ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 2024
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ
Ανυποχώρητοι συνεχίζουν για δέκατη μέρα τον εμβληματικό αγώνα

Στριμώχνουν κυβέρνηση και εργοδοσία οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο έργο της χώρας

«Συνεχίζουμε!», ξεκαθαρίζουν οι εργάτες στη μαζική Γενική Συνέλευση
«Συνεχίζουμε!», ξεκαθαρίζουν οι εργάτες στη μαζική Γενική Συνέλευση
Δέκα μέρες απεργιακού αγώνα κλείνουν οι εργατοτεχνίτες στα εργοτάξια της επέκτασης του Μετρό στην Αθήνα, και συνεχίζουν!

Δέκα μέρες ενός αγώνα που έχει παγώσει τους μετροπόντικες στο μεγαλύτερο έργο στην Ελλάδα, για το οποίο καμαρώνουν τόσο η κυβέρνηση όσο και ο επιχειρηματικός όμιλος που έχει πάρει τη «χρυσή» αυτή εργολαβία, η κατασκευαστική «ΑΒΑΞ».

Η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων, και μάλιστα με καθολική συμμετοχή, που αποφάσισαν χθες οι εργαζόμενοι, σε μία ακόμα μαζική Γενική Συνέλευση του Σωματείου, δίνει απάντηση στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας απέναντι στο να δώσει ουσιαστικές αυξήσεις στο προσωπικό και να εξασφαλίσει μέτρα προστασίας.

Σημειωτέον, αυτές οι διεκδικήσεις ξεδιπλώνονται σε ένα έργο στο οποίο «συμπυκνώνεται» όλο το αφήγημα της «σταθερότητας» και των επενδύσεων που προπαγανδίζει η κυβέρνηση. Μιλάμε δηλαδή για ένα έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, δηλαδή «ζεστό» χρήμα για τον κατασκευαστικό όμιλο από την ΕΕ, με τους εργάτες να δουλεύουν σε πολύ σύνθετο περιβάλλον, στις υπόγειες σήραγγες, και με ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Κι όμως, ακόμα και εκεί η εργοδοσία, με την - εποπτεύουσα το έργο - κυβέρνηση να της ζεσταίνει την πλάτη, αρνείται τα αυτονόητα, απαιτώντας από το προσωπικό να παίζει τη ζωή του «κορόνα - γράμματα» για μεροκάματα πείνας.

Η συνέλευση έγινε λοιπόν χθες στο εργοτάξιο της Κατεχάκη, με τους εργαζόμενους να στέλνουν καθαρό μήνυμα ότι σαν μια γροθιά προχωρούν μπροστά, αποφασιστικά και αταλάντευτα.

Με τον τρόπο αυτό οι απεργοί ακυρώνουν στην πράξη τις προσπάθειες της εργοδοσίας να κάμψει τις αγωνιστικές τους διαθέσεις. Τελευταίο επεισόδιο της απαράδεκτης στάσης της, αφού προτιμάει να κρατάει το έργο «παγωμένο» αντί να ανταποκριθεί στις δίκαιες διεκδικήσεις, ήταν όταν χθες υπαναχώρησε από τη δέσμευσή της να συναντηθεί σήμερα με το Σωματείο για να συζητηθούν τα αιτήματα.

Οταν πρόκειται για τα κέρδη «πνίγονται», αλλά για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων ...δεν βιάζονται

Χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κλουβάτος, πρόεδρος του Σωματείου στο έργο, είπε ότι όταν είναι να στηρίξουν τα κέρδη τους «λένε ότι πνίγονται» και πιέζουν για ένταση της εργασίας. Τώρα όμως που οι εργάτες απεργούν για αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα προστασίας, ούτε «πνίγονται» ούτε βιάζονται.

Σήμερα λοιπόν, παρά την ακύρωση του προγραμματισμένου ραντεβού, οι απεργοί, που βρίσκονται στη δέκατη μέρα του απεργιακού αγώνα τους, θα κάνουν συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της «ΑΒΑΞ» στο Μαρούσι. Παράλληλα το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, στηρίζοντας τον αγώνα τους, προχωρά σήμερα σε δίωρη στάση εργασίας και συμμετέχει στη συγκέντρωση.

Χθες στο πλάι των εργαζομένων βρέθηκαν ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο έργο του Ελληνικού, ο Παναγιώτης Γάκιας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, και ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.

Στους χαιρετισμούς τους στη Γενική Συνέλευση τόνισαν ότι ο αγώνας των εργαζομένων στα εργοτάξια του Μετρό είναι αγώνας όλων των εργαζομένων, και ιδιαίτερα για τον κλάδο των Κατασκευών είναι ένας αγώνας που παλεύει να «σπάσει» την πολιτική χαμηλών μισθών που προωθούν οι κατασκευαστικοί όμιλοι, με τη στήριξη της κυβέρνησης. Το «παρών» έδωσαν επίσης εκπρόσωποι του Φοιτητικού Συλλόγου Μεταλλειολόγων ΕΜΠ, εκ μέρους του οποίου μίλησε ο Γιάννης Βερβεσός, μεταφέροντας την αλληλεγγύη των φοιτητών στον αγώνα των εργαζομένων.

Μετά τη Γενική Συνέλευση οι απεργοί αποφάσισαν να μεταβούν στα γραφεία της «Ελληνικό Μετρό» (πρώην «Αττικό Μετρό», εταιρεία του Δημοσίου), της επιβλέπουσας του έργου δηλαδή, προκειμένου να ενημερώσουν για τα αιτήματά τους. Ωστόσο οι υπεύθυνοι της «Ελληνικό Μετρό» έδωσαν εντολή να κλείσουν οι είσοδοι του κτιρίου όπου στεγάζεται και φώναξαν την αστυνομία, επιβεβαιώνοντας ότι μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων και κυβερνήσεων «το 'να χέρι νίβει τ' άλλο»...

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Παρεμβάσεις στα υπουργεία για τους εργολαβικούς και την καταβολή των μισθών

Παρεμβάσεις στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών έκαναν χτες αντιπροσωπείες των Σωματείων των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, διεκδικώντας τη διασφάλιση των θέσεων 45 εργολαβικών συναδέλφων τους και της μισθοδοσίας συνολικά του προσωπικού, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα τους για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ. Στο πλευρό τους βρέθηκαν αντιπροσωπείες της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων και άλλοι συνδικαλιστές.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνάντηση που είχε με τα Σωματεία στις 13 Μάη, ο πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει ότι θα γίνει σεβαστή η προσωρινή διαταγή που έχει εκδώσει το δικαστήριο και όλοι οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στη δουλειά τουλάχιστον μέχρι τις 18 Ιούνη, οπότε έχει οριστεί η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε πράξη για 45 εργολαβικούς εργαζόμενους που βρέθηκαν στην ανεργία. Η χτεσινή ήταν η δεύτερη παρέμβαση για το συγκεκριμένο πρόβλημα στο υπουργείο Εργασίας, καθώς ανάλογη πρωτοβουλία είχαν πάρει τα σωματεία στις 21 Μάη.

Επιπλέον, τα Σωματεία καταγγέλλουν πως η δέσμευση του πρωθυπουργού να παραμείνει το προσωπικό στις θέσεις του, ως έχει, μέχρι την ημερομηνία εκδίκασης δεν γίνεται πραγματικότητα, καθώς τα συναρμόδια υπουργεία πρέπει να δώσουν εντολή στην ειδική διαχείριση να διαχειριστεί τα χρήματα που έχει η ΛΑΡΚΟ στα ταμεία της. Σε διαφορετική περίπτωση, το σύνολο των λειτουργικών δαπανών της επιχείρησης απειλούνται να τιναχτούν «στον αέρα». Μετά τις θέσεις εργασίας των εργολαβικών, προκύπτει ζήτημα και με την καταβολή της μισθοδοσίας συνολικά των εργαζομένων, οπότε απειλείται στάση πληρωμών στις συνολικές δαπάνες, που περιλαμβάνουν τη διατήρηση ζωτικής σημασίας υπηρεσιών, όπως είναι τα ιατρεία των οικισμών.

«Υπάρχουν προβλήματα. Αν δεν λυθούν, οι 45 εργαζόμενοι σε εργολαβία θα παραμείνουν απολυμένοι, οι υπόλοιποι το επόμενο διάστημα θα μείνουμε απλήρωτοι, θα κλείσουν τα ιατρεία», υπογράμμισε σε δήλωσή του ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, αμέσως μετά το τέλος των συναντήσεων στα δύο υπουργεία, όπου δεν πήραν συγκεκριμένη απάντηση.

Τα Σωματεία στάθηκαν αναλυτικά στα ζητήματα που είναι επείγον να επιλυθούν και να ρυθμιστούν, ενώ οι εκπρόσωποι των υπουργείων επιφυλάχθηκαν να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις. «Την Παρασκευή κάνουμε Γενική Συνέλευση. Εκεί θα πάρουμε αποφάσεις», τόνισε ο Π. Πολίτης, ξεκαθαρίζοντας πως μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία περιμένουν να διαπιστώσουν αν θα υλοποιηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού ή αν οι διαβεβαιώσεις που έλαβαν θα διαψευστούν. Στο φόντο αυτό, θα συζητήσουν για την κλιμάκωση του αγώνα για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

Νέα κινητοποίηση σήμερα στην «doValue»

Σε κινητοποίηση στην εταιρεία «doValue» σήμερα Τετάρτη στις 4 μ.μ. καλεί το ΠΑΜΕ, με σκοπό την προστασία βιοπαλαιστών και ευάλωτων νοικοκυριών από τον κίνδυνο του πλειστηριασμού της κατοικίας τους.

«Η σταθερότητα που επικαλείται η κυβέρνηση της ΝΔ για την οικονομία είναι οι 90.000 πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών. Είναι οι εξώσεις και οι διώξεις, είναι η καθημερινή αγωνία των οφειλετών μην ξαφνικά μπουκάρουν στα σπίτια τους αστυνομικές δυνάμεις και τους πετάξουν έξω. Η σταθερότητά τους είναι η αγωνία της επιβίωσής μας», τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ και προσθέτει: «Κανείς δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στο έγκλημα που καθημερινά συντελείται απέναντι σε αδύναμους συνανθρώπους μας. Ανάπηροι, καρκινοπαθείς, οικογένειες με μικρά παιδιά ζητούν τη στήριξή μας, να μη χάσουν τα σπίτια τους, να μη βρεθούν στον δρόμο. Καλούμε σωματεία και φορείς των γειτονιών της Αθήνας σε συμπαράσταση».

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΖΩΝΗ
Πάγωσαν οι σχεδιασμοί της COSCO για το car terminal

Το πάγωμα των σχεδίων της για τη μετατροπή του μόλου της ΔΕΗ, στο Κερατσίνι, σε car terminal, ανακοίνωσε ο ΟΛΠ/COSCO μετά τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Ζώνη, του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας και του Σωματείου Κατεργασίας και Ναυπηγοξυλουργών, που απαιτούν να μη γίνει καμιά αλλαγή χρήσης στον μόλο της ΔΕΗ μέχρι να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.

Η ανακοίνωση για το πάγωμα των σχεδίων αυτών έγινε χτες και αφού είχε προηγηθεί, τη Δευτέρα, σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ/COSCO, στην οποία συμμετείχαν και τα σωματεία.

Υπενθυμίζεται ότι η αλλαγή χρήσης στόχο έχει την κατάργηση της ναυπηγοεπισκευαστικής χρήσης και τη μετατροπή του χώρου για τη διαμετακόμιση αυτοκινήτων, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας από τη ναυπηγοεπισκευή.

Τα σωματεία δίνουν εδώ και δεκαετίες πραγματική μάχη για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία, υπερασπιζόμενα τον χώρο δουλειάς τους και τη μη μετατροπή του από παραγωγικό χώρο σε αποθήκη αυτοκινήτων. Σημειώνουν ότι το πάγωμα των σχεδίων αποτελεί νίκη του αγώνα τους, καλούν ωστόσο σε ετοιμότητα και επιφυλακή.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Στάση εργασίας αύριο για τη ΣΣΕ και το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

Τρίωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 1 μ.μ.) πραγματοποιούν αύριο, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα προβάλλοντας τα αιτήματά τους για την υπογραφή ΣΣΕ και τη διατήρηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, το οποίο κόπηκε τον Δεκέμβρη του 2023.

Την αλληλεγγύη του στον αγώνα τους εκφράζει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, τονίζοντας ότι είναι ένας αγώνας που «πρέπει να δίνουν όλοι οι εργαζόμενοι μαζί σαν μια γροθιά, αορίστου χρόνου και εργολαβικοί, για το κοινό τους μέλλον» και καλώντας στη συγκέντρωση που θα γίνει στη διάρκεια της στάσης, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Πανεπιστημίου 37).

Το Συνδικάτο απαιτεί από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα όλων των εργαζομένων, αορίστου χρόνου και εργολαβικών, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και τους σχεδιασμούς που υπηρετούν πολεμοκάπηλα σχέδια τα οποία πληρώνουν με το αίμα τους οι λαοί. «Είμαστε», σημειώνει, «ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης που δεν θέλει τα ΕΑΣ για την άμυνα της χώρας, αλλά για να εξυπηρετεί τα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ