπορτάζ αναφέρονταν και στα σχέδια ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας, μεταξύ άλλων και με άμεση εμπλοκή του ιταλικού κολοσσού «Leonardo SpA», που δραστηριοποιείται σε Αεροδιαστημική και Ασφάλεια.

Αλλο βασικό θέμα στη διάρκειας 2,5 ωρών συνάντηση της Μελόνι με τον Ερντογάν ήταν και η συνεργασία στο Μεταναστευτικό, πεδίο στο οποίο - σύμφωνα με την ιταλική «La Repubblica» - εξετάζεται και η υπογραφή συμφωνίας με τη Λιβύη.

Τη συνάντηση απασχόλησαν ασφαλώς και οι εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, όπως και η σχέση Τουρκίας - ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ