Τετάρτη 29 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ
Ανυποχώρητοι συνεχίζουν για δέκατη μέρα τον εμβληματικό αγώνα

Στριμώχνουν κυβέρνηση και εργοδοσία οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο έργο της χώρας

«Συνεχίζουμε!», ξεκαθαρίζουν οι εργάτες στη μαζική Γενική Συνέλευση
«Συνεχίζουμε!», ξεκαθαρίζουν οι εργάτες στη μαζική Γενική Συνέλευση
Δέκα μέρες απεργιακού αγώνα κλείνουν οι εργατοτεχνίτες στα εργοτάξια της επέκτασης του Μετρό στην Αθήνα, και συνεχίζουν!

Δέκα μέρες ενός αγώνα που έχει παγώσει τους μετροπόντικες στο μεγαλύτερο έργο στην Ελλάδα, για το οποίο καμαρώνουν τόσο η κυβέρνηση όσο και ο επιχειρηματικός όμιλος που έχει πάρει τη «χρυσή» αυτή εργολαβία, η κατασκευαστική «ΑΒΑΞ».

Η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων, και μάλιστα με καθολική συμμετοχή, που αποφάσισαν χθες οι εργαζόμενοι, σε μία ακόμα μαζική Γενική Συνέλευση του Σωματείου, δίνει απάντηση στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας απέναντι στο να δώσει ουσιαστικές αυξήσεις στο προσωπικό και να εξασφαλίσει μέτρα προστασίας.

Σημειωτέον, αυτές οι διεκδικήσεις ξεδιπλώνονται σε ένα έργο στο οποίο «συμπυκνώνεται» όλο το αφήγημα της «σταθερότητας» και των επενδύσεων που προπαγανδίζει η κυβέρνηση. Μιλάμε δηλαδή για ένα έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, δηλαδή «ζεστό» χρήμα για τον κατασκευαστικό όμιλο από την ΕΕ, με τους εργάτες να δουλεύουν σε πολύ σύνθετο περιβάλλον, στις υπόγειες σήραγγες, και με ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Κι όμως, ακόμα και εκεί η εργοδοσία, με την - εποπτεύουσα το έργο - κυβέρνηση να της ζεσταίνει την πλάτη, αρνείται τα αυτονόητα, απαιτώντας από το προσωπικό να παίζει τη ζωή του «κορόνα - γράμματα» για μεροκάματα πείνας.

Η συνέλευση έγινε λοιπόν χθες στο εργοτάξιο της Κατεχάκη, με τους εργαζόμενους να στέλνουν καθαρό μήνυμα ότι σαν μια γροθιά προχωρούν μπροστά, αποφασιστικά και αταλάντευτα.

Με τον τρόπο αυτό οι απεργοί ακυρώνουν στην πράξη τις προσπάθειες της εργοδοσίας να κάμψει τις αγωνιστικές τους διαθέσεις. Τελευταίο επεισόδιο της απαράδεκτης στάσης της, αφού προτιμάει να κρατάει το έργο «παγωμένο» αντί να ανταποκριθεί στις δίκαιες διεκδικήσεις, ήταν όταν χθες υπαναχώρησε από τη δέσμευσή της να συναντηθεί σήμερα με το Σωματείο για να συζητηθούν τα αιτήματα.

Οταν πρόκειται για τα κέρδη «πνίγονται», αλλά για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων ...δεν βιάζονται

Χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κλουβάτος, πρόεδρος του Σωματείου στο έργο, είπε ότι όταν είναι να στηρίξουν τα κέρδη τους «λένε ότι πνίγονται» και πιέζουν για ένταση της εργασίας. Τώρα όμως που οι εργάτες απεργούν για αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα προστασίας, ούτε «πνίγονται» ούτε βιάζονται.

Σήμερα λοιπόν, παρά την ακύρωση του προγραμματισμένου ραντεβού, οι απεργοί, που βρίσκονται στη δέκατη μέρα του απεργιακού αγώνα τους, θα κάνουν συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της «ΑΒΑΞ» στο Μαρούσι. Παράλληλα το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, στηρίζοντας τον αγώνα τους, προχωρά σήμερα σε δίωρη στάση εργασίας και συμμετέχει στη συγκέντρωση.

Χθες στο πλάι των εργαζομένων βρέθηκαν ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο έργο του Ελληνικού, ο Παναγιώτης Γάκιας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, και ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.

Στους χαιρετισμούς τους στη Γενική Συνέλευση τόνισαν ότι ο αγώνας των εργαζομένων στα εργοτάξια του Μετρό είναι αγώνας όλων των εργαζομένων, και ιδιαίτερα για τον κλάδο των Κατασκευών είναι ένας αγώνας που παλεύει να «σπάσει» την πολιτική χαμηλών μισθών που προωθούν οι κατασκευαστικοί όμιλοι, με τη στήριξη της κυβέρνησης. Το «παρών» έδωσαν επίσης εκπρόσωποι του Φοιτητικού Συλλόγου Μεταλλειολόγων ΕΜΠ, εκ μέρους του οποίου μίλησε ο Γιάννης Βερβεσός, μεταφέροντας την αλληλεγγύη των φοιτητών στον αγώνα των εργαζομένων.

Μετά τη Γενική Συνέλευση οι απεργοί αποφάσισαν να μεταβούν στα γραφεία της «Ελληνικό Μετρό» (πρώην «Αττικό Μετρό», εταιρεία του Δημοσίου), της επιβλέπουσας του έργου δηλαδή, προκειμένου να ενημερώσουν για τα αιτήματά τους. Ωστόσο οι υπεύθυνοι της «Ελληνικό Μετρό» έδωσαν εντολή να κλείσουν οι είσοδοι του κτιρίου όπου στεγάζεται και φώναξαν την αστυνομία, επιβεβαιώνοντας ότι μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων και κυβερνήσεων «το 'να χέρι νίβει τ' άλλο»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ