Τρίτη 23 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Απεργία των εργαζομένων των «Los Angeles Times»

Ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για απολύσεις

Από την απεργιακή συγκέντρωση
Από την απεργιακή συγκέντρωση
Οι εργαζόμενοι στους «Los Angeles Times» προχώρησαν σε απεργία την περασμένη Παρασκευή, για πρώτη φορά στα 142 χρόνια της εφημερίδας, ενάντια στις απολύσεις που σχεδιάζει η εργοδοσία.

Δεκάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν σε πάρκο στο κέντρο του Λος Αντζελες, κοντά στο δημαρχείο, για να διαμαρτυρηθούν εναντίον αυτών των σχεδίων.

«Οι τροποποιήσεις της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μας, που μας πιέζει η διεύθυνση να αποδεχτούμε, είναι χυδαίες και ανυπόφορες», επεσήμανε ο Μπράιαν Κοντρέρας, εκ των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων της εφημερίδας, καθώς η εργοδοσία θέλει να αλλάξει τη ΣΣΕ ώστε να μπορεί να απολύει οποιονδήποτε εργαζόμενο θέλει, ανεξάρτητα από τα χρόνια προϋπηρεσίας.

Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχε το 90% των συνδικαλισμένων δημοσιογράφων της εφημερίδας, συμπεριλαμβανομένων ανταποκριτών σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον.

Η διεύθυνση της εφημερίδας ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις για να μειωθεί το «κόστος λειτουργίας» της.

Αν και δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων, αμερικανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για περίπου 100 δημοσιογράφους ή το ένα πέμπτο της σύνταξης των «LA Times».

Η διοίκηση της εφημερίδας (ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Πάτρικ Σουν Σιόνγκ) είχε ήδη προχωρήσει σε 70 απολύσεις τον περασμένο Ιούνη.

Στο πλαίσιο των συνολικότερων ανακατατάξεων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, μεγάλες εφημερίδες καταγράφουν μείωση των διαφημιστικών τους εσόδων και των συνδρομητών τους, με την εργοδοσία να επιχειρεί να φορτώσει τα «σπασμένα» στους εργαζόμενους του κλάδου.

Εκθεση της Σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Northwestern αναφέρει ότι το 2023 στις ΗΠΑ έκλεισαν ή εξαγοράστηκαν πάνω από 130 εφημερίδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ