Τετάρτη 29 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Παρεμβάσεις στα υπουργεία για τους εργολαβικούς και την καταβολή των μισθών

Παρεμβάσεις στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών έκαναν χτες αντιπροσωπείες των Σωματείων των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, διεκδικώντας τη διασφάλιση των θέσεων 45 εργολαβικών συναδέλφων τους και της μισθοδοσίας συνολικά του προσωπικού, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα τους για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ. Στο πλευρό τους βρέθηκαν αντιπροσωπείες της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων και άλλοι συνδικαλιστές.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνάντηση που είχε με τα Σωματεία στις 13 Μάη, ο πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει ότι θα γίνει σεβαστή η προσωρινή διαταγή που έχει εκδώσει το δικαστήριο και όλοι οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στη δουλειά τουλάχιστον μέχρι τις 18 Ιούνη, οπότε έχει οριστεί η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε πράξη για 45 εργολαβικούς εργαζόμενους που βρέθηκαν στην ανεργία. Η χτεσινή ήταν η δεύτερη παρέμβαση για το συγκεκριμένο πρόβλημα στο υπουργείο Εργασίας, καθώς ανάλογη πρωτοβουλία είχαν πάρει τα σωματεία στις 21 Μάη.

Επιπλέον, τα Σωματεία καταγγέλλουν πως η δέσμευση του πρωθυπουργού να παραμείνει το προσωπικό στις θέσεις του, ως έχει, μέχρι την ημερομηνία εκδίκασης δεν γίνεται πραγματικότητα, καθώς τα συναρμόδια υπουργεία πρέπει να δώσουν εντολή στην ειδική διαχείριση να διαχειριστεί τα χρήματα που έχει η ΛΑΡΚΟ στα ταμεία της. Σε διαφορετική περίπτωση, το σύνολο των λειτουργικών δαπανών της επιχείρησης απειλούνται να τιναχτούν «στον αέρα». Μετά τις θέσεις εργασίας των εργολαβικών, προκύπτει ζήτημα και με την καταβολή της μισθοδοσίας συνολικά των εργαζομένων, οπότε απειλείται στάση πληρωμών στις συνολικές δαπάνες, που περιλαμβάνουν τη διατήρηση ζωτικής σημασίας υπηρεσιών, όπως είναι τα ιατρεία των οικισμών.

«Υπάρχουν προβλήματα. Αν δεν λυθούν, οι 45 εργαζόμενοι σε εργολαβία θα παραμείνουν απολυμένοι, οι υπόλοιποι το επόμενο διάστημα θα μείνουμε απλήρωτοι, θα κλείσουν τα ιατρεία», υπογράμμισε σε δήλωσή του ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, αμέσως μετά το τέλος των συναντήσεων στα δύο υπουργεία, όπου δεν πήραν συγκεκριμένη απάντηση.

Τα Σωματεία στάθηκαν αναλυτικά στα ζητήματα που είναι επείγον να επιλυθούν και να ρυθμιστούν, ενώ οι εκπρόσωποι των υπουργείων επιφυλάχθηκαν να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις. «Την Παρασκευή κάνουμε Γενική Συνέλευση. Εκεί θα πάρουμε αποφάσεις», τόνισε ο Π. Πολίτης, ξεκαθαρίζοντας πως μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία περιμένουν να διαπιστώσουν αν θα υλοποιηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού ή αν οι διαβεβαιώσεις που έλαβαν θα διαψευστούν. Στο φόντο αυτό, θα συζητήσουν για την κλιμάκωση του αγώνα για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα πρόκληση από την κυβέρνηση, ενεργοποιεί ξανά τα προγράμματα ανεργίας(2024-06-14 00:00:00.0)
Νέα σημαντική κατάκτηση από τον αποφασιστικό αγώνα των εργαζομένων(2023-03-08 00:00:00.0)
Καθορίζουν τα επόμενα βήματα ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης(2022-05-10 00:00:00.0)
Συνελεύσεις των εργαζομένων με αφορμή τις εξελίξεις(2018-12-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2017-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ