Τετάρτη 18 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
Προς καθιέρωση κοινών πιστοποιητικών κατάρτισης

Στην καθιέρωση κοινών πιστοποιητικών σπουδών επαγγελματικής εκπαίδευσης για τους αποφοίτους ΙΕΚ και ΤΕΕ τουριστικών επαγγελμάτων και μηχανικών αυτοκινήτων προχωρούν η Ελλάδα, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σεμιναρίου για τη δια βίου μάθηση, που έγινε χτες με τη συμμετοχή του υπουργού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Γαλλίας Ζ.Λ. Μελενσόν.

Μιλώντας για την παραπάνω πρωτοβουλία, ο Π. Ευθυμίου δήλωσε χτες ότι «πρέπει να υψώσουμε κοινά ευρωπαϊκά στάνταρ έτσι ώστε να σπάσουμε μια λογική που θα ήθελε κάθε εργαζόμενο να διαθέτει περιστασιακές δεξιότητες και κάθε φορά να απαξιώνεται και στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική του ζωή. Η βάση είναι ότι η Ευρώπη θα είναι κοινωνική Ευρώπη και όχι μια Ευρώπη της ανεξέλεγκτης οικονομίας της αγοράς», δήλωσε προκλητικά ο υπουργός Παιδείας, τη στιγμή που όλες οι πολιτικές που αναπτύσσονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση περιορίζουν τη γενική παιδεία και την ανάπτυξη ολόπλευρων προσωπικοτήτων και προωθούν τη βραχυπρόθεσμη κατάρτιση για την ικανοποίηση των εφήμερων αναγκών της αγοράς.

Με αφορμή την καθιέρωση ενιαίων πιστοποιητικών κατάρτισης, ο υπουργός Παιδείας βρήκε ευκαιρία να μιλήσει για το πόσο «σημαντικοί στη ζωή και την κοινωνία» είναι οι θεσμοί της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, ενώ επεξηγώντας το περιεχόμενο της κοινής πρωτοβουλίας, είπε ότι οι απόφοιτοι θα έχουν «αναγνωρίσιμα επαγγελματικά δικαιώματα» στο ίδιο επίπεδο και με την ίδια προοπτική με τους αποφοίτους των χωρών που συμμετέχουν, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συμμετάσχουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η κίνηση αυτή των πέντε χωρών εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών που αναπτύσσονται για τη δια βίου κατάρτιση, το δια βίου δηλαδή κυνήγι δεξιοτήτων για να ανταποκριθεί ο εργαζόμενος στις εφήμερες ανάγκες της αγοράς εργασίας και στο πνεύμα της απόφασης της Λισαβόνας για κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο των νέων βασικών γνώσεων για την ενεργό συμμετοχή στην οικονομία της γνώσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ