Τετάρτη 18 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ποινική δίωξη για τις καταλήψεις

Ποινική δίωξη εναντίον των φοιτητών που συμμετείχαν στις καταλήψεις του ΑΠΘ τον περασμένο Ιούνιο, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ενάντια στην ψευτοανωτατοποίηση των ΤΕΙ, άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κ. Τάτσης, «θεωρώντας» πως το δικαίωμα των αγώνων διώκεται αυτεπάγγελτα. Οπως έγινε γνωστό ήδη, ο εισαγγελέας διαβίβασε τη δικογραφία στην Υποδιεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Ετσι το επόμενο διάστημα αναμένεται να ζητηθούν ένορκες καταθέσεις από τον πρύτανη του ΑΠΘ Μιχάλη Παπαδόπουλο, την αντιπρύτανη Ολυμπία Γκίμπα - Τζιαμπίρη, καθώς και από τους κατηγορούμενους. Μάλιστα δόθηκε εντολή να προσκομιστούν από τους Φοιτητικούς Συλλόγους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις τα σχετικά ψηφίσματα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δήλωση του πρύτανη του ΑΠΘ Μ. Παπαδόπουλου, καμία ενημέρωση δεν είχε μέχρι και χτες το απόγευμα η Πρυτανική Αρχή - παρά το γεγονός ότι επίμονα αναζήτησε τους αρμόδιους - για τη δικαστική παρέμβαση που κινήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Μια παρέμβαση με προφανή όπως φαίνεται στόχο την ποινικοποίηση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και του φοιτητικού κινήματος.

Η αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη στηρίζεται στην κατηγορία της «παράνομης διείσδυσης και παραμονής σε χώρο υπηρεσίας νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου» και κινήθηκε με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ματαίωση της εξεταστικής του Ιούνη, εξαιτίας των καταλήψεων. Στοιχείο αναληθές, αφού καμία απόφαση ματαίωσης της εξεταστικής δεν έχει ληφθεί, αντίθετα μάλιστα, σύμφωνα και με απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ, η εξεταστική του Ιούνη μεταφέρεται για το Σεπτέμβρη, οπότε θα πραγματοποιηθούν και οι δύο εξεταστικές (Ιούνη και Σεπτέμβρη).

Ανεξάρτητα πάντως από το παραπάνω, η εισαγγελική παρέμβαση έρχεται να προσθέσει άλλο ένα λιθαράκι στον αυταρχικό κατήφορο των μηχανισμών της κυβέρνησης. Είναι η πρώτη φορά, μέσα στην τελευταία εικοσαετία, που εισαγγελέας επιχειρεί να χτυπήσει την πολιτική δραστηριότητα του φοιτητικού κινήματος. Και αυτό έχει προκαλέσει την αγανάκτηση της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Η ΠΚΣ καταγγέλλει

«Η παρέμβαση του εισαγγελέα είναι κατάφωρα αντιδημοκρατική. Είναι επίθεση συνολικά στο φοιτητικό κίνημα και πρέπει να αποδοκιμαστεί από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας Θεσσαλονίκης και προειδοποιεί: «Η συγκεκριμένη δίωξη έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την ψήφιση του "τρομονόμου", σε μια περίοδο που παρατηρείται έξαρση του αυταρχισμού, το χτύπημα των γιατρών του ΙΚΑ, διώξεις ενάντια στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, κλπ. Δεν είναι άσχετη με το γενικότερο κλίμα ποινικοποίησης και καταστολής των αγώνων που καλλιεργείται στους κύκλους της ΕΕ. Εξάλλου αυτό εκφράστηκε και στην τελευταία σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου και με αφορμή τη Γένοβα υιοθετούνται, καθώς φαίνεται, ευρύτερα μέτρα καταστολής. Η κυβέρνηση φέρει την αποκλειστική πολιτική ευθύνη.

Η προσπάθεια ποινικοποίησης των φοιτητικών και λαϊκών διεκδικήσεων δε θα περάσει. Απαιτούμε να σταματήσει η δίωξη. Καλούμε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, τις φοιτητικές παρατάξεις, να καταδικάσουν αυτές τις τακτικές. Επίσης καλούμε τα εργατικά συνδικάτα και το ευρύτερο λαϊκό κίνημα να σταθούν αλληλέγγυα ενάντια στην πολιτική της ποινικοποίησης και του αυταρχισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ