ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάη 2024
Σελ. /32
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ Γ. ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ
Ισχυροποίηση του ΚΚΕ για να δυναμώσουν και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τουρισμό!

Σε ξενοδοχεία του νησιού βρέθηκε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος

Να κάνουν το αποφασιστικό βήμα, αξιοποιώντας τη μέχρι και σήμερα πείρα τους, να στηρίξουν δυναμικά το ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη, κάλεσε τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και γενικότερα τους εργαζόμενους στον τουρισμό ο Γιώργος Στεφανάκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Επικεφαλής κλιμακίου της ΤΕ Ζακύνθου, περιόδευσε σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα της πόλης, του Λαγανά και του Τσιλιβί, πραγματοποιώντας συζητήσεις σε πολλούς χώρους με εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι με το «καλημέρα» της θερινής περιόδου βιώνουν ήδη άγρια εκμετάλλευση στον κλάδο, που αποκαλείται και «θαύμα» για τα κέρδη που φέρνει στους μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους, στους τουρ οπερέιτορ, στους εφοπλιστές κι άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες.

«Να δούμε πώς θα βγάλουμε το καλοκαίρι», ήταν ένα από τα ερωτήματα που απεύθυναν σκωπτικά εργαζόμενοι, σημειώνοντας ότι η κατάσταση ήδη «χτυπά κόκκινο», λόγω της εξαντλητικής δουλειάς και της κούρασης που συσσωρεύεται.

Επισημάνθηκε και η προσπάθεια της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς να επιβάλει τις ατομικές «συμφωνίες - πακέτο», χωρίς επιδόματα, προϋπηρεσία, ωράρια εργασίας, άδειες, ρεπό κι άλλα δικαιώματα, αποφεύγοντας ταυτόχρονα να συζητήσει με το κλαδικό συνδικάτο για υπογραφή τοπικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτά την ώρα που οι μεγαλοξενοδόχοι ετοιμάζονται για νέα ρεκόρ αφίξεων και κερδών, «καμαρώνοντας» ότι συνολικά πέτυχαν αύξησή τους κατά 22% το 2023 σε σχέση με το 2022!

Αναφορές έγιναν και στη στήριξη που απολαμβάνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου από τις κατευθύνσεις και Οδηγίες της ΕΕ, που υλοποιούνται από τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών της, σμπαραλιάζοντας ουσιαστικά τις εργασιακές σχέσεις στον τουρισμό, με θύματα τους εργαζόμενους και τις συνθήκες γαλέρας που βιώνουν. Την ίδια ώρα, οι εργοδότες επικαλούνται έλλειψη εργατικών χεριών και αναζητούνται εργαζόμενοι ακόμη και από τις λεγόμενες «τρίτες χώρες», με μηδενικά δικαιώματα.

Σημειώθηκε ότι σε αυτήν την πολιτική, εκτός απ' την κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, που μέσω και του βουλευτή της στο νησί «τρέχει» να διοργανώσει ημερίδες για το πολυδιαφημισμένο Ναυάγιο, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα ξενοδοχειακών ομίλων κ.ά. που ζουν από τον ιδρώτα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, συνένοχα είναι και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς, Ελληνικής Λύσης κ.ά., που αποδέχονται την ΕΕ ως αναγκαιότητα, δίνοντας «αέρα» και στη συνολικά εφαρμοζόμενη αντεργατική πολιτική.

«Την ώρα που οι εργατοϋπάλληλοι στον τουρισμό "λιώνουν" για ένα μεροκάματο προκειμένου να μπορέσουν να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους και τον χειμώνα, μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι, τουρ οπερέιτορ, εφοπλιστές κι άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες αυγατίζουν τα κέρδη τους, με τις πλάτες των Οδηγιών και κατευθύνσεων της ΕΕ, που υλοποιούνται και από την κυβέρνηση της ΝΔ και όλα τα αστικά κόμματα που την υποστηρίζουν, παρότι θέλουν να εμφανιστούν σήμερα ότι προέρχονται από "παρθενογένεση", προκειμένου να θωρακιστεί και να διασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και του συγκεκριμένου χώρου, εμείς παλεύουμε να μη ναυαγήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Γ. Στεφανάκης.

Θύμισε επιπλέον πως ό,τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι, ήταν από την οργάνωσή τους, με την πάλη τους μέσα από το κλαδικό Συνδικάτο και το Εργατικό Κέντρο, με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή, δύναμη που θα επιστρέψει πολλαπλάσια σε αυτούς και με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές.

Τόνισε ότι πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι κομμουνιστές στην προσπάθεια για ισχυροποίηση του κλαδικού Συνδικάτου στο νησί, αλλά και για την ανάπτυξη της πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς.

Εξήγησε, επίσης, πως στη συνολική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, οφείλεται και η μεγέθυνση σειράς λαϊκών προβλημάτων, όπως αυτό της υδροδότησης, που αποτελεί βραχνά για κάθε λαϊκό σπίτι, με πρόσφατη τη διείσδυση πετρελαίου στο δίκτυο υδροδότησης της πόλης.

Συνολική και μοναδική απάντηση σημειώθηκε ότι αποτελεί το ΚΚΕ, που με συνέπεια, καθημερινά, παλεύει για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για ριζικές αλλαγές στη χώρα και διεθνώς, σπάζοντας τα δεσμά της, για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού, των εργατών, των αγροτών, των λαών.

ΛΑΡΙΣΑ
Οι εργαζόμενοι να ψηφίσουν το κόμμα τους, το ΚΚΕ

«Είμαστε κομμάτι σας και σας ζητάμε να ψηφίσετε το Κόμμα σας», τόνισε στις δεκάδες εργαζόμενες και εργαζόμενους της «Μπεττίνα» η Μαρία Γαβαλά, υποψήφια ευρωβουλευτής και Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, κατά την περιοδεία της στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στη Λάρισα.

Σημείωσε ότι «μας είδατε μαζί σας στις πλημμύρες, στις διαδηλώσεις για το έγκλημα στα Τέμπη, στους αγώνες για αυξήσεις στους μισθούς και σας ζητάμε να πάτε να ψηφίσετε και να ψηφίσετε το ΚΚΕ, για να μπορούν οι εργαζόμενοι να χαμογελούν την επόμενη μέρα».

Οπως υπογράμμισε, «υπάρχει διέξοδος με το ΚΚΕ και για αυτό πρέπει να δυναμώσει κι άλλο». Πρόσθεσε ότι «χρειάζεται αποφασιστικότητα μαζί με το ΚΚΕ να βγούμε στον αγώνα για τα προβλήματα που μας απασχολούν καθημερινά».

Ψηφίζεις ΚΚΕ και η ψήφος σου μένει στο ΚΚΕ, δεν γίνεται κάτι άλλο, ανέφερε η Μαρία Γαβαλά, επισημαίνοντας τις στρατηγικές ταυτίσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και ότι κόμματα, όπως του Βελόπουλου και της Κωνσταντοπούλου επίσης συμφωνούν στα βασικά, οπότε είναι ανώδυνες επιλογές για το σύστημα.

ΠΑΤΡΑ
Δυνατό ΚΚΕ ώστε να δυναμώσει η πάλη για Υγεία λαϊκό αγαθό και δικαίωμα

Σε νοσοκομεία της πόλης περιόδευσε η υποψήφια ευρωβουλευτής Δ. Σταματέλου

Περιοδεία σε νοσοκομεία της Πάτρας και συσκέψεις με εργαζόμενους σε διάφορα Τμήματα πραγματοποίησε την Τετάρτη η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Δήμητρα Σταματέλου, επικεφαλής κλιμακίου της Τομεακής Επιτροπής Αχαΐας του Κόμματος. Συμμετείχαν ακόμα ο Βαγγέλης Κατσακούλης, επίσης υποψήφιος ευρωβουλευτής, και η αντιδήμαρχος Πατρέων Βίβιαν Σαμούρη.

Στο ΠΓΝΠ του Ρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα μαγειρεία με εργαζόμενους στη σίτιση και στην καθαριότητα, όπου άμεσα απασχολεί η απόφαση του υπουργείου να μεταφέρει το συγκεκριμένο προσωπικό σε ιδιώτες εργολάβους από 1η Γενάρη 2025. Πρόκειται για εργαζόμενους που δούλευαν και παλιότερα με το ίδιο καθεστώς, εν συνεχεία οι συμβάσεις τους μετατράπηκαν σε ΙΔΟΧ - κάτι που είχε παρουσιάσει ως μεγάλο «επίτευγμα» η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αρνούμενη τη μονιμοποίησή τους με όλα τα εργασιακά δικαιώματα - και σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ τούς επαναφέρει στο προηγούμενο καθεστώς τους.

Ακολούθησε σύσκεψη στις Παθολογικές κλινικές, όπου υπογραμμίστηκαν για άλλη μια φορά τα μεγάλα προβλήματα με τις ελλείψεις προσωπικού. Τονίστηκαν η υπερεργασία και τα εξαντλητικά ωράρια, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και των ασθενών, παρά και τις προσπάθειες των υγειονομικών. Περιοδεία και συζητήσεις με προσωπικό πραγματοποιήθηκαν και στις Διοικητικές Υπηρεσίες.

Στο ΓΝ «Αγιος Ανδρέας» πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων, όπου επισημάνθηκαν τα μεγάλα κτιριακά προβλήματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη στέγαση του φαρμακείου του νοσοκομείου σε κοντέινερ!

Πρόκειται για ζητήματα που έρχονται να προστεθούν στη μεγάλη έλλειψη προσωπικού και στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα, κάτι που τονίστηκε και στην περιοδεία στα ΤΕΠ, στο Ακτινολογικό και σε άλλα Τμήματα. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε επίσης στα μαγειρεία, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν ζητήματα που αναφέρθηκαν και στο αντίστοιχο Τμήμα του ΠΓΝΠ του Ρίου.

Από την πλευρά του κλιμακίου του ΚΚΕ έγινε αναφορά στην «απογείωση» της επίθεσης στη δημόσια Υγεία από την κυβέρνηση της ΝΔ, που ενισχύει την επιχειρηματική δράση και στα δημόσια νοσοκομεία, όπως με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, συνεχίζοντας στα βήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιπών αστικών κομμάτων που δηλώνουν την πίστη τους στην ΕΕ και στις κατευθύνσεις της, κινούμενα στις ίδιες «ράγες».

Υπογραμμίστηκε ότι είναι διακηρυγμένος στόχος της ΕΕ, των κυβερνήσεων των χωρών - μελών της και όλων των κομμάτων που πίνουν νερό στο όνομά της να μη δίνουν ούτε ευρώ για να ανοίξουν κλειστές χειρουργικές αίθουσες, όπως συμβαίνει και στην Πάτρα, επίσης για να πραγματοποιηθούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να χρηματοδοτηθούν επαρκώς τα νοσοκομεία και οι υπόλοιπες δημόσιες δομές Υγείας. Και απευθύνθηκε κάλεσμα για αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στις κάλπες των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνη, καθώς αποτελεί το μοναδικό αντίπαλο δέος στη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική, για Υγεία λαϊκό αγαθό, δικαίωμα διασφαλισμένο για όλους.

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ

Σήμερα, Πέμπτη

- Στις 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Αλεξάνδρειας με τον βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Παπαναστάση.

- Στις 7.30 μ.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Μακεδονομάχων (σταθμός μετρό «Αγία Σοφία») με τον βουλευτή Γιάννη Δελή.

- Στις 7.30 μ.μ., η ΚΟΒ 2ου Διαμερίσματος Λάρισας καλεί σε σύσκεψη στο «Μπαράκι του μύλου», με ομιλητή τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

- Στις 7.30 μ.μ., η ΚΟΒ Ελασσόνας καλεί σε σύσκεψη με ομιλητή τον Γιάννη Παντελίδη, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου Λάρισας.

- Στις 8 μ.μ., συγκέντρωση στη Σίνδο, μπροστά στα γραφεία του ΚΚΕ, με τον βουλευτή του Κόμματος Λεωνίδα Στολτίδη.

- Στις 8 μ.μ., συγκέντρωση της ΤΕ Ηλείας στα Λεχαινά (πλατεία). Θα μιλήσει ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στις 8 μ.μ., συγκέντρωση της ΤΕ Ηλείας στη Ζαχάρω (πλατεία). Θα μιλήσει ο Χρήστος Γιάνναρος, Γραμματέας της ΤΕ.

- Στις 7.30 μ.μ. η ΚΟΒ Υγείας Τρικάλων στο Λαογραφικό Μουσείο (είσοδος στο προαύλιο του Πνευματικού Κέντρου) με τίτλο: «Η στρατηγική της ΕΕ στην Ψυχική Υγεία - Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης. Απαντήσεις στα αδιέξοδα που δημιουργεί ένα σύστημα που σαπίζει». Θα μιλήσει η Σοφία Σκλαβενίτη, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις εκπροσώπων τοπικών φορέων.

- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Καλαμπάκας στην ταβέρνα «Δούρειος» - δίπλα στο ΚΤΕΛ - για τη θέση και το μέλλον των αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων ΕΒΕ απέναντι στην πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων. Θα μιλήσει η Μαριλένα Χαχάμη, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας.

- Στις 9 μ.μ., η ΚΟΒ Καλαμπάκας του ΚΚΕ στη Βασιλική. Θα μιλήσει ο Γιάννης Τσιούτρας, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Πολιτικής της ΚΕ.

- Στις 6.30 μ.μ., οι συνταξιούχοι του Βύρωνα καλούν σε σύσκεψη στα γραφεία του ΚΚΕ (Χιμάρας και Αϊδινίου).

- Στις 7.30 μ.μ., οι ΚΟ Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας καλούν σε σύσκεψη στην πλατεία Χρυσαλλίδας. Θα μιλήσει ο Φάνης Παρρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο, Παρασκευή

- Στις 8 μ.μ., συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία του ΚΚΕ στο Καλοχώρι. Θα μιλήσει ο Λεωνίδας Στολτίδης.

- Στις 8 μ.μ., σε συγκέντρωση στην πλατεία Καλλιράχης Θάσου θα μιλήσει ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Νωρίτερα θα συναντηθεί με φορείς και κατοίκους της περιοχής για το ζήτημα του νερού στην Καλλιράχη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ