ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
ΑντιΝΑΤΟικό το φετινό κάμπινγκ

Αντινατοϊκό περιεχόμενο αποκτούν αυτές τις μέρες οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη φοιτητική κατασκήνωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, στο Ποσείδι Χαλκιδικής, στο πλαίσιο της περιόδου (μέχρι τέλος του Ιούλη) διαχείρισης της καντίνας της ΦΕΑΠΘ από την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας Θεσσαλονίκης.

Από το περασμένο Σάββατο φιλοξενούνται στην κατασκήνωση αντιπροσωπείες νεολαιίστικων οργανώσεων από χώρες της Βαλκανικής, οι οποίες θα παραμείνουν έως και την Κυριακή 22 του μήνα. Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης παλαιότερης απόφασης του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου Δράσης με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στη διάρκεια παρουσίας των νεολαίων από τις χώρες της Βαλκανικής, έχουν προγραμματιστεί και πραγματοποιούνται μια σειρά πολιτικές, καλλιτεχνικές και αθλητικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, μέχρι και το τέλος του Ιούλη.

Ηδη τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις εκπροσώπων των πολιτικών νεολαιών, στο πλαίσιο ανταλλαγής εμπειριών από τη δράση που αναπτύσσεται σε κάθε χώρα, και συζητήσεις για τα προβλήματα της νέας γενιάς και την προοπτική ανάπτυξης κοινών αγώνων για την ειρήνη στα Βαλκάνια. Προβλήθηκε αντιπολεμικό ντοκιμαντέρ, χτες έγινε πάρτι με τη συμμετοχή ερασιτεχνικών μουσικών σχημάτων, ενώ τις επόμενες μέρες διοργανώνονται αθλητικά τουρνουά, βόλεϊ, ποδοσφαίρου, κλπ. και αγώνες σκακιού. Εξάλλου, καθημερινά γίνεται προβολή ταινιών, αντιπολεμικού και κοινωνικού περιεχομένου.

Κορυφαία όμως εκδήλωση αποτελεί η προφεστιβαλική της ΚΝΕ που θα γίνει αύριο Πέμπτη, στις 9 το βράδυ, στο χώρο της κατασκήνωσης με θέμα τις δυσμενείς εξελίξεις από την παρουσία του ΝΑΤΟ στη Βαλκανική. Στην εκδήλωση - συζήτηση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, της Νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Μακεδονίας της ΠΓΔΜ, της νεολαιίστικης Οργάνωσης Βουλγαρίας Τσε Γκεβάρα, της νεολαίας του Κόμματος της Τουρκίας για τη Σοσιαλιστική Εξουσία, της Νεολαίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας και της οργάνωσης Ειρηνιστές του Σιμπίου της Ρουμανίας.

Μετά τη συζήτηση θα ακολουθήσει η προβολή ντοκιμαντέρ για την αντιΝΑΤΟική δράση που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, από την έναρξη των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, μέχρι και σήμερα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ποινική δίωξη για τις καταλήψεις

Ποινική δίωξη εναντίον των φοιτητών που συμμετείχαν στις καταλήψεις του ΑΠΘ τον περασμένο Ιούνιο, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ενάντια στην ψευτοανωτατοποίηση των ΤΕΙ, άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κ. Τάτσης, «θεωρώντας» πως το δικαίωμα των αγώνων διώκεται αυτεπάγγελτα. Οπως έγινε γνωστό ήδη, ο εισαγγελέας διαβίβασε τη δικογραφία στην Υποδιεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Ετσι το επόμενο διάστημα αναμένεται να ζητηθούν ένορκες καταθέσεις από τον πρύτανη του ΑΠΘ Μιχάλη Παπαδόπουλο, την αντιπρύτανη Ολυμπία Γκίμπα - Τζιαμπίρη, καθώς και από τους κατηγορούμενους. Μάλιστα δόθηκε εντολή να προσκομιστούν από τους Φοιτητικούς Συλλόγους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις τα σχετικά ψηφίσματα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δήλωση του πρύτανη του ΑΠΘ Μ. Παπαδόπουλου, καμία ενημέρωση δεν είχε μέχρι και χτες το απόγευμα η Πρυτανική Αρχή - παρά το γεγονός ότι επίμονα αναζήτησε τους αρμόδιους - για τη δικαστική παρέμβαση που κινήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Μια παρέμβαση με προφανή όπως φαίνεται στόχο την ποινικοποίηση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και του φοιτητικού κινήματος.

Η αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη στηρίζεται στην κατηγορία της «παράνομης διείσδυσης και παραμονής σε χώρο υπηρεσίας νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου» και κινήθηκε με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ματαίωση της εξεταστικής του Ιούνη, εξαιτίας των καταλήψεων. Στοιχείο αναληθές, αφού καμία απόφαση ματαίωσης της εξεταστικής δεν έχει ληφθεί, αντίθετα μάλιστα, σύμφωνα και με απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ, η εξεταστική του Ιούνη μεταφέρεται για το Σεπτέμβρη, οπότε θα πραγματοποιηθούν και οι δύο εξεταστικές (Ιούνη και Σεπτέμβρη).

Ανεξάρτητα πάντως από το παραπάνω, η εισαγγελική παρέμβαση έρχεται να προσθέσει άλλο ένα λιθαράκι στον αυταρχικό κατήφορο των μηχανισμών της κυβέρνησης. Είναι η πρώτη φορά, μέσα στην τελευταία εικοσαετία, που εισαγγελέας επιχειρεί να χτυπήσει την πολιτική δραστηριότητα του φοιτητικού κινήματος. Και αυτό έχει προκαλέσει την αγανάκτηση της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Η ΠΚΣ καταγγέλλει

«Η παρέμβαση του εισαγγελέα είναι κατάφωρα αντιδημοκρατική. Είναι επίθεση συνολικά στο φοιτητικό κίνημα και πρέπει να αποδοκιμαστεί από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας Θεσσαλονίκης και προειδοποιεί: «Η συγκεκριμένη δίωξη έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την ψήφιση του "τρομονόμου", σε μια περίοδο που παρατηρείται έξαρση του αυταρχισμού, το χτύπημα των γιατρών του ΙΚΑ, διώξεις ενάντια στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, κλπ. Δεν είναι άσχετη με το γενικότερο κλίμα ποινικοποίησης και καταστολής των αγώνων που καλλιεργείται στους κύκλους της ΕΕ. Εξάλλου αυτό εκφράστηκε και στην τελευταία σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου και με αφορμή τη Γένοβα υιοθετούνται, καθώς φαίνεται, ευρύτερα μέτρα καταστολής. Η κυβέρνηση φέρει την αποκλειστική πολιτική ευθύνη.

Η προσπάθεια ποινικοποίησης των φοιτητικών και λαϊκών διεκδικήσεων δε θα περάσει. Απαιτούμε να σταματήσει η δίωξη. Καλούμε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, τις φοιτητικές παρατάξεις, να καταδικάσουν αυτές τις τακτικές. Επίσης καλούμε τα εργατικά συνδικάτα και το ευρύτερο λαϊκό κίνημα να σταθούν αλληλέγγυα ενάντια στην πολιτική της ποινικοποίησης και του αυταρχισμού».

27ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Κοντά στα προβλήματα και τις ανάγκες της νεολαίας

Σήμερα στον Κολωνό η προφεστιβαλική των κλαδικών Τομέων Αθήνας της ΚΝΕ και οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα

«Είμαστε νέοι. Εχουμε όρεξη για δουλιά. Τα όνειρά μας δε χωράνε σε εντεκάμηνες συμβάσεις εργασίας». Μ' αυτές τις φράσεις ντύνουν την προκήρυξή τους οι κλαδικοί Τομείς της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ και απευθύνονται στους νέους εργαζόμενους, στους άνεργους, στους ξένους εργάτες, καλώντας τους στην προφεστιβαλική εκδήλωση που πραγματοποιούν σήμερα στις 7.30 μ.μ., στην Ακαδημία Πλάτωνος (Αγ. Γεώργιος, Κολωνός).

Ο εύστοχος τίτλος της εκδήλωσης, «Τα δικαιώματα της νεολαίας στο στόχαστρο», αναφέρεται στα ελαστικά ωράρια, στην αύξηση της μερικής απασχόλησης και της ανασφάλιστης εργασίας, στις απολύσεις, στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και στη ναρκω-κουλτούρα, στον «τρομονόμο», στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Τη στιγμή που όλα αυτά συνθέτουν τη σκληρή πραγματικότητα που ζει καθημερινά η νεολαία, οι νέοι κομμουνιστές επιλέγουν να απαντήσουν με το μονόδρομο του ενωτικού αγώνα. Οι κλαδικοί Τομείς Αθήνας της ΚΝΕ καλούν τους νέους και τις νέες να συμμετέχουν μαζικά στην εκδήλωση, να συζητήσουν για τα προβλήματα και τα δικαιώματά τους. Να συζητήσουν για τη λύση του Μετώπου ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για τη λύση της λαϊκής εξουσίας και της λαϊκής οικονομίας.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν Ελληνες και ξένοι εργαζόμενοι στη χώρα μας, θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας, ενώ το πρόγραμμα θα πλαισιωθεί από ζωντανή ρεμπέτικη κομπανία.

Παράλληλα, οι εκδηλώσεις του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στην Αθήνα και συνεχίζουν το ταξίδι τους στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας. Απ' την Κρήτη ως τη Θεσσαλονίκη, το μήνυμα του Φεστιβάλ μεταφέρεται στη νέα γενιά και οι εκδηλώσεις του αγκαλιάζονται με θέρμη.

Πέρα από τη σημερινή εκδήλωση των κλαδικών Τομέων, πραγματοποιούνται ακόμη οι εξής:

Σήμερα Τετάρτη

- Αγ. Παρασκευή (πλατεία Αϊ - Γιάννη), στις 8 μ.μ., για την Παιδεία.

- Γιάννενα (Καλούτσιανη), στις 9.30 μ.μ., για τις εργασιακές σχέσεις.

- Λαύριο, στις 8.30 μ.μ. για τις εργασιακές σχέσεις.

- Καλαμαριά Θεσσαλονίκης (πεζόδρομος Κομνηνών), στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Η αντίσταση της νεολαίας στην παγκοσμιοποίηση - Γένοβα 2001».

Αύριο Πέμπτη

- Χολαργός (άλσος Περικλέους), στις 8 μ.μ., για την Παιδεία.

- Ξυλόκαστρο (Κορινθίας), στις 8.30 μ.μ., για τα ναρκωτικά και το κίνημα Παιδείας.

Παρασκευή 20/7

- Νέα Ιωνία (πεζόδρομος), στις 8 μ.μ., για τη διαδήλωση στη Γένοβα, το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών και το διεθνισμό.

- Νυδρί Λευκάδας, στις 9 μ.μ., για τις εργασιακές σχέσεις.

- Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης, για την ειρήνη.

ΝΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η λύση στις «εξετάσεις» του αγώνα

Συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Παιδείας Καρδίτσας του ΚΚΕ για τα αποτελέσματα των εξετάσεων του Ενιαίου Λυκείου

Η αναγκαιότητα να συνεχιστούν και να ενταθούν οι αγώνες του εκπαιδευτικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος για την υπεράσπιση και διεύρυνση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, επισημάνθηκε, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Παιδείας της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, Σερ. Τσιώνας και Αστ. Χαλάτσης. Στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε με αφορμή τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων των μαθητών του Ενιαίου Λυκείου, τονίστηκε ότι φέτος στο Νομό Καρδίτσας, στη Β` Λυκείου, διαγωνίστηκαν συνολικά 841 μαθητές, εκ των οποίων 795 πέρασαν την τάξη και 46, ποσοστό 5,46%, έμειναν. Οσον αφορά στην πόλη, το ποσοστό αποτυχίας φτάνει στο 4,33%.

Οπως υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, αυτό το ποσοστό μπορεί να φαίνεται μικρό σε σύγκριση με πέρσι, αλλά τα φαινόμενα απατούν, καθώς τη σχολική χρονιά 1999 - 2000 είχαν διαγωνιστεί 923 μαθητές και πάρα πολλοί απ' αυτούς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σχολείο ή να επιλέξουν τα ΤΕΕ, αφού δεν άντεξαν τη «λαιμητόμο» των πανελλαδικών εξετάσεων. Πρόσθεσαν ότι το ποσοστό αποτυχίας θα ήταν υψηλότερο, αν δεν υπήρχε η ευεργετική διάταξη των πέντε μονάδων μεταξύ γραπτού και προφορικού, αν δεν καταργούνταν το τεστ δεξιοτήτων και αν δεν υπήρχε η γενίκευση του βαθμού 9,5, ως ελάχιστου μέσου όρου για την προαγωγή και την απόλυση, που κατακτήθηκαν από τους αγώνες του μαθητικού και εκπαιδευτικού κινήματος. Επισήμαναν, δε, ότι όσο το Λύκειο θα αποψιλώνεται από μαθητές, τόσο τα ποσοστά αποτυχίας θα μειώνονται, όπως συνέβη φέτος, στο Νομό Καρδίτσας, όπου σε σύνολο 786 μαθητών της Γ` Λυκείου, απορρίφθηκαν μόνο 5.

Και τόνισαν ότι τα αποτελέσματα της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι τα μεγάλα θύματα είναι οι μαθητές, παιδιά οικογενειών με χαμηλό οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο και των κοινωνικών ομάδων που μειονεκτούν, οι οποίοι, ενώ δεν ευθύνονται, «πληρώνουν» τις πολιτικές της άρχουσας τάξης και του κεφαλαίου, που θέλουν ένα καταρτίσιμο εργατικό δυναμικό, με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, χωρίς απαιτήσεις, ώστε να είναι άβουλο και εκμεταλλεύσιμο.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκαν, επίσης, και στις δυσβάσταχτες συνέπειες, που έχει η εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νόμου, στα εισοδήματα των φτωχών και μεσαίων οικογενειών και επισήμαναν ότι το ΚΚΕ επιμένει ότι οι στοιχειώδεις όροι βελτίωσης της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου είναι η μείωση των μαθητών ανά τμήμα, η βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής, η συνολική εκπαιδευτική παιδαγωγική παρέμβαση στις τάξεις του Δημοτικού και του Γυμνασίου, με την καθιέρωση του 12χρονου βασικού υποχρεωτικού δημόσιου σχολείου και η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.

Και καταλήγοντας στη συνέντευξη Τύπου υπογράμμισαν ότι το ΚΚΕ θα πρωτοστατεί συνέχεια στους αγώνες για την υπεράσπιση και διεύρυνση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, υπογραμμίζοντας πως διαπιστώνεται για μια ακόμα φορά ότι είναι επιβεβλημένη η κατάργηση του νόμου 2525, ότι προβάλλει το δίκιο του αιτήματος για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων της Β` και Γ` Λυκείου, για αποσύνδεση του λυκείου από την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, για καθιέρωση του 12χρονου υποχρεωτικού και δημόσιου σχολείου, με διαφορετικό περιεχόμενο και με σκοπό να προετοιμάζει ένα διαφορετικό τύπο ανθρώπου του αύριο, εντελώς διαφορετικό από εκείνον που διαμορφώνει το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα.

Προς καθιέρωση κοινών πιστοποιητικών κατάρτισης

Στην καθιέρωση κοινών πιστοποιητικών σπουδών επαγγελματικής εκπαίδευσης για τους αποφοίτους ΙΕΚ και ΤΕΕ τουριστικών επαγγελμάτων και μηχανικών αυτοκινήτων προχωρούν η Ελλάδα, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σεμιναρίου για τη δια βίου μάθηση, που έγινε χτες με τη συμμετοχή του υπουργού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Γαλλίας Ζ.Λ. Μελενσόν.

Μιλώντας για την παραπάνω πρωτοβουλία, ο Π. Ευθυμίου δήλωσε χτες ότι «πρέπει να υψώσουμε κοινά ευρωπαϊκά στάνταρ έτσι ώστε να σπάσουμε μια λογική που θα ήθελε κάθε εργαζόμενο να διαθέτει περιστασιακές δεξιότητες και κάθε φορά να απαξιώνεται και στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική του ζωή. Η βάση είναι ότι η Ευρώπη θα είναι κοινωνική Ευρώπη και όχι μια Ευρώπη της ανεξέλεγκτης οικονομίας της αγοράς», δήλωσε προκλητικά ο υπουργός Παιδείας, τη στιγμή που όλες οι πολιτικές που αναπτύσσονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση περιορίζουν τη γενική παιδεία και την ανάπτυξη ολόπλευρων προσωπικοτήτων και προωθούν τη βραχυπρόθεσμη κατάρτιση για την ικανοποίηση των εφήμερων αναγκών της αγοράς.

Με αφορμή την καθιέρωση ενιαίων πιστοποιητικών κατάρτισης, ο υπουργός Παιδείας βρήκε ευκαιρία να μιλήσει για το πόσο «σημαντικοί στη ζωή και την κοινωνία» είναι οι θεσμοί της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, ενώ επεξηγώντας το περιεχόμενο της κοινής πρωτοβουλίας, είπε ότι οι απόφοιτοι θα έχουν «αναγνωρίσιμα επαγγελματικά δικαιώματα» στο ίδιο επίπεδο και με την ίδια προοπτική με τους αποφοίτους των χωρών που συμμετέχουν, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συμμετάσχουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η κίνηση αυτή των πέντε χωρών εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών που αναπτύσσονται για τη δια βίου κατάρτιση, το δια βίου δηλαδή κυνήγι δεξιοτήτων για να ανταποκριθεί ο εργαζόμενος στις εφήμερες ανάγκες της αγοράς εργασίας και στο πνεύμα της απόφασης της Λισαβόνας για κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο των νέων βασικών γνώσεων για την ενεργό συμμετοχή στην οικονομία της γνώσης.

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προεδρείο εναλλαγής στην ίδια πολιτική

Με την εκλογή προεδρείου, που αποτελείται από μέλη της ΔΑΚΕ, έληξε προχτές το βράδυ η συνεδρίαση για τη συγκρότηση σε σώμα του ΔΣ της ΔΟΕ, που προέκυψε από το πρόσφατο συνέδριο της Ομοσπονδίας. Το νέο ΔΣ της ΔΟΕ, όπως διαμορφώθηκε μετά την προχτεσινή ψηφοφορία, είναι το εξής: πρόεδρος Βασ. Παληγιάννης (ΔΑΚΕ), αντιπρόεδρος και υπεύθυνος εκδόσεων υλικού και βιβλιοθήκης Νικ. Τζαβάρας (ΔΑΚΕ), Χαρ. Λιακόπουλος γενικός γραμματέας - οργανωτικός γραμματέας (ΔΑΚΕ), ταμίας - ειδικός γραμματέας - υπεύθυνος Τύπου και δημοσίων σχέσεων Χαρ. Κόκκινος (ΔΑΚΕ) και μέλη οι Χρ. Χρήστου (ΠΑΣΚ), Πολ. Μπαμπούρας (ΠΑΣΚ), Δημ. Μπράτης (ΠΑΣΚ), Θ. Καραγιάννης (ΠΑΣΚ), Μιχ. Χαζίρης (ΠΑΣΚ) Θ. Γκεσούλης (ΕΣΑΚ ΔΕΕ) και Λ. Καβακλής (Ανεξ. Κινήσεις - Συσπειρώσεις).

Παρά το ότι η ΠΑΣΚ έχει 5 έδρες στο ΔΣ έναντι της ΔΑΚΕ που έχει 4, η παράταξη του ΠΑΣΟΚ δεν κατόρθωσε να εκλέξει προεδρείο, καθώς η μάχη για την καρέκλα είχε αποτέλεσμα δύο υποψήφιοι από την ίδια παράταξη να διεκδικούν τη θέση του προέδρου και κανένας τελικά να μην καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία.

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τους συσχετισμούς δυνάμεων, κατέθεσε πρόταση για αντιπροσωπευτική λειτουργική εκπροσώπηση, σημειώνοντας ότι οι παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ από τις κύριες θέσεις του προεδρείου θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να εξηγήσουν στη βάση του κλάδου για ό,τι από κοινού συναποφάσισαν και να απολογηθούν για τις αρνητικές αλλαγές που επέφεραν στις θέσεις του κλάδου. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ σημειώνει ότι το κύριο δεν είναι το προεδρείο, αλλά το πώς θα παραμεριστούν οι ηγεσίες τέτοιων δυνάμεων που η συνολική δράση τους είναι επικίνδυνη για το συνδικαλιστικό κίνημα, τον κλάδο και τη δημόσια δωρεάν παιδεία και τονίζει ότι η βάση του κλάδου έχει τον πρώτο λόγο έτσι ώστε να υπάρξει συνολικός, ταξικός αναπροσανατολισμός του συνδικαλιστικού κινήματος.

Στην ΟΛΜΕ

Στην εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου κατέληξε η χτεσινή συνεδρίαση για συγκρότηση σε σώμα του νέου ΔΣ της ΟΛΜΕ. Σύμφωνα με το καταστατικό της Ομοσπονδίας, αν στην τρίτη ψηφοφορία για εκλογή προεδρείου δε συγκεντρωθεί απόλυτη πλειοψηφία, η εκλογή γίνεται με σχετική πλειοψηφία. Ετσι, με τις 4 ψήφους της ΠΑΣΚ πρόεδρος αναδείχτηκε ο Ν. Τσούλιας και αντιπρόεδρος ο Αντ. Αντωνάκος με τις 3 ψήφους της ΔΑΚΕ. Η ψηφοφορία για τις υπόλοιπες θέσεις στο ΔΣ συνεχίζεται στις αρχές Αυγούστου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ