Τετάρτη 29 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ
Με στάσεις εργασίας διεκδικούν ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις

Διεκδικώντας υπογραφή ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις, οι εργαζόμενοι και το Σωματείο Ολυμπιακής Ζυθοποιίας ΑΕ Εργοστασίου Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τον αγώνα τους. Την περασμένη Πέμπτη 23/5 πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας σε όλες τις βάρδιες, παρά το γεγονός ότι η εργοδοσία κατέθεσε αγωγή για να κηρυχθούν παράνομες και να χτυπηθεί η διεκδίκησή τους.

Η αγωγή εκδικάστηκε και τελικά απορρίφθηκε από το δικαστήριο στο σύνολό της ως ουσιαστικά αβάσιμη, καθώς έκρινε πως όλα τα αιτήματα του Σωματείου προς σύναψη νέας επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης για το 2024 είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη διαφύλαξη των συνταγματικά κατοχυρωμένων εργασιακών και οικονομικών συμφερόντων των μελών του, και σε καμία περίπτωση δεν δύναται να θεωρηθούν ότι ασκούνται καταχρηστικά.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις, τριετίες και επιδόματα και απαντούν μαζικά και μαχητικά στην προσπάθεια τρομοκράτησής τους και στον εκφοβισμό στους εποχικούς εργαζόμενους, προκειμένου να δεχθούν να εργαστούν σε δωδεκάωρες βάρδιες, υπό την απειλή της «μη ανανέωσης» των συμβάσεων εργασίας τους. Επίσης καταγγέλλουν την πρακτική της εταιρείας να πλησιάζει εργαζόμενους, δελεάζοντάς τους με αυξήσεις αν διαγραφούν από το Σωματείο.

Περιγράφοντας μάλιστα την κατάσταση του Ομίλου, το Σωματείο που προχωρά στις επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «από το 2020, που "έκλεισε" με κύκλο εργασιών 109.000.000 ευρώ, στο 2021 που αυξήθηκε κατά 30%, σε 141.500.000 ευρώ, στο 2022 που είχε αύξηση πωλήσεων 21%, στα 171.000.000 ευρώ και τα κέρδη προ φόρων το 2021 ανέρχονταν σε 6.000.000 ευρώ, και το 2022 σε 10.000.000 ευρώ!».

Στον αντίποδα, «οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας έχουν δει τα τελευταία έτη τους μισθούς τους να χάνουν την αγοραστική τους δύναμη, ενώ οι όποιες αυξήσεις δίνονται, μετά από πολλές διαπραγματεύσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις, δεν επαρκούν για να καλύψουν την άνοδο του κόστους διαβίωσης.

Και ενώ και το 2023 υπήρξε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση και του τζίρου, αλλά και των κερδών, η εταιρεία έρχεται "με σκληρό πρόσωπο" στις διαπραγματεύσεις για υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας για το 2024, υποσχόμενη αυξήσεις που μετά βίας καλύπτουν "τη χασούρα" των προηγούμενων τριών ετών για τους εργαζόμενους, χωρίς να συζητά κανένα άλλο από τα αιτήματά μας χαρακτηρίζοντάς τα παράλογα και εκτός πραγματικότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ