Τετάρτη 29 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Κινητοποίηση αύριο για μέτρα προστασίας στα εργοτάξια

Κατάπτυστες οι δηλώσεις του περιφερειάρχη με τις οποίες ξεπλένεται η εταιρεία - εργολάβος

Το σημείο του τραγικού δυστυχήματος
Το σημείο του τραγικού δυστυχήματος
«

Ευθύνες για το έγκλημα έχουν η ανάδοχος κατασκευαστική εταιρεία, η Περιφέρεια Ηπείρου ως εποπτεύουσα το έργο, το ΣΕΠΕ και η παντελής έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών». Τα παραπάνω καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή του για το αποτρόπαιο εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε τη Δευτέρα στην Αρίστη Ζαγορίου.

«Αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι μπροστά στα κέρδη τους δεν λογαριάζουν τη ζωή των εργατών», επισημαίνει και καλεί σε συγκέντρωση αύριο Πέμπτη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Παράλληλα, το Συνδικάτο εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του συναδέλφου που έχασε τη ζωή του και δίνει υπόσχεση ότι δεν θα επιτρέψει καμία συγκάλυψη του εργοδοτικού εγκλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τον 15ο νεκρό οικοδόμο από την αρχή της χρονιάς, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο ενόσω μαζί με συνάδελφό του εργαζόταν σε έργα αποχέτευσης στην Αρίστη Ζαγορίου. Ο άτυχος εργάτης καταπλακώθηκε από χώματα που υποχώρησαν την ώρα που άνοιγαν χαντάκι, χωρίς να έχει τοποθετηθεί ούτε ένα υποστύλωμα ως μέτρο προστασίας.

Κατάπτυστες δηλώσεις συγκάλυψης του εγκλήματος

Στην υπόθεση παρενέβη ο ο περιφερειάρχης Ηπείρου, με προκλητικές δηλώσεις, που βολεύουν την εργολάβο εταιρεία. Πιο συγκεκριμένα, μίλησε περί «έμπειρου εργαζόμενου», επιδιώκοντας ουσιαστικά τη συγκάλυψη του εγκλήματος.

Σε οργισμένη ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων υπογραμμίζει ότι ο Α. Καχριμάνης «φρόντισε να ψάξει να μάθει αν ο εργαζόμενος που βρήκε τραγικό θάνατο στο εργοτάξιο της κοινοπραξίας "Εργοδυναμική Πατρών ΑΤΕ - Αμφίαλος ΟΕ" ήταν έμπειρος ή άπειρος, όμως δεν φρόντισε να μάθει αν υπήρχε οποιοδήποτε μέτρο προστασίας της ζωής του στο εργοτάξιο». Τονίζει δε ότι η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας όφειλε να επιβλέπει το έργο της και στη διαπίστωση της έλλειψης μέτρων αντιστήριξης για την προστασία της ζωής των εργαζόμενων να σταματήσει τις εργασίες, για να κληθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και να επιβάλουν την προστασία των εργαζομένων.

«Ο περιφερειάρχης, αντί να καταδείξει την εταιρεία ως μοναδικό και αποκλειστικό υπεύθυνο για τον θάνατο ενός εργάτη, "δίνει σήμα" να σταματήσει κάθε συζήτηση μέχρι να διερευνηθούν τα αίτια. Αυτό βολεύει την εταιρεία, αυτό κάνει κι αυτός», συμπληρώνει η ανακοίνωση και καταλήγει ότι «δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από τον εκπρόσωπο των εργολάβων στην Ηπειρο, που συνηθίζει μάλιστα να επιβλέπει μόνος του τα έργα της Περιφέρειας».

Τραυματίστηκε εργάτης και στη Λάρισα

Αλλά και στη Λάρισα, εργάτης έπεσε από σκαλωσιά κατά τη διάρκεια της εργασίας του στη Γιάννουλη και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης με τραύματα στο κεφάλι.

Το εργατικό «ατύχημα» έγινε το μεσημέρι της Τρίτης, όταν ο 50χρονος εργάτης βρέθηκε στο έδαφος την ώρα που εκτελούσε εργασίες σε κατάστημα με είδη υγιεινής.

Δεν έχουν διευκρινιστεί οι συνθήκες της πτώσης, ούτε αν είχαν τηρηθεί οι κανόνες ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ