ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 2024
Σελ. /32
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Νέες σφαγές αμάχων στη Ράφα από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό

Copyright 2024 The Associated

Με τις «πλάτες» των ΗΠΑ και άλλων Ευρωατλαντικών «συμμάχων», το Ισραήλ εντείνει τις δολοφονικές επιθέσεις κατά του Παλαιστινιακού λαού στη Ράφα και συνολικότερα στη Λωρίδα της Γάζας, μετατρέποντας τις υποτίθεται «ασφαλείς» περιοχές σε «σφαγεία».

Χτες το μεσημέρι (λιγότερο από ένα 48ωρο από το μακελειό της Κυριακής στο Ταλ αλ Σουλτάν με τους 45 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες που κάηκαν ζωντανοί) ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν καταυλισμό εκτοπισμένων αμάχων στο αλ Μαουάσι, στη δυτική Ράφα, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 21 Παλαιστινίων, εκ των οποίων οι 12 ήταν γυναίκες.

Δεκάδες άλλοι, ανάμεσά τους και παιδιά, τραυματίστηκαν από τον βάρβαρο βομβαρδισμό σε πυκνοκατοικημένη περιοχή γεμάτη σκηνές εκτοπισμένων αμάχων.

Ηδη πριν από τη νέα σφαγή στο αλ Μαουάσι, οι νεκροί Παλαιστίνιοι, μετά από 235 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, έφτασαν τους 36.096 και οι τραυματίες τους 81.136.

Παράλληλα, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός ανέπτυξε χτες πολυάριθμα άρματα μάχης που έφθασαν μέχρι το κέντρο της πόλης της Ράφα. Ορισμένα από τα τανκς εθεάθησαν κοντά στο τέμενος Al-Awda, κεντρικό ορόσημο της πόλης, αυξάνοντας τις ανησυχίες για δραματική αύξηση του αριθμού των αμάχων που χάνουν τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά.

Σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο «Al Jazeera», τα άρματα μάχης προέλασαν χτες βαθιά στο κέντρο της Ράφα σε δύο βασικούς άξονες: Ο πρώτος κατά μήκος του στρατηγικού «Διαδρόμου Φιλαδέλφεια» προς το κέντρο της πόλης και ο δεύτερος στην ανατολική Ράφα κατά μήκος της περιοχής που είναι γνωστή ως Αλ Αουντα. Ολμοι πυροβολικού έπεσαν για ακόμη ένα 24ωρο πολύ κοντά στο Κουβεϊτιανό Νοσοκομείο της Ράφα που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Οι πολύπαθοι κάτοικοι του καταυλισμού Ταλ αλ Σουλτάν που βομβαρδίστηκαν ανηλεώς την Κυριακή από το Ισραήλ με αμερικανική βόμβα 2.000 κιλών, με αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, δήλωσαν ότι δέχτηκαν επίσης επιθέσεις και το περασμένο 24ωρο από ισραηλινά άρματα μάχης. «Πολλές οικογένειες έφυγαν από τα σπίτια τους στη δυτική Ράφα επειδή οι επιθέσεις συνεχίζονταν όλη τη νύχτα», δήλωσε ένας Παλαιστίνιος κάτοικος της περιοχής σε δημοσιογράφο του πρακτορείου «Ρόιτερς».

Υπαίθρια νοσοκομεία στη δυτική Ράφα, συμπεριλαμβανομένων του Ινδονησιακού, του Κουβεϊτιανού και του Εμιρατινού, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα πλήθος αρρώστων και τραυματιών που έχουν απομείνει στην πόλη να μην ξέρουν πού να αποτανθούν για λίγη βοήθεια.

Σύμφωνα με το «Al Jazeera», ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις αεροπορικές επιδρομές σε δυτικές συνοικίες της Ράφα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 7 αμάχους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους. Οι ισραηλινές βόμβες έπεσαν και σε σκηνές με ανάπηρους και ανήμπορους ανθρώπους, εξαντλημένους από τις συνεχείς επιθέσεις, την πείνα, τη δίψα και τις άλλες κακουχίες του πολέμου.

Στο μεταξύ, η ένοπλη πτέρυγα της Ισλαμικής Τζιχάντ, «Ταξιαρχίες αλ Κουντς», ανακοίνωσε χτες το απόγευμα πως βομβάρδισε στρατιώτες του ισραηλινού κατοχικού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, όπου μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις εδώ και τουλάχιστον τρεις βδομάδες.

Η ίδια οργάνωση δημοσιοποίησε χτες βράδυ ένα σύντομο βίντεο με τον 28χρονο Ισραηλινορώσο όμηρο Σάσα Τρουπάνοφ, ο οποίος κρατείται στη Γάζα. Εκεί ο Τρουπάνοφ φαίνεται να λέει ότι τις επόμενες μέρες «θα πει όλη την αλήθεια» για ό,τι συνέβη στον ίδιο και στους άλλους ομήρους. Η μητέρα του, η γιαγιά του και η φίλη του που είχαν απαχθεί μαζί με αυτόν στις 7 Οκτώβρη, αφέθηκαν ελεύθερες κατά τη διάρκεια της προσωρινής εκεχειρίας που επιτεύχθηκε στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη, με την τότε συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων.

Νέος απολογισμός θυμάτων από τον ΠΟΥ

Χτες, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) του ΟΗΕ παρουσίασε νέα στοιχεία για τις δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις εναντίον υγειονομικών και δομών Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ανακοίνωσε ότι από την αρχή του πολέμου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 723 εργαζόμενοι δομών και υπηρεσιών Υγείας και έχουν τραυματιστεί πάνω από 924 άλλοι.

Οι επιθέσεις σε κλινικές, νοσοκομεία, δομές Υγείας υπολογίζονται σε τουλάχιστον 450.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι (σε σύνολο περίπου 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων) υποφέρουν από μολυσματικές ασθένειες, όπως η ανεμοβλογιά ή ο ίκτερος.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του ΠΟΥ διαμαρτυρήθηκε έντονα για την απόφαση του Ισραήλ να εμποδίσει ακόμη και τη μεταφορά ασθενών από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο, καθώς οι διακομιδές έχουν σταματήσει εντελώς από τότε που άρχισε η ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα, στις 6 Μάη.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, «σχεδόν 10.000 άνθρωποι πρέπει να μεταφερθούν για να υποβληθούν στην ιατρική θεραπεία την οποία τόσο πολύ χρειάζονται».

Μεταξύ αυτών, περισσότεροι από 6.000 υποφέρουν από τραυματισμούς και τουλάχιστον 2.000 έχουν προσβληθεί από σοβαρές χρόνιες νόσους.

Πριν από τη διακοπή τους, ο ΠΟΥ είχε λάβει την άδεια να προχωρήσει σε 5.800 διακομιδές ασθενών, δηλαδή σχεδόν το ήμισυ αυτών που έχουν ζητηθεί από τότε που άρχισε ο πόλεμος, πριν από σχεδόν 8 μήνες. Τελικά, μόνο 4.900 ασθενείς κατέστη δυνατόν πράγματι να διακομισθούν.

Μακελειό σε βάρος και των δημοσιογράφων

Τη Δευτέρα, η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) ανακοίνωσε ότι οι προκαταρκτικές της έρευνες δείχνουν πως ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα είναι η πιο θανατηφόρα περίοδος για τους δημοσιογράφους από τότε που η οργάνωση άρχισε να συλλέγει δεδομένα, το 1992.

Ο διευθυντής προγράμματος της CPJ, Κάρλος Μαρτίνες ντε λα Σέρνα, τόνισε ότι «από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα, οι δημοσιογράφοι πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα - τη ζωή τους - για το ρεπορτάζ τους. Χωρίς προστασία, εξοπλισμό, διεθνή παρουσία, επικοινωνίες ή τροφή και νερό, εξακολουθούν να κάνουν την κρίσιμη δουλειά τους για να πουν στον κόσμο την αλήθεια».

Ειδικότερα, η Επιτροπή αναφέρει ότι ως τις 27 Μάη είχε επιβεβαιωθεί πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 107 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, εκ των οποίων 102 Παλαιστίνιοι, 2 Ισραηλινοί και 3 Λιβανέζοι. Επίσης, τραυματίστηκαν 32 δημοσιογράφοι, αγνοούνται άλλοι 2 και συνελήφθησαν άλλοι 38. Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές οργανώσεις, ο αριθμός των θυμάτων δημοσιογράφων είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Καταγράφηκε επίσης μπαράζ επιθέσεων, απειλών, κυβερνοεπιθέσεων, λογοκρισίας και δολοφονιών μελών οικογενειών δημοσιογράφων.

Απειλές της Μοσάντ στην πρώην εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», που δεν διαψεύστηκε από τις ισραηλινές αρχές, αναφέρει πως ο Γιόσι Κόεν, πρώην επικεφαλής της Mossad και στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, απείλησε την πρώην γενική εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Φατού Μπενσούντα, ενώ στη διάρκεια μυστικών συναντήσεων προσπάθησε να την πιέσει να εγκαταλείψει την έρευνα για εγκλήματα πολέμου που ξεκίνησε επίσημα το 2021.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο Κόεν είχε βάλει ανθρώπους να παρακολουθούν τις κινήσεις και τις τηλεπικοινωνίες της Μπενσούντα, του συζύγου της και άλλων μελών της οικογένειάς της, με σκοπό να συγκεντρωθούν «αξιοποιήσιμα στοιχεία» που θα μπορούσαν να την «εκβιάσουν» και να την αναγκάσουν να σταματήσει τις έρευνες σε βάρος του κράτους - δολοφόνου...

Η οργανωμένη δράση του Κόεν για τον εκφοβισμό και την υπονόμευση του ΔΠΔ διήρκεσε αρκετά χρόνια ενώ η εφημερίδα «Guardian» αναφέρει ότι εντάσσεται σε στρατηγικό σχέδιο του Ισραήλ προκειμένου να μην απειληθεί το στρατιωτικό προσωπικό της χώρας και να μη λογοδοτήσει για όσα εγκλήματα διαπράττονται στη Γάζα και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Στο μεταξύ, στο φόντο όλων αυτών των εξελίξεων, ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν στη σκιά του πολέμου πως μία από τις μεγαλύτερες πολεμικές βιομηχανίες του Ισραήλ, η «Elbit Systems», σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 11,5% μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, λόγω των αυξημένων αναγκών του πολέμου. Η εταιρεία «Elbit Systems» πουλά στον ισραηλινό στρατό όπλα και πυρομαχικά, αλλά και drones, συστήματα πυροβολικού, όπλα λέιζερ, κ.ά.

Ισραηλινές επιθέσεις και συλλήψεις στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Την ίδια μέρα, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, οι ισραηλινές αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον 22 ανθρώπους (μεταξύ των οποίων ένα παιδί και πρώην φυλακισμένους).

Παράλληλα, στην πόλη Μπέιτ Εϊνούν κοντά στη Χεβρώνα, δύο Ισραηλινοί επιτέθηκαν με μαχαίρι σε έναν Παλαιστίνιο πατέρα και τον γιο του τραυματίζοντάς τους.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Περιορισμένη επιχείρηση» βλέπουν οι ΗΠΑ στο μακελειό στη Ράφα!

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να θεωρούν την επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα «περιορισμένη επιχείρηση» (!) δήλωσε χτες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Sabrina Singh, με φόντο τις νέες πολύνεκρες ισραηλινές επιθέσεις εναντίον καταυλισμών αμάχων, αποτυπώνοντας με χαρακτηριστικό τρόπο το «ξέπλυμα» της γενοκτονίας στη Γάζα στο οποίο επιδίδεται η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Η ίδια εξάλλου έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «η βοήθεια ασφαλείας συνεχίζει να ρέει», επιβεβαιώνοντας ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να εξοπλίζει το κράτος - δολοφόνο για το μακελειό στη Γάζα, αλλά και για την «επόμενη μέρα» των ανταγωνισμών στην περιοχή.

Κατά τ' άλλα, καλά κρατεί και η υποκρισία των ΗΠΑ για τις σφαγές Παλαιστινίων αμάχων, με την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο, Καμάλα Χάρις, να δηλώνει μεν χτες ότι η λέξη «τραγικό» δεν μπορεί να περιγράψει τα αποτελέσματα της προχτεσινής επίθεσης εναντίον καταυλισμού αμάχων στη Ράφα, αλλά την ίδια ώρα να μην απαντά σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα συνιστούν παραβίαση της λεγόμενης «κόκκινης γραμμής» που έχουν θέσει οι ΗΠΑ.

Το δε Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε χτες τη «βαθύτατη θλίψη του» για τους Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν την Κυριακή στη Ράφα, σημειώνοντας ότι αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας του ισραηλινού στρατού, με την ελπίδα ότι η έρευνα αυτή θα γίνει «γρήγορα και με διαφάνεια». Κι αυτό όταν ήδη ο κατοχικός στρατός κάνει λόγο για «δευτερογενή έκρηξη που προκλήθηκε από το αρχικό χτύπημα σε μια περιοχή εκτός της καθορισμένης ανθρωπιστικής ζώνης» και ισχυρίζεται ότι αυτή «πιθανότατα προκλήθηκε από αποθηκευμένα πυρομαχικά ή όπλα της Χαμάς»...

Σε εφαρμογή η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία

Στη διπλωματική αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους προχώρησαν χτες, όπως είχαν προαναγγείλει, οι κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας.

Πλέον, οι χώρες που αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης αυξήθηκαν σε 145 (σε σύνολο 193 μελών του ΟΗΕ).

Στην ΕΕ αναγνωρίζουν επίσης το κράτος της Παλαιστίνης η Σουηδία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, ενώ τον ίδιο δρόμο μπορεί να ακολουθήσουν σύντομα η Σλοβενία και η Μάλτα.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Ρ. Γκόλομπ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα αποφασίσει για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους αύριο Πέμπτη και θα προωθήσει σχετικό νομοσχέδιο για έγκριση στη Βουλή.

Ανοιχτό είναι το ίδιο ενδεχόμενο και από τις κυβερνήσεις Βρετανίας και Αυστραλίας.

Αντίθετα, η Γαλλία δηλώνει ότι η τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία «δεν είναι κατάλληλη» και η Γερμανία έχει ευθυγραμμιστεί με την πολιτική των ΗΠΑ, με το «επιχείρημα» ότι το Παλαιστινιακό μπορεί να λυθεί μόνο «μέσω διαλόγου» μεταξύ των δύο πλευρών.

Επίσης, χτες, το Κοινοβούλιο της Δανίας απέρριψε νομοσχέδιο το οποίο τασσόταν υπέρ της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους μετά από εισήγηση του υπουργείου Εξωτερικών, που ανέφερε πως δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

Στον ΟΗΕ το μακελειό στο Ταλ αλ Σουλτάν

Αργά χτες, μετά τις 22.30 (ώρα Ελλάδος) είχε προγραμματιστεί εκτάκτως συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κεκλεισμένων των θυρών, με επίκεντρο τη σφαγή στο Ταλ αλ Σουλτάν της Ράφα από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό.

Το σχετικό αίτημα υπέβαλε η Αλγερία για λογαριασμό και άλλων αραβικών χωρών, ενώ νωρίτερα ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, αντιδρώντας στη σφαγή δεκάδων αμάχων στη Ράφα το βράδυ της Κυριακής διαπίστωσε ξανά ότι «δεν υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος στη Γάζα» και ότι «ο τρόμος πρέπει να σταματήσει». Νέα συνεδρίαση του Σώματος για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή αναμένεται σήμερα.

Ο δε επικεφαλής Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, Μ. Γκρίφιθς, σχολιάζοντας τις προχτεσινές δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου, περί «τραγικού λάθους» αναφορικά με τον θάνατο δεκάδων αμάχων στο Ταλ αλ Σουλτάν από ισραηλινή επίθεση, τόνισε ότι το να αποκαλείς ένα τέτοιο γεγονός «λάθος» είναι «σαν να μη σημαίνουν τίποτε εκείνοι που σκοτώθηκαν, εκείνοι που θρηνούν και εκείνοι που προσπάθησαν να σώσουν ζωές».

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ
Φουντώνουν διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο απέναντι στις νέες ισραηλινές κτηνωδίες

ΓΑΛΛΙΑ - Παρίσι
ΓΑΛΛΙΑ - Παρίσι
«Στέλνουμε ειρήνη και αγάπη από την απεργιακή μας κινητοποίηση εδώ στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στον λαό της Παλαιστίνης.

Κερδίζουμε τη δύναμή μας από τη δύναμή σας, την επιμονή μας από την επιμονή σας και την αξιοπρέπειά μας από την αξιοπρέπειά σας!».

Πανεπιστημιακός ερευνητής απηύθυνε τα παραπάνω χαρακτηριστικά λόγια αλληλεγγύης από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, καθώς παράλληλα με τις συνεχιζόμενες αγωνιστικές διαμαρτυρίες φοιτητών στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ενισχύονται κινητοποιήσεις συνδικάτων και εργαζομένων, ενάντια στη σφαγή από το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο, αλλά και ενάντια στο όργιο καταστολής με το οποίο αντιμετωπίζονται οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.

Το συνδικάτο UAW 4811, το οποίο εκπροσωπεί 48.000 μεταπτυχιακούς φοιτητές, βοηθούς καθηγητές, ερευνητές και εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έχει ξεκινήσει απεργία καταγγέλλοντας την άγρια καταστολή των κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος και τις διώξεις που αντιμετωπίζουν διαδηλωτές που συμμετείχαν σε αυτές.

Το συνδικάτο ξεκίνησε την απεργία από τις εγκαταστάσεις του UC Santa Cruz, ενώ από χτες η απεργία επεκτάθηκε στις εγκαταστάσεις του UCLA και του UC Davis.

ΗΠΑ - Απεργία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια
ΗΠΑ - Απεργία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια
Οπως υπογραμμίζει το UAW 4811, οι πειθαρχικές διώξεις του πανεπιστημίου ενάντια σε φοιτητές και εργαζόμενους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις έχουν αποκλείσει σε ορισμένους την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου και σε άλλους την πρόσβαση στις φοιτητικές εστίες. Η διοίκηση του πανεπιστημίου προσέφυγε εναντίον της απεργίας, ζητώντας να χαρακτηριστεί παράνομη και να τερματιστεί. Η αρμόδια κρατική αρχή απέρριψε μεν την προσφυγή, απευθύνοντας όμως συστάσεις στο συνδικάτο για έλλειψη «καλή τη πίστη» συνεργασίας με τη διοίκηση του πανεπιστημίου...

Να σημειωθεί ότι πάνω από 200 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συνελήφθησαν από την πανεπιστημιακή αστυνομία στις 30 Απρίλη στο UCLA, αλλά δεν συνελήφθη κανείς από τους «αντι-διαδηλωτές», τις ομάδες κρούσης που επιτέθηκαν στους διαδηλωτές, δίνοντας το πάτημα για το όργιο καταστολής που ακολούθησε...

Στη Νέα Υόρκη, φοιτητές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στην τελετή αποφοίτησης της Νομικής Σχολής του City University of New York (CUNY), με συνθήματα αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό, ανεμίζοντας πανό με αντίστοιχα συνθήματα όταν ανέβαιναν στη σκηνή για την τελετή. Παράλληλα, γύρισαν μαζικά την πλάτη τους κατά τη διάρκεια της ομιλίας της κοσμήτορα της Σχολής, καταδικάζοντας την απόφασή της να ακυρώσει τις ομιλίες αποφοίτων που είχαν επιλεγεί από τους συμφοιτητές τους, καθώς και τις ομιλίες καλεσμένων, για να τους αποτρέψει να μιλήσουν ενάντια στο ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα. Μετά την απονομή των τελευταίων πτυχίων, φοιτητές αποχώρησαν από την τελετή οργανωμένα για να προχωρήσουν σε συγκέντρωση σε κοντινή πλατεία, συνοδευόμενοι και από καθηγητές και καλεσμένους...

Αλλά και στο πανεπιστήμιο Swarthmore της Πενσιλβάνια, η τελετή αποφοίτησης μετατράπηκε σε εκδήλωση αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους και καταγγελίας των ισραηλινών εγκλημάτων.

Διαμαρτυρίες συνεχίζονται όμως αποφασιστικά και στην Ευρώπη, μετά και από τις νέες κτηνώδεις επιθέσεις σε καταυλισμούς εκτοπισμένων στη Γάζα.

Μεταξύ άλλων, στο Whitworth Hall του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, όπου οι φοιτητές ξεδίπλωσαν μια τεράστια παλαιστινιακή σημαία, καταγγέλλοντας τη σφαγή στη Ράφα.

«Συνοδευόμενοι» από νεκρά παιδιά της Παλαιστίνης

Αλλά και εκτός πανεπιστημιακών χώρων, η οργή ενάντια στους σφαγείς και η αλληλεγγύη με τον λαό της Παλαιστίνης «φουντώνει»: Στο Οσλο (Νορβηγία), διαδηλωτές προχώρησαν σε σιωπηλή διαμαρτυρία μπροστά από τη Βουλή, λέγοντας «Οχι στη γενοκτονία».

Νέες μαζικές κινητοποιήσεις έγιναν και σε Παρίσι, Βαρκελώνη, Ρότερνταμ.

Νέα κινητοποίηση έγινε και στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Στο Τόκιο (Ιαπωνία) διαδηλωτές περικύκλωσαν την πρεσβεία του Ισραήλ.

Ξεχωριστά ήταν τα στιγμιότυπα και από διαδήλωση στη Χιλή, στο Σαντιάγο, ενώ συγκλονιστικές ήταν οι εικόνες από την έναρξη αγώνα της ποδοσφαιρικής ομάδας Παλεστίνο, οι παίκτες της οποίας μπήκαν στο γήπεδο «κρατώντας» τα χέρια νεκρών παιδιών της Γάζας, ενώ μετά έβγαλαν τις φόρμες τους για να αποκαλύψουν, από κάτω, μπλούζες με τα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας.

Στη Γάζα τα παιδιά επιμένουν να ζωγραφίζουν!

Ολα αυτά ενώ στη ματοβαμμένη Γάζα τα παιδιά επιμένουν ότι θα ζήσουν.

Σε προσφυγικούς καταυλισμούς, τα παιδιά που έχουν δει τριγύρω τους όλα να βομβαρδίζονται, «χτίζουν» ελπίδα. Βρίσκουν κουράγιο και μπογιές, ζωγραφίζουν πολιτιστικά μνημεία που πριν κάποιους μήνες ήταν όρθια στις πόλεις και τα χωριά τους, αλλά μετά ισοπεδώθηκαν από τον κατακτητή. Οπως το Κασρ Αλ-Μπάσα του 13ου αιώνα που παλιότερα στέγαζε ένα μουσείο αρχαιοτήτων...

Μέχρι τις αρχές του Απρίλη, η UNESCO είχε εξακριβώσει ζημιές σε 43 πολιτιστικά τοπόσημα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται θρησκευτικοί χώροι, κτίρια ιστορικού ή/και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι και ένα μουσείο.

ΥΕΜΕΝΗ
Κλιμακώνεται η σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα

Πλήγμα σε ελληνόκτητο πλοίο από πυραύλους των Χούθι

Η κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων κατά των Παλαιστινίων σε Γάζα και Δυτική Οχθη φουντώνει τους κινδύνους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής για γενικότερη ανάφλεξη.

Χτες, οι Χούθι επιτέθηκαν με τρεις πυραύλους ανοιχτά των ακτών της Υεμένης και συγκεκριμένα του λιμανιού Χοντέιντα, καταφέροντας πλήγμα στο ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο «Laax», μεταφοράς χύδην φορτίου, με σημαία Νήσων Μάρσαλ.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι το σκάφος, που είναι της ναυτιλιακής εταιρείας «Grehel Ship Management», με έδρα τον Πειραιά, εξέπεμψε σήμα κινδύνου διευκρινίζοντας ότι το αμπάρι έχει υποστεί ζημιές και έχει αρχίσει να βάζει νερά, χωρίς να αναφερθεί κάποιος τραυματισμός μελών του πληρώματος.

Το σκάφος κατευθυνόταν προς την περιοχή Φουτζέιρα των ΗΑΕ. Σύμφωνα με το σήμα, το πλοίο έχει πάρει κλίση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της βρετανικής εταιρείας ναυτιλιακής ασφάλειας «Ambrey». Και η περίπτωση αυτή δείχνει τους κινδύνους στους οποίους εκθέτουν τους ναυτεργάτες τα εφοπλιστικά συμφέροντα, που στέλνουν πλοία σε εμπόλεμες ζώνες.

Οι ανησυχίες της Κίνας για την ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα

Νωρίτερα, με αφορμή τη 10η υπουργική σύνοδο του Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας - Αραβικών Χωρών που ξεκινά και επίσημα αύριο, Πέμπτη, στο Πεκίνο, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι, συναντώντας τον ομόλογό του από την Υεμένη, ζήτησε να τερματιστούν οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα που γίνονται σε αντίποινα της γενοκτονίας των Παλαιστινίων από το Ισραήλ στη Γάζα και να διασφαλιστεί εκεί η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Ο Ουάνγκ Γι δήλωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στο θέμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα χτες το σινικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι Κίνα και ΗΠΑ είχαν διαβουλεύσεις για ναυτιλιακές υποθέσεις την περασμένη Παρασκευή, στη διάρκεια των οποίων οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο και να διαχειριστούν τους κινδύνους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ