Τρίτη 23 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Τους 100 πλησιάζουν οι νεκροί από την κακοκαιρία

Δεκάδες νεκροί καταγράφονται από το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τις ΗΠΑ, με τον λαό να πληρώνει για άλλη μια φορά την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων προστασίας στην ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία του πλανήτη...

Το δίκτυο CBS μετέδωσε χτες ότι τα θύματα της κακοκαιρίας έφταναν τα 95, με ένα σημαντικό μέρος τους να αφορά αστέγους που δεν έχουν πάψει να αυξάνονται στη μητρόπολη του καπιταλισμού. Κάτι που φυσικά δεν είναι καινούργιο ούτε «ξαφνικό»: Το 2012 δεν υπήρχε νεκρός άστεγος ενώ το 2021 αυτός ο αριθμός έφτασε τους 9...

Μόνο στο Σιάτλ, υπολογίζεται ότι μέσα σε ένα 4ήμερο πέθαναν λόγω της έκθεσής τους σε πολικές θερμοκρασίες 5 άστεγοι και καθώς οι προγνώσεις λένε ότι το κρύο θα συνεχιστεί, μεγαλώνει η ανησυχία για αύξηση των θυμάτων.

Στο Τενεσί καταγράφηκαν 25 άτομα που έχασαν τη ζωή τους από αιτίες σχετικές με την κακοκαιρία και την απουσία κατάλληλου κρατικού σχεδίου και μέτρων για την αντιμετώπισή της.

Αλλα 16 θύματα καταγράφηκαν στο Ορεγκον, που έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Θύματα αναφέρθηκαν επίσης σε Ιλινόις, Πενσιλβάνια, Μισισίπι, Ουάσιγκτον, Κεντάκι, Ουισκόνσιν, Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσεϊ.

Εξαιτίας βλαβών δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα, ενώ η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της βδομάδας.

Καταγράφονται διάφορα περιστατικά με πτώσεις ηλεκτροφόρων καλωδίων, όπως στο Πόρτλαντ του Ορεγκον, όπου τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από ηλεκτροπληξία όταν χτυπήθηκε το όχημα στο οποίο επέβαιναν (επέζησε ευτυχώς ένα μωρό που επίσης βρισκόταν σε αυτό...).

Από τη μεριά τους, οι αρχές εξαντλούν την παρέμβασή τους, σε μεγάλο μέρος, σε συστάσεις του τύπου «μείνετε σπίτι», όπως στο Μισισίπι, όπου αξιωματούχοι συμβούλευσαν τον πληθυσμό να «οδηγεί μόνο αν είναι απαραίτητο» και «να έχει επίγνωση του πάγου» στους δρόμους της πολιτείας.

Ηδη στα τέλη της περασμένης βδομάδας, έφτασαν τις 1.100 οι πτήσεις που ακυρώθηκαν και άλλες 8.000 εκείνες που καθυστέρησαν λόγω καιρικών συνθηκών.

Αλλά και στη Βρετανία, η καταιγίδα «Ισα» προκάλεσε ανέμους έντασης 160 χλμ./ώρα, με ολόκληρη τη χώρα να τίθεται υπό «κίτρινη προειδοποίηση». Εντονες βροχοπτώσεις και ανεμοστρόβιλοι έπληξαν Σκοτία και Βόρεια Ιρλανδία με 170.000 σπίτια και επιχειρήσεις να μένουν χωρίς ρεύμα. Αυτοκινητόδρομοι και σιδηροδρομικό δίκτυο έκλεισαν μετά από πτώσεις δέντρων, ενώ καθυστερήσεις υπήρξαν ακόμα και στο μετρό του Λονδίνου.

Στην Ιρλανδία, δυτικές και βορειοδυτικές περιοχές τέθηκαν σε «κόκκινο» συναγερμό, ενώ στο Αμστερνταμ (Ολλανδία), το αεροδρόμιο Σίπχολ ακύρωσε προληπτικά (όπως ανακοινώθηκε) 130 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για χτες, εξαιτίας ανησυχίας για τους ισχυρούς ανέμους που έφερνε η «Ισα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ