ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Αλληλοκατηγορίες για σχέδια ανάπτυξης εξοπλισμών στο Διάστημα

Απορρίφθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ρωσικό σχέδιο

Η Ρωσία κατηγόρησε χτες τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να αναπτύξουν όπλα στο Διάστημα, επειδή νωρίτερα είχε απορριφθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα ρωσικό σχέδιο απόφασης για το ζήτημα αυτό, ενώ είχαν προηγηθεί και παρόμοιες κατηγορίες της Ουάσιγκτον σε βάρος της Μόσχας.

Η εντεινόμενη γεωπολιτική αντιπαράθεση σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, την «κούρσα» εξοπλισμών και τις πυρηνικές απειλές, αναζωπυρώνει επίσης τον ανταγωνισμό για ενδεχόμενο εξοπλισμό στο Διάστημα, παρά την ύπαρξη από το 1967 μιας Συνθήκης για το Διάστημα που καλεί «να μην αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα ούτε οποιοδήποτε άλλο από τα όπλα μαζικής καταστροφής που έχουν επινοηθεί ειδικά για να τεθούν σε τροχιά».

Με την απόρριψη του ρωσικού κειμένου τη Δευτέρα, από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της, οι ΗΠΑ κατέδειξαν πως έχουν στόχο «να θέσουν όπλα στο εξωατμοσφαιρικό Διάστημα και να το κάνουν αρένα στρατιωτικής σύγκρουσης», κατήγγειλε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, και ισχυρίστηκε πως «χάθηκε μια νέα ευκαιρία να εμποδιστεί μια κούρσα εξοπλισμών στο Διάστημα».

Στα τέλη Απρίλη ΗΠΑ και Ιαπωνία είχαν παρουσιάσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το δικό τους σχέδιο απόφασης «για να εμποδιστεί μια στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος», όμως η Ρωσία άσκησε βέτο με το επιχείρημα πως το κείμενο επικεντρωνόταν σε ένα μόνο είδος όπλων, τα πυρηνικά.

Στο σχέδιο απόφασης που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα από τη Ρωσία και την Κίνα, επαναλαμβανόταν εν μέρει το κείμενο που είχε μπλοκαριστεί τον Απρίλη κι επιπλέον καλούνταν όλα τα κράτη - μέλη να λάβουν «επείγοντα μέτρα για να εμποδίσουν για πάντα την τοποθέτηση όπλων στο Διάστημα και την απειλή χρήσης ή τη χρήση ισχύος στο Διάστημα».

Με 7 ψήφους υπέρ (κυρίως της Ρωσίας, της Κίνας, της Αλγερίας), 7 κατά (κυρίως των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας) και μια αποχή (Ελβετία), το κείμενο δεν συγκέντρωσε τις 9 ψήφους που ήταν απαραίτητες για να υιοθετηθεί.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ Ρ. Γουντ χαρακτήρισε τη ρωσική πρωτοβουλία «υποκριτική», εκτιμώντας ότι η Μόσχα θέλει «να απομακρύνει την προσοχή από τις επικίνδυνες προσπάθειές της που έχουν στόχο να τοποθετήσει ένα πυρηνικό όπλο σε τροχιά».

ΚΙΝΑ
Κάθε σχέδιο για «ανεξαρτησία της Ταϊβάν» «θα αποτύχει»

«Ελπίζω ότι η Κίνα θα αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της ύπαρξης» της Ταϊβάν, δήλωσε ο νέος επικεφαλής των τοπικών αρχών, Λάι Τσινγκ-τε, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα και επίσημα, σε μια περίοδο που η ΗΠΑ, η ΕΕ κ.ά. διευρύνουν τα περιθώρια διαπραγμάτευσης αλλά και απευθείας συνεργασίας με την Ταιπέι.

Ο ίδιος κάλεσε το Πεκίνο «να σταματήσει τον πολιτικό και στρατιωτικό εκφοβισμό», προσθέτοντας πάντως ότι «τα αμοιβαία οφέλη και η ευημερούσα συνύπαρξη θα ήταν κοινοί στόχοι», με φόντο και διεργασίες που σηματοδοτεί το ότι πλέον στην τοπική κυβέρνηση ο επικεφαλής θα προέρχεται από το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP), αλλά στην τοπική Βουλή ο πρόεδρος (μετά τις εκλογές του Φλεβάρη) θα προέρχεται από το Κουομιντάνγκ (ΚΜΤ), το οποίο θεωρείται ότι κρατά πιο «φιλική» στάση απέναντι στο Πεκίνο.

Από τη πλευρά του ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ δήλωσε πως «όποια κι αν είναι η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ταϊβάν, αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα το ιστορικό και νομικό γεγονός ότι οι δύο όχθες του Στενού ανήκουν στη μία και μοναδική Κίνα» και επέμεινε ότι «η επιδίωξη ανεξαρτησίας και απόσχισης της Ταϊβάν είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει».

Ενδεικτικές ήταν και οι χτεσινές δηλώσεις του ίδιου του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουενμπίν, ο οποίος χαρακτήρισε τον Λάι «επαίσχυντο», κατηγορώντας τον για «άθλιες πράξεις», που «προδίδουν το έθνος και τους προγόνους του».

Είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση του Πεκίνου και για την παρουσία Αμερικανού αξιωματούχου στην ορκωμοσία του νέου ηγέτη της Ταϊβάν, κάτι που έδωσε στο κινεζικό ΥΠΕΞ αφορμή να κατηγορήσει ξανά την Ουάσιγκτον για «λανθασμένα μηνύματα προς τις αποσχιστικές δυνάμεις της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν». Πρόσθεσε δε ότι «είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή επίσημων ανταλλαγών μεταξύ της περιοχής της Ταϊβάν, των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών που έχουν διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα. Καταδικάζουμε σθεναρά οποιαδήποτε ανάμειξη στις υποθέσεις της Ταϊβάν με οποιοδήποτε πρόσχημα ή με οποιοδήποτε μέσο», για να καταλήξει προτρέποντας «την αμερικανική πλευρά και τις υπόλοιπες χώρες να διορθώσουν αμέσως τα λάθη τους και να σταματήσουν να στέλνουν λανθασμένα μηνύματα στις αυτονομιστικές δυνάμεις που επιδιώκουν την "ανεξαρτησία της Ταϊβάν"». Είπε ακόμα ότι «η προσπάθεια των αρχών του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος να αναζητήσουν ξένη υποστήριξη για την ανεξαρτησία και την παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων δεν θα σταματήσει την αμετάκλητη προσπάθεια της Κίνας για επανένωση».

Συμφωνία για «θέματα κοινού συμφέροντος» αναζητεί ο Ερντογάν

«Την τελευταία ένδειξη της βούλησής μας να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας» χαρακτήρισε την πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και εξέφρασε ευχαρίστηση για «την ανάπτυξη των σχέσεών μας με την Ελλάδα χωρίς να χρειάζεται η παρέμβαση τρίτων μερών, στο πλαίσιο του δικαίου μεταξύ γειτόνων». Πρόσθεσε δε ότι «φυσικά δεν πρόκειται να λύσουμε όλα τα προβλήματα με μία - δύο συναντήσεις. Ωστόσο, δεν θα διστάσουμε να αναζητήσουμε πεδίο συμφωνίας σε θέματα κοινού συμφέροντος. Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή και αντοχή. Βλέπουμε ότι και ο κ. Μητσοτάκης μοιράζεται την ίδια αίσθηση μαζί μας». Καταλήγοντας, έκανε λόγο για «κινδύνους που υπάρχουν» αλλά είπε ότι «θα προχωρήσουμε τη διαδικασία με αποφασιστικότητα. Η απόσταση που διανύσαμε με την Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και για τις άλλες χώρες της περιοχής μας».

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κ. Φραγκογιάννης, μιλώντας χτες στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και κάνοντας έναν απολογισμό των 6 συναντήσεων που είχαν μέχρι στιγμής για τη λεγόμενη «Θετική Ατζέντα», ανέφερε ότι «συνεννοήθηκαν» σε περίπου 15 θέματα (για την οικονομία, την τελωνειακή συνεργασία, τον Τουρισμό, τον Αθλητισμό, την Εκπαίδευση) και ότι «εκκρεμούν άλλα περίπου 15, στα οποία μένει να συμφωνήσουμε και να υπογράψουμε μνημόνια ή συμφωνίες». Ανέφερε ως παράδειγμα τη σύσταση Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, το οποίο «εκτός από την επιμελητηριακή δουλειά θα προωθεί τη συνεργασία των επιχειρηματικών κοινοτήτων από τις δύο πλευρές», καταρχάς σε τέσσερις κλάδους (Τουρισμό, Αγροδιατροφικά, Κατασκευαστικά και Logistics).

ΚΟΣΟΒΟ
Εκλεισε υποκαταστήματα σερβικής τράπεζας

Δυσαρέσκεια εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η αστυνομία του Κοσόβου προχώρησε στο κλείσιμο υποκαταστημάτων σερβικής τράπεζας, καθώς παραμένουν άκαρπες οι συναντήσεις (εκπροσώπων από Βελιγράδι και Πρίστινας) για να διευθετηθούν εκκρεμότητες από την απόφαση (1η Γενάρη) να απαγορευτούν πλέον οι συναλλαγές σε σερβικό δηνάριο.

Πρόκειται για υποκαταστήματα της Banca Postale de Economii, που έκλεισαν επειδή λειτουργούσαν «παράνομα», ενώ η κοσοβάρικη αστυνομία έκανε λόγο για «επιχείρηση» που «εδραιώνει την τάξη και τη νομιμότητα». Ο Κοσοβάρος υπουργός Εσωτερικών, Ξελάλ Σβέκλα, δήλωσε ότι «το κράτος δικαίου καθώς και η εξυπηρέτηση όλων των πολιτών χωρίς διάκριση θα συνεχίσουν να είναι ο στόχος μας».

Από την πλευρά της Σερβίας, ο πρωθυπουργός, Μίλος Βούτσεβιτς, μίλησε για «κίνηση απόγνωσης του Αλμπιν Κούρτι εξαιτίας της αποτυχίας του να εντάξει το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Ιβιτσα Ντάτσιτς, έκανε λόγο για προσπάθεια τρομοκράτησης του σερβικού πληθυσμού με στόχο να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το Κόσοβο και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πάψει «να χαϊδεύει» την Πρίστινα. Ο δε επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης στο Κόσοβο, Πέταρ Πέτκοβιτς, σχολίασε ότι «ο Αλμπιν Κούρτι δεν επιθυμεί διάλογο, δεν θέλει λύση, θέλει απλώς να εκδιώξει τον σερβικό λαό από το έδαφος του Κοσόβου».

Αλλά και το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ απέδωσε στην Πρίστινα ενέργεια που «δεν συντονίστηκε με διεθνείς εταίρους», που «υπονομεύει την αντίληψη ότι το Κοσσυφοπέδιο ενεργεί καλόπιστα για να επιλύσει τα ζητήματα μεταξύ αυτού και της Σερβίας μέσω του διαλόγου που διευκολύνει η ΕΕ». Εκπρόσωπός του που απάντησε σε σχετική ερώτηση πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει επανειλημμένα επιδιώξει συντονισμό μεταξύ των κυβερνήσεών μας» και κάλεσε «την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου να επιστρέψει στην εποικοδομητική δέσμευση στον διάλογο στον οποίο διαμεσολαβεί η ΕΕ, ως τον σωστό τρόπο για την επίλυση των ζητημάτων που σχετίζονται με την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας και να ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων των πολιτών της - συμπεριλαμβανομένων εκείνων της σερβικής μειονότητας».

Στη Νέα Καληδονία ο Μακρόν

Με «πνεύμα ευθύνης» αναμένεται να φτάσει στη Νέα Καληδονία ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, ύστερα από νέα προχτεσινή «σύσκεψη ασφαλείας» και τις συνεχιζόμενες «ταραχές» στην υπεράκτια αυτή κτήση της ευρωπαϊκής υπερδύναμης στον Ειρηνικό.

Η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Πρισκά Τβενό δήλωσε ότι «η επιστροφή στην τάξη ήταν η προϋπόθεση για κάθε διάλογο», με φόντο την άφιξη πλέον και στρατιωτικών δυνάμεων στο αρχιπέλαγος, ώστε να συμβάλουν στην «αποκατάσταση της τάξης» μαζί με τους τουλάχιστον 2.500 χωροφύλακες και αστυνομικούς που έχουν αναπτυχθεί.

Θυμίζουμε ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 6 άτομα, στην πλειοψηφία τους αυτόχθονες Κανάκ, ενώ οι διαμαρτυρίες εστιάζουν στην εκλογική μεταρρύθμιση, που οι υπέρμαχοι της απόσχισης επιμένουν ότι θα αποδυναμώσει τη δική τους πολιτική παρέμβαση.

Η Νέα Καληδονία παραμένει σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, με το διεθνές αεροδρόμιο της Νουμεά κλειστό, ενώ «τις επόμενες βδομάδες» αναμένεται στην περιοχή και ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ.

Αξιωματούχοι του Παρισιού έχουν μιλήσει ανοιχτά για «εξωτερική ανάμειξη», κατηγορώντας μάλιστα ευθέως το Αζερμπαϊτζάν (με το οποίο η Γαλλία βρίσκεται σε σφοδρή αντιπαράθεση για την επιρροή στον Καύκασο), που προ μηνών πρωτοστάτησε σε διοργάνωση συνάντησης με αυτονομιστές από διάφορες εξωχώριες κτήσεις της Γαλλίας.

Νεκρός εν πτήσει σε νέο περιστατικό με Boeing

Νέο περιστατικό με αεροσκάφος της Boeing σημειώθηκε αυτήν τη φορά σε πτήση των «Singapore Airlines» που είχε αναχωρήσει από το Λονδίνο και κατευθυνόταν στη Σιγκαπούρη. Η ίδια η εταιρεία επιβεβαίωσε «ότι υπάρχουν τραυματίες και ένας νεκρός». Το θύμα φέρεται να υπέκυψε από ανακοπή καρδιάς και εμφανίζεται ως ηλικιωμένος Βρετανός.

Ενώ το αεροπλάνο βρισκόταν πάνω από τον Κόλπο της Βεγγάζης (ανατολικά της Ινδίας), μεταφέροντας 211 επιβάτες και 18μελές πλήρωμα, σημειώθηκαν αναταράξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες και μαρτυρίες σε διεθνή ΜΜΕ, μέσα σε λίγα λεπτά έχασε ύψος 1.800 μέτρων (6.000 πόδια) και «ξαφνικά υπήρξε μια πολύ δραματική πτώση, οπότε όσοι κάθονταν και δεν φορούσαν ζώνη, εκτοξεύτηκαν και χτύπησαν στο ταβάνι». Επίσης, όπως φαίνεται σε σχετικά βίντεο, αποκολλιούνταν πλαστικά μέρη στην καμπίνα.

Ο πιλότος ζήτησε αλλαγή πορείας - για άγνωστους μέχρι χτες λόγους - και τελικά έκανε αναγκαστική προσγείωση στην Μπανγκόκ, ενώ, όπως επιβεβαίωσε και η εταιρεία, 31 επιβάτες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της ταϊλανδέζικης πρωτεύουσας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ