Τρίτη 23 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέα πολιτικά κόμματα και συνέχεια στη δημοσκοπική πτώση της κυβέρνησης

Διεργασίες αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, με φόντο την οικονομική ύφεση

Πολιτικές διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού - που βρίσκονται σε εξέλιξη ήδη από την αποχώρηση της πρώην καγκελάριου Αγκ. Μέρκελ (CDU) - επιταχύνονται τους τελευταίους μήνες στη Γερμανία, με φόντο τους «κλυδωνισμούς» της ισχυρότερης καπιταλιστικής οικονομίας της ΕΕ, οι οποίοι προκαλούν «ανησυχίες» συνολικότερα για την ευρωπαϊκή οικονομία και προμηνύουν μεγαλύτερες περικοπές για τον λαό.

«Η αδυναμία της Γερμανίας ανησυχεί την Ευρώπη» είναι ο τίτλος σε άρθρο της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», όπου επισημαίνεται ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στη Γερμανία ως ατμομηχανή της ανάπτυξης».

Την περασμένη βδομάδα η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η Γερμανία πέρασε σε ύφεση το 2023, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 0,3%. Οι προγνώσεις για το 2024 κάνουν λόγο για ελαφρά βελτίωση στην καλύτερη περίπτωση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «μεγάλη είναι η ανησυχία στην Ευρώπη», ιδίως σε Γαλλία και Ιταλία, καθώς «η αδυναμία της πιο σημαντικής οικονομίας στην Ευρωζώνη παγιώνεται ως μόνιμη κατάσταση και επιδρά αρνητικά στους δείκτες ανάπτυξης των άλλων χωρών».

Σε ένα τέτοιο φόντο, τους τελευταίους μήνες έχουν εμφανιστεί δύο νέα κόμματα. Μετά τη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ για τη Δικαιοσύνη και τη Λογική», που προέρχεται από διάσπαση της σοσιαλδημοκρατικής «Αριστεράς» (Die Linke), το Σάββατο ανακοινώθηκε η ίδρυση του κόμματος «Ενωση Αξιών», που μέχρι τώρα αποτελούσε άτυπη πτέρυγα της Χριστιανικής Ενωσης (Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές - CDU/CSU).

Το νέο κόμμα αυτοχαρακτηρίζεται «συντηρητικό και φιλελεύθερο», όπως δήλωσε ο μελλοντικός πρόεδρός του Χανς Γκέοργκ Μάασεν, πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος (των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας). Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στη Γερμανία, καθώς στο παρελθόν έχει απασχολήσει για ακροδεξιές τάσεις και διασυνδέσεις.

Μέχρι στιγμής η «Ενωση Αξιών» αριθμεί περί τα 4.000 μέλη, μεταξύ αυτών και εν ενεργεία βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών, οι οποίοι θα αποχωρήσουν από τα εν λόγω κόμματα.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες αποκαλύψεις του ερευνητικού δικτύου Correctiv για τη συνωμοτική συνάντηση ακροδεξιών στο Πότσνταμ και τα σχέδια για μαζικές απελάσεις μεταναστών, εκεί συμμετείχαν εκτός από μέλη της ακροδεξιάς - εθνικιστικής «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (ΑfD) και μέλη νεοναζιστικών οργανώσεων, όπως και της «Ενωσης Αξιών».

Η «Ενωση Αξιών» σκοπεύει να κατέβει στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις στα κρατίδια της Θουριγγίας, της Σαξονίας και του Βρανδεμβούργου το φθινόπωρο του 2024. Σύμφωνα με μια πρώτη δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Insa», περίπου ένα 15% των ψηφοφόρων θα εξέταζε το ενδεχόμενο να ψηφίσει το κόμμα του Μάασεν.

Στο μεταξύ, περαιτέρω συρρίκνωση των δημοσκοπικών ποσοστών του κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών (SPD) - Πρασίνων - Φιλελευθέρων (FDP), σταθεροποίηση της AfD στη δεύτερη θέση και σημαντική δημοσκοπική παρουσία της «Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) καταγράφει νέα δημοσκόπηση του «Insa».

Η CDU/CSU παραμένει πρώτη με 30%, χωρίς μεταβολή στα ποσοστά της, και ακολουθεί η AfD με 22%, επίσης χωρίς μεταβολή. SPD και Πράσινοι μοιράζονται την τρίτη θέση με 13%. Σταθερό στο όριο του 5% παραμένει το FDP, ενώ η BSW συγκεντρώνει 7%. Η «Αριστερά» συρρικνώνεται στο 3%.

Παράλληλα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της AfD, μετά τις αποκαλύψεις για τη συνάντηση στο Πότσνταμ. Από την Παρασκευή έχουν οργανωθεί από σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, οργανώσεις και το «κίνημα» Fridays for Future, που ξεκίνησε με διαμαρτυρίες κατά της κλιματικής αλλαγής, περίπου 100 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή 1,4 εκατ. ανθρώπων σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Στο Μόναχο η αστυνομία έκανε λόγο για 100.000 διαδηλωτές, ενώ στην πλατεία του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο διαδήλωσαν 350.000 άνθρωποι σύμφωνα με τους διοργανωτές, με συνθήματα όπως «Εξω οι ναζί» και «Ποτέ ξανά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δημοσκοπική συρρίκνωση των Χριστιανοδημοκρατών (2021-09-09 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διεργασίες εντός (και εκτός) των Χριστιανοδημοκρατών (2020-02-12 00:00:00.0)
Διερευνητικές συνομιλίες προωθούν οι Σοσιαλδημοκράτες (2017-12-05 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διεργασίες και οι «βολιδοσκοπήσεις» για κυβερνητικό συνασπισμό (2017-09-29 00:00:00.0)
Νέα δημοσκόπηση με οριακό προβάδισμα Σουλτς (2017-04-05 00:00:00.0)
Ξανά «μπροστά» ο Σουλτς (2017-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ